Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Εκ νέου μειώσεις μισθών κατά 10%


Το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο προς τις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΔΔ ενημερώνει για τον ακριβή τρόπο µε τον οποίο θα γίνουν οι µειώσεις, από 1ης Ιανουαρίου 2011, κατ’ εφαρμογή του Νόµου 3899 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.


Επί της ουσίας προβλέπεται:

* Μείωση κατά 10% όλων των αποδοχών (βασικού μισθού, επιδομάτων και υπερωριών) για όσους λαμβάνουν πάνω από 1.800 ευρώ μεικτά τον μήνα.
Από το όριο αυτό και κάτω δεν θα υπάρξουν περικοπές.
* Πλαφόν 4.000 ευρώ για τις μεικτές αποδοχές των εργαζομένων.
* Ορίζεται πως το συνολικό ποσό που χορηγείται για πρόσθετες αμοιβές προσωπικού (υπερωρίες και επιδόματα) δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του συνολικού μισθολογικού κονδυλίου κάθε ΔΕΚΟ.

Από τα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης προβλέπεται να εξοικονομηθούν 300 - 400 εκατ. ευρώ. Στον κατάλογο των ΔΕΚΟ και των μισθολογικών μειώσεων θα συμπεριληφθούν και φορείς που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν στον νόμο για τις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΕΡΤ, αλλά και αρκετά άλλα Νομικά Πρόσωπα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στο αυτόφωρο οι φοροφυγάδες


Ρύθμιση η οποία θα προβλέπει συμψηφισμό φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο και υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο στην τελική του μορφή, προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
Επίσης θα υπάρχει διάταξη για το χαρακτηρισμό του αδικήματος φοροδιαφυγής ως διαρκούς, αλλά και πρόβλεψη για αυτόφωρη σύλληψη υπό προϋποθέσεις.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πιθανή η επιστροφή του «αγροτικού» πετρελαίου


Στο ενδεχόμενο να δοθεί και πάλι η δυνατότητα προμήθειας «αγροτικού πετραλάιου», δηλαδή ειδικού φτηνού πετρελαίου κίνησης στους αγρότες αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την διάρκεια άτυπης συνάντησής του με δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου, στις 2 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λόγω της υλοποίησης της εξαγγελίας για εξομοίωση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Έτσι, ή θα υπάρξει ανάλογη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, ή θα επιτραπεί εκ νέου η προμήθεια αγροτικού πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Σκανδαλίδη, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στο κόστος καλλιέργειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Σε 160 σχολεία το νέο πρόγραμμα σπουδών


Πιλοτικά θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά το νέο πρόγραμμα σπουδών σε ορισμένο αριθμό σχολείων σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Κλήμης Ναυρίδης.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Το σχολείο αλλάζει» ο κ. Ναυρίδης ανέφερε ότι η αρχική εφαρμογή του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε 160 σχολεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Απρίλιο αναμένεται να παραδοθεί στην υπουργό Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου, η τελική εισήγηση του ινστιτούτου για το νέο σχολικό πρόγραμμα και κατόπιν των απαραίτητων διορθώσεων και προσαρμογών θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα σχολεία της χώρας.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ:Χρονιάτικο αντάμωμα και κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας τη Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 στη ταβέρνα "ΤΟ ΤΖΑΚΙ", στο Γκύζη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας σας προσκαλεί:
Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και στο χρονιάτικο αντάμωμα που θα γίνει την Κυριακή το μεσημέρι 6 Φεβρουαρίου και ώρα 12:30.
Στην Κοσμική Ταβέρνα «ΤΟ ΤΖΑΚΙ» Πλατυπόδη Βάρδα 2-4 και Ραγκαβή στο Γκύζη.
Με το καταπληκτικό κλαρίνο του Πέτρο Λούκα Χαλκιά και τον Αντώνη Κυρίτση.
Θα είναι τιμή και χαρά για μας να είστε κοντά μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Μπούνταλης Σωκράτης Πρέντος Αντώνιος

ΜΑΘΗΤΕΣ: Πρόβλημα στην ανάγνωση


Προβλήματα στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, αντιμετωπίζει ένας στους πέντε Έλληνες μαθητές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς η συγκεκριμένη αδυναμία, οδηγεί σε αποκλεισμό από την αγορά εργασίας και δυσκολίες ένταξης στην κοινωνία.
Στην Ελλάδα το 2009 το 21,3% των μαθητών παρουσίαζε χαμηλό επίπεδο αλφαβητισμού. Το ποσοστό είναι ελαφρά υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το επίπεδο των Ελλήνων μαθητών έχει επηρεαστεί από την μέθοδο της παπαγαλίας που εξακολουθεί να κυριαρχεί στα ελληνικά σχολεία.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία


Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών αποφάσισε εκτάκτως να κηρύξει σήμερα 24ωρη απεργία και καλεί τους γιατρούς να συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.
Κατά τη χθεσινή συγκέντρωση σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, με τους γιατρούς να εξοργίζονται από την παρουσία της αστυνομίας και να απαιτούν να δουν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο κοινή συνεδρίαση όλων των ΔΣ των ιατρικών φορέων.
Οι γιατροί του ΙΚΑ που απεργούν έως και την Παρασκευή, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία, αν ο υπουργός Υγείας δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Ψαλίδι» στην παραµεθόριο


Λιγότεροι περιορισµοί για αγορές και µισθώσεις ακινήτων από πολίτες εκτός Ε.Ε. Τον δραστικό περιορισµό των περιοχών που ορίζονται ως παραµεθόριες και υπόκεινται σε περιορισµούς για τις αγορές και τις µισθώσεις ακινήτων εξετάζουν τα υπουργεία Εθνικής Αµυνας και Προστασίας του Πολίτη σε µια προσπάθεια τόνωσης των επενδύσεων από το εξωτερικό.
Στις περιοχές αυτές οι υποψήφιοι αγοραστές ή µισθωτές ακινήτων που είναι πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης περνούν – για λόγους εθνικής ασφάλειας – από έλεγχο που διαρκεί µέχρι και οκτώ µήνες, θέτοντας σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τώρα τα συναρµόδια υπουργεία συζητούν οι παραµεθόριες περιοχές να µειωθούν από 29, που είναι σήµερα, σε κάτω από 10, ενώ ήδη έχει δροµολογηθεί βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την επίσπευση της έγκρισης των εξεταζόµενων αιτήσεων.
Από την Κρήτη µέχρι την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα και από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική µέχρι τον Εβρο και τη Δωδεκάνησο, ο επίδοξος αγοραστής πολίτης χώρας εκτός Ε.Ε. πρέπει να περάσει από το κόσκινο των Γενικών Επιτελείων των Ενοπλων Δυνάµεων, της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και της ΕΥΠ.
Συνολικά οι ισχύουσες ρυθµίσεις αφορούν όχι µόνο τους νοµούς και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και λόγω της στρατιωτικής οχύρωσης θεωρείται λογικός τέτοιου είδους έλεγχος.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης παρουσίασε μια πρόταση (τέθηκε ήδη προς διαβούλευση) που θα υλοποιηθεί με νόμο για την αναδιάρθρωση των αγροτικών οργανώσεων.
Το νέο σχήμα που προωθείται προβλέπει:
-Τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ).
Θα λειτουργούν με τη μορφή συνεταιρισμού (όσοι μετέχουν θα καταθέτουν την συνεταιριστική μερίδα) και όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θα είναι πρωτοβάθμια (καταργούνται οι σημερινές ενώσεις κοινοπραξίες κ.α. Η εκλογή των διοικήσεων τους θα γίνεται με καθολική ψηφοφορία και το ελάχιστον εταιρικό κεφάλαιο θα είναι 6.000 Ευρώ.
- Τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) θα έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρίας (Α.Ε. ή ΕΠΕ) και θα είναι ανεξάρτητης από τη λειτουργία των συνεταιρισμών.
-Τις ομάδες παραγωγών (ΟΠ) θα λειτουργήσουν όσες πληρούν το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο, τους περιορισμούς και ως οριοθετήσεις του, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
-Εθνικό Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων.
Οι τρείς Παραπάνω κατηγορίες οργανώσεων καταχωρούνται στο Μητρώο και έτσι αναγνωρίζονται στη σχέση του με το κράτος (π.χ. επενδυτικά προγράμματα, ενισχύσεις, κίνητρα κλπ). Με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θεσπίζονται οι οργανώσεις θα εγγράφονται στο Μητρώο ως ενεργές ή μη ενεργές.
Όλες οι οργανώσεις θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση. Μην ενεργές ΑΣΟ για δύο συνεχή χρόνια, οδηγούνται σε αναγκαστική εκκαθάριση και διαγράφονται από το Μητρώο. Όλες οι οργανώσεις που λειτουργούν σήμερα, πρέπει μέσα σε τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, να προσκομίσουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την εγγραφή τους στο Μητρώο.
Οι αρχικά καταχωρούμενες ως μη ενεργές σε περίπτωση που δεν συγχωνευθούν με ενεργές ΑΣΟ ως τις 31/12/2011 οδηγούνται σε αναγκαστική εκκαθάριση.
-Εποπτική αρχή
Ιδρύεται στο υπουργείο ΑΑκΤ ως αυτοτελής διοικητική μονάδα Εποπτική Αρχή για να ασκεί την εποπτεία των οργανώσεων και να λειτουργήσει το Μητρώο. Θα υπάρξει εποπτικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων.
-Δημιουργείται Πανελλήνια Eνωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΠΕΣΑΓΟ), στη θέση της σημερινής ΠΑΣΕΓΕΣ. Τη νέα οργάνωση εκλέγουν οι οργανώσεις και των τριών κατηγοριών που συμμετέχουν στο Μητρώο. Η εκλογή των μελών της γενικής συνέλευσης που αποτελεί το κορυφαίο της όργανο, γίνονται κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια με καθολική ψηφοφορία όλων των παραγωγών που είναι μέλη των οργανώσεων που ανήκουν στην περιφέρεια.
-Συμβολική γεωργία.
Θεσμοθετείται η συμβολαιακή γεωργία. Το συμβόλαιο έχει τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης που απαιτεί ιδιωτικό έγγραφο βέβαιας χρονολογίας με το οποίο ρυθμίζεται η μελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων ή τροφίμων. Το συμβόλαιο θα περιλαμβάνει το είδος και τον όγκο των προϊόντων, το είδος της καλλιέργειας, την τιμή, τους χρόνους και τα σημεία παράδοσης, τον τρόπο και το χρόνο πληρωμής κ.α.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στη συνεδρίασή που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2011


Από τη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους:

1) Προενέκρινε την ένταξη έργου για την εκπόνηση από το ΙΓΜΕ ερευνητικού προγράμματος ευστάθειας των οικισμών, των τοπικών Κοινοτήτων Μουζακαίων, Δαφνούλας και Μάζιας και της ευρύτερης περιοχής.
(απόφαση: 2/3/31-1-2011)

2) Έλαβε απόφαση στα πλαίσια της διαβούλευσης για τη Μελέτη: «Αξιολόγηση θέσεων για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ Ηπείρου και του ΧΥΤΥ υπολειμμάτων».
(απόφαση: 2/4/31-1-2011)

3) Έλαβε απόφαση που αφορά την έγκριση πρακτικής άσκησης των τελειόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.
(απόφαση: 2/5/31-1-2011)

4) Αποφάσισε να διεκδικήσει τη διατήρηση του Σταθμού Παραλαβής και Πρόψυξης Γάλακτος της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στο Καστρί.
(απόφαση: 2/6/31-1-2011)

5) Αποφάσισε τη θέσπιση παγίων χορηγημάτων καθαριότητας έτους 2011, για τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Πρέβεζας.
(απόφαση: 2/7/31-1-2011)

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της 31ης Ιανουαρίου θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ., η οποία ανακοινώθηκε για την επόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Σ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΣΙΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Μόνο Έλληνες δικαίωμα ψήφου


Φωτιές έρχεται να ανάψει η απόφαση του Δ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, το έχουν μόνο οι Έλληνες. Με την απόφαση αυτή αποκλείονται οι μη Έλληνες πολίτες.
Μόνο οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Αυτό υποστηρίζει το Δ' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο αποκλείει τους αλλοδαπούς και ουσιαστικά ακυρώνει τα προβλεπόμενα από τον νόμο 3838/2010, τα οποία κρίνει αντισυνταγματικά.
Ωστόσο, παρέπεμψε το ζήτημα προς οριστική κρίση, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Αναλυτικότερα, το Δ΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογραμμίζει στην υπ΄ αριθμ. 350/2011 απόφασή της ότι τόσο η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης "επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος".
Κατά συνέπεια, οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 3838/2010 "είναι ανίσχυρες" ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος, προσθέτει το ΣτΕ.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως υπογραμμίζεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών οργάνων των ΟΤΑ έχουν "καθαρά πολιτικό χαρακτήρα εν όψει των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι οργανισμοί αυτοί, αλλά και διότι η εκλογή αυτή ανάγεται στην πολιτική ζωή της χώρας γενικώς".

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων


Έξι ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο μετά από μόλυνση τους από τον ιό Α(Η1Ν1). Η λίστα των θυμάτων μακραίνει, φτάνοντας τα 21 από τις αρχές Ιανουαρίου έως και σήμερα. Προκείται για 16 άνδρες και 5 γυναίκες, ηλικίας από 14 έως και 70 ετών.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, η χώρα μας βρίσκεται σε φάση έξαρσης της εποχικής γρίπης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με το εποχικό εμβόλιο.
Στο μεταξύ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε σήμερα πως από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον 94 άνθρωποι, επιβεβαιωμένα κρούσματα- έχουν εμφανίσει βαριές επιπλοκές και έχουν εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΙΩΤΩΝ ΓΡΑΜΜΟΥ«Η ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ»: Ετήσιος Χορός, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011, στο κέντρο "ΕΝΑΣΤΡΟΣ" στην Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης


Ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ» σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό που διοργανώνει το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011και ώρα 9:00 μ.μ. στο κοσμικό κέντρο "ΕΝΑΣΤΡΟΣ" στην Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.
Την εκδήλωση θα ανοίξουν τα χορευτικά του Συλλόγου μας με την συνοδεία της ορχήστρας του Ηλία Σμόλικα.
Θα ακολουθήσει αξέχαστο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες:
Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.
ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ : 20 Ευρώ με φαγητό και απεριόριστο ποτό.