Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Καλό ταξίδι, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕ ΜΗΛΙΩΝΗ

Θέλω και εγώ να μιλήσω δημόσια για έναν από τους μεγάλους των Γραμμάτων που έφυγε τις προάλλες από τη ζωή. Για το Χριστόφορο Μηλιώνη. Είναι που είχα και την ύψιστη τιμή και τύχη να με τιμάει με τη φιλία του.
Και τούτο έγινε με 2 ιδιότητές μου, του συναδέλφου Φιλόλογου καθηγητή όπως κι εκείνος, αλλά και του Δημάρχου Δήμου Δελβινακίου όπου ανήκε η Μέγγουλη, το Περιστέρι, η αγαπημένη γενέτειρα του συντοπίτη μας πεζογράφου.
Μέγγουλη, Πωγώνι, Γιάννενα, «τα δικά μου Γιάννενα» όπως έγραφε, Ήπειρος, είναι η σταθερή τοπογραφία στα έργα του. Σε αυτό το τοπικό περίγραμμα κινείται ο κόσμος του, τα βιώματα που ο ίδιος έζησε και διαμόρφωσαν τη σκέψη και την προσωπική του βιοθεωρία, το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, τα πρόσωπα.
Είναι ωστόσο και ο ανελέητος ιστορικός χρόνος με τα πολυσήμαντα γεγονότα που σημάδεψαν ιδιαίτερα και αντιπροσωπευτικά αυτόν τον σκληρό και βασανισμένο τόπο και τη γενιά του. 
Ο πόλεμος με τους Ιταλούς, η γερμανική Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος αλλά και η μετεμφυλιακή περίοδος...
«Εκεί όπου άλλοτε ήταν το σύνορο της ζωής και του θανάτου κι ο κόσμος τέλειωνε εκφυλισμένος σε τέλμα, τώρα είναι χωράφια για καλαμπόκια. Λίγα βόδια με λασπωμένα λαγόνια σέρνουν την άρρωστη ψυχή τους στους βάλτους – τόσο υπομονετικά σα να το θυμούνται πως εδώ είναι το τέρμα…» γράφει προφητικά στο διήγημά του «Αχερουσία».
Και αλλού: «…Στους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους καιρούς που φυσάνε δίπλα μας, καλά είναι να έχουμε από κάπου να πιαστούμε, για να μη μας ξυρίσουν αυτοί οι βοριάδες…».

Καλό ταξίδι, Χριστόφορε Μηλιώνη.
Τα έργα σου θα σε κρατούν πάντα ζωντανό.
                                                                                
Θανάσης Μποζιάρης


Υ.Γ.: Είχα μια αλληλογραφία με το Χριστόφορο που εν καιρώ αξίζει να γίνει κτήμα όλων…
***
Χριστόφορος Μηλιώνης
Ο Χριστόφορος Μηλιώνης γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου, το 1932, και πέθανε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017.
Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση.
Εξέδωσε βιβλία με διηγήματα, μυθιστορήματα και με φιλολογικά δοκίμια.
Ο Χριστόφορος Μηλιώνης ήταν ένας καταξιωμένος συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός για τα διηγήματά του, τα οποία βραβεύτηκαν και μεταφράστηκαν στο εξωτερικό.
Συλλογές διηγημάτων:
Παραφωνία (1961)· Το πουκάμισο του Κένταυρου (1971)· Τα διηγήματα της Δοκιμασίας (1978)· Το πουκάμισο του Κένταυρου και τ’ άλλα διηγήματα (1982, συγκεντρ. έκδ.)· Καλαμάς κι Αχέροντας (1985)· Χειριστής ανελκυστήρος (1993)· Το μικρό είναι όμορφο (1997)· Τα φαντάσματα του Γιορκ (1999)· Μια χαμένη γεύση (1999)· Η φωτογένεια (2002), Ακροκεραύνια (1976)· Το μοτέλ. Κομμωτής κομητών (2005),
Μυθιστορήματα:
Δυτική συνοικία (1980)· Ο Σιλβέστρος (1987). Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1986), το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2000) και το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2005)».

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ώρα 9:30

Συνεδριάζει την Πέμπτη 26-01-2017 και ώρα 9:30 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 13-01-2017 συνεδριάσεως.
Έγκριση χορήγησης 3ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού Παλαιοχώρι Συρράκου - Κοτομίστα», αναδόχου εταιρείας «Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.», μέχρι την 30-06-2017.
Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού στο Θεογέφυρο Ζίτσας», αναδόχου Δημητρίου Τσομπίκου ΕΔΕ, μέχρι την 31-03-2017.
Έγκριση χορήγησης 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού Κηπίνα – Καλαρρύτες - Μπάρος» αναδόχου «ΜΠΙΤΧΑΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.», μέχρι την 17-05-2017.
Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού 13Α Λευκοθέα - Δελβινακόπουλο», αναδόχου εταιρείας «Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.», μέχρι την 30-09-2017.
Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (υπερβατικού λόγω αύξησης ΦΠΑ) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού και διευθέτηση ποταμού Ζουρίκας (κατασκευή συρματοκιβωτίων κατάντη και ανάντη)», αναδόχου Δημητρίου Τσομπίκου ΕΔΕ.

Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη στον βιολιστή κ. Λεωνίδα Καβάκο, για τη μεγάλη διάκριση που έλαβε ως καλύτερος μουσικός του κόσμου για το 2017

Συγχαρητήρια επιστολή για τη μεγάλη διάκριση που έλαβε απέστειλε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης στον κ. Λεωνίδα Καβάκο, τον καλύτερο μουσικό του κόσμου για το 2017.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Καβάκο,
Σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη μεγάλη μουσική διάκριση που λάβατε.
Το βραβείο Leonnie Sonning 2017 αποτελεί τιμή και αναγνώριση τόσο του ταλέντου όσο και του ήθους σας.
Το γεγονός ότι έχει μέχρι σήμερα έχει απονεμηθεί σε τέσσερις μόνο βιολιστές, είναι ένα ακόμη δείγμα της εξαιρετικής σας μουσικής πορείας.
Το ακριτικό Πωγώνι δηλώνει υπερήφανο καθώς αποτελεί τόπο καταγωγής μεγάλων προσωπικοτήτων που έχουν δώσει σημαντικά δείγματα γραφής στο χώρο  τους.
Σας συγχαίρω και δηλώνω βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να προσφέρετε σε όλους μας μοναδικές μουσικές στιγμές».

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου


Κωνσταντίνος Καψάλης

H Πίτα του Ηπειρώτη: Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 10:00 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο, μας προσκαλεί στη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωσή του, την «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2017» την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, στις 10:00 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Ελλάδα, η κορυφαία συνάντηση Αποδήμων κάθε χρόνο στην Αθήνα. 
Είσοδος ελεύθερη

Βατατάδες Ιωαννίνων: Συνελήφθη 38χρονος ημεδαπός διακινητής ο οποίος μετέφερε με το αυτοκίνητό του, έξι μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, χθες (24-01-2017) το πρωί στους Βατατάδες Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 38χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά έξι μη νόμιμων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 38χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός προωθούσε στην ενδοχώρα, έξι υπηκόους Αλβανίας, (τέσσερις άνδρες ηλικίας 41, 27, 37 και 27 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 60 και 31 ετών), οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων τους προέκυψε ότι, σε βάρος του 38χρονου διακινητή εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ σε βάρος τεσσάρων εκ των μη νόμιμων μεταναστών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Κατασχέθηκαν:
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 38χρονου δράστη, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά
πέντε κινητά τηλέφωνα και
το χρηματικό ποσό των (2.330) ευρώ

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης-κλοπής από εξοχική κατοικία στην Κόνιτσα

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από εξοχική κατοικία στην Κόνιτσα Ιωαννίνων.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος δύο υπηκόων Αλβανίας, ηλικίας 39 και 27 ετών, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκονται σε διάρρηξη - κλοπή που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 10-01-2013 έως 29-06-2013, σε εξοχική κατοικία στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, απ’ όπου αφαιρέθηκαν διάφορα αντικείμενα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο και προστάτη του Δελβινακίου Άγιο Γρηγόριο

Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα τελέστηκε σήμερα θεία λειτουργία στη μνήμη του πολιούχου και προστάτη του Δελβινακίου Αγίου Γρηγορίου.
Για τους κατοίκους του Δελβινακίου η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης καθώς χάρη στο θαύμα του Αγίου Γρηγορίου, το χωριό σώθηκε το 1944 από την Ναζιστικό όλεθρο.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κήρυξε το θείο λόγο και μίλησε για το βίο του Αγίου Γρηγορίου ενώ στα δραματικά χρόνια που πολέμου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δελβινακίου κ. Γιάννης Μυριούνης.

Συνελήφθη ο τρίτος δράστης της ληστείας σε σπίτι 87χρονης ημεδαπής στον Άνω Παρακάλαμο Πωγωνίου

Σε συνέχεια του χθεσινού Δελτίου Τύπου της Υπηρεσίας μας, που αφορούσε τη σύλληψη δύο ημεδαπών, ηλικίας 29 και 20 ετών, για ληστεία σε σπίτι 87χρονης ημεδαπής, που έγινε προχθές (23-01-2017) το πρωί στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, συμπληρωματικά στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ανακοινώνονται τα παρακάτω:
• χθες (24-01-2017) το μεσημέρι στα Τρίκαλα, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 19χρονος ημεδαπός, τα στοιχεία του οποίου είχαν ταυτοποιηθεί και αναζητούνταν, ως συνεργός στην παραπάνω ληστεία.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως ενώ η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Τα κριτήρια για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Η απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. 
Στην απόφαση αναφέρεται τι περιλαμβάνει το εν λόγω προνοιακό πρόγραμμα, όπως και τα κριτήρια ένταξης σε αυτό.
Συγκεκριμένα:
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα νέο προνοιακό πρόγραμμα που συνδυάζει:
- Εισοδηματική ενίσχυση: Το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας.
- Συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά:  Διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης εκάστου προγράμματος:
Με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων.
Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους άπορους.
Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.
Κοινωνικό τιμολόγιο δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων.
- Υπηρεσίες ενεργοποίησης: Προώθηση των δικαιούχων, εφόσoν δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Πώς θα λειτουργήσει η λοταρία με τα δώρα για τις αποδείξεις και το πλαστικό

Λεπτομέρειες για τη λοταρία που αναμένεται και θα συνδέεται με τις αποδείξεις και το πλαστικό χρήματα έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Στη λοταρία που θα έρθει, θα συμμετέχουν και οι αποδείξεις που δίνονται αυτή την περίοδο σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σε συνέντευξη που έδωσε στο «Στο Κόκκινο».
Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι μετά την έκδοση της κοινή υπουργικής απόφασης η οποία θα αναφέρει τα επαγγέλματα που θα εγκαταστήσουν υποχρεωτικά POS, θα ακολουθήσει η επόμενη η οποία θα αφορά τη λοταρία, μέσω της οποίας θα μοιράζονται, με διάφορες μορφές, 12 εκ. ευρώ κάθε χρόνο σε όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα.
Σε αυτή τη διαδικασία θα μπουν και οι αποδείξεις από συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που έχουν γίνει ως τώρα.
Το θεωρητικό σύστημα έχει ήδη καταρτιστεί και τώρα διαμορφώνεται το τεχνικό κομμάτι πρόσθεσε η κ. Παπανάτσιου.
Ο πολίτης μόλις κάνει τη συναλλαγή θα ξέρει αν κέρδισε. Αν κερδίσει θα έχει τη δυνατότητα επιπλέον αγορών, όπως ανέφερε, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα γίνεται εβδομαδιαία ή μηνιαία. Σε αυτές τις κληρώσεις θα μπουν προφανώς οι αποδείξεις που εκδίδονται τώρα.
Τα δώρα αυτά θα δίνονται ως δυνατότητα αγορών για να ενισχυθεί η κατανάλωση. 
Η σχετική απόφαση θα πρέπει να έχει εκδοθεί ως το τέλος Μαρτίου, υπογράμμισε η υφυπουργός.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

O Σύνδεσμος Αποδήμων Βούρμπιανης Αθηνών κόβει τη Πίτα του τη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 10:30 στο ξενοδοχείο STANLEY, στη πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο


Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ευβοίας κόβει τη Πίτα του και γλεντάει, τη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, στις 12:30 το μεσημέρι, στο κέντρο "Ποσειδώνια", στη Χαλκίδα


Aνακοίνωση-Πρόσκληση

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ευβοίας θα κόψει την πίτα του και θα γλεντήσει με την ψυχή του.
Σας καλούμε όλους λοιπόν, την Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2017, στις 12.30 μμ, στο κέντρο "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ", να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και όλοι μαζί να πιαστούμε σε έναν κύκλο και να φουντώσουμε την φλόγα του λαϊκού μας πολιτισμού.
Κοντά μας θα βρίσκετε η ορχήστρα του Σπύρου Δερδέκη!


Το Δ.Σ του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Εύβοιας

Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού: Ετήσιος χορός και κοπή πίτας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, ώρα 20:00, στην ταβέρνα του Γ. Τσάτσιου

Πρόσκληση
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό και κοπή πίτας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, ώρα 20:00.
Ζωντανή Μουσική με τον Ανδρέα Φλούδα στην Ταβέρνα του Γ. Τσάτσιου.
Είσοδος ελεύθερη.
Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 6973515341/ 6906225483/ 2683031621
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.


Το Δ.Σ.

Η Αδελφότητα Παγκρατιωτών Θεσπρωτίας, ανταμώνει και διασκεδάζει, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 21:00, στο «Άρωμα Ελλάδος», Αγίας Λαύρας 9 και Μιαούλη, Χαϊδάρι

Ανακοίνωση-πρόσκληση
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο ετήσιος χορός μας , η μέρα η οποία θα ανταμωθούμε ξανά για να πούμε τα δικά μας έφτασε... το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 21:00, στο «Άρωμα Ελλάδος», Αγίας Λαύρας 9 και Μιαούλη, Χαϊδάρι.
Σε ένα νέο μέρος, θα χαρούμε να σας δούμε και φέτος όλους τους Παγκρατιώτες που μένουν στην Αθήνα αλλά και σε όσους φίλους θέλουν να μας τιμήσουν και να περάσουν μαζί μας ένα βράδυ γεμάτο με χορό και αστείρευτο κέφι υπό τον ήχο της δικής μας ορχήστρας που κάθε χρόνο μας διασκεδάζει αφιλοκερδώς με ζωντάνια, την Παγκρατιώτικη ορχήστρα.


Το Δ.Σ. της Αδελφότητας