Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Φτάνουν για όλους το ψωμί, η παιδεία και η ελευθερία;...»

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ορόσημο στους αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία, μια μεγάλη στιγμή, η ανάκληση της οποίας προκαλεί πάντα συγκίνηση, σκέψεις, δέος» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Παπούλιας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «στις μέρες μας, η απόδοση τιμής και σεβασμού σε όσους πρωταγωνίστησαν τότε έχει και χαρακτηριστικά αναζήτησης προτύπων, διδαγμάτων, οραμάτων, ακόμη και επανακαθορισμού του αξιακού μας κώδικα».
«Η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα παραμένουν ζητούμενο, ο αγώνας για περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία είναι επιβεβλημένος, αναγκαία και η διεκδίκηση αξιοπρέπειας για όλους, και αυτό σημαίνει δημόσια και αταξική δωρεάν παιδεία και υγεία, ευκαιρίες για εργασία» υπογραμμίζει.
Και καταλήγει ο κ. Παπούλιας: «Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο ελληνικός λαός έχει την ηθική υποχρέωση να τιμήσει τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου και τη δυνατότητα να αναστοχαστεί, να εμπνευστεί και να αναρωτηθεί αν το ψωμί, η παιδεία και η ελευθερία φτάνουν για όλους»....

Παγώνουν οι αντικειμενικές των ακινήτων

Στο «πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και στην επέκταση του συστήματος όπου δεν εφαρμόζεται, φαίνεται να καταλήγει η διακομματική επιτροπή η οποία συνεδρίασε σήμερα με αντικείμενο τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και κυρίως την ενοποίηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξετάζουν βασικά δύο προτάσεις, εκ των οποίων η μία προβλέπει αφορολόγητο όριο για ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ και επιβολή του νέου φόρου κλιμακωτά πάνω από το ποσό αυτό, ενώ η δεύτερη προβλέπει την επιβολή του φόρου, χωρίς αφορολόγητο.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν 7-9 φορολογικά κλιμάκια, έτσι ώστε να είναι πιο ήπια η επιβάρυνση για τις μικρές ιδιοκτησίες φυσικών προσώπων. Για τα νομικά πρόσωπα οι συντελεστές από 3 που είναι σήμερα (1,3,6 τοις χιλίοις) ενδέχεται να αυξηθούν έως και 10 ανάλογα με τη χρήση του ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλο βιομηχανία, κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ.)
Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, θα υπάρξουν εξαιρέσεις στη φορολόγησή τους.
Πάντως, ο στόχος για εισπράξεις 3 δισ. ευρώ το χρόνο από τα ακίνητα δεν αλλάζει. Ωστόσο το ποσό αυτό, θα προέλθει από το σύνολο της φορολογίας ακινήτων και όχι μόνο από την ενοποίηση του ΦΑΠ και του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.
Ειδικά για το 2013, θα προστεθούν στα έσοδα και ποσά από τα ανείσπρακτα: ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, και Ειδικό Τέλος.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι: η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα- ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνση τους. Για τα νομικά πρόσωπα, να είναι δικαιότερος και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, αποτίνοντας φόρο τιμής στους ήρωες του Πολυτεχνείου, κατέθεσε σήμερα Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, στεφάνι το χώρο του ΕΜΠ

Αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με επικεφαλή τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της, Γιώργο Οικονόμου και Κώστας Κωνή, κατέθεσε σήμερα το πρωί, Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, όπως κάνει κάθε χρόνο από το 1975, στεφάνι στο μνημείο, των υπέρ της ελευθερίας πεσόντων, στο χώρο του ΕΜΠ.

Μετά την κατάθεση του στεφανιού ο Πρόεδρος της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, δήλωσε ότι ''Η προσφορά των ηρώων του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Αυτή την περίοδο, που η χώρα μας βιώνει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, που οδηγεί στο περιθώριο, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ο δρόμος και η θυσία των νέων της εξέγερσης του 1973 μας δείχνουν καθοδηγούν για την αντίσταση και τον αγών. Ας είναι αυτός ο δρόμος οδηγός μας και ας τους μιμηθούμε για αντίσταση στην τρόϊκα και τα συμφέροντα των λίγων της Ε.Ε.''.

Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ένα, αλλά χιλιάδες

Της Αγνής Σμπόνια*


Πέρασαν 39 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού μας, που ο ξεσηκωμός της νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, το ανέδειξε ως σύμβολο, ως σημείο αναφοράς της νεότερης ιστορίας μας.
Τα αιτήματα των φοιτητών ήταν: Δημοκρατία - Ανεξαρτησία - Κοινωνική Αλλαγή.
Ο αγώνας τους, είχε ως στόχο το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό των λαϊκών κινημάτων. Τη σύγκρουση με το σύστημα και με τη διατήρησή του.
Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ένα, αλλά χιλιάδες. Όσοι και οι νέοι μιας γενιάς. Όσα τα λεπτά των τριών ημερών. Όσες οι μέρες μιας ολόκληρης επταετίας .

Υποκλίνομαι, στους νέους εκείνης της εποχής, στους μπροστάρηδες που μας άνοιξαν δρόμους.
Υποκλίνομαι, στη μνήμη όλων εκείνων που πιστοί σε αξίες και αρχές, ελευθέρωσαν την Ελλάδα από το στυγνό δικτατορικό καθεστώς των ξενοκίνητων Συνταγματαρχών.
Το Πολυτεχνείο δεν έγινε από το ίδιο ύφασμα, δεν είχε ποτέ το ίδιο χρώμα. Δε σφύριζαν ποτέ όλοι μαζί τον ίδιο σκοπό και δεν φώναζαν το ίδιο σύνθημα. Εκτός από μία και μόνο στιγμή, την ύστατη στιγμή...
Με την εξέγερση των φοιτητών το οικοδόμημα της χούντας άρχισε να τρίζει συθέμελα. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέγερσης φάνηκε 8 μήνες αργότερα, όταν κατέρρευσε η χούντα και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε.
Το όνειρο των φοιτητών πήρε σάρκα και οστά 8 μήνες μετά τη θυσία τους.
Επιβάλλεται όμως, πέρα από την ενίσχυση της εθνικής μας μνήμης, να απαντήσουμε σε δύο κρίσιμα ερωτήματα. Πώς θα ήταν αλήθεια η Ελλάδα σήμερα, αν δεν υπήρχε το Πολυτεχνείο;
Και ένα δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής:
Οι αγώνες των ανθρώπων του Πολυτεχνείου, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, δικαιώθηκαν;
Το πρώτο ερώτημα δεν έχει μια εύκολη απάντηση. Έχει όμως, σίγουρες και στέρεες διαπιστώσεις. Την πτώση της δικτατορίας συνόδευσε και η κατάρρευση, της μέχρι τότε κυρίαρχης ιδεολογίας που διαχώριζε τους Έλληνες, σε εθνικόφρονες και μιάσματα.
Διαμορφώθηκαν νέοι όροι εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, που αυτό αποτέλεσε τη βάση πάνω στα οποία κτίστηκε η νέα Ελλάδα, η Ελλάδα της δημοκρατίας, η Ελλάδα της ειρήνης και της ανάπτυξης.
Στο δεύτερο ερώτημα, η απάντηση είναι, ότι ο αγώνας των ανθρώπων του Πολυτεχνείου και δικαιώνεται, αλλά και συνεχίζεται. Το Πολυτεχνείο του χθες, είναι οδηγός για το σήμερα και το αύριο.
Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες ,να κατανοήσουμε τα αιτήματα της νέας γενιάς που αφορούν στα δικαιώματά της, για γνώση, για δωρεάν παιδεία, για ισότητα στις ευκαιρίες, για αξιοκρατία, για διαφάνεια και φυσικά στο αναφαίρετο δικαίωμά της για εργασία και ολοκλήρωση της προσωπικότητας του κάθε νέου και της κάθε νέας.
Έτσι σήμερα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και ζητούν τη δικαίωσή τους, αφού πάνω απ' όλα πρέπει να υπερασπιστούμε την πολιτική δημοκρατία, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας μας, που δυστυχώς «πυροβολείται» από πολλές κατευθύνσεις.
Το Πολυτεχνείο ήταν μια μοναδική ιστορική στιγμή τόλμης και ελευθερίας ,την οποία πρέπει να θυμόμαστε για την απήχηση, την ηθική και την ορμή που είχε.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει απλώς ακόμη μια αργία, αλλά να είναι μια ημέρα δράσης και μνήμης.
Αυτό είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου, το οποίο κανείς δεν θα μπορέσει να πλαστογραφήσει και να το απαλλοτριώσει.
Διότι πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ανήκει σε κανέναν, ούτε καν σε αυτούς που την έκαναν.

*Η Αγνή Σμπόνια είναι εκπαιδευτικός και ήταν υποψήφια βουλευτής Πρέβεζας με το ΠΑΣΟΚ.

12η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 17/18 Νοεμβρίου, και ξεχωρίζει το ντέρμπι του Αγροτικού Αστέρα στον Παρακάλαμο με την πρωτοπόρο Ελεούσα (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά - Θύελλα Ελεούσας 18/11-15:00), γηπεδούχο την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Πωγωνάτος - Περίβλεπτος 18/11-15:00), εκτός έδρας ο Α.Σ. Καλπακίου (Νησί - Καλπάκι 18/11-15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ –ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ- ΠΑΣ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ ΝΗΣΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ- Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012
Α.Ε. Καμποχωρίων - Πρωτόπαπα (15:000
Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012
Ζωοδόχος - Περιστέρι (11:00)
Δαβάκης - Πανφρουριακός (11:00)
Σταυράκι - Αμφιθέα (15:00)
Νησί - Καλπάκι (15:00)
ΠΑΟ Κόνιτσας - Ασβεστοχώρι (15:00)
Πωγωνάτος - Περίβλεπτος (15:00)
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά - Θύελλα Ελεούσας (15:00)
Αμπελόκηποι - Αγία Μαρίνα (17:15)

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθη 27χρονος ημεδαπός, μέλος ομάδας διαρρηκτών, η οποία εμπλέκεται σε τουλάχιστον (16) διαρρήξεις σπιτιών στην Κέρκυρα

Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Κέρκυρας


Συνελήφθη χθες (15-11-2012) το βράδυ στην πόλη της Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 27χρονος ημεδαπός Ρομά, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.
Το ένταλμα αφορούσε διακεκριμένες κλοπές - διαρρήξεις , που είχε διαπράξει ο δράστης κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα μαζί με άλλους τρεις συνεργούς του, σε τουλάχιστον (16) σπίτια σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας (Σχετικό το από 14-11-2012 Δελτίο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που αφορά εξάρθρωση ομάδας διαρρηκτών).
Συνελήφθη στην Πρέβεζα 27χρονος ημεδαπός, μέλος ομάδας διαρρηκτών, η οποία εμπλέκεται σε τουλάχιστον (16) διαρρήξεις σπιτιών στην Κέρκυρα
Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Κέρκυρας
Συνελήφθη χθες (15-11-2012) το βράδυ στην πόλη της Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 27χρονος ημεδαπός Ρομά, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Ο Δημήτρης Κώτσικας και η κομπανία του, στην ''Άλλη Όχθη'', Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012




Μετά το καλωσόρισμα της 3 Νοεμβρίου 2012, συνεχίζουμε το ερχόμενο Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012, τις χειμερινές μας εμφανίσεις στην ''Άλλη Όχθη'', με κέφι, πολυ χορό και τραγούδια από όλη την Ελλάδα!


Η ορχήστρα :
Δημήτρης Κώτσικας : Κλαρίνο
Λάζαρος Τσιαμπάς : Τραγούδι
Γιώργος Κώτσικας : Βιολί
Κωστής Καλαϊτζάκης : Λαούτο
Θανάσης Κώτσικας : Ντέφι και κρουστά
Άλλη Όχθη, Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος.
Ώρα έναρξης 22:15'

Αλβανικά και … περιβαλλοντικά εμπόδια στις έρευνες για πετρέλαιο

Ζήτημα παραβίασης της συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα θέτει η γειτονική χώρα

Για παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του διεθνούς πρωτοκόλλου «ACCOBAMS» κάνει λόγο ο Κρίτων Αρσένης

Από… συμπληγάδες καλούνται να περάσουν οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου, καθώς από τη μία δε φαίνεται να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα περιβαλλοντικά μέτρα, ενώ από την άλλη τίθεται και το ζήτημα της παραβίασης της συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα.
Οι γεωφυσικές έρευνες στις ελληνικές θάλασσες έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη Κυριακή, από το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της εταιρείας PGS «Nordic Explorer», ενώ χθες έδεσε στο παλιό λιμάνι της Πάτρας και ένα δεύτερο σκάφος της εταιρείας.
Πρόκειται για το «Romulus», το οποίο είναι σαφώς μικρότερο, καθώς είναι βοηθητικό σκάφος και θα συνδράμει στις έρευνες.
Παρά το γεγονός ότι, μετά από μια δεκαπενταετία αδράνειας από τις ελληνικές κυβερνήσεις, έχει ήδη ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια για την ανεύρεση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ήδη διατυπώνονται αντιδράσεις, διαφορετικής μορφής, αφού αφορούν από τη μία τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και από την άλλη το καθεστώς αναφορικά με τη χάραξη της ΑΟΖ.

Έχει «στεγνώσει» από ρευστό η αγορά

Σε 1,1 δισ. ευρώ ανήλθε τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και σε τεμάχια τα 112.232, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.

Τον μήνα Οκτώβριο του 2012 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αξία τα 78,9 εκατ. ευρώ και σε τεμάχια τα 7.459, παρουσιάζοντας μείωση 34% και 34,7% αντίστοιχα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2012 ανήλθαν σε 165,3 εκατ. ευρώ σε αξία και τα 105.767 σε τεμάχια.