Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

1,184 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων και πρόστιμων μένει ανείσπρακτο λόγω γραφειοκρατικής εμπλοκής

Επιταχύνει το υπουργείο Οικονομικών την είσπραξη μέρους των φόρων και προστίμων που έχουν καταλογίσει οι εφορίες, αλλά δεν έχουν κατάληξη στα δημόσια ταμεία καθώς οι φορολογούμενοι – νομικά και φυσικά πρόσωπα- είχαν καταφύγει στην επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών (Επιτροπή του άρθρου 70Α).
Είναι ενδεικτικό πως από τα 1,184 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων και πρόστιμων που είχαν μέχρι τον Αύγουστο του 2013 οδηγηθεί προς διευθέτηση στη επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών η οποία αντικαταστάθηκε πλέον από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης μέσα στο 2013 εισπράχθηκαν μόλις 14,7 εκατ. ευρώ.


Θέλοντας να ξεπεράσει τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις αυτές το υπουργείο Οικονομικών μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κατέθεσε τροπολογεί χθες στην Βουλή η οποία προβλέπει πως πλέον στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης μπορούν να υπάγονται για εξέταση, ύστερα από αίτημα του φορολογούμενου, οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών άνω των 300.000 ευρώ για τις οποίες είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα η επιτροπή του άρθρου 70 του ΚΦΕ και οι οποίες είτε δεν είχε καταστεί δυνατό να εξετασθούν από αυτή έως την 31 Δεκεμβρίου 2013, είτε εξετάσθηκαν και  αναπέμφθηκαν στη φορολογική διοίκηση.
 Η δυνατότητα αυτή παρέχεται εφ' όσον υποβληθεί αίτηση του ενδιαφερομένου στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου (περίπου μέχρι τα τέλη Μαρτίου), ενώ η αρμοδιότητα της να αποφανθεί σχετικά, περιορίζεται εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (στα τέλη Απριλίου).
 Βάσει της ίδιας τροπολογίας αν τυχόν έχουν βεβαιωθεί οφειλές, αυτές διαγράφονται και οι σχετικές απαιτήσεις της φορολογικής διοίκησης επαναβεβαιώνονται και εισπράττονται με βάση απόφαση της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης ή μετά την παρέλευση άπρακτης της ως άνω δίμηνης προθεσμίας.