Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Άναψε η φωτιά στους Κουκλιούς Πωγωνίου

Άναψε η φωτιά στους Κουκλιούς Πωγωνίου.


Παρακάλαμος: Άναψε η φωτιά στα «Αλώνια»


Με το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς στα «Αλώνια» κορυφώνονται οι αποκριάτικες  εκδηλώσεις στον Παρακάλαμο.
Πιστοί στα ήθη και τα έθιμα του χωρίου οι νέοι αψήφησαν το κρύο και το κορονοϊό και αναβίωσαν ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων.

ΟΑΕΔ: Παράταση αιτήσεων για το πρόγραμμα ανέργων 18 έως 29 ετών


Μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, στις 23:59, παρατείνεται, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το νέο «πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων άνεργων νέων, ηλικίας 18 έως 29 ετών», με έμφαση στις γυναίκες. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στόχος του νέου προγράμματος είναι η υποστήριξη άνεργων νέων που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους σε ποιοτικά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στόχος του νέου προγράμματος είναι η υποστήριξη άνεργων νέων που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε ποιοτικά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Ειδικότερα, τα βασικά στάδια του προγράμματος έχουν ως εξής:
Παροχή υπηρεσιών Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών (ΣΑΕΠ) σε έως 5.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 29 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέσω πενθήμερου σεμιναρίου νέας επιχειρηματικότητας.

Ο πατέρας μου έλεγε: «Απόλαυσε την Ειρήνη ετοιμαζόμενος για Πόλεμο»


Ήρθε η ώρα να ετοιμαστούμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία
 Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 έγραφα στο άρθρο μου με τίτλο «Novartis Vs Χάγη: Το ανούσιο συναντά το ψευτοδίλημμα και στο βάθος κοροναϊός», προμηνύοντας ότι η κατάσταση με την Τουρκία θα χειροτερέψει… σε αυτό το άρθρο, πρώτος, επισήμανα την ανάγκη αλλαγής εθνικής στρατηγικής.
Επαναλαμβάνω:
«Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι αυτή η κρίση με την Τουρκία, που δεν ξέρουμε πόσο σοβαρή θα αποδειχθεί, δημιουργεί νέα δεδομένα και οδηγεί στην ανάγκη -για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της- η χώρα να καθίσει να κάνει καταγραφή δυνάμεων και σχέσεων στο σύνολο της ανατολικής Μεσογείου για να προχωρήσει στη δημιουργία ολοκληρωμένης στρατηγικής σε τρία επίπεδα:
Πρώτον διακρατικά, από τη Σερβία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν. Απαιτείται πλήρης καταγραφή και επαναπροσδιορισμός σχέσεων με την κάθε χώρα και αξιολόγηση ποιος ακριβώς είναι ο βαθμός σύνδεσης και κοινής πόρευσης για το μέλλον της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με δεδομένο πλέον ότι εμείς ξεκάθαρα θεωρούμε αντίπαλο μας την Τουρκία.
Δεύτερον επαναπροσδιορισμού της στάσης μας σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ με βάση τη στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου.
Τρίτον, επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής μας με τις χώρες των G9 που βρίσκονται «κοντά» στο πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση αναφέρομαι στις χώρες που δεν μετέχουν στα συλλογικά σχήματα που μετέχουμε εμείς, όπως για παράδειγμα η Ρωσία.
Ανεξαρτήτως αυτών, σε κάθε περίπτωση απαιτείται επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας και με τη Μεγάλη Βρετανία γιατί η αποχώρησή της από την ΕΕ δημιουργεί μεγαλύτερα ρήγματα από αυτά τα οποία φαίνονται και έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Ως εκ τούτου είναι διακριτός πόλος, ή φίλος ή εχθρός.
Αν δεν γίνει αυτό θα είναι ιδιαίτερα επιπόλαιο και ανόητο να συζητάμε για μικρο-πρωτοβουλίες του τύπου «επέκταση των ναυτικών μιλίων» γιατί πάρα πολύ απλά υπάρχουν δύο ζητήματα πίσω από τα οποία οχυρώνεται η Τουρκία: Το ένα η αποστρατικοποίηση των νησιών όπως το θέτει η Τουρκία και το άλλο, παράνομα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, να θεωρεί την επέκταση των ναυτικών μιλίων ως casus belli.
Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ορθολογιστική οικονομική αποτύπωση για το πως ταυτίζεται με το έλλειμμά μας η δυνατότητα να πατήσουμε τη σκανδάλη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Είναι το σημείο που αποτελεί τη διαχρονική μας αδυναμία. Να πείσουμε όλους εκείνους οι οποίοι μας θεωρούν δεδομένους ότι εμείς αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό το οποίο δεν κάναμε στα Ίμια, το οποίο η ιστορία αποδεικνύει ότι ήταν μέγιστο λάθος. Πιστεύω ότι αν δεν είχαμε υποχωρήσει στα Ίμια εκείνη τη στιγμή, με το ναυτικό μας τότε ισχυρό και τη χώρα ανθηρή θα είχαν αλλάξει οι ισορροπίες στο Αιγαίο και σήμερα δεν θα είχαμε αυτά τα ευτράπελα. Αυτή είναι η δική μου άποψη και η δική μου γνώση των πραγμάτων όπως την είχα καταγεγραμμένη με την ενημέρωση που είχα και ιδίοις όμμασι τη δεκαετία του ‘90 που εργαζόμουν στην Ουάσιγκτον…»
Οι τελευταίες ημέρες με δικαιώνουν, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στην παρακάτω διαπίστωση:
«Συνεπώς είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε μια προσφυγή στη Χάγη για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος για την επέκταση των ναυτικών μιλίων, για τη συζήτηση περί υφαλοκρηπίδας. Γιατί αν δεν ξέρω ποια είναι η στρατηγική μου στο σύνολο της περιοχής δεν μπορώ να καθίσω σε κανένα τραπέζι γιατί είναι δεδομένο ότι αποκλείεται να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τους γητευτές της φιλοτουρκικής πολιτικής και όλους εκείνους που έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση περί νέου αλυτρωτισμού της Τουρκίας έχω να πω το εξής: Δεν μπορεί να ζητάς από όλους εκείνους που ήταν αρχιτέκτονες της προσέγγισης και της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ -οι οποίοι είναι φιλότουρκοι και δεν έχουν μετεξελιχθεί από τότε, αυτή είναι η αλήθεια- να είναι εκείνοι που αυτή τη στιγμή επηρεάζουν στο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ, για το πως πρέπει να κατευθυνθεί η χώρα.
Έχω πει επίσης επανειλημμένως ότι συνταγές που δούλευαν πριν 30 χρόνια -επειδή έχουμε έλλειμμα, brain drain και στην εξωτερική πολιτική, γιατί τα μυαλά που συμμετέχουν στη διαμόρφωσή της είναι στεγνά και αναχρονιστικά- μπορούν ακόμη να έχουν αποτέλεσμα. Απαιτείται νέα θεώρηση του ζητήματος και νέα μυαλά.
Στη ζωή σου έρχεται κάποια στιγμή που συνειδητοποιείς πως ό,τι κάνεις το κάνεις μόνος σου. Τότε αντιμετωπίζεις και τη ζωή διαφορετικά. Ήρθε η στιγμή λοιπόν να αποφασίσουμε ότι είμαστε μόνοι μας και αυτό να είναι ένα πρόκριμα πολιτικής ωριμότητας το οποίο τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.
Και ενδεχομένως να μας αναγκάσει να αλλάξουμε επίπεδο σοβαρότητας. Γιατί μέχρι τώρα , ότι ακούγεται δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα συνολικά. Απλώς είναι μια «ποταμίσια» λογική που τρώει το χρόνο για να μη σκάσει άλλο ένα ζήτημα στα χέρια των κυβερνώντων.».
Και δυστυχώς έσκασε.
Το επόμενο βήμα, είναι η ετοιμότητα πολέμου.
Την τυποποιημένη διαδικασία τη γνωρίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε αυτό.
Η κυβέρνηση πρέπει,
Πρώτον: ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης πρέπει να σταθεί ηγέτης, αντάξιος της κρίσιμης αυτής εθνικής ώρας .
Δεύτερον: να ξηλώσει όλους του «φιλότουρκους» που έχουν ταυτίσει στο μυαλό τους την ΕΕ, σε όλα, με την εθνική μας στρατηγική.
Τρίτον: να προχωρήσει σε αναθεώρηση προϋπολογισμού αξιολογώντας το κόστος του πατήματος της σκανδάλης.
Ήρθε η ώρα να αρχίσουν να μας παίρνουν σοβαρά.
Είναι κουραστικό, μάταιο και υποτιμητικό να ψάχνεις να αντλήσεις κουράγιο από το Χαφτάρ μέχρι τους αξιωματούχους χωρών της Ευρώπης που θέλουν να στείλουν μερικές εκατοντάδες.
Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαρό κράτος.



Ενημερωτική δράση για τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο Μetropolitan General


H παχυσαρκία είναι ένα από τα πλέον σύνθετα προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι Ευρωπαίοι είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι με εκθετική τάση αύξησης, καθώς ο ρυθμός επιπολασμού της νόσου έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, η νόσος δεν δύναται να αντιμετωπιστεί με συντηρητικές μορφές θεραπείας, όπως εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα ή αυξημένη σωματική άσκηση και η χειρουργική της παχυσαρκίας αποτελεί τη βέλτιστη και ενδεδειγμένη λύση, προσφέροντας μακροπρόθεσμα οριστική θεραπεία. Οι νέες χειρουργικές τεχνικές ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και  περιλαμβάνουν, πλέον, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (λαπαροσκοπικές/ρομποτικές) με ταχείς χρόνους αποκατάστασης.
Με αφορμή την Eυρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας στις 4 Μαρτίου 2020 και στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της νόσου,  η Γ' Χειρουργική Κλινική / Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος/Παχυσαρκίας και Διαβήτη του Metropolitan General, με Διευθυντή τον κ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, προσφέρει δωρεάν ενημέρωση σχετικά με τις ενδείξεις και τα οφέλη της χειρουργικής αντιμετώπισης της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας. 

Ο Παρακάλαμος σε ρυθμούς καρναβαλιού

Μικροί και μεγάλοι «πλημμύρισαν» τους δρόμους και την πλατεία του Παρακαλάμου το μεσημέρι Κυριακή της Αποκριάς, τραγουδώντας και χορεύοντας, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν φοβούνται τον κορονοϊό.


ΔΕΔΔΗΕ: Προσοχή στο πέταγμα των χαρταετών


Με αφορμή το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας με το πέταγμα του παραδοσιακού χαρταετού, ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε εάν ο χαρταετός σας τυλιχθεί σε καλώδια.
«Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σας
συμβουλεύει να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς
υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για εσάς και διακοπής της παροχής
ρεύματος στη γύρω περιοχή.
Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:
1. μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
2. μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια
Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια:
3. ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή
4. επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής
Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις Υπηρεσίες του ανά τη χώρα».

Αυξάνεται από το 2024 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης


Αυξάνεται από το 2024 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη του νέου ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που δεν είναι καταργήθηκε και προβλέπει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων θα ανακαθορίζονται σύμφωνα με τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας.
Η έναρξη της διάταξης βρίσκει εφαρμογή στις αναλογιστικές προβολές, το έτος 2024.
Το επίσης όχι και τόσο μακρινό 2036 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανέβει περαιτέρω στα 69 έτη, και θα αυξάνεται κατά ένα ακέραιο έτος, το 2045, φθάνοντας τα 70, το 2057 (στα 71) και το 2066 που θα φτάσει τελικά το 72ο έτος ηλικίας των ασφαλισμένων.
Πρόκειται για τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που από το 2024 θα φτάσει στα 68 έτη και στα 72 έτη θα ανέλθει το 2066.

Επεμβατικό facelift - Νέα τεχνική MACS lift


Ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του στο πρόσωπό μας.

Πέρα, όμως, από την ηλικία, αρκετά από αυτά οφείλονται και στην έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και στη βαρύτητα και στις αυξομειώσεις του σωματικού μας βάρους.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, παρέα με το στρες, το άγχος και το κάπνισμα επηρεάζει και αυτός τη διαδικασία της γήρανσης, όχι μόνο του προσώπου, αλλά και του σώματος. Μια λύση, που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά, είναι το facelift.
Τι πετυχαίνουμε με το facelift
Όπως εξηγεί ο κύριος Απόστολος Γαϊτάνης, πλαστικός χειρουργός, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr), όταν λέμε facelift, αναφερόμαστε σε μια σειρά από ειδικές τεχνικές, που ακολουθεί ο πλαστικός χειρουργός, με τις οποίες σφίγγει το επιφανειακό απονευρωτικό δίκτυο και τους μυς του προσώπου και τα επαναφέρει στην αρχική νεανική τους θέση, απομακρύνοντας παράλληλα το δέρμα που περισσεύει.
«Είναι μία χειρουργική επέμβαση, που έχει σκοπό να «πάει το ρολόι πίσω» και να βελτιώσει την εξωτερική εμφάνιση του προσώπου, διατηρώντας, όμως, τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Οι ασθενείς μετά την επέμβαση φαίνονται ξεκούραστοι και φρέσκοι, χωρίς να φαίνεται ότι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Τα αποτελέσματά του διαρκούν 7-10 χρόνια», λέει.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται το facelift
Η επέμβαση της ρυτιδοπλαστικής συνιστάται συνήθως στις ηλικίες από 45 έως 70 ετών - οπότε είναι περισσότερο εμφανή τα σημάδια του χρόνου - και μπορεί να γίνει με τοπική ή με ολική αναισθησία. Υπάρχουν διάφορα είδη ρυτιδοπλαστικής, που, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή, ταιριάζουν στη δική του περίπτωση, όπως το S lift, το MACS lift, το mini lift (απλό) ή η ολική ρυτιδοπλαστική (full facelift).

Ισχίο: Ποιες βιταμίνες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος;


Υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου αντιμετωπίζουν οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες βιταμινών Β6 και Β12. Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει επιστήμονες, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό JAMA Network Open, και γι’ αυτό προειδοποιούν ότι η λήψη συμπληρωμάτων των συγκεκριμένων βιταμινών πρέπει να γίνεται με προσοχή όταν δεν υπάρχει εμφανής ανεπάρκεια.
«Κάθε χρόνο, περίπου 450.000 Ευρωπαίοι - οι περισσότεροι από αυτούς άνω των 65 ετών - σπάνε το ισχίο τους. 
Η πλειονότητα είναι γυναίκες διότι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις και υποφέρουν συχνότερα από οστεοπόρωση. Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μοναδικές αιτίες κατάγματος. 
Το υπερβολικό βάρος, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ έχουν ενοχοποιηθεί ως παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες. Κυρίως, όμως, προκαλείται σε άτομα με έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, για την αναπλήρωση των οποίων είναι συχνά απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων», σημειώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, Κλινική Περιστερίου, Διευθυντής του τμήματος Αναίμακτης Ορθοπαιδικής Χειρουργικής. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βιταμίνες είναι αναγκαίες για την καλή υγεία και ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται τα συμπληρώματα. 
Όμως, αρκετοί κάνουν κατάχρηση, ανεξέλεγκτα. Τα ποσοστά μάλιστα εκείνων που λαμβάνουν ποσότητες βιταμινών κατά πολύ περισσότερες από τις συνιστώμενες είναι αρκετά υψηλά».