Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

 


Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 4 μέχρι και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Τις εκδηλώσεις οργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Κοινότητα Λιγκιάδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιγκιάδων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

19:00 Έκθεση Αρχειακού Φωτογραφικού Υλικού της Ιστορίας των Λιγκιάδων

20:00 Προβολή Ταινίας «Το μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

13:00 17η Ιστορική Ανάβαση Μιτσικελίου

19:30 Λαμπαδηφορία

21:15Προβολή Ταινίας «Τα ξεχασμένα χωριά της Ελλάδας» του Κάρστεν Μίλλερ

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

10:30   Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

10:45   Άφιξη στο χώρο του Ηρώου

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Θωμά Μπέγκα

11:00: Ομιλία από τον ιστορικό ερευνητή, κ. Αλέκο Ράπτη

11:15   Προσκλητήριο νεκρών

11:30   Κατάθεση στεφάνων

Ενός λεπτού σιγή

11:45   Λήξη τελετής

12.00   Εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου Λιγκιάδων

12:15  Παρουσίαση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ιστορίας «Λιγκιάδες Χωριό 1943».

«Η γιαγιά μου με ξέχασε»: Ένα παραμύθι για τη νόσο Alzheimer

 


«Η γιαγιά παρουσίασε συμπτώματα της νόσου Alzheimer, της ανακοίνωσε η μητέρα της. Αυτό σημαίνει αγάπη μου ότι η γιαγιά ξεχνάει κάποια πράγματα, γι’ αυτό καλό είναι να την προσέχουμε περισσότερο και να φροντίζουμε να μην τη φέρνουμε σε δύσκολη θέση όταν συμβαίνει κάτι το οποίο είναι ασυνήθιστο για αυτή. Επίσης, δεν πρέπει να της θυμώνουμε αν κάνει κάτι λάθος, διότι δεν το καταλαβαίνει, και δεν το κάνει επειδή το θέλει πραγματικά.

- Δηλαδή, η γιαγιά δεν θα είναι ποτέ όπως πριν; Η γιαγιά δεν θα γίνει ποτέ όπως πριν, αλλά να είμαστε χαρούμενοι που την έχουμε και θα τη φροντίσουμε όπως φρόντισε και αυτή τόσα χρόνια εμάς.

Η γιαγιά Νία είχε αλλάξει πλέον, η Αφροδίτη το είχε καταλάβει αυτό, αλλά αποφάσισε να είναι εκεί για τη γιαγιά της, όπως έκανε κι αυτή για εκείνη. Της μιλούσε με πολλή αγάπη, σαν να είχε έναν άνθρωπο που συνεχώς, αντί να μεγαλώνει, μικραίνει και γινόταν όλο και πιο παιδί. Αυτό, ακριβώς, συνέβαινε».

Ο Σεπτέμβριος έχει οριστεί ως Παγκόσμιος Μήνας Ενηµέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer, μία νόσο που πλήττει τις σύγχρονες κοινωνίες: Κάθε τρία δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο εμφανίζει άνοια, ενώ από τη νόσο πάσχουν περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι της χώρας μας.

Με αφορμή την ιστορία της αδελφής της γιαγιάς της που διαγνώστηκε με τη νόσο, η μαθήτρια Ζαΐρα Αλεξίου έγραψε και εικονογράφησε με ιδιαίτερη ευαισθησία ένα τρυφερό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Η γιαγιά μου με ξέχασε» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φερενίκη.