Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς στα «Αλώνια» του Παρακαλάμου

 Συνεχίζονται με τη συμμετοχή εθελοντών  κάθε ηλικίας οι εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού  της παιδικής χαράς στα «Αλώνια» του Παρακαλάμου.

Νίκος Παπαθανάσης: Αυτά τα καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Μαΐου


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.  Νίκος Παπαθανάσης, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα προχώρησε σε διευκρινίσεις όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων.
Πρώτα μετέφερε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, στη συνέχεια σημείωσε όσον αφορά τα καταστήματα που θα ανοίξουν και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα συμβεί αυτό.
Συγκεκριμένα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:
εξοπλισμού ήχου και εικόνας
κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
εγγραφών μουσικής και εικόνας
παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
ρολογιών και κοσμημάτων
καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Νίκος Χαρδαλιάς: «Ισχύει κανονικά η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό»


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης,  αρχικά εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού από κορονοϊού και στη συνέχεια τόνισε:
«Τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την πρωτοφανή συγκυρία. Είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά από το να γυρίσουμε πίσω».
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε παραβάσεις που καταγράφηκαν χθες από επιχειρηματίες που είχαν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα αγνοώντας τα περιοριστικά μέτρα τα οποία βρίσκονται ακόμα σε ισχύ και ενημέρωσε πως συνολικά τις τελευταίες 4 ημέρες πως έχουν διαπιστωθεί 18 παραβάσεις σχετικές με τη λειτουργία επιχειρήσεων και έχουν πραγματοποιηθεί 19 συλλήψεις.
«Φαινόμενα σαν αυτά αποτελούν πρόκληση για τους υπόλοιπους που αντιλαμβάνονται την κατάσταση και ακολουθούν τις οδηγίες», είπε με αυστηρό τόνο ο κ. Χαρδαλιάς ενώ πρόσθεσε πως ισχύει κανονικά η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Σωτήρης Τσιόδρας: Δυο νέοι θάνατοι, συνολικά 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 13 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα, δυο νέοι θάνατοι σήμερα, συνολικά 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.691 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 32  διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών


Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (1) κιλού και (842,5) γραμμαρίων, ζυγαριές ακριβείας καθώς και το χρηματικό ποσό των -12.070- ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών
Συνελήφθησαν, χθες (07-05-2020) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Επιπρόσθετα,  σε βάρος του ενός κατηγορούμενου σχηματίσθηκε δικογραφία για αντίσταση και παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της προαναφερθείσας υπηρεσίας, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι οι δύο κατηγορούμενοι διακινούν ναρκωτικές ουσίες στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας, τους εντόπισαν χθες το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τους ακινητοποίησαν για έλεγχο τη στιγμή που αποβιβάζονταν από αυτό.
Όπως προέκυψε από τον έλεγχο, στην κατοχή του ενός δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των -980- ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών ενώ εντός του ανωτέρω οχήματος βρέθηκε και κατασχέθηκε πακέτο τσιγάρων με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης.
Στη συνέχεια, σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
στο σπίτι του πρώτου:
-15- συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (780,3) γραμμαρίων,
ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
το χρηματικό ποσό των -11.090- ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών
στο σπίτι του δεύτερου:
-3- συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -1- κιλού και -62,2- γραμμαρίων,
ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
τσιγάρο κάνναβης αναμεμειγμένης με καπνό και
κυνηγετική καραμπίνα, στερούμενος σχετικής άδειας.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 8 Μαΐου 2020)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊου, μέχρι σήμερα (Παρασκευή 8 Μαϊου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα παίρνει εξιτήριο  από την  παθολογική κλινική
 2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενενήντα τέσσερα (94) νέα δείγματα. Τα οκτώ από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα πέντε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα ογδόντα ένα αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
 Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
  Τα είκοσι δείγματα που στάλθηκαν συνολικά χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
 Σήμερα 8/5 στάλθηκαν είκοσι τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση.
 Από το σύνολο των τετρακοσίων σαράντα δύο (442) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα είκοσι τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
  Τα είκοσι δύο δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
 Σήμερα 8/5 στάλθηκαν είκοσι έξι νέα δείγματα για εξέταση.
 Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εξακόσια τριάντα τέσσερα (634) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα είκοσι έξι ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
  Επτά από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.  Συνολικά σήμερα εστάλησαν 9 δείγματα από τα οποία, στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται δύο (2) πιθανά περιστατικά SARS- COV-2 ενώ αναμένεται απάντηση για επιπλέον επτά (7) δείγματα πιθανών περιστατικών τα οποία δεν νοσηλεύονται.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
 Τα τρία δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
  Σήμερα 8/5 στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση.
  Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εκατό (100) δείγματα και τα ενενήντα έξι ήταν αρνητικά. Αναμένονται απαντήσεις για τα τέσσερα ανωτέρω.
Επισημαίνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται την παρούσα περίοδο δεν αφορά ύποπτα κρούσματα αλλά την αναγκαιότητα του προεγχειρητικού ελέγχου για τα τακτικά χειρουργεία που πραγματοποιούνται πλέον στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ειδικές εξετάσεις ασθενών για τις οποίες απαιτείται να προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος.

Πέντε οι παραβάτες για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού στην Ήπειρο, την Πέμπτη 7 Μαΐου


Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 7 Μαΐου:
για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (26) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
(12) στην Αττική,
  (4) στη Δυτική Ελλάδα,
  (4) στην Κρήτη,
  (2) στο Νότιο Αιγαίο,
  (2) στο Βόρειο Αιγαίο
  (1) στην Πελοπόννησο και
  (1) στη Θεσσαλία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (155) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.
για μη χρήση μάσκας, όπου προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου (300) ευρώ, βεβαιώθηκαν (2) παραβάσεις στη Δυτική Ελλάδα.
για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (108) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(52) στην Κεντρική Μακεδονία,
(15) στη Δυτική Ελλάδα,
(14) στην Αττική,
  (8) στη Θεσσαλονίκη,
  (5) στην Ήπειρο,
  (5) στη Θεσσαλία,
  (4) στη Στερεά Ελλάδα,
  (3) στην Πελοπόννησο και
  (2) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, έχουν βεβαιωθεί (414) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (3) παραβάσεις και συνελήφθησαν (3) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (585) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (564) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού


Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου του διακεκριμένου επιστήμονα, τέως Προέδρου της ΕΚΕ, πρώην υπουργού, Ομότιμου Καθηγητή Καρδιολογίας, Δημήτρη Κρεμαστινού, μετά από πολυήμερη νοσηλεία.
Η Καρδιολογική κοινότητα έμεινε φτωχότερη σήμερα από την απώλεια του Καθηγητή και ανθρώπου Δημήτρη Κρεμαστινού, με πλούσιο και πολύπλευρο συγγραφικό έργο, ενός ευπατρίδη της πολιτικής, που υπηρέτησε τη πατρίδα μας ως γιατρός, Ακαδημαϊκός Δάσκαλος, Βουλευτής και ως Υπουργός Υγείας.
Στη μνήμη του εκλιπόντος και ως πρώτο ελάχιστο φόρο τιμής, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΕ αποφάσισε τη δωρεά χρηματικού ποσού στον εθελοντικό οργανισμό, «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ.
της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δήμος Πωγωνίου: Περίληψη διακήρυξης του έργου: «Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Παρακαλάμου, περιοχή Τζουμπάκες»


O Δήμος Πωγωνίου ανακοινωσε την περίληψη διακήρυξης του έργου: «Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Παρακαλάμου, περιοχή Τζουμπάκες».

Εξιχνίαση κλοπής χρηματικού ποσού από ημεδαπό στα Ιωάννινα


Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπού

Ο δράστης πραγματοποίησε εμπορική συναλλαγή χρησιμοποιώντας χρεωστική κάρτα του παθόντα

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας  Ιωαννίνων, κλοπή χρηματικού ποσού από ημεδαπό στα Ιωάννινα. 
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης έτερος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, την 03-03-2020 σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ανατολή Ιωαννίνων, πραγματοποίησε με απωλεσθείσα χρεωστική κάρτα του παθόντα, εμπορική συναλλαγή, αφαιρώντας από τον λογαριασμό του το χρηματικό ποσό των (40) ευρώ.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Ματαίωση των φετινών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Επετείου λήξης του Β. Παγκοσμίου Πολέμου


Οι ανοικτές εκδηλώσεις για την Επέτειο λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που τελούνται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, φέτος λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν.
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν ο γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου και η φωταγώγηση των καταστημάτων ΟΤΑ και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

Η ανάγκη παρακολούθησης του διαβήτη, ειδικά την εποχή του κορωνοϊού


Η αποφυγή του ιατρικού ελέγχου εκ μέρους του διαβητικού ατόμου, λόγω προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καρδιαγγειακών επιπλοκών, ενώ η έλλειψη θεραπείας για τη χρόνια υπεργλυκαιμία ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. 
O Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού κέντρου του Metropolitan Hospital και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας μας ενημερώνει.
Ο νέος κορωνοϊός SARS-COV-2 και η συνεπαγόμενη νόσος COVID-19 είναι παγκόσμια οι αδιαφιλονίκητοι αρνητικοί πρωταγωνιστές της υγειονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας του 2020, για τους εξής λόγους:
• Γιατί ο SARS-COV-2 είναι εξαιρετικά λοιμογόνος-μεταδοτικός ιός.
• Γιατί ο SARS-COV-2 είναι τοξικός και επικίνδυνος ιός με συνέπεια η νόσος COVID-19 να είναι υπεύθυνη για περισσότερους από 200.000 θανάτους παγκοσμίως (τέλη Απριλίου 2020).
• Γιατί δεν έχουν μέχρι τώρα επικυρωθεί τεκμηριωμένα αποτελεσματικές και ασφαλείς αγωγές αντιμετώπισης της νόσου.
Συντηρούνται αγωνία-άγχος-φόβος απέναντι στη νόσο που καλπάζει, ενώ τα όπλα μας είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή ή έστω όχι επαρκώς προσδιορισμένα και ελεγμένα. Επενδύουμε όλοι στα μέτρα προφύλαξης, κοινωνικής απομόνωσης, ατομικής υγιεινής και προσβλέπουμε στο εμβόλιο που μέχρι να γίνει πραγματικότητα θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα μέτρα προφύλαξης είναι μονόδρομος σε αυτή την φάση και ιδιαίτερα για τα άτομα με διαβήτη, τα οποία ανήκουν στις «ευπαθείς ομάδες» και γιατί η υπεργλυκαιμία (το αυξημένο σάκχαρο  ̶  χαρακτηριστικό των ατόμων αυτών) απορρυθμίζει, αποδιοργανώνει το ανοσιακό σύστημα του οργανισμού και τον καθιστά ευάλωτο στην εισβολή του ιού
Επίσης, ο διαβήτης σχετίζεται ισχυρά με ποικίλες συστηματικές διαταραχές - επιπλοκές από πλείστα όσα όργανα του οργανισμού.