Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Ο προγραμματισμός των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την εβδομάδα αυτή

 


Ο προγραμματισμός των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 16-19 Μαρτίου περιλαμβάνει την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε περίπου 45.000 δικαιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν πληρωμές, ύψους περίπου 116 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε πάνω από 170.000 δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 16-19 Μαρτίου οι εξής καταβολές:

Τακτικές πληρωμές:

- 12,1  εκατ. ευρώ σε 620 δικαιούχους για την απονομή εφάπαξ.

- 10,26 εκατ. ευρώ σε 17.608 δικαιούχους για επιδόματα ασθενείας, μητρότητας και κηδείας.

- 105.000 ευρώ σε 112 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΞΥ.

- 5.000 ευρώ σε 10 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

- 45 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 40.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

- 30 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 66.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

- 18 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 45.000 περίπου δικαιούχους στο πλαίσιο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η καταβολή θα γίνει την Τρίτη 16 Μαρτίου.

- 500.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 950 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω περίοδο δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΟΠΕΚΑ.

ΕΟΔΥ: Σαράντα έξι θάνατοι σήμερα, 1.134 νέα κρούσματα

 


13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα έξι θάνατοι, 1.134 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.134, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 222.281 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Διάγραμμα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.744 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές του κορωνοϊού είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.137 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διάγραμμα θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.494 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 461 (ημερήσια μεταβολή +8.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της 5ης/12-03-2021 συνεδρίασης (με τηλεδιάσκεψη) της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

 


Από τη Γραμματεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 26-02-2021, με τηλεδιάσκεψη λήφθηκαν αποφάσεις - γνωμοδοτήσεις για τα εξής θέματα:

Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης.

Πρακτικό  αριθμ. 5/12-03-2021

Αριθμός Απόφασης – Θέμα

Γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 1η):«Κατασκευή ασφαλών και συγχρόνων ισόπεδων οδικών κόμβων στη συμβολή : α) της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας με την περιφερειακή οδό και τη σήραγγα αεροδρομίου και β) της περιφερειακής οδού με την οδό Φιλικής Εταιρείας», στην Δ.Ε. Ιωαννιτών, Δήμου Ιωαννιτών και στη Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι  η  Περιφέρεια Ηπείρου.

24.   Γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η,α/α 1):«Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 36.000 ορνιθίωνκρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Χρυσόρραχης, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της είναι ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου.

25.   Γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας  Α2, ομάδα 7η,α/α 1): «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 37.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΜΑΡΛΕΣ», της Τ.Κ. Ράχης, Δ.Ε. Φιλοθέης, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της είναι  ο Ανδρέας Κοντογιάννης του Ιωάννη.

6.   Γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί  του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου(υποκατηγορία Α1, ομάδα 1η, α/α 1):«Αναβάθμιση του ΗμικόμβουΚομποτίου της Ιόνιας Οδού και την Τροποποίηση της υπ. αρ. 141564/25.07.2005 ΑΕΠΟ: “Ιόνια Οδός: Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Αγρινίου (Κουβαράς)–Νότιο Άκρο Παράκαμψης Άρτας (Κομπότι) και Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Άρτας (Φιλιππιάδα) – Ιωάννινα (Ελεούσα)” (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει)», στα όρια του Δ. Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ΓΓΥ/ΓΔΣΥ/ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Καταφύγιο αδέσποτων για τους Δήμους Πωγωνίου – Ζαγορίου – Κόνιτσας

 


“Ενημερώνουμε τους αγαπητούς συνδημότες ότι με το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 18329/10-03-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίνεται η ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» στο πλαίσιο διαδημοτικής συνεργασίας Πωγωνίου – Ζαγορίου – Κόνιτσας και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πωγωνίου, το έργο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» με το ποσό των 530.000 ευρώ. 

Το συγκεκριμένο έργο προτάθηκε στον Δήμαρχο Κόνιτσας από τον καθηγητή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτριο Τόντη εκ Φούρκας προκειμένου να υλοποιηθεί σε έκταση του Δήμου μας. 

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κόνιτσας επιδιώχθηκε η υποβολή της πρότασης σε διαδημοτικό επίπεδο, για τη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Πωγωνίου και Ζαγορίου.

Επακολούθησε σύσκεψη με τους Δημάρχους κ. Κωνσταντίνο Καψάλη και Γιώργο Σουκουβέλο, παρουσία του καθηγητού κ. Δ. Τόντη, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων φιλοζωϊκών οργανώσεων στην έδρα του Δήμου Πωγωνίου, όπου συναποφασίστηκε το έργο να γίνει στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου, σε έκταση που ανήκει στον Δήμο Ζαγορίου.

Ο Δήμαρχος ευχαριστεί τους φίλους Δημάρχους των όμορων Δήμων, τους υπηρεσιακούς παράγοντες των τριών Δήμων που εκπόνησαν τη σχετική μελέτη, όλους όσοι συνεργάστηκαν, πρωτίστως όμως τον φίλο, καθηγητή Δημήτριο Τόντη για την καθοριστική συμβολή του. Με καλή συνεργασία και απόλυτη σύμπνοια το έργο θα υλοποιηθεί επιτυχώς.

 

Από το Γραφείο Δημάρχου Κόνιτσας”

Συλλήψεις και σχηματισμοί δικογραφιών στην Ήπειρο, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα


Στο πλαίσιο καθημερινών περιπολιών αλλά και αστυνομικών ερευνών που διενεργούνται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση ατόμων που εμπλέκονται σε διάφορα αδικήματα, κατά το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν (8) άτομα ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός ατόμου για κλοπή.

Πιο αναλυτικά, συνελήφθησαν:

· Στην περιοχή της Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Πρέβεζας, ημεδαπός, κατηγορούμενος για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια, οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και εγκατάλειψη τόπου τροχαίου ατυχήματος. Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, στο 6ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων, ο κατηγορούμενος οδηγώντας Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, συγκρούστηκε με έτερο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, που οδηγούσε επίσης ημεδαπός, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο οδηγός του δεύτερου οχήματος. Στην συνέχεια ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος ενώ εντοπίστηκε άμεσα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Πρέβεζας. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), διαπιστώθηκε ότι ήταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από περιπολούντες αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου και της Frontex, έξι -6- αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων για τη διαμονή τους στην Ελληνική επικράτεια, ενώ σε βάρος τους θα εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

Στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε στερούνταν παντελώς νόμιμων εγγράφων για την είσοδο και την διαμονή στην χώρα, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Κρήτης και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, συνολικής ποινής φυλάκισης -4- ετών και -8- μηνών και χρηματικής ποινής -1.550- ευρώ, για απόδραση κρατουμένου, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπού. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε κλοπή από σπίτι που έγινε την 13-03-2021 στην Πλαταριά Θεσπρωτίας απ’ όπου αφαιρέθηκε πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων.

Οι έλεγχοι και οι περιπολίες διεξάγονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. 

Εβδομήντα εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 14 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (62.020) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.309) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.266) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (8) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.047) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(196) στην Αττική,

(117) στη Θεσσαλονίκη,

(100) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (89) στην Ήπειρο,

  (79) στην Κρήτη,

  (76) στην Πελοπόννησο,

  (76) στη Στερεά Ελλάδα,

  (74) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (67) στη Δυτική Ελλάδα,

  (58) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (49) στα Ιόνια Νησιά,

  (27) στη Θεσσαλία,

  (22) στη Δυτική Μακεδονία και

  (17) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (147.602) ομοειδείς παραβάσεις.

(171) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (168) πρόστιμα των 300 ευρώ και (3) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(28) στο Βόρειο Αιγαίο,

(23) στην Κεντρική Μακεδονία,

(18) στη Δυτική Ελλάδα,

(16) στην Πελοπόννησο,

(14) στην Αττική,

(12) στα Ιόνια Νησιά,

(12) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(11) στη Στερεά Ελλάδα,

(10) στη Θεσσαλία,

  (9) στην Ήπειρο,

  (7) στη Δυτική Μακεδονία,

  (5) στην Κρήτη,

  (4) στη Θεσσαλονίκη και

  (2) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (44.091) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (42.226) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.865) των (150) ευρώ.

(47) παραβάσεις και (8) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση κατ’ οίκον περιορισμού.

1.500 ευρώ πρόστιμο σε ιερωμένο για παραβίαση των υγειονομικών μέτρων και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) άτομα για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, (3) συλλήψεις για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή ισάριθμων προστίμων των προστίμων των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση κατ’ οίκον περιορισμού.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, (3) συλλήψεις και (3) πρόστιμα 3.000 ευρώ, για διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες και από 300 ευρώ σε συνολικά (21) συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (7) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία , σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Στερεά Ελλάδα , σχηματισμός δικογραφίας και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.884) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.552) άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (103) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: Διάλεξη με θέμα «Ποιότητα και ασφάλεια του αίματος» σε έκτακτες καταστάσεις, την Τετάρτη 17 Μαρτίου, στις 18.00

 


Τα «Πρότυπα Ποιότητας και Ασφάλειας» για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και την διανομή του αίματος και των παραγώγων του είναι το θέμα της έκτης Διαδικτυακής Διάλεξης του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Το θέμα της διαδικτυακής διάλεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαρτίου στις 18.00, θα αναπτύξει η κυρία Κωνσταντίνα Πολίτη Αιματολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας, ΕΚΠΑ, Επιστημονική Σύμβουλος ΕΟΔΥ & Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης & Επιτήρησης Μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ).

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η κυρία Πολίτη για το θέμα κατά την περίοδο του COVID-19 καθώς οι μεταγγίσεις αίματος από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν σταμάτησαν.

Κι αυτό γιατί αποτελούν μια από τις συχνότερες και σημαντικότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις των τελευταίων εκατό ετών για την αντιμετώπιση πολλών παθολογικών, παιδιατρικών, αιματολογικών και ογκολογικών νοσημάτων. Επίσης, οι μεταγγίσεις είναι αναγκαίες για την διεκπεραίωση χειρουργικών, καρδιαγγειακών, ορθοπεδικών και άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του συνδέσμου http://bit.ly/IatrikiMetaggiseonIPH17032021  και της σελίδας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG στο Facebook.

Καρκίνος του προστάτη: Τι οφέλη έχει για τους ασθενείς η ρομποτική προστατεκτομή

 


Πολλά οφέλη έχει για τους ασθενείς η ρομποτική προστατεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. 

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως όταν εφαρμόζεται στα κατάλληλα περιστατικά, από καλά εκπαιδευμένους και έμπειρους γιατρούς, έχει εξίσου καλή έκβαση με τις συμβατικές μεθόδους ριζικής προστατεκτομής. 

Βραχυπρόθεσμα όμως παρέχει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και ταχύτερη ανάρρωση, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό την εποχή της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο ιατρικό περιοδικό European Urology. 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας παρακολούθησαν επί τρία χρόνια την πορεία της υγείας 718 ασθενών, διαπιστώνοντας πως όσοι υποβλήθηκαν σε ρομποτική προστατεκτομή ανέφεραν μειωμένα ποσοστά ακράτειας στους 3 μήνες από την επέμβαση. 

Ανέκτησαν επίσης ταχύτερα την στυτική λειτουργία τους, ενώ η ογκολογική έκβαση και η θνησιμότητα μεταξύ τους ήταν παρόμοια με εκείνη στους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε κλασική λαπαροσκοπική προστατεκτομή.

«Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο οποίος δεν έχει εξαπλωθεί εκτός προστατικού αδένα», σχολιάζει ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Κατ' αυτήν αφαιρείται ο προστάτης (γίνεται ριζική προστατεκτομή) είτε με ανοικτό χειρουργείο είτε (συχνότερα) λαπαροσκοπικά, με ή χωρίς τη συνδρομή ρομποτικών συστημάτων. 

Η ρομποτικώς υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή είναι εξίσου αποτελεσματική με την κλασική λαπαροσκοπική προστατεκτομή στην αντιμετώπιση των εντοπισμένων καρκίνων του προστάτη. Κατά κανόνα εφαρμόζεται σε όγκους σταδίου 1 ή 2. 

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη 21χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω επεδίωξε να κρυφτεί κάτω από Φ/Γ όχημα το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Εφαρμογή κινητού τηλεφώνου (mobile app) για την μετεγχειρητική παρακολούθηση ορθοπαιδικών ασθενών

 


Μια πρωτοποριακή προσωπική εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας που δημιουργήθηκε από χειρουργική ομάδα είναι διαθέσιμη πλέον για την καλύτερη μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών μετά από ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στο Τμήμα Ισχίου και Γόνατος του Metropolitan General, θα μπορούν πολύ εύκολα να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο (android ή iOS), εντελώς δωρεάν, την προσωπική εφαρμογή (Dr Roidis app) μέσω της οποίας θα μπορούν πολύ εύκολα να επικοινωνούν με την ομάδα σε 24ωρη βάση (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, φυσικοθεραπευτές, γραμματεία), εξηγεί ο κ. Νικολαος Θ. Ροΐδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Ισχίου & Γόνατος του Metropolitan General, EKA-ESSKA Training Center.

Στέλνονται και λαμβάνονται μηνύματα κειμένου, ήχου, φωτογραφίες και βίντεο. Βιντεοκλήση σε πραγματικό χρόνο. Εξατομικευμένα προγράμματα φυσικοθεραπείας με videoanimation και πολλά άλλα.... με μόνο μία εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο, διαθέσιμη στην ιστοσελίδα roidisnt.

Στις σύγχρονες χειρουργικές μονάδες (ambulatory surgery centers) ταχείας αποκατάστασης (fast track) πραγματοποιούνται όλο και πιο περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις με χρήση ρομποτικής τεχνολογίας (robotic surgery) λόγω νέων προσεγγίσεων στον έλεγχο του πόνου (pain control), την εισαγωγή τεχνικών που μειώνουν το διεγχειρητικό στρες και τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών (MIS - minimally invasive surgery).