Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Νέοι και τοπική αυτοδιοίκηση

 


Του Χρήστου Ν. Γκόγκου

 

Υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια. Παρατηρώ κρίση θεσμών και απαξίωση της πολιτικής από τους νέους.

Οι νέοι μας αποστασιοποιούνται και εκφράζουν δυσπιστία καθώς αντιλαμβάνονται την τοπική αυτοδιοίκηση ως συμβατότητα και ως μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η εντύπωση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση υπόκειται σε έναν θεσμικό εγκλωβισμό και ότι συνδέεται άρρηκτα με τον παλαιοκομματισμό, το πελατειακό κράτος και τη συναλλαγή, οδηγεί στην απαξίωσή της από τους νέους, χωρίς βέβαια να λείπουν οι ηχηρές εξαιρέσεις. Για κάποιους νέους ίσως αποτελεί και έναν θεσμό ο οποίος εκπροσωπείται μόνο από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Η ηλικία βεβαίως, δεν αποτελεί προσόν αλλά η γεροντοκρατία, σίγουρα αποτελεί ελάττωμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέοι με παλαιοκομματικές αντιλήψεις ή μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι με προοδευτικές ιδέες και όρεξη για προσφορά.

Οι νέοι ξέρουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν.

Στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η ενίσχυση και η ανάδειξη της νεολαίας μας, καθώς οι νέοι έχουν πρωτοπόρες ιδέες και πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να τις εκφράσουν και να τις υλοποιήσουν.  Η συμμετοχή των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναγκαία και μπορεί να αποτελέσει επανάσταση για την γενιά τους.

Αγαπητοί νέοι του δήμου Πωγωνίου. Ο τόπος που ζούμε σας χρειάζεται, όχι ως απλούς θεατές, αλλά ενεργά συμμέτοχους σε κοινή προσπάθεια για την πρόοδο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Η αυτοδιοίκηση δίνει μία μεγάλη ευκαιρία σε όλους μας να βγούμε μπροστά και να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων για όσα αφορούν τον Δήμο μας, την γειτονιά μας, το χωριό μας, το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας.