Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ: Υποχρεωτική η πληρωμή εισφορών μέσω ΕΛΤΑ - τραπεζών

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα δέχεται την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και μέσω των υποκαταστημάτων του.
Σύμφωνα με την http://www.imerisia.gr/, την παράταση αυτή σε σχέση με την υποχρέωση που προβλέπει ο νέος νόμος (3863/10) για την καταβολή των εισφορών μέσω λογαριασμών τραπεζών ή ΕΛΤΑ και όχι στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ  κ. Ρ. Σπυρόπουλος.«Μέχρι τις 30/9/2011 οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δύνανται να εισπράττονται και από τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ωστόσο, κατά την προσέλευση των εργοδοτών πρέπει να γίνεται ενημέρωση ότι από την 1/10/2011 η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται χωρίς παρέκκλιση με βάση το νέο νόμο», τονίζεται στην εγκύκλιο.
Ο νόμος προέβλεπε την υποχρεωτική πληρωμή μέσω λογαριασμών τραπεζών ή ΕΛΤΑ τόσο των εισφορών όσο και των αποδοχών των εργαζομένων.

Με μεταγενέστερη εγκύκλιο η προθεσμία για την καταβολή των εισφορών είχε οριστεί η 1/8/2011 (χωρίς καμία αναφορά για την καταβολή των μισθών καθώς απαιτείται έκδοση υπουργικής απόφασης).

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Οι παράγκες στους Νεγράδες προκάλεσαν αναστάτωση

Πολιτικός καύσωνας μέσα στον Αύγουστο ενέσκηψε στο Δήμο Πωγωνίου με αφορμή την έναρξη κατασκευής των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν την εμποροπανήγυρη στη θέση «Λίμνη» του τοπικού διαμερίσματος Νεγράδων το επόμενο διάστημα.
Οι εργασίες για την τοποθέτηση των παραπηγμάτων ξεκίνησαν την Πέμπτη και άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης που με επιστολή της έκανε γνωστό, πως ούτε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου συζήτησε το θέμα, ούτε φυσικά έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Ντόντης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλεξίου Γ., Καραγιώργος Γ., Μεντής Χ., Κολιάκης Δ., Σώτος Γ. και Τόπουλος Β.
Τα στελέχη της παράταξης εκφράζουν την απορία τους για το στήσιμο των παραγκών και την διαμόρφωση του χώρου, χωρίς να έχει καν συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιου Πωγωνίου και καταγγέλλουν την δημοτική αρχή για απαξίωση των θεσμών, αλλά και μεθοδεύσεις.


«Εμείς, θεωρούμε ότι τέτοιες πρακτικές, αντιλήψεις και μεθοδεύσεις που δεν στηρίζονται στην νομιμότητα, ούτε καν στον διάλογο και τη συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, είναι καταδικαστέες στην συνείδηση όλων των κατοίκων, πολιτών και φορέων του Δήμου μας και μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, με συνέπεια να επιδεικνύουμε κάθε φορά μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, όποτε και αν εμφανίζονται, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας όπως έχουμε δεσμευτεί απέναντι σε όλους τους Πωγωνήσιους και τους πολίτες του Δήμου μας. Εμείς, θεωρούμε ότι τέτοιες πρακτικές, αντιλήψεις και μεθοδεύσεις αποδεικνύουν για άλλη μία φορά το έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών και το έλλειμμα σωστού προγραμματισμού των δράσεων της Δημοτικής Αρχής, με τις ευκαιριακές και ατυχούς εμπνεύσεως επιλογών της που μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν στην λειτουργία του Δήμου, των θεσμών του αλλά και στην συνοχή της κοινωνίας μας. Γι αυτό, απαιτούμε από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις για όσα συμβαίνουν και πληγώνουν όλους μας και ζητούμε έστω και την ύστατη στιγμή να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο Δήμο και τη διοίκησή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κώστας Καψάλης: «Βιάστηκαν οι έμποροι και η αντιπολίτευση»

Τη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, που προβλέπει την έγκριση του αιτήματος από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και στη συνέχεια την θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραδέχθηκε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλης.
Όπως εξήγησε, το αίτημα των εμπόρων είχε φτάσει στην δημοτική αρχή και υπήρξε μια θετική ανταπόκριση, όχι όμως δέσμευση, αφού απαιτούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
Ωστόσο, οι διοργανωτές με δεδομένο ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι θετική ή ευελπιστώντας ότι θα είναι θέλησαν να «κερδίσουν» χρόνο και να διαμορφώσουν τον χώρο, ώστε αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει το παζάρι.


«Βιάστηκαν οι έμποροι, αλλά βιάστηκε και η αντιπολίτευση. Ήδη από την Πέμπτη έχουν σταματήσει οι εργασίες, μέχρι να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. θεωρούμε πάντως πως η διοργάνωση είναι αίτημα και του εμπορικού κόσμου της περιοχής, αλλά και της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Καψάλης.


Πέρα από τα διαδικαστικά, οι δύο παρατάξεις θα «κονταροχτυπηθούν» ως προς την ουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού είναι εμφανές πως έχουν διαμετρικά αντίθετη άποψη για την διοργάνωση της εμποροπανήγυρης, η οποία εκτός απροόπτου στην παράταξη Καψάλη, θα εγκριθεί.


Ενώ ο Δήμαρχος εκφράζεται θετικά και έχει συζητήσει με τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, ο κ. Ντόντης τονίζει πως θα πλήξει την οικονομία του δήμου.
«Γνωρίζουμε ότι ούτε ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά ούτε και άλλος Δήμος του Νομού μας δέχτηκαν να διοργανώσουν εμποροπανήγυρη, έχοντας υπόψη και συμφωνούμε απόλυτα, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, κάτι που απαιτεί από όλους μας αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και κυρίως στήριξη στους κατοίκους, τους επαγγελματίες και εμπόρους της περιοχής μας. Σ αυτό το πλαίσιο, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Δήμος κυρίως, αλλά και ο καθένας μας από την πλευρά του μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός και ασπίδα προστασίας όλων όσων έχουν ανάγκη, μέσα από πολιτικές, πρωτοβουλίες και δράσεις που να τους στηρίζουν ουσιαστικά, να τους ενθαρρύνουν και να τους βοηθάνε αποτελεσματικά στην προσπάθειά τους και όχι να λειτουργούμε με επιλογές που έχουν χαρακτηριστικά εχθρικής στάσης απέναντι σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά», αναφέρει.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Έλλειμμα 15,6 δις και μείωση των εσόδων λόγω ύφεσης

Στα 15.571 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουάριου - Ιουλίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 12.449 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 992 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26.846 εκατ. και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α΄ εξάμηνο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 8,1% ή κατά 104 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον πεντάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,3% έναντι του 2010.
H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ., στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.691 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 779 εκατ. ευρώ (535 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 244 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,8% ή κατά 1.390 εκατ., κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 411 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.217 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 301 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 535 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 37,6 ή 1.581 εκατ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Πολεμά με το «κατώφλι» του 3%

Κούρσα ενάντια στον χρόνο διεξάγει η κα Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει η Δημοκρατική Συμμαχία και να αυξήσει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις, προκειμένου να μην γίνει ένα κόμμα που θα καταλήξει να παλεύει για την είσοδό του στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Μπακογιάννη θα ξεκινήσει από την Τρίτη νέο κύκλο περιοδειών και δημοσίων εμφανίσεων, πασχίζοντας να επαναφέρει σε ορθή πορεία το κόμμα της.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. διαψεύδουν κατηγορηματικά τις φήμες που θέλουν το κόμμα να «κατεβάζει ρολό» μέσα στο επόμενο διάστημα, λόγω έλλειψης δυναμικής.
«Θα μπούμε στη Βουλή άνετα και θα είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες, αφού αυτό επιτάσσει η εποχή και θέλουν οι πολίτες. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις τελείωσαν», δηλώνουν χαρακτηριστικά, αν και αποφεύγουν να σχολιάσουν την προ ενός μήνα δήλωση της κας Μπακογιάννη ότι η ίδια θα αποχωρήσει από την πολιτική, εάν το κόμμα της δεν καταφέρει στις επόμενες εθνικές εκλογές να συγκεντρώσει το πολυπόθητο 3%.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη παράνομων μεταναστών σε κλεμμένο φορτηγό

Τριανταένα παράνομους μετανάστες ασιατικής καταγωγής μετέφερε με ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο που είχε κλέψει έλληνας δουλέμπορος.
Αστυνομικοί που είχαν ειδοποιηθεί για την κλοπή του αυτοκίνητου το ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον οδηγό και τους επιβάτες στις δύο μετά τα μεσάνυχτα στο 10ο Χαμ. Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Αθηνών
Ως ύποπτος, εντοπίσθηκε στην Ηγουμένισσα, Έλληνας υπήκοος γεννημένος στο Καζακστάν.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Υπηρεσία Ασφαλείας Ιωαννίνων, η οποία και διενεργεί προανάκριση.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΤΣΙΓΑΡΟΣΗΜΟ: Ποιούς αφορά

Ως γνωστόν η απαγόρευση του καπνίσματος υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Αφού λοιπόν δεν μπορούν να την επιβάλλουν προσπαθούν να εισπράξουν.

Έτσι, με κοινή απόφαση 4 υπουργειων και θα επιβληθεί σε κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική.
Το τσιγαρόσημο θα έχει ισχύ για ένα χρόνο ενω οι χώροι καπνιζόντων δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το μισό εμβαδόν των καταστημάτων.

Σύμφωνα με το "ΕΘΝΟΣ", η απόφαση προβλέπει τα εξης:
- Να έχει μέσιστο εμβαδόν το μισό του συνολικού εμβαδού του καταστήματος και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι κύριοι και βοηθητικοί χώροι του καταστήματος.
- Να διακρίνεται σαφώς από τους χώρους των μη καπνιζόντων με ειδική σήμανση.

Η υποβολή της αίτησης θα μπορεί να γίνεται είτε ηλεκτρονικά με την καταβολή του τέλους στις τράπεζες είτε αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Θα ισχύει για έναν χρόνο και θα ανανεώνεται αμέσως μετά την λήξη της.
Από το μέτρο αυτό περιμένουν έσοδα 40 εκατομμυρίων ευρώ, αφού για ένα κατάστημα 301 τ.μ. θα φτάνει τις 30.100 ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Σύνθετο επώνυμο όταν διαφωνούν οι γονείς

Νέα νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης και το οικογενειακό δίκαιο.

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" ειδική προπαρασκευαστική επιτροπή έχει ετοιμάσει το πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης, που θα προβλέπει ενίσχυση του σημερινού νομοθετικού καθεστώτος, ώστε τα ετερόφυλα ζευγάρια που επιλέγουν την ελεύθερη συμβίωση να έχουν πράγματι ίδια δικαιώματα με τους συζύγους.
Επίσης, αναμένεται να επεκταθεί το δικαίωμα υπογραφής και στα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο θα εξακολουθήσει να απαγορεύεται η υιοθεσία ανήλικου παιδιού.
Το μόνο που θα επιτρέπεται θα είναι η υιοθεσία των παιδιών που μπορεί να έχει το άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης και μόνο μετά την ενηλικίωσή τους.
Το παιδί δεν θα παίρνει το επώνυμο του πατέρα.
Μεγάλες αλλαγές όμως αναμένονται και στο οικογενειακό δίκαιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτάσεις της προπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου, καταργείται η ρύθμιση, που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν συμφωνούν οι γονείς, το παιδί παίρνει το επώνυμο του πατέρα του.
Η επιτροπή προτείνει το παιδί να έχει στην περίπτωση αυτή σύνθετο επώνυμο.
Το επώνυμο του γονέα που αρχίζει με γράμμα που προηγείται στο αλφάβητο, θα μπαίνει πρώτο στο σύνθετο επώνυμο.
Επιπλέον, οι σύζυγοι δεν θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούν μετά το γάμο ο ένας το επώνυμο του άλλου στις έννομες σχέσεις.
Καθένας θα διατηρεί το δικό του.
Ακόμη προβλέπεται ότι ο γονέας που διαμένει μαζί με το παιδί οφείλει να εξασφαλίζει την επικοινωνία του γονέα που ζει χωριστά, με κάθε τρόπο, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν τον αποκλεισμό του.
Ο γονέας που δεν εκτελεί δικαστική απόφαση που ρυθμίζει θέματα επιμέλειας του παιδιού (απόδοση ή παράδοση) και επικοινωνία τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 50.000 ευρώ ή προσωπική κράτηση μέχρι ένα έτος.
Προβλέπεται ως ενιαίο ανώτατο όριο ηλικίας των προσώπων που προσφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 55ο.
Η ρύθμιση αφορά μόνο το ενδιαφερόμενο ζευγάρι και όχι την παρένθετη μητέρα, για την οποία δεν τίθεται ανώτατο όριο ηλικίας.
Τέλος, καθιερώνεται η διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου από την κοινωνική υπηρεσία, πριν από την παράδοση ανήλικων παιδιών για υιοθεσία.
Το πακέτο μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και στη συνέχεια θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ: Πάνω από ένα μισθό θα δώσουμε στην εφορία - 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση!

Τα  πρώτα ραβασάκια από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προς όλους όσους έχουν εισόδημα από 12.000 Ευρώ!!! και πάνω ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνουν την έκτακτη εισφορά που τους αναλογεί.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αποστείλει εκκαθαριστικά σημειώματα, σε κάθε ένα από τα οποία θα «κρύβονται» τρεις έκτακτες εισφορές: αλληλεγγύης, αντικειμενικών δαπανών και επιτηδεύματος.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φορολογούμενος να πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 300 € μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η πληρωμή, όπως ορίζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου, θα μπορεί να γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, όχι χαμηλότερες από 300 € η κάθε μια.


Σε περίπτωση που η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και μετά στο τέλος κάθε μήνα.
Αν πάντως κάποιος θελήσει να πληρώσει την εισφορά του εφάπαξ και μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, το κράτος θα του κάνει και έκπτωση 5%. Ακόμη κι αν το ποσό που θα πληρώνει δεν ξεπερνά τα 300€.


Αν η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δε διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι φορολογούμενοι, αν διαπιστώσουν λάθος κατά τη παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, πρέπει να υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του ποσού που έχει βεβαιωθεί, είτε τροποποιητική δήλωση.


Ακολούθως, η εφορία μπορεί είτε να διαγράψει το ποσό είτε να κάνει νέα εκκαθάριση. Εξαρτάται από τις οδηγίες που θα δώσει στις ΔΟΥ το υπουργείο Οικονομικών.


ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό, τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ως εισόδημα θα λογίζεται πέραν εκείνου που προέρχεται από μισθούς, συντάξεις, παροχή υπηρεσιών και άλλες πηγές και εκείνο που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ειδικά επιδόματα όπως τα πολυτεκνικά, τις συντάξεις ακόμα και τις αναπηρικές με ελάχιστες εξαιρέσεις, τις αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, τα κέρδη από repos και μετοχές.
Εξαιρούνται μόνο μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό πάνω από 80%, τα εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αποζημιώσεις για απολύσεις, Επίσης, απαλλάσσονται από την εισφορά και οι μακροχρόνιοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, στους οποίους όμως θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή της εισφοράς λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους και στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία με τα αναγκαία παραστατικά για να διαγράψουν την εισφορά.
Υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές θα καταβάλουν αυξημένη εισφορά με συντελεστή 5% επί του συνολικού ποσού εισοδήματός τους, εφόσον είχαν την παραπάνω ιδιότητα το 2010.
Το τέλος επιτηδεύματος, που φέτος θα είναι 300 ευρώ για όλους και από του χρόνου θα φτάνει τα 500 ευρώ, θα καταβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι, επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπορικές κερδοσκοπικές ή μη επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής (ομόρρυθμες, ΕΠΕ, ΑΕ κ.λπ.), κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών και άλλες.
Το τέλος θα κληθούν να πληρώσουν όσοι το 2010 είχαν δηλώσει εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ όσοι είχαν μηδενικά εισοδήματα θα ειδοποιηθούν από την εφορία να κάνουν διακοπή εργασιών ή αλλιώς θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος.
Τα ποσά των εισφορών θα καταβληθούν σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής όλου του ποσού παρέχεται έκπτωση 5%.


Ειδικές εξαιρέσεις εισοδημάτων
Εξαιρούνται από την εισφορά ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων, όπως οι αμοιβές των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αγροτικές ενισχύσεις που δεν συνδέονται με την παραγωγή και κανένα από τα ποσά που δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (E1) και αφορούν απόκτηση εισοδήματος από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτοκίνητα, ακίνητα καθώς και εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
Θα πληρώσουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις
Τέλος επιτηδεύματος θα κληθούν να καταβάλουν όλοι όσοι ασκούν επιτήδευμα ή επάγγελμα, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, συμμετοχικές, κοινοπραξίες ΑΕ, ΕΠΕ, δημόσιες, δημοτικές, κοινοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, με βάση τα στοιχεία του μητρώου της ΓΓΠΣ.
Οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις που ασκούσαν το επάγγελμα ή την επιχείρησή τους για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση 2010, υπάγονται στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες της λειτουργίας τους, εφόσον έχει ήδη υποβληθεί δήλωση διακοπής δραστηριότητας.
Η βεβαίωση του τέλους επιτηδεύματος γίνεται από τη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου κατά τον χρόνο επιβολής του τέλους επιτηδεύματος.
Η προθεσμία άσκησης προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος.
Το τέλος επιτηδεύματος δεν εκπίπτει ως δαπάνη για τον προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι φορολογούμενοι ασκούν επιτήδευμα ή ελεύθερο επάγγελμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.


Για την εξεύρεση του πραγματικού πληθυσμού λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επίσημη γενική απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001.
Η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος κρίνεται χωριστά για την έδρα και το κάθε υποκατάστημα της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.

Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Από 1% έως 4% για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες
Ολοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες και εισοδηματίες που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.
Η εισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.


Επισημαίνεται ότι η εισφορά δεν είναι κλιμακωτή, αλλά υπολογίζεται επί του συνολικού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι για φορολογούμενο με εισόδημα 25.000 ευρώ η εισφορά δεν θα υπολογιστεί με 1% μέχρι τα 20.000 ευρώ και με συντελεστή 2% για το υπερβάλλον ποσό των 5.000 ευρώ, αλλά ο συντελεστής 2% θα αφορά ολόκληρο το εισόδημα. Συνεπώς θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ (25.000Χ2%=500). Το ίδιο ισχύει και για φορολογούμενο με εισόδημα 13.000 ευρώ. Δεν θα πληρώσει 1% για τα 1.000 ευρώ πάνω από τα 12.000, αλλά 1% επί των 13.000 ευρώ, δηλαδή 130 ευρώ. Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:


Αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.
Οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων.
Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά τη χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά τη χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα. Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ως μακροχρόνια άνεργοι ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.


Έκπτωση 5% για εφάπαξ εξόφληση
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής τού συνολικά οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5% ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Κατασχέσεις και Αυτόφωρο για 900.000 φορολογουμένους


Τελεσίγραφο για ληξιπρόθεσμα στην Εφορία.


Προθεσμία δεκαπέντε ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 900.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη 41 δισ. ευρώ προειδοποιώντας ότι, αν στο μεσοδιάστημα δεν ρυθμιστούν οι οφειλές, από τον Σεπτέμβριο επιστρατεύονται κατασχέσεις για τους οφειλέτες μικροποσών και Αυτόφωρο για όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ.



Με αυτά τα μέτρα κινδυνεύουν όσοι χρωστούν έως 150.000 ευρώ, διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Για τους μεγαλοοφειλέτες, με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τον Σεπτέμβριο έρχεται Αυτόφωρο και φυλακή, καθώς η σχετική διάταξη νόμου έχει ήδη ενεργοποιηθεί από την 1η Αυγούστου. «Στόχος μας δεν είναι να γεμίσουν τα κρατητήρια με οφειλέτες, αλλά να εισπράξουμε τα χρωστούμενα», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.


Οπως αναφέρουν «Τα Νέα» στα ραβασάκια της Εφορίας που άρχισαν να φτάνουν ακόμα και σε όσους χρωστούν ποσά της τάξεως των 500 ευρώ, κατ' εφαρμογήν της εγκυκλίου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη, οι διατυπώσεις είναι τυπικές και οι απειλές εύσχημες.

ΝΔ: Βατερλό Βενιζέλου μετά τις προβλέψεις για βαθύτερη ύφεση


Για προσωπικό Βατερλό του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου μιλά η Νέα Δημοκρατία που μετά την εκτίμησή του ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 4,5% εκφράζει φόβους για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.



Ο πρόεδρος της  ΝΔ κ. Αντώνης  Σαμαράς πληροφορήθηκε για τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και στο επιτελείο του έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και των όσων είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Η πρόβλεψη του κ. Βενιζέλου ότι η ύφεση το 2011 μπορεί να υπερβεί το 4,5% (ο στόχος ήταν για 3,5%), οδηγεί τη ΝΔ στην εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Το επιχείρημα είναι πως από τη στιγμή που η ύφεση αυξάνεται, άρα επιβαρύνεται η πραγματική οικονομία, η κυβέρνηση θα αναγκασθεί εκ των συνθηκών να προβεί στη λήψη νέων μέτρων, πέρα των όσων προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε πριν δυο μήνες.
«O κ. Βενιζέλος που πίστευε ότι έβαλε 'πάτο στο βαρέλι του χρέους', ομολογεί σήμερα το Βατερλό του. Καλό θα ήταν ο κ. Βενιζέλος πρώτα από όλα να έβαζε πάτο στο βαρέλι της δικής του αμετροέπειας και λαθών» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ  κ. Γ. Μιχελάκης.


Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ επισημαίνουν ότι ο κ. Βενιζέλος ομολογεί ότι η ραγδαία αύξηση της ύφεσης, είναι αποτέλεσμα της εμμονής της κυβέρνησης στη λανθασμένη πολιτική.