Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Μερόπη Τζούφη: Δήλωση για τις εξελίξεις στη Σχολή Βελλάς

 


Η εφαρμογή του νόμου του υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμο και την αποψίλωση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς βρίσκεται, δυστυχώς, σε πλήρη εξέλιξη. Πριν περίπου ένα χρόνο είχαμε προειδοποιήσει για την υποβάθμιση και το «λουκέτο» στην ιστορική σχολή της Βελλάς. Μάλιστα, καταθέσαμε σχετική κοινοβουλευτική αναφορά από κοινού με τη βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της πρώην διευθύντριας της Σχολής Βελλάς είναι ενδεικτική. Επισημαίνει πως ο νόμος 4823/2021 του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη συγχώνευση του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών της ΑΕΑ Βελλάς με το αντίστοιχο της ΑΕΑ Αθηνών και το Πρόγραμμα Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής με το αντίστοιχο της ΑΕΑ Κρήτης. Παρόμοια, ο εξοπλισμός και η περιουσία της σχολής θα παραδοθεί στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και την Ανώτατη Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Μεταγραφή-επιστροφή στην ομάδα, του Μιχάλη Πορικη

 


Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοινώνει τη μεταγραφή – επιστροφή του Μιχάλη Πορικη.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε άλλη μια επιστροφή από τα παλιά αυτή του Μιχάλη Πορικη.

Ο Μιχάλης με καταγωγή από το χωριό μας πέρα από την ομάδα μας έχει αγωνιστεί στην ομάδα των Αμπελόκηπων και στην Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου.

Ο παίκτης είχε μια μικρή αποχή από τους αγωνιστικούς χώρους, τώρα πλέον είναι έτοιμος να φορέσει τα γάντια του και να υπερασπιστή ξανά τα γκολπόστ της ομάδας μας  

Καλωσήρθες Μιχάλη!

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Πάσχει ο Νόμος και η Διαπιστωτική πράξη για τη μεταβίβαση της Μονάδας ΑΣΑ

 «Ο Νόμος και η Διαπιστωτική Πράξη για τη μεταβίβαση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων πάσχουν, γιατί έγινε κάτι επιπόλαιο και εν κρυπτώ και δεν μπορούν να υλοποιηθούν», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι αυτό το είχε επισημάνει από την αρχή που προέκυψε το ζήτημα.

«Ζητάνε, τόνισε μεταξύ άλλων, να παραδώσουμε τη χρήση του Εργοστασίου στον ΦΟΔΣΑ.  Όμως  από τις 21 Ιουλίου 2017   έχουμε  παραδώσει, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση,  τη χρήση του   στην εταιρεία που σήμερα το διαχειρίζεται. Δηλαδή μας ζητάνε να διώξουμε την εταιρία (να γίνει καταγγελία σύμβασης δηλαδή), να παραλάβουμε εμείς το εργοστάσιο και στη συνέχεια να το παραδώσουμε στο  ΦΟΔΣΑ  Δεν έχουν προβλεφθεί αυτά τα πράγματα. {…} Αναμένουμε να γίνουν σωστές νομικές ρυθμίσεις,  αφού ληφθεί υπόψη η όλη πορεία του έργου από την κατασκευή μέχρι τότε που υπογράψαμε τη  σύμβαση και για το τι ανέλαβε ο καθένας.   

Μας ζητάνε επίσης  να παραδώσουμε περιουσιακά στοιχεία της Περιφέρειας. Είναι δυνατόν ένας περιφερειάρχης να παραδώσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς αποζημίωση όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και να κατηγορηθεί για απιστία; Αυτά γίνονται με σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με ενέργειες στο πόδι».

«Δεν θέλω να κρατήσω το εργοστάσιο και να έχω την ευθύνη του και άλλοι να “σφυρίζουν” αδιάφορα», υπογράμμισε καταλήγοντας,  επαναλαμβάνοντας ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των Δήμων έχουν φτάσει τα 5 εκ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Παρακάλαμος: Πωλείται οικόπεδο 580 τ.μ. παραπλεύρως Δημαρχιακού Καταστήματος


Πωλείται οικόπεδο 580 τ.μ. παραπλεύρως Δημαρχιάκου Καταστήματος Παρακαλάμου.

Πληροφορίες

Κιν.: 6977247975

Πρέβεζα: Συνελήφθη γυναίκα, σε βάρος της οποίας εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση

 


Συνελήφθη στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, μια γυναίκα,  σε βάρος της οποίας εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς Αττικής, με ποινή φυλάκισης -10- μηνών για το αδίκημα της κλοπής.

Παρακάλαμος: Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ. στη θέση Τσάτσος ή Γκανιαίϊκα με πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο

 


Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ. στη θέση Τσάτσος ή Γκανιαίϊκα με πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο.

Πληροφορίες:

Κιν.: 6977247975

Παρέμβαση του Αλέξανδρου Καχριμάνη για τον εξοπλισμό των Σχολών της Ιεράς Μονής Βελλά

 


Με το  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας επικοινώνησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την καταγγελία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για τη μεταφορά εξοπλισμού από το χώρο της Ιεράς Μονής Βελλάς. 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι του ανέφερε ότι δεν πρέπει να παρθούν υλικά που δεν ανήκουν στο Υπουργείο και εξήγησε: 

 «Η Περιφέρεια Ηπείρου διαχρονικά – και παλαιότερα ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με τον προκάτοχό μου τον κ. Ζαρμπαλά, – έχει βοηθήσει τα μέγιστα τη σχολή της Βελλάς.  Καταλαβαίνετε ό,τι υλικό υπάρχει (στο κτήριο) έχει  προμηθευτεί με   συνδρομή  από την Περιφέρεια και την παλιά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αν εξαιρέσει κάποιος, κάποια διοικητικά έγγραφα, που έχουν δικαίωμα να τα πάρουν ως συνέχεια της σχολής στην Αθήνα, τα άλλα πράγματα δεν ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας. Ανήκουν εκεί που δωρήθηκαν και νομίζω ότι πράξη που έγινε δεν ήταν σωστή».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Ο.Ε. για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου, τον Οδοφωτισμό Δήμου Ιωαννιτών, τα Ιαματικά λουτρά Αμαράντου κ.α.

 


Η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για τα Ιαματικά λουτρά Αμαράντου, η κατακύρωση των διαγωνισμών για τον  οδοφωτισμό  Δήμου Ιωαννιτών και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου, δεκάδες έργα βελτίωσης οδικών  και αγροτικών υποδομών, ως και έργα πολιτισμού, περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων- στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης,  εξήρε τις προσπάθειες του προσωπικού της Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα και οι δράσεις της. «Με λύπη, είπε, διαπιστώνω ότι τελευταία κάποιοι τα βάζουνε με υπαλλήλους που υπερβάλουν πολλές φορές τους εαυτούς τους. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Αν έχουν κάτι με μένα, να τα βάλουν με μένα και όχι με το προσωπικό». 

Αναλυτικά οι αποφάσεις:

• Προσωρινός ανάδοχος για το έργο «Επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιρίων Ιαματικών λουτρών Αμαράντου», προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, αναδείχτηκε η «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ»

   Ο διαγωνισμός για τα «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του Δικτύου του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 2.197.000, κατακυρώθηκε στην Κ/Ξ ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ &ΣΙΑ Ο.Ε.- ΤΕΚΑΤ Ο.Ε

   Το έργο «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία: ΤΕΡΝΑ Α.Ε- FOTAGONLED A.E.

 Οδικά έργα:

Παρακάλαμος: Πωλείται αγρός ποτιστικός 8.786 τ.μ. στη θέση Βάλτος

 


Πωλείται αγρός ποτιστικός 8.786 τ.μ. στη θέση Βάλτος.

Αρ. τεμαχίου 306 με κολώνα ΔΕΗ κοντά.

Πληροφορίες Κιν.: 6977247975

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (δια ζώσης), την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ.374/20022(αρ.πρωτ. 39135/30-05-22)εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022(ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 49655/31.08.2022 (ΦΕΚ 4604/31.08.2022 τεύχος Β'): Παράταση ισχύος της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 43107/22.7.2022 κοινής υπουργικής απόφασης περί έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και την Παρασκευή, 9η Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 06:00., για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Ψήφιση πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ» Κοινότητας Αγίου Κοσμά.

2. Ψήφιση πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» Κοινότητας ΒΗΣΣΑΝΗΣ.

3 Ψήφιση πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Κοινότητας ΒΗΣΣΑΝΗΣ.

4. Ψήφιση πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ» Κοινότητας Βασιλικού.

5. Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 21/2022 επικαιροποιημένης μελέτης που συνέταξε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ» προϋπολογισμού 57.240,00 με Φ.Π.Α

6. Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής έργου «Τοίχοι αντιστήριξης Δήμου» κατόπι κλήρωσης.

7. Έγκριση ή μη επιμήκυνσης χρονοδιαγράμματος της σύμβασης του έργου: «Επανάχρηση Δημοτικού Κτιρίου πρώην Αρρεναγωγείου-Παρθεναγωγείου για πολυχώρο παροχής γνώσεων & πολιτισμού» αναδόχου «ΝΚ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι.Κ.Ε.», βάση του άρθρου 153 του Ν. 4938/2022.

8. Τροποποίηση της υπ. αρ. 188/22 Α.Ο.Ε. που αφορά τους όρους διακήρυξης για την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού : «Προμήθεια εξοπλισμού για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου» προϋπολογισμού 228.245,56€ με Φ.Π.Α. 24%.

9. Έγκριση τροποποίησης της υπ. αρ. 6165/21-09-2021 σύμβασης με την ανάδοχο ΕΝ ACT ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την υπηρεσία «ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟΚΟΜΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ».

10. Αποδοχή επιχορήγησης ποσού 5.000,00€ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση της πρότασης «Ας ενώσουμε τις φωνές μας» Δημιουργία Παιδικής Ομάδας Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού.

11. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Επέκταση δικτύου ΦΟΠ Δήμου Πωγωνίου»- (ένας στύλος στην Μερόπη).

12. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 8 η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2022 Δήμου Πωγωνίου».

13. Σχετικά με κατάθεση κλήσης για επαναφορά προς συζήτηση της με αρ. κατ. Δικογράφου 243/06-06-11 ασκηθείσας έφεσης του Δήμου Πωγωνίου. 

14. Ορισμός δικηγόρου κατά την δικάσιμο 28-09-22 ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων όπου θα συζητηθεί η από 12-05-22 (αριθμ.καταχ. ΑΚ52/12-05-22) αίτηση ακύρωσης της εταιρείας «ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΑΕ» κατά του Δήμου Πωγωνίου για ακύρωση της αρ.669/22 απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

15. Ορισμός δικηγόρου κατά την δικάσιμο 28-09-22 ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων όπου θα συζητηθεί η από 01-08-22 (αριθμ.καταχ. ΑΚ92/03-08-22) αίτηση ακύρωσης της εταιρείας «ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΑΕ» κατά του Δήμου Πωγωνίου για ακύρωση της αρ.1097/22 απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εξιχνιάστηκε κλοπή από κατοικία, σε περιοχή της Άρτας

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή σε κατοικία, που έγινε την 04/09/2022 σε περιοχή της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε κλοπή από σπίτι στην Άρτα, από το οποίο αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των -2.900- ευρώ και κοσμήματα αξίας -2.000- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Σεισμική δόνηση 3,0 R, 14 χλμ Βορειοανατολικά της Λούτσας Πρέβεζας

 

Σεισμική δόνηση έντασης 3,0 R σημειώθηκε στις 09:08 το πρωί της Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, 14 χλμ Βορειοανατολικά της Λούτσας Πρέβεζας.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5  χλμ.

Νέοι και τοπική αυτοδιοίκηση

 


Του Χρήστου Ν. Γκόγκου

 

Υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια. Παρατηρώ κρίση θεσμών και απαξίωση της πολιτικής από τους νέους.

Οι νέοι μας αποστασιοποιούνται και εκφράζουν δυσπιστία καθώς αντιλαμβάνονται την τοπική αυτοδιοίκηση ως συμβατότητα και ως μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η εντύπωση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση υπόκειται σε έναν θεσμικό εγκλωβισμό και ότι συνδέεται άρρηκτα με τον παλαιοκομματισμό, το πελατειακό κράτος και τη συναλλαγή, οδηγεί στην απαξίωσή της από τους νέους, χωρίς βέβαια να λείπουν οι ηχηρές εξαιρέσεις. Για κάποιους νέους ίσως αποτελεί και έναν θεσμό ο οποίος εκπροσωπείται μόνο από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Η ηλικία βεβαίως, δεν αποτελεί προσόν αλλά η γεροντοκρατία, σίγουρα αποτελεί ελάττωμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέοι με παλαιοκομματικές αντιλήψεις ή μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι με προοδευτικές ιδέες και όρεξη για προσφορά.

Οι νέοι ξέρουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν.

Στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η ενίσχυση και η ανάδειξη της νεολαίας μας, καθώς οι νέοι έχουν πρωτοπόρες ιδέες και πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να τις εκφράσουν και να τις υλοποιήσουν.  Η συμμετοχή των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναγκαία και μπορεί να αποτελέσει επανάσταση για την γενιά τους.

Αγαπητοί νέοι του δήμου Πωγωνίου. Ο τόπος που ζούμε σας χρειάζεται, όχι ως απλούς θεατές, αλλά ενεργά συμμέτοχους σε κοινή προσπάθεια για την πρόοδο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Η αυτοδιοίκηση δίνει μία μεγάλη ευκαιρία σε όλους μας να βγούμε μπροστά και να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων για όσα αφορούν τον Δήμο μας, την γειτονιά μας, το χωριό μας, το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

 


Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Σύβοτα, Περιφερειακό Ιατρείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Ελεούσα, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, 10:00-13:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Σωστή διατροφή: Το πλέον απαραίτητο «σχολικό βοήθημα»

 


Σε λίγες μέρες μπαίνουμε και ημερολογιακά στο φθινόπωρο, ενώ έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς οι γονείς σπεύδουν να προμηθευτούν τον απαραίτητο σχολικό εξοπλισμό για τα παιδιά τους.

Εκτός όμως από τα απαραίτητα εφόδια με τα οποία φροντίζουν να εξοπλίσουν τους μαθητές, οι γονείς οφείλουν να δείξουν αντίστοιχη προσοχή και στον προγραμματισμό ενός σωστού πλάνου διατροφής τους.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιεινή διατροφή, εκτός από τον σημαντικό ρόλο που έχει στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού, επηρεάζει σημαντικά τις σχολικές επιδόσεις και την πρόοδό του. Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής που θα βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά στο σχολείο, θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και σε σταθερή βάση πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες», επισημαίνει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου Διατροφολόγος-Διαιτολόγος στο Metropolitan Hospital, ο οποίος δίνει και παραδείγματα διατροφικά ισορροπημένων γευμάτων.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες από τροφές όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με μια σταθερή παροχή ενέργειας, γεγονός που διευκολύνει τη μάθηση. Είναι πολύ σημαντικό να περιέχονται στο πρωινό του παιδιού τρόφιμα με υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες.
Ένα παράδειγμα ισορροπημένου πρωινού για τα παιδιά στο σπίτι είναι: 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι, 1 αυγό και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι, ενώ μια εύκολη λύση για θρεπτικό σνακ στο σχολείο είναι η μπανάνα.

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας

Οι πρωτεΐνες είναι στοιχεία απαραίτητα για τη δομή των κυττάρων, την ανάπτυξη και την ανάπλαση των ιστών, την καλή λειτουργία και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος ενός παιδιού.