Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Μέτρα για το οικονομικό αδιέξοδο των ηλεκτροπαραγωγών

Επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη και τον υπουργό Οικονομικών, Ιω. Στουρνάρα απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αφενός κάνοντας λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ της περιοχής και αφετέρου ζητώντας δια ζώσης συνάντηση για την έκθεση των προβλημάτων τους.
Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας, καθώς και του υφυπουργού ΠΕΚΑ.
Όπως τονίζει ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καρχιμάνης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ της περιοχής βρίσκονται προ αδιεξόδου και αν δεν ληφθούν μέτρα, οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη θα έχει επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία.


Ειδικότερα, η επιστολή του περιφερειάρχη Ηπείρου αναφέρει τα εξής:
«Στην Ήπειρο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών και ιδιαίτερα αγροτών, ωθούμενοι και από την κυβερνητική πολιτική ανάπτυξης των ΑΠΕ, επένδυσε στην παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, ο αριθμός των μικρομεσαίων παραγωγών στην Ήπειρο ανέρχεται περίπου στους 600, εκ των οποίων οι 250-260 είναι αγρότες.
Σήμερα στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εξαιτίας της καθυστέρησης που υπάρχει στην εξόφληση των λογαριασμών τους από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ, τις ανελαστικές φορολογικές τους υποχρεώσεις και την πιεστική τακτική των τραπεζών, βρίσκονται προ αδιεξόδου και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξής τους, οδηγούνται στην απόλυτη οικονομική καταστροφή η οποία θα συμπαρασύρει το σύνολο της τοπικής οικονομίας.
Το άμεσο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η υποχρέωση καταβολή του ΦΠΑ, το τελευταίο τρίμηνο του 2013, ο οποίος αφορά πληρωμές που δεν έχουν γίνει από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Θεωρούμε απόλυτα δίκαιο το αίτημά τους, είτε να γίνει άμεση εξόφληση των εκκρεμών λογαριασμών (ή μέρος αυτών), είτε να προωθηθεί ρύθμιση συμψηφισμού του ΦΠΑ με τις οφειλές της ΛΑΓΗΕ ΑΕ, προς τους μικρούς ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η ΛΑΓΗΕ ΑΕ είναι Δημοσίου Συμφέροντος, θα πρέπει να διευκολύνεται η έκδοση ασφαλιστικής-φορολογικής ενημερότητας, προκειμένου να μπορούν οι παραγωγοί να εισπράττουν τα τιμολόγιά τους από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ.
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι ο ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ της Ηπείρου από το ενδεχόμενο «κουρέματος» των «δεδουλευμένων». Σε μια τέτοια περίπτωση η απόφαση πρέπει να συνοδεύεται και από ανάλογη απόφαση «κουρέματος» των δανειακών τους υποχρεώσεων. Ειδικά μάλιστα για όσους επένδυσαν τη δύσκολη οικονομικά τριετία 2011-2013, είναι παντελώς άδικο να υφίστανται διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με όσους είχαν κατασκευάσει μονάδες φωτοβολταϊκών τα προηγούμενα χρόνια με επιδοτήσεις των Αναπτυξιακών Νόμων και με τραπεζικά δάνεια που είχαν πολύ χαμηλά επιτόκια, σε σχέση με αυτά που ίσχυσαν και ισχύουν τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και προς αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να δοθούν δίκαιες λύσεις για όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ και με στόχο να προληφθούν εκρηκτικές καταστάσεις στην τοπική οικονομία.
Μεταφέροντας και αιτήματα των εκπροσώπων των παραγωγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά στη Ήπειρο, ζητούμε όπως έχουμε συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για όλα τα ανωτέρω θέματα, καθώς και για άλλα θεσμικά ζητήματα που υπάρχουν ως προς τις ΑΠΕ».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Αλέξανδρος Καρχιμάνης