Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιανουαρίου

 


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, ως και ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημέρωσε τους  Δήμους και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, συνιστά δε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός, για διευκόλυνση εισόδου και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθη χθες (18-01-2024) το πρωί στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις  της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, χθες το πρωί οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Παραμυθιάς τρεις παράτυπους μετανάστες, κατά την προσπάθειά τους να ταξιδέψουν για την Ηγουμενίτσα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, έναντι αμοιβής, είχε διευκολύνει νωρίτερα τους παράτυπους μετανάστες να διέλθουν παράνομα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και εν συνεχεία, εξέδωσε για λογαριασμό τους εισιτήρια προκειμένου, μέσω λεωφορειακής σύνδεσης, να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Επιπλέον, όπως προέκυψε, τόσο σε βάρος του αλλοδαπού όσο και δύο εκ των τριών παράτυπων μεταναστών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκε χρηματικό ποσό -150- ευρώ και τρία εισιτήρια λεωφορείου.

Άπαντες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου και από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 – 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

Πιο αναλυτικά:

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.

β) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Α. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο.

β) Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

γ) Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

β. Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής (21-01-24) μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της

ΕΜΥ www.emy.gr

Άρτα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, για κλοπή και -κατά περίπτωση- για κατοχή ναρκωτικών

 


 Συνελήφθησαν χθες (18-09-2024) το βράδυ από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, τρεις ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για κλοπή και -κατά περίπτωση- για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι την προηγούμενη ημέρα είχαν αφαιρέσει 2 τόνους πορτοκάλια από περιβόλι ιδιοκτησίας ημεδαπού.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων, εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ενώ στην κατοχή των δύο βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ιωάννινα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει της διεξαγωγής ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 – ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ το Σάββατο 20 Ιανουαρίου

 


Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει της διεξαγωγής ποδοσφαιρικού αγώνα της 19ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Super

League 1, αθλητικής περιόδου 2023-2024, μεταξύ των ομάδων ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 – ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο 20-01-2024 και ώρα 19:00′, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες»

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων

Έχοντας υπόψη:

α) Τις διατάξεις των άρθρων 52 παρ.2, 44 και 109 του Ν. 2696 / 99 «Περί Κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε – αντικαταστάθηκε και ισχύει.

β) Την υπ’ αρίθ. 6786/24/105014 από 16-01-2024 αναφορά–πρόταση του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

γ) Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Ά ρ θ ρ ο 1ο

α) Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων, επί της οδού Φώτου Τζαβέλλα, το Σάββατο 20-01-2024 και από ώρα 15:00’, έως πέρατος του ποδοσφαιρικού αγώνα. Police On Line https://tws.ydt/arxeion-xml/pages/police/prot_beta/file-get?arx-files-disp… 1 από 2 19/1/2024, 9:44 π.μ.

β) Την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων, επί της οδού Φώτου Τζαβέλλα, το Σάββατο 20-01-2024 και από ώρα 16:00’, έως πέρατος του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Ά ρ θ ρ ο 2ο

Η τοποθέτηση προσωρινής σήμανσης θα γίνει με ευθύνη – μέριμνα του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, το οποίο εξουσιοδοτείται για τη λήψη πρόσθετων μέτρων κυκλοφοριακής ασφάλειας, εφόσον απαιτηθεί.

Ά ρ θ ρ ο 3ο

Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν, κατά την κρίση του Επικεφαλής των μέτρων του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

Ά ρ θ ρ ο 4ο

Οι παραβάτες της παρούσας τιμωρούνται σύμφωνα με τις ποινές που ορίζονται από τον Ν.2696/99 (Κ.Ο.Κ.), όπως τροποποιήθηκε – αντικαταστάθηκε και ισχύει, καθώς και με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Ά ρ θ ρ ο 5ο

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα άμεσης ανάγκης.

Ά ρ θ ρ ο 6ο

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευση της, σύμφωνα με το άρθρο 109 του Ν.2696/1999 Κ.Ο.Κ., την ανάρτηση της στο διαδίκτυο σύμφωνα με το άρθρο 4 Ν.3861/2010, την τοποθέτηση των σχετικών πινακίδων σήμανσης και την παρουσία τροχονόμων του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

Σε εξέλιξη προσπάθεια εξαπάτησης με δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την οικονομική υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα εξαπάτησης πολιτών από αγνώστους για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από τις οικονομικές του υπηρεσίες.

Ο τρόπος δράσης των αγνώστων είναι να καλούν από κινητά τηλέφωνα αντλώντας στοιχεία από τη «Διαύγεια» και επικαλούμενοι ονόματα δήθεν υπαλλήλων του Δήμου ζητούν στοιχεία κωδικών τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να τους καταβάλουν τις οφειλές.

Ο δήμος Ιωαννιτών τονίζει ότι  δεν υπάρχει περίπτωση υπάλληλος του να καλέσει για υπηρεσιακό ζήτημα από οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει από συναλλασσόμενο ή και από οποιονδήποτε άλλο πολίτη κωδικούς τραπεζών.

Για το λόγο αυτό καλεί όσους γίνονται αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες του και να καταγγέλλουν το γεγονός στην Αστυνομία.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

 


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Λιόλιο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. Λαζάνη και της διοίκησης του νέου κλειστού.

Συζητήσαν για τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει η περιοχή της Ηπείρου σε αθλητικές εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των παιδιών που ασχολούνται με αθλήματα όπως το μπάσκετ είναι αυξημένος.

Ο αγώνας είναι μεγάλος για να καταφέρουμε να φτάσουμε την περιοχή των Ιωαννίνων στο επίπεδο που πρέπει! 

Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε και θα το κάνουμε, όπως πράξαμε όλα αυτά τα χρόνια αναλαμβάνοντας, αν και δεν ήταν υποχρέωσή μας, την ολοκλήρωση των κλειστών γυμναστηρίων της Άρτας, της Φιλιππιάδας και του Καναλακίου, τα οποία ήταν ημιτελή από το 2004.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση και ναρκωτικών

Συνελήφθησαν χθες (18-01-2024) το βράδυ εντός της περιοχής του Κάστρου Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί (άνδρας και γυναίκα), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι κατέχουν και διακινούν ναρκωτικές ουσίες και ύστερα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 143,5 γραμμαρίων,

• 3,9 γρ. «MDMA» σε κρυσταλλική μορφή και

• ζυγαριά ακριβείας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Προχωρά ο διαγωνισμός για το Ιωάννινα-Κακαβιά

 


Χωρίς προσφυγές κύλησε το πρώτο κρίσιμο διάστημα του διαγωνισμού για να μεγαλώσει η Ιόνια Οδός με το νέο τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.ypodomes.com  το δεκαήμερο που υπήρχε για να κατατεθεί κάποια ένσταση πέρασε χωρίς να υπάρξει κάποια κίνηση από τα συμμετέχοντα σχήματα.

Αυτό σημαίνει πως το επόμενο διάστημα ξεκινά η διαδικασία των πρακτικών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που θα οδηγήσει στην ανακήρυξη της AVAX από μειοδότη σε προσωρινό ανάδοχο του μεγάλου οδικού έργου. Να θυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023.

Σε αυτόν όπως είχε πληροφορηθεί το www.ypodomes.com  η AVAX μειοδότησε με 17,50%. Δεύτερη ήρθε η ΤΕΡΝΑ με 16,5% και τρίτο το σχήμα  ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ με 16,5ο%. Ακολούθησαν ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΜΕΤΚΑ με 11,08% και ΟΔΟΣ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ-ΕΡΓΟΚΑΤ με 10,31%.

Τα επόμενα βήματα

Σε σχέση πάντα με τον διαγωνισμό για το Ιωάννινα-Κακαβιά τα επόμενα βήματα είναι η ανακήρυξη της AVAX σε προσωρινό ανάδοχο. Εκεί πάλι θα μπορεί κάποιο από τα άλλα σχήματα να καταθέσει προσφυγή. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα ζητηθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα από την τεχνική εταιρεία και θα ετοιμαστεί το κείμενο της σύμβασης. Στη συνέχεια θα οδεύσει προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά από αυτό το στάδιο  θα γίνει η παρουσίαση του έργου στην Βουλή των Ελλήνων. Τελευταία πράξη του διαγωνισμού θα είναι η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής που θα δώσει σάρκα και οστά στην υλοποίηση του.

15η αγωνιστική το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Α.Σ. Νεοκαισάρειας 20-01-24/15:00)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ    ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ

ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ

Το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ   (15:00)

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:00)

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ   (16:00) 

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (17:30)

Κυριακή  21 Ιανουαρίου 2024

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:00)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ (15:00)

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑ (15:00)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου

 


Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

15η αγωνιστική το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε. Γιάννενα-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 21-01-24/17:15)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ  21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ    ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ       

ΩΡΑ: 17:15

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ   (14:30)                

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (15:00)              

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ (15:00)

Κυριακή  21 Ιανουαρίου 2024               

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ   (15:00)

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ (15:00)             

Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (15:00)

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ (15:00)

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ε.ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ  (15:00)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ(15:00)              

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (17:15)

Ποιοι ιοί ευθύνονται για καρκίνο του δέρματος;

 


Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα σκέφτονται τους ιούς έρχονται στο μυαλό τους εκείνοι που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη ή COVID-19. Εκτός από αυτούς όμως υπάρχουν και ορισμένοι που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Υπολογίζεται ότι έως και το 15% των κακοηθειών προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς, οι περισσότεροι των οποίων είναι ιοί. Και εκτός από εκείνους που επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα του σώματος, υπάρχουν και άλλοι που προσβάλλουν το δέρμα.

Η μόλυνση, ωστόσο, από κάποιον δυνητικά επικίνδυνο ιό δεν καθιστά βέβαιη την ανάπτυξη καρκίνου. Αντιθέτως, οι πιθανότητες είναι μικρές. Εξάλλου, υπάρχουν τρόποι προφύλαξης, αφενός για την αποφυγή της μόλυνσης και αφετέρου για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου.

«Η σχέση μεταξύ ιών και καρκίνου του δέρματος έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνών τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αναδυθείσας υπόθεσης ότι για κάθε καρκίνο του δέρματος δεν μπορεί φταίει αποκλειστικά η υπεριώδης ακτινοβολία. Για παράδειγμα, τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι η μόλυνση από υψηλού κινδύνου τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να γίνει αιτία ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του δέρματος (cSCC).