Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

1,184 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων και πρόστιμων μένει ανείσπρακτο λόγω γραφειοκρατικής εμπλοκής

Επιταχύνει το υπουργείο Οικονομικών την είσπραξη μέρους των φόρων και προστίμων που έχουν καταλογίσει οι εφορίες, αλλά δεν έχουν κατάληξη στα δημόσια ταμεία καθώς οι φορολογούμενοι – νομικά και φυσικά πρόσωπα- είχαν καταφύγει στην επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών (Επιτροπή του άρθρου 70Α).
Είναι ενδεικτικό πως από τα 1,184 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων και πρόστιμων που είχαν μέχρι τον Αύγουστο του 2013 οδηγηθεί προς διευθέτηση στη επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών η οποία αντικαταστάθηκε πλέον από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης μέσα στο 2013 εισπράχθηκαν μόλις 14,7 εκατ. ευρώ.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Μέτρα για το οικονομικό αδιέξοδο των ηλεκτροπαραγωγών

Επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη και τον υπουργό Οικονομικών, Ιω. Στουρνάρα απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αφενός κάνοντας λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ της περιοχής και αφετέρου ζητώντας δια ζώσης συνάντηση για την έκθεση των προβλημάτων τους.
Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας, καθώς και του υφυπουργού ΠΕΚΑ.
Όπως τονίζει ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καρχιμάνης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ της περιοχής βρίσκονται προ αδιεξόδου και αν δεν ληφθούν μέτρα, οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη θα έχει επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία.

Επιτυχημένο το Φεστιβάλ Προσκυνηματικού Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πωγωνίου

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ
Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες
Πεποίθηση όλων να καθιερωθεί ως θεσμός

Αυλαία έριξε το τριήμερο θεματικό Φεστιβάλ «Διαδρομές Προσκυνηματικού Τουρισμού στα Ιωάννινα και στο Λέτσε», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πωγωνίου από την περασμένη Πέμπτη έως και προχθές Κυριακή.
Οι συμμετέχοντες αποτελούνταν από 200 άτομα που έφτασαν στην περιοχή από τα Γιάννενα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα – Παραμυθιά, ειδικά για τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ. 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Αυτό που οι συμμετέχοντες ευχαριστήθηκαν περισσότερο ήταν η μουσική, αλλά και η λογοτεχνική και κινηματογραφική εκδήλωση με θέμα τη μητρική αγάπη, που πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δελβινακίου και προκάλεσε τη συγκίνηση των περισσοτέρων.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Συνελήφθησαν δύο διακινητές, σε διαφορετικές περιπτώσεις, για μεταφορά τεσσάρων παράνομων μεταναστών

Συνελήφθησαν στο Λυκόστομο Ιωαννίνων και στο Κομπότι Άρτας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο διακινητές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων και το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας, για μεταφορά τεσσάρων παράνομων μεταναστών.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες (03-02-2014) το μεσημέρι στο Λυκόστομο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), ένας 45χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατελήφθη ως οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου να μεταφέρει προς το εσωτερικό της χώρας, έναν 39χρονο ομοεθνή του, ο οποίος συνόδευε και τις δύο ανήλικες κόρες του, ηλικίας 17 και 15 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής.
Κατασχέθηκαν:
•    το χρηματικό ποσό των  (140) ευρώ
•    το χρηματικό ποσό των (1.000) lek Αλβανίας
•    ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά
Στην δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες (03-02-2014) το πρωί στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας, ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι όπως διαπιστώθηκε μετέφερε με το αυτοκίνητό του, έναν 29χρονο ομοεθνή του, παράνομο μετανάστη, με τελικό προορισμό την Αθήνα, έναντι του χρηματικού ποσού των (500) ευρώ.
Κατασχέθηκαν:
•    το χρηματικό ποσό των (470) ευρώ
•    τρία κινητά τηλέφωνα
•    ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ σε βάρος των παράνομων αλλοδαπών θα εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής τους απέλασης.

Πέραμα Ιωαννίνων: Συνελήφθη 60χρονος ο οποίος διέρρηξε διαδοχικά δύο σπίτια

Συνελήφθη, σήμερα (4-02-14) τα ξημερώματα στο Πέραμα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 60χρονος ημεδαπός Ρομά, για διάρρηξη σε δύο σπίτια στην πόλη των Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, ο 60χρονος διέρρηξε διαδοχικά δύο σπίτια στην πόλη των Ιωαννίνων, σπάζοντας τα τζάμια παραθύρων, έγινε όμως αντιληπτός από τους ιδιοκτήτες και τράπηκε σε φυγή με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Αστυνομικοί που  ενημερώθηκαν για το περιστατικό,  εντόπισαν τον δράστη λίγες ώρες αργότερα και τον συνέλαβαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Το γλέντησαν με την ψυχή τους, οι Ηπειρώτες των Αχαρνών στην κοπή της Πίτας της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών την Κυριακή το μεσημέρι 2 Φεβρουαρίου 2014, σε παραδοσιακή ταβέρνα στους πρόποδες της Πάρνηθας


Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στην αίθουσα, όπου η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών είχε προγραμματίσει να κόψει την ''Πίτα των Ηπειρωτών'' από τους εκατοντάδες Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, τους φίλους και τις φίλες της Ηπείρου και του Συλλόγου, που κατέφτασαν για να γιορτάσουν και ευχηθούν καλή χρονιά και να κόψουν την καθιερωμένη πατροπαράδοτη Πίτα και να γλεντήσουν ηπειρώτικα, όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια το άξιο Δ.Σ. της Ένωσης, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014.
Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ικανοποίησε τους διοργανωτές, τόσο την εξαίρετη, αποτελεσματική και ουσιαστική και αυτό το δείχνουν τα αποτελέσματα, Πρόεδρο της Ένωσης Ηπειρωτών  Αχαρνών  Μελπομένη Καράλη και τα μέλη του Δ.Σ., όσο και όλους όσους εργάζονται στα τμήματα που λειτουργούν(χορευτικά, μουσικό, θεατρικό) γιατί χαίρουν της εκτίμησης των Ηπειρωτών της περιοχής, αλλά και των κατοίκων, που μαζικά προσέρχονται στον Σύλλογο και παρακολουθούν όλες τις εκδηλώσεις, που είτε διοργανώνει η 'Ένωση, είτε συμμετέχει σε εκδηλώσεις άλλων Ηπειρώτικων Συλλόγων.

Η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στην Πρέβεζα (Met in HD)

Το Σάββατο απευθείας από την ΜΕΤ 

Η «Ρουσάλκα» του Antonín Dvořák

Με το κλασικό αριστούργημα «
Rusalka» του Antonín Dvořák (Ντβόρζακ) συνεχίζεται το βραβευμένο πρόγραμμα της Μet από το Δήμο Πρέβεζας, το Δημοτικό Ωδείο "Σπύρος Δήμας" και τη Metropolitan Opera το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 19.55 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η πιο σημαντική σήμερα ερμηνεύτρια του ρόλου, η υψίφωνος Ρενέ Φλέμινγκ. Στο ρόλο του πρίγκιπα ο Πολωνός τενόρος Πιότρ Μπεστσάλα, ενώ τη μάγισσα του βάλτου Γεζιμπάμπα θα ερμηνεύσει η μεσόφωνος Ντολόρα Ζάγιτς. Σκηνοθεσία: Οτο Σενκ Η όπερα παρουσιάζει με αριστουργηματικό τρόπο τον τραγικό έρωτα μιας νύμφης του νερού κι ενός θνητού Πρίγκιπα. Η ιστορία, μεταξύ άλλων, είναι εμπνευσμένη και από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η Μικρή Γοργόνα».


Αφιέρωμα για τον Παπα-Θανάση που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας

Γράφει ο Γιάννης Γκουβάς

          Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην κοινωνία των Ιωαννίνων αλλά και στους κατοίκους και συγγενείς του χωριού Ζωτικού Λάκκας Σουλίου η είδηση ότι ο Παπα-Θανάσης, και Παπάς της Μητρόπολης έφυγε από κοντά μας προδομένος από την καρδιά του παραμονή της μεγάλης θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών.
Ο Παπα-Θανάσης δεν ήταν ένας απλός παπάς, ήταν ο παπάς που ξεχώριζε για την αρχοντιά του και την λεβεντιά του. Ο Παπα-Θανάσης:
1.Ήταν άρχοντας στην εκκλησία και στο λειτούργημά του.
2.Ήταν άρχοντας και λεβέντης στην ψυχή και στην καρδιά του.
3.Το κυριότερο προσόν της αρχοντιάς του ήταν χάρισμα Θεού για την καλή φωνή που του είχε δώσει.
   Την αρχοντική του φωνή, την είχαν εκτιμήσει αρκετοί δεσποτάδες και κυρίως ο σημερινός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, που τον είχε καθιερώσει για πολλά χρόνια Παπά της Μητρόπολης.
   Ο Παπα-Θανάσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ζωτικό Λάκκας Σουλίου από φτωχούς γεωργοκτηνοτρόφους γονείς.
   Τελείωσε το Γυμνάσιο Δερβιζιάνων σε δύσκολη εποχή. Ήταν δύσκολη εποχή γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι και η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη.

Παράταση ισχύoς βιβλιαρίων ασθενείας ασφαλισμένων του ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΠΑΔ και ΤΑΥΤΕΚΩ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΠΑΔ και ΤΑΥΤΕΚΩ ισχύει μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014.
Επίσης, όλα ανεξαιρέτως τα θεωρημένα για το έτος 2013 βιβλιάρια ασθενείας των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ και του ΤΥΔΚΥ έχουν ισχύ έως 31 Μαρτίου 2014.
Τέλος το ΤΑΥΤΕΚΩ παρατείνει μέχρι 30 Ιουνίου 2014 την ισχύ των βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων του, που είχαν θεωρηθεί για το έτος 2012 ή το 2013.

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Εκθεση «AGROTIKA 2014»

Την 25η Διεθνή Εκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «AGROTIKA», επισκέφθηκε την Κυριακή ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Παρακολούθησε την ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ με θέμα: Νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων - προβλήματα επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.
Επισκέφθηκε επίσης την Αγορά Παραγωγών που λειτούργησε μέσα στην AGROTICA με τη συμμετοχή της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, Λακωνίας, Χαλκιδικής και Σερρών.