Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 R στην περιοχή Δολιανών Πωγωνίου

Σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:37 το απόγευμα της Πέμπτης  2 Αυγούστου, 22 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, με επίκεντρο στην περιοχή Δολιανών Πωγωνίου.
Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10  χιλιόμετρα.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Θεατρική παράσταση «Το τάβλι» την Τετάρτη 8 Αυγούστου, ώρα 9:30 μ.μ.


Το ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει την  Θεατρική παράσταση «Το τάβλι»  στην πλατεία Κεφαλοβρύσου Πωγωνίου, την Τετάρτη 8 Αυγούστου,  ώρα 9:30 μ.μ..

Σαγιάδα Θεσπρωτίας. Συνελήφθη 19χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε και επιχείρησε να διακινήσει στη χώρα ναρκωτικές ουσίες


Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει έναν ακόμη 28χρονο αλλοδαπό
Κατασχέθηκαν πάνω από (17) κιλά κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν σε κρύπτες στο εσωτερικό του οχήματος

Αλλοδαπός διακινητής ναρκωτικών, ο οποίος μετέφερε και επιχείρησε να διακινήσει στη χώρα ναρκωτικές ουσίες, συνελήφθη ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (01-08-2018) το μεσημέρι, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για έναν 19χρονο αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 28χρονο αλλοδαπό, που αναζητείται.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας με τις Αλβανικές Αρχές και κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών και στοιχείων, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 19χρονος δράστης και μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες πίσω από τις ταπετσαρίες του οχήματος, είκοσι έξι (26) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (17) κιλών και (474) γραμμαρίων.
Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οργανωτής της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών είναι 28χρονος αλλοδαπός, ο οποίος αναζητείται.
Συνολικά, κατασχέθηκαν:

ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (17) κιλών και (474) γραμμαρίων,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 19χρονου δράστη, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών,
το χρηματικό ποσό των (600) ευρώ,
δύο κινητά τηλέφωνα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ημερομηνίες και ώρες ενημέρωσης τις κατά τόπους Τοπικές Κοινότητες για το Εθνικό Κτηματολόγιο


Εκ μέρους της κοινοπραξίας «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α.Ε. – ΨΑΡΡΑΣ Ι.» αναδόχου της Μελέτης Κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στην περιοχή, σας αποστέλλουμε το εξαιρετικά σημαντικό για την ενημέρωση των πολιτών παρακάτω δελτίο τύπου και παρακαλούμε για την δημοσίευση του.
Επισυνάπτονται οι πίνακες με τις ημερομηνίες και ώρες ενημέρωσης των κατά τόπους Τοπικών Κοινοτήτων.
Από 23/07/2018 έως και 27/07/2018 πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων όλων των Καλλικρατικών ΟΤΑ που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων με εκπροσώπους της Κοινοπραξίας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α.Ε. – Ι.Ψ. που έχει αναλάβει την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Στις ενημερωτικές συναντήσεις παρευρέθησαν οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας Κωνσταντίνος Τσαβδάρογλου και Βασιλεία Τσαβδάρογλου.
Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου 2018 και οι πολίτες προκειμένου να προετοιμαστούν για την έναρξη υποβολής θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αναλυτική ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί στις επί μέρους τοπικές κοινότητες τον Αύγουστο του 2018.
Το πρόγραμμα ενημέρωσης των τοπικών κοινοτήτων ανα ΟΤΑ επισυνάπτεται στους πίνακες.
Η αναλυτική ενημέρωση ανα ΟΤΑ θα γίνει από τους:
Α. Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων: Τάσση Σταυρούλα,  τηλ: 6983087027
Β. Δήμος Δωδώνης: Τσούμπος Λάμπρος, τηλ: 6985846153
Γ. Δήμος Ζαγορίου: Τσουμάνη Δροσούλα, τηλ: 6985846185
Δ. Δήμος Ζίτσας: Κυριακίδου Παναγιώτα, τηλ: 6983087032
Ε. Δήμος Ιωαννιτών: Κατσούλης Αναστάσιος, τηλ: 6972329947
Ζ. Δήμος Κόνιτσας: Λάκκας Γεώργιος, τηλ: 6972021011
Η. Δήμος Μετσόβου: Τσαπραλής Χρήστος, τηλ: 6970035698
Θ. Δήμος Πωγωνίου: Κωνσταντή Μαριαλένα, τηλ: 6972021029






Ιερά Μονή Σωσίνου: Καθημερινή παράκληση από την Τετάρτη 1 έως και τη Δευτέρα 13 Αυγούστου - Αγρυπνία την Κυριακή 5 Αυγούστου


 Αγρυπνία την Κυριακή 5 Αυγούστου

Από την Τετάρτη 1 Αυγούστου και μέχρι και τη Δευτέρα 13 Αυγούστου (πλην Σαββάτων) θα τελείται στην Ιερά Μονή Σωσίνου παράκληση για την Παναγία, με ώρα έναρξης 6:00 μ.μ..
Την Κυριακή 5 Αυγούστου, παραμονή της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  θα τελεστεί η καθιερωμένη Αγρυπνία με ώρα έναρξης 9:00 μ.μ. και απόλυσης λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 67χρονη για κλοπές από καταστήματα


Συνελήφθη, χθες (01-08-2018) το πρωί στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, μία 67χρονη αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές.
Ειδικότερα, χθες το πρωί, η 67χρονη εισήλθε σε εμπορικό κατάστημα στα Ιωάννινα και αποπειράθηκε να αφαιρέσει είδη ρουχισμού, η πράξη της όμως έγινε αντιληπτή από υπαλλήλους του καταστήματος και συνελήφθη.
Επίσης, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η 67χρονη εμπλέκεται και σε δύο ακόμα υποθέσεις κλοπών που έγιναν την ίδια μέρα σε εμπορικά καταστήματα, απ’ όπου αφαιρέθηκαν ρούχα.
Στην κατοχή της 67χρονης βρέθηκαν τα κλεμμένα ρούχα, τα οποία αποδόθηκαν στους υπεύθυνους των καταστημάτων.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

5ο Νεμέρτσικα TRAIL RUN 2018 (Αγώνες 20 χλμ & 6χλμ) την Κυριακή 12 Αυγούστου, ώρα 9:00 π.μ.



ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ
«5ος ΝΕΜΕΡΤΣΙΚΑ TRAIL RUN 2018»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΠΗ»με την στήριξη του ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ, διοργανώνει τον 5ο ΝΕΜΕΡΤΣΙΚΑ TRAIL RUN 2018 (Αγώνες 20χλμ & 6χλμ) στις 12 Αυγούστου 2018 .
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Προθεσμία υποβολής δηλώσεως (τηλεφωνικά μέχρι και 11 Αυγ 18 και συμπληρώνοντας υπεύθυνη δήλωση την ημέρα διεξαγωγής στην Γραμματεία του αγώνα).
Αριθμός δηλώσεων συμμετοχής θα γίνει δεκτός και μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ-ΕΠΑΘΛΑ-ΠΑΡΟΧΕΣ:
6 χλμ
α)Γενική Ανδρών
Κύπελλο στους τρεις πρώτους δρομείς.
β)Γενική Γυναικών
Κύπελλο στις τρεις πρώτες δρομείς.
20 χλμ
α)Γενική Ανδρών
Κύπελλο στον 1ο και ειδικά αναμνηστικά στον 2ο και 3ο δρομέα.
β)Γενική Γυναικών
Κύπελλο στην 1η και ειδικά αναμνηστικά στην 2η και 3η δρομέα.
γ) 18-39 (ανδρών – γυναικών)
Κύπελλο στον 1ο και 1η δρομέα, ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στον 2ο – 2η και 3ο – 3η δρομέα, αντίστοιχα.  
 δ) 40-49 (ανδρών – γυναικών)
Κύπελλο στον 1ο και 1η δρομέα, ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στον 2ο – 2η και 3ο – 3η δρομέα, αντίστοιχα.  
ε) 50+ (ανδρών – γυναικών).
Κύπελλο στον 1ο και 1η δρομέα, ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στον 2ο – 2η και 3ο – 3η δρομέα, αντίστοιχα.  
Οι τρεις πρώτοι των γενικών κατηγοριών εξαιρούνται των βραβεύσεων στις λοιπές υποκατηγορίες. Αναμνηστικό μετάλλιο και μπλουζάκι θα δοθούν σε όλους τους αθλητές κατά τον τερματισμό τους.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 7 ευρώ (στην γραμματεία την ημέρα του αγώνα).
ΑΠΟΝΟΜΕΣ: Η απονομές κυπέλλων και των λοιπών επάθλων στους νικητές θα γίνει μετά τη λήξη της χρονομέτρησης του αγώνα.
ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ:
Οι διοργανωτές έχουν φροντίσει:
Για την παράθεση γεύματος στους αθλητές και τους συνοδούς τους, στην όμορφη πλατεία του χωριού μας.
Κλήρωση δώρων στους συμμετέχοντες αθλητές του αγώνα. ΕΚΚΙΝΗΣΗ – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Η εκκίνηση και τερματισμός θα είναι στον ίδιο χώρο (Κεντρική πλατεία Κάτω Μερόπης Πωγωνίου).
 Ώρα εκκίνησης αγώνα 20 χλμ: 09:00΄ Ώρα εκκίνησης αγώνα 6χλμ: 09:15΄
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Η γραμματεία του αγώνα θα βρίσκεται στον χώρο της εκκίνησης και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους την Κυριακή 12-08-2018 από την 07:45΄ π.μ. έως την 08:50΄ π.μ. Εκεί θα μπορούν να εναποθέσουν σε φυλασσόμενο, από εθελοντές, χώρο τα ρούχα που θα χρειαστούν για να αλλάξουν μετά τον τερματισμό τους.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον αγώνα είναι οι δρομείς να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δρομείς κάτω των 18 ετών, θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο με υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα τους.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στον αγώνα είναι κατά τη διαδικασία εγγραφής να δηλώσει υπεύθυνα ότι έλαβε γνώση των κανονισμών του αγώνα και ότι τους αποδέχεται πλήρως και απαρέγκλιτα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ : Και οι δύο αγώνες θα διέλθουν από τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς (δασώδης εκτάσεις, στεγνά ρυάκια λόγω καλοκαιριού, πέτρινα γεφύρια, δέντρα που σκεπάζουν τον δρόμο κρύβοντας τον ήλιο κα)
ΑΓΩΝΑΣ 6χλμ: 4χλμ χωμάτινος δρόμος μέσα στο δάσος και 2χλμ άσφαλτο. ΑΓΩΝΑΣ 20χλμ:10χλμ χωμάτινος δρόμος και τα υπόλοιπα 10 χλμ μέσα σε δάσος.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: Για τον αγώνα 6χλμ: Νερό στο 3ο χλμ (Μοναστήρι του Αη Γιάννη).
Για τον αγώνα 20 χλμ: Νερό πριν την εκκίνηση και επιπλέον θα υπάρχουν 3 σταθμοί τροφοδοσίας. Ο πρώτος θα είναι στο 4,5 χλμ. όπου θα δίνεται νερό και ο δεύτερος στο 10 χλμ. όπου θα δίνεται νερό και αλμυρές τροφές και ο τρίτος στο 15.χλμ. όπου θα δίνεται νερό και κόκα κόλα.
ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν σημεία ελέγχου.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του. Η απόφαση της επιτροπής ενστάσεων, που απαρτίζεται από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα, τα μέλη της τεχνικής επιτροπής και τους υπεύθυνους σταθμάρχες στη ζώνη ευθύνης των οποίων καταγράφηκε το συμβάν, εκδίδεται το αργότερο μέχρι την ώρα των απονομών και είναι τελεσίδικη.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η διοργάνωση αναλαμβάνει να επιτηρήσει τη διαδρομή του αγώνα με εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στους αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη. Σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό ασφάλειας και οι κριτές υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Άρνηση συμμόρφωσης σημαίνει αποκλεισμός. Θα υπάρχει δυνατότητα ιατρικής φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αθλητών. Εφόσον γιατρός του αγώνα γνωματεύσει ότι κάποιος αθλητής βρίσκεται σε κακή κατάσταση και αδυνατεί να συνεχίσει, τότε ο αθλητής υποχρεούται να παραδώσει τον αριθμό του και να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτού. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ – ΑΝΑΒΟΛΗ: Σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τη διαδρομή ή και να αναβάλλει για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την εκκίνηση των αγώνων, με γνώμονα πάντα την σωματική ακεραιότητα των αθλητών.
ΠΟΙΝΕΣ: Όλες οι παρακάτω παραβάσεις επιφέρουν την ποινή του αποκλεισμού: Μη εμφάνιση ή αλλοίωση αριθμού συμμετοχής, ρίψη απορριμμάτων, παρεμπόδιση άλλου αθλητή ή αντιαθλητική συμπεριφορά, μη συμμόρφωση με οδηγίες κριτών, αγένεια – ανάρμοστη συμπεριφορά προς την οργανωτική επιτροπή, κριτές, εθελοντές κλπ., μη παρουσία σε σταθμό ελέγχου, άρνηση εξέτασης από γιατρό της οργάνωσης αν αυτό κριθεί απαραίτητο οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα.
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η διοργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από ιατρό. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Επίσης ο διοργανωτής απεκδύεται πάσης ευθύνης για καταστροφή, κλοπή, απώλεια, κτλ της προσωπικής περιουσίας των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες δεν θα έχουν το δικαίωμα να στραφούν κατά του διοργανωτή για οποιαδήποτε καταστροφή που μπορεί να προκληθεί στον εξοπλισμό τους ή το όχημά τους.
ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένου κατά μήκος της διαδρομής. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Απόρριψη υλικών συσκευασίας σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επιφέρει την ποινή αποκλεισμού του αθλητή. Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σωστής κατεύθυνσης. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παραπάνω και να υπακούσουν σε τυχόν υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις των κριτών, επιφέρει την ποινή του αποκλεισμού. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση, έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης οποιαδήποτε παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στην Επιτροπή του αγώνα.
ΣΤΟΧΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Η ανάδειξη της περιοχής και η ανάπτυξη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού και του εθελοντισμού, η ικανοποίηση των δρομέων από την συμμετοχή τους στον εν λόγω αγώνα αλλά και τον συνοδών τους που θα έρθουν στον φιλόξενο χωριό μας και θα περάσουν μια όμορφη Αυγουστιάτικη Κυριακή στην δροσιά των ίσκιων της πλατείας του χωριού μας.
Η απόθεση φόρου τιμής στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα στις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή Αττικής . Για τον λόγω αυτό οι δρομείς θα τρέξουν με μαύρη κορδέλα στο χέρι τους.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ. Από εθνική οδό Ιωαννίνων Κόνιτσας στρίβουμε για Βασιλικό-Κεφαλόβρυσο-Κάτω Μερόπη.
Σας περιμένουμε στο φιλόξενο χωριό μας σε έναν ΔΙΚΟ ΣΑΣ αγώνα
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Βαγγέλης Τσίμαρης (τηλ.6908383781)
Οδυσσέας Κουκέσης (τηλ.6932917699)
Φανή Χαρίση (τηλ.6948543661)
Ηλίας Φρόντζος (τηλ.6942499256)

Παρακάλαμος: Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 420 χρόνια της Ιεράς Μονής Σωσίνου, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου

Με την συμπλήρωση 420 χρόνων (1598-2018) από την λειτουργία της Ιεράς Μονής Σωσίνου, θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου.










Συνεργασία Περιφερειάρχη – Δημάρχου Ιωαννίνων για το «μεγάλο δακτύλιο» της πόλης των Ιωαννίνων

To ζήτημα της κατασκευής του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων, εξετάστηκε σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας.
Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι  τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο  και ως  προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής,  τον  ενδιαφέρει η ομαλή πορεία του Προγράμματος 2014-2020, στο οποίο το έργο (του μεγάλου δακτυλίου) είναι ένα από τα βασικά που υπάρχουν τον τομέα των Υποδομών.
Ο Περιφερειάρχης με αφορμή και την ανακοίνωση που έχει εκδώσει για το ζήτημα ο «Συνήγορος του Πολίτη», ανέφερε και τα εξής:
«Ζούμε σε μια κοινωνία, που αν μη τι άλλο έχει νόμους και κανόνες. Όταν μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι εγκεκριμένη, όπως είναι της οδού Βογιάννου, της οδού Μεσαρέ,  όταν δεν υπάρχει καμία ακύρωση από το ΣτΕ, τότε αυτές είναι νόμος του Κράτους και δεν μπορεί κανείς, είτε υπουργός, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να πει ότι αυτές είναι υπό αμφισβήτηση. Όποιος τις αμφισβητεί.,  κάνει προσφυγή στο ΣτΕ και αναμένει το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε κάποια εμπλοκή που να προκαλεί θέμα νομιμότητας και των δύο δρόμων αυτών στα θέματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αναφερόμενος στη λειτουργικότητα του μεγάλου δακτυλίου, ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι «αν μη τι άλλο, (αυτός) θα πάρει το βάρος από άλλους εσωτερικούς δρόμους της περιοχής μας. Ο πρώτος που θα ανακουφιστεί είναι ο τομέας είναι οι Βογιάνου- Κενάν Μεσαρέ. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε και προβληματισμούς γιατί θα γίνει ένας δρόμος που θα μας ανακουφίσει. Αυτό δεν αντέχει στην κοινή λογική, δεν αντέχει σε εχέφρονες ανθρώπους. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη υπόθεση».

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Απαλλοτριώνονται περιουσίες με τους δασικούς χάρτες


Στις επιπτώσεις που έχουν για τους πολίτες οι δασικοί χάρτες, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητώντας για μια ακόμη φορά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. 
Μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:
«Αυτές τις ημέρες γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις για το πώς θα καταρτιστεί το Κτηματολόγιο. Σιγά- σιγά όλοι καταλαβαίνουν ότι την περίοδο που πέρασε, με τους λεγόμενους δασικούς χάρτες γίνεται απαλλοτρίωση της περιουσίας του καθενός, με τη διάταξη ότι κατά τεκμήριο ανήκει στο Δημόσιο κάθε δασική έκταση, που προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην Ήπειρο, αλλά και σε όλες τις λεγόμενες «Νέες χώρες». Ο  αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκρ. Φάμελλος είχε πει ότι θα βρούμε μια λύση τουλάχιστον σε κάποιες εκτάσεις από αυτές να έχουμε δενδρώδεις καλλιέργειες. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτε. Το κράτος δεν ασχολείται με την ουσία και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. 978/1979 αν και θεσπίστηκε κυρίως για να σώσει την Αττική,  ούτε εκεί – όπως αποδείχτηκε- έγινε τίποτε. Και έρχονται εδώ να ξεσπιτώσουν τους πάντες από τις ακριτικές περιοχές που φυλάνε «Θερμοπύλες».  Από το 1979 και μέχρι σήμερα όλοι οι νόμοι που θεσπίστηκαν για να προστατεύουν τη φύση, διώχνουν τον κόσμο από τη φύση, η οποία χωρίς ανθρώπους γίνεται ζούγκλα. Έστω και την ύστατη στιγμή ζητώ να περάσουν το νόμο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ώστε να μπορούμε εκεί που είτε ένεκα εμφυλίου, είτε λόγω  αστυφιλίας έφυγε ο κόσμος, να ξαναδώσουν το δικαίωμα για φυτεύσεις που βοηθάνε και το περιβάλλον και τον άνθρωπο».
Τέλος πρόσθεσε, ότι υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη από πολίτες που θεωρούν ότι αδικούνται, άλλως οι περιουσίες τους θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τοποθετήσεις του Γιάννη Στέφου για το ν/σ «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις»


Εισήγηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής για το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις»

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος εισηγήθηκε την 1-8-2018 στην Ολομέλεια του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής, όπως και τις προηγούμενες μέρες στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο ‘Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις’. Πρόκειται για το νομοσχέδιο ενοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου και του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Ο βουλευτής ξεκίνησε τις εισηγήσεις του αναφερόμενος στην σύγχρονη πραγματικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα αναδεικνύοντας τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου για την ανώτατη εκπαίδευση μέσα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πολιτικών που δοκιμάζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Υπογράμμισε την κυβερνητική βούληση για τη δημιουργία ισχυρών ιδρυμάτων, τα οποία θα εκπληρώνουν τις ανάγκες για ποιοτική διδασκαλία των φοιτητών, πρωτοποριακή έρευνα με διεθνή εμβέλεια και συνέργειες με ερευνητικά κέντρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό που θα προάγουν την πανεπιστημιακή συνεργασία.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα το υπουργείο για τη στήριξη της ανώτατης εκπαίδευσης (1000 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και 100 νέες θέσεις Ερευνητών για τη διετία 2017-2018, συνέργειες Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ξεπέρασαν το 1% του ΑΕΠ και διαμορφώθηκαν σε 1,75 δις.), ενώ τόνισε ότι η ενοποίηση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπου αυτό είναι δυνατό και αναγκαίο, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο ισχυροποίησης των ανωτάτων ιδρυμάτων. Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέφερε ότι με τη δημιουργία των νέων Σχολών και των νέων Τμημάτων καθώς και με την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου και του Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου το Πανεπιστήμιο καθίσταται ένα ισχυρό ίδρυμα με όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα ίδρυμα που θα σταθεί αρωγός στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ηπείρου και να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο σε όλο το χώρο της Βαλκανικής.

Ξεκίνησαν την Τετάρτη 1 Αυγούστου οι αιτήσεις του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.


Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την Κοινωφελή εργασία ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα  20 Αυγούστου.
Η δράση στοχεύει αφενός στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και αφετέρου στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξη τους στην αγορά εργασίας, με κατάρτιση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Οι θέσεις εργασίας στην Ήπειρο κατανέμονται ως εξής:
Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: 30 θέσεις
Δήμος Γεωργίου Καραισκάκη: 30 θέσεις
Δήμος Δωδώνης: 50 θέσεις
Δήμος Ζαγορίου: 20 θέσεις
Δήμος Ζηρού: 70 θέσεις
Δήμος Ζίτσας: 70 θέσεις
Δήμος Ηγουμενίτσας: 100 θέσεις
Δήμος Ιωαννιτών: 460 θέσεις
Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων: 40 θέσεις
Δήμος Κόνιτσας: 50 θέσεις
Δήμος  Μετσόβου: 30 θέσεις
Δήμος Νικολάου Σκουφά: 45 θέσεις
Δήμος Πάργας: 50
Δήμος Πωγωνίου: 50 θέσεις
Δήμος Σουλίου: 40 θέσεις
Δήμος Φιλιατών: 30 θέσεις
Περιφέρεια Ηπείρου: 345 θέσεις

Αναλυτικά δείτε εδώ: 

Ουρολοιμώξεις: Πότε γίνονται επικίνδυνες;


Έξι στις δέκα γυναίκες και το 15% των ανδρών παρουσιάζουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους, η οποία δίχως την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση σχεδόν 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκδηλώνουν ουρολοιμώξεις. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε νεογέννητα μωρά, αλλά η συχνότητά τους είναι ιδιαιτέρως αυξημένη στις νεαρές γυναίκες ηλικίας έως 35 ετών και σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας  Δρ. Ηρακλής Πούλιας,  τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, η ουρολοίμωξη οφείλεται σε μικρόβια τα οποία εισέρχονται από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη, όπου εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί στις γυναίκες εξαιτίας της ανατομίας της γυναικείας ουρήθρας, η οποία έχει μικρότερο μήκος απ’ ό,τι η ανδρική και επίσης βρίσκεται κοντά στον κόλπο και τον πρωκτό, με συνέπεια να την προσεγγίζουν εύκολα τα μικρόβια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις (έως και στο 90%) η λοίμωξη προκαλείται από το κολοβακτηρίδιο (e.coli), που υπάρχει στο έντερο των ανθρώπων.
«Αν και το ουροποιητικό σύστημα διαθέτει σημαντικές τοπικές αμυντικές ικανότητες για να αποτρέπει την εισβολή μικροβίων, οι άμυνες αυτές μερικές φορές εξασθενούν και τα μικρόβια βρίσκουν ευκαιρία να εισβάλουν», λέει. «Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση ουρολοίμωξης είναι, μεταξύ άλλων, η χρόνια παραμονή ούρων στην ουροδόχο κύστη, η παρουσία λίθων στο ανώτερο ή κατώτερο ουροποιητικό, ο διαβήτης, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, οι συγγενείς (εκ γενετής) ανατομικές ανωμαλίες στο ουροποιητικό όπως τα  στενώματα του ουρητήρα, καθώς και οι μικροπαρεμβάσεις στην ουρήθρα όπως η τοποθέτηση καθετήρα και η κυστεοσκόπηση».
Την πιθανότητα να αναπτυχθεί ουρολοίμωξη αυξάνουν επίσης ορισμένες κακές συνήθειες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η ελλιπής ατομική υγιεινή, η ανεπαρκής ενυδάτωση, η αναστολή της ούρησης, η χρήση νάιλον εσωρούχων, καθώς και ορισμένες σεξουαλικές συνήθειες (λ.χ. μη χρήση προφυλακτικού, μη ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή).

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 11 Αυγούστου

Σύστημα παραπομπών στην ΠΦΥ: Η ΠΟΣΚΕ ζητά απαντήσεις από τον ΕΟΠΥΥ


Στις 30/7/2018 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωση του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλου Παναγιώτη με την οποία ανακοινώνεται ότι από 1/8/2018 καταργούνται οι ισχύουσες συμβάσεις των Ιατρών Παθολόγων, Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων και με τον θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού θα ισχύει το σύστημα παραπομπών προς τους Ειδικούς Ιατρούς όπως έχει ανακοινωθεί στην εγκύκλιο του Υπουργού Υγείας στις 18/6/2018 (πατήστε εδώ).
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) θεωρεί απαράδεκτη την εσπευσμένη αυτή ενέργεια, η οποία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ασθενείς αφού είναι γνωστό ότι το σύστημα που ελπίζει να φτιάξει το Υπουργείο Υγείας απέχει μακράν της υλοποίησής του, αφού οι ΤΟΜΥ - όσες υπάρχουν - λειτουργούν με προσωπικό Ιατρών κάτω του 40% που χρειάζονται, ενώ για τους συμβεβλημένους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κάτω των 500 από τους 3000 συνολικά που χρειάζονται. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ,  κ. Φώτιος Πατσουράκος, γεννάται μ΄αυτόν τον τρόπο το ερώτημα «για ποιους Οικογενειακούς Ιατρούς μιλάμε και πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς;».  Παράλληλα αναφέρει ότι άποψη της ΠΟΣΚΕ είναι ότι μετά την εθνική τραγωδία των πυρκαγιών είναι άκαιρη η οποιαδήποτε εφαρμογή του συστήματος.  Η επίκληση μνημονιακών δεσμεύσεων είναι έξω από κάθε λογική όταν η παρούσα κυβέρνηση προεκλογικά είχε ως σύνθημα την κατάργηση των μνημονίων. Ως προς τους συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ Ειδικούς Ιατρούς - μέλη της ΠΟΣΚΕ - υπάρχει ασάφεια για τον τρόπο λειτουργίας τους από 1/8/2018 ως προς τις επισκέψεις αφού προβλέπεται ότι όπου υπάρχει πλήρη κάλυψη από Οικογενειακούς Ιατρούς θα ισχύει ίδιο σύστημα παραπομπών.