Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

"Μπλόκο" σε 80.000 πρόωρες συντάξεις

80.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι, ηλικίας 50, 51, 52 ετών, θα χρειαστεί να εργαστούν επιπλέον πέντε χρόνια

Την “πόρτα” σε δεκάδες χιλιάδες πρόωρες συντάξεις, κλείνει το νέο μνημόνιο, καθώς αποτελεί πλέον νόμο του κράτος το πακέτο που αφορά στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως μεταδίδει ο Στέλιος Παπαπέτρου, εκτιμάται πως ανέρχονται σε 80.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι, ηλικίας 50, 51, 52 ετών, που θα χρειαστεί να εργαστούν επιπλέον πέντε χρόνια. Η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη για όσους είναι 55, 56 ετών.

Λαδοχώρι Θεσπρωτίας: Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικά

Συνελήφθη, σήμερα (17-08-2015) μετά τα μεσάνυχτα στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 43χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από περιπολούντες αστυνομικούς, στο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο του 43χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 ένα πιστόλι.
 μία γεμιστήρα με πέντε φυσίγγια.
 μία σπάθα.
 μία συσκευασία με ηρωίνη βάρους (0,8) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Μαυρόνορος Πωγωνίου: Γλεντώντας μέσα στη βροχή

Κατά γενική ομολογία ο φετινός Αύγουστος ήταν από τους πιο βροχερούς των τελευταίων χρόνων, με αποτέλεσμα πολλές προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Συλλόγων να διακοπούν ή να αναβληθούν.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο σε γλέντι στο Μαυρονόρος Πωγωνίου που ενώ ψιχάλιζε ο χορός και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά.

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις του δημοσίου

Ποιοι θίγονται

Τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας, την ηλικία για βασική σύνταξη αλλά και τι ισχύει για τους ένστολους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η τροπολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Μάρδα που αφορά χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους του Δημοσίου και υπάρχει στο κείμενο του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης οικονομικής ενίσχυσης από τον ΕΜΣ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, με τις διατάξεις της τροπολογίας αυτής:
Τροποποιούνται διατάξεις του νόμου 3865/2010 σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου ώστε:
ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική) να εφαρμόζεται για όλους όσους (περιλαμβανομένων και των στελεχών των ΕΔ, των ΣΑ και του ΠΣ) έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1.1.2015 και μετά (αντί για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την εν λόγω ημερομηνία)
βασική σύνταξη με λιγότερα χρόνια από 15 χρόνια ασφάλισης στο Δημόσιο δικαιούνται όσοι συμπληρώνουν το 67ο (αντί το 65ο) έτος της ηλικίας τους (και εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις).
Η τροπολογία αναφέρει επίσης ότι συμπληρώνονται οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 55 του π.δ. 169/2007, σχετικά με το κατώτατο όριο σύνταξης και προβλέπεται ότι αυτό δεν εφαρμόζεται σε όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1.7.2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους (και μέχρι τη συμπλήρωση του ηλικιακού αυτού ορίου). Επίσης προβλέπεται ότι το ποσό του εν λόγω κατώτατου ορίου παραμένει αμετάβλητο μέχρι το έτος 2021 (ενώ θα αυξανόταν από 1/1/2016).
Όπως αναφέρει επίσης η τροπολογία:

Τα εφτά κριτήρια για την διαγραφή μικρών οφειλών έως 20.000 ευρώ

Εφτά κριτήρια απαιτούνται για τη διαγραφή – εξπρές οφειλών έως 20.000 ευρώ σε τράπεζες και Δημόσιο, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, μαζί με τη συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης με τους θεσμούς.
Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται στον Νόμο Κατσέλη και επιτρέπει σε έναν ικανό αριθμό οφειλετών να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία και να διεκδικήσουν τη διαγραφή ακόμη και ολόκληρου του ποσού που οφείλουν, αρκεί να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Τα κριτήρια που απαιτούνται για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι εφτά:
1) Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης, να μην διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία, πριν την κατάθεση της αίτησης.
2) Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, είτε ως δικαιούχου, είτε ως συνδικαιούχου, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, να μην υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ.

Ανατροπή αυτοκινήτου στην εθνική οδό Καλπακίου-Κακαβίας στην περιοχή των Αγιών, με ένα τραυματία

Τροχαίο ατύχημα με την ανατροπή ΙΧ αυτοκινήτου σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην εθνική οδό Καλπακίου-Κακαβίας στην περιοχή των Αγιών.
Συμφώνα  με τα πρώτα στοιχεία ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, πιθανόν λόγω ολισθηρότητας ξέφυγε της πορείας και ανετράπη.
Από το ΙΧ αυτοκινήτου ανασύρθηκε τραυματίας συνδημότης καταγόμενος  από την Ρεπετίτσα Πωγωνίου.
Ο τραυματία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων.