Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Μιχάλης Πλιάκος: «Σημαντική έστω και τώρα η παρέμβαση της ΚΕΔΕ για το έργο Ιωάννινα-Κακαβιά»


Με αφορμή την έκδοση ψηφίσματος από την ΚΕΔΕ με το οποίο ζητά την ολοκλήρωση του ελληνικού κομματιού του οδικού άξονα της Αδριατικής Οδού  που περιλαμβάνει και το Τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε πως η πολύχρονη προσπάθειά μας με αλλεπάλληλα έγγραφα, να δημιουργηθεί «μέτωπο» πίεσης προς τα αρμόδια Υπουργεία   για να δημοπρατηθεί-κατασκευαστεί ο οδικός άξονας Ιωάννινα –Κακαβιά και να συνδεθεί με την Ιόνια βρίσκει, έστω και με καθυστέρηση, συμμάχους στα συνδικαλιστικά μας όργανα.

Θα θέλαμε βέβαια η αντίδραση αυτή να είχε έρθει ως μοχλός πίεσης στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης. Δεν πειράζει όμως, έστω και τώρα που οι ελπίδες αναπτερώθηκαν με το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθεί το εν λόγω έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται η ΚΕΔΕ να επισφραγίσει την προσπάθειά μας, όταν τον Οκτώβριο του 2018 μετά από πρότασή μας το θέμα είχε απασχολήσει το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ  Ηπείρου το οποίο υιοθετώντας την είχε αποφασίσει την αποστολή σχετικής επιστολής προς όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους.

Εμείς στην παρούσα φάση το μόνο που θέλουμε να ευχηθούμε είναι να έχει ευτυχή έκβαση η όλη προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουμε κάποτε να δούμε αυτό το τόσο σημαντικό οδικό έργο για το Δήμο μας, να υλοποιείται με τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις».

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr/

Ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους

 


Αθήνα  18-11-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 18 Δεκεμβρίου 2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους Ηπειρώτες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές.

Όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη και όσοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά στηρίζουν το δίκαιο αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ, σε σχέση με την διάταξη που αφορά τον πραγματικό δικαιούχο και ειδικότερα έγινε αποδεκτό το προτεινόμενο περιεχόμενο της προσθήκης στην εν λόγω διάταξη το οποίο έχει ως εξής:

«Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι, ως κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εφόσον δεν ασκούν καμία εμπορική δραστηριότητα από την οποία να αποκτούν φορολογητέο εισόδημα, αλλά αποκλειστικά και μόνο έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την εκπλήρωση του σκοπού τους, δεν είναι υπόχρεοι καταχώρησης στο Κεντρικό μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Όσοι από τους παραπάνω φορείς έχουν ήδη καταχωρηθεί στο Μητρώο, υποβάλουν σχετική δήλωση και διαγράφονται αυτόματα»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΕ  θα ετοιμάσει επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό την οποία καλούνται να προσυπογράψουν οι Ηπειρώτες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές

 

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

 

 

ΕΟΔΥ: Ενενήντα έξι θάνατοι σήμερα, 916 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα έξι νέοι θάνατοι, 916 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 916 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021

 


Τον προϋπολογισμό του 2021 της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στη  ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου. Το ύψος του ανέρχεται σε 183.706.311,76 ευρώ, εκ των οποίων τα 144.467.544,34 ευρώ προέρχονται από έσοδα και τα 39.238.787,42 ευρώ από ταμειακό υπόλοιπο.

 «Αυτός είναι προϋπολογισμός ανάγκης. Αλλά ένας προϋπολογισμός ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για να δουλέψουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για να προσθέσει: «H Περιφέρεια δεν αφήνει πουθενά κενά και είναι μακράν μπροστά σε όλα από άλλες περιφέρειες».

Ο εισηγητής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κων. Σιαράβας, τόνισε ότι « ως Περιφερειακή Αρχή μέσα από το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι είμαστε πρώτα και πάνω απ΄ όλα  ρεαλιστές, συναισθανόμενοι απολύτως τις ανάγκες και τις δυσκολίες του κεντρικού κράτους, αλλά παραμένουμε πιστοί στο δόγμα και την διεκδίκηση ούτε ένα ευρώ χαμένο για τον τόπο μας και την Ήπειρο». Εξήγησε ότι «ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα και οδηγό πρώτα και πάνω απ΄ όλα τον ρεαλισμό, την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν και απέχουν από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υπογράμμισε και τα εξής:

«Σε κάθε συζήτηση που γίνεται για τον προϋπολογισμό, επαναλαμβάνονται ως κλισέ θέσεις «περί μη αναπτυξιακού». «περί μη διεκδικητικού» κ.ο.κ. Φέτος ακούστηκε για διακοπή όλων των έργων που έχουν προγραμματιστεί και για δημιουργία ενός ταμείου για τον κορωνοϊό κ.ο.κ. Ακόμη και αν όλα αυτά απηχούν καλές προθέσεις και δεν πρόκειται για ενσυνείδητη παραπληροφόρηση, εκείνο που δε λαμβάνουν υπόψη όσοι προβάλλουν τέτοιες απόψεις είναι ότι οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες δε νομοθετούν, αλλά είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν και να τηρούν το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Άρα, οι πλειοδοσίες υποσχέσεων και προτάσεων καλό θα είναι να μείνουν εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου».

Αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού- Βελτίωση εγκαταστάσεων Νοσοκομείου Πρέβεζας

 Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και έδωσε απαντήσεις για διάφορα άλλα θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτατα στα συγκοινωνιακά έργα και την συνδρομής της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

 


Καταργούνται οι τέσσερις γεωγραφικές ζώνες!

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.

Από φέτος δεν ισχύουν οι τέσσερις ζώνες για όλη την χώρα αλλά 13.500 και πλέον οικισμοί θα λαμβάνουν διαφορετικό επίδομα με δικό τους συντελεστή «βαθμοημερών).

Η βάση του υπολογισμού και το ακριβές ποσό επιδόματος για κάθε οικισμό θα καθοριστεί όμως στη συνέχεια, με νεότερη απόφαση και αφού πρώτα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι δικαιούχοι και οι διαχειριστές πολυκατοικιών στις προθεσμίες που προβλέπονται, καθώς η πρώτη φάση αιτήσεων θα γίνεται έως 11 Ιανουαρίου 2021.

Για πρώτη φορά στα χρονικά το κράτος δίνει επίδομα όχι μόνον για την αγορά πετρελαίου, αλλά ακόμα και για την αγορά υγραερίου.

Με βάση τη νέα απόφαση για το επίδομα θέρμανσης 2020-2021, επιδοτούνται όσοι χρησιμοποιούν:

* πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης

* φυσικό αέριο

*υγραέριο

* καυσόξυλα

* βιομάζα-πέλετ  εφόσον όμως το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και σε μη ζεστές και πεδινές περιοχές (με συντελεστή επιδότησης ίσο ή μεγαλύτερο του 0,8).

Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 ημερομηνία κατά την οποία άρχεται η διάθεσή του.

Δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος φιλοξενούμενοι, όσοι εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Καχριμάνης Αλέξανδρος: Καλές γιορτές με υγεία και αισιοδοξία!

 

Ευχές για τις γιορτές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη Αλέξανδρο.

Ογδόντα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (65.079) έλεγχοι, από τους οποίους οι (14.506) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.755) παραβάσεις και συνελήφθησαν (17) άτομα, ως ακολούθως:

(1.283) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(394) στην Αττική,

(136) στη Θεσσαλονίκη,

(100) στη Δυτική Ελλάδα,

(95) στη Στερεά Ελλάδα,

(90) στη Θεσσαλία,

(89) στην Κεντρική Μακεδονία,

(85) στην Ήπειρο,

(83) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(82) στην Κρήτη,

(43) στην Πελοπόννησο,

(34) στο Βόρειο Αιγαίο,

(23) στα Ιόνια Νησιά,

(15) στη Δυτική Μακεδονία και

(14) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (47.446) ομοειδείς παραβάσεις.

(463) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (431) πρόστιμα των 300 ευρώ και (32) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(136) στην Αττική,

(59) στην Κεντρική Μακεδονία,

(48) στην Κρήτη,

(37) στο Βόρειο Αιγαίο,

(35) στη Στερεά Ελλάδα,

(27) στη Θεσσαλονίκη,

(26) στην Ήπειρο,

(19) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(18) στη Δυτική Μακεδονία,

(17) στη Θεσσαλία,

(16) στη Δυτική Ελλάδα,

(11) στα Ιόνια Νησιά,

(7) στην Πελοπόννησο και

(7) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (19.769) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (18.613) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.156) των (150) ευρώ.

(8) παραβάσεις και (17) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στην Αττική, 3.000 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης – πάρτι, 5.000 ευρώ σε καφέ μπαρ και 3.000 σε οίκο ανοχής

στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3.000 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο για διοργάνωση συνάθροισης – πάρτι,

στη Θεσσαλία, 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και 3.000 ευρώ στον υπεύθυνο καφέ-μπαρ-μεζεδοπωλείου-ψητοπωλείου και

στην Κρήτη, 5.000 ευρώ σε καφενείο.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (455) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (468) άτομα.

(1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (13) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μαρίκα Γκόνη: Πιστοποιητικά πατριοσύνης δεν απονέμονται ...

 


Οι Τράπεζες, μία πίσω την άλλη κλείνουν, οι Δημόσιες Υπηρεσίες έκλεισαν προ πολλού, οι συγκοινωνίες ..... 

«Το ΚΤΕΛ σταματά τα δρομολόγια, γιατί δεν βγαίνουν».

Η Ήπειρος σε καταβύθιση..... Το Πωγώνι σε καταβύθιση ...

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ερήμωσαν τα πάντα.

Ειδικά τα ακριτικά χωριά. 

Τώρα, όσοι/ες έμειναν…....

Ένα αίσθημα ανασφάλειας και απομόνωσης κυριαρχεί παντού....

Εμείς οι απόδημοι με το βλέμμα στραμμένο εκεί προσπαθούμε

να σταθούμε δίπλα τους, δίπλα σε όλους όσους κρατούν τα χωριά μας ζωντανά.... όμως ξεπηδούν εμπόδια στο δρόμο μας....

Με την αιτιολογία πως δεν ζούμε εκεί και δεν έχουμε εικόνα, μας στερούν το δικαίωμα της κρίσης, της επίκρισης, της οποιασδήποτε πράξης...

Μάθετε λοιπόν όλοι εσείς που τα ξέρετε "όλα",  όλοι εσείς οι άφθαρτοι και ονειροπόλοι, όλοι εσείς οι "χωριάτες" όπως αυτοαποκαλείστε, μιας και εμείς οι απόδημοι για εσάς είμαστε πρωτευουσιάνοι, όλοι εσείς που κρύβεστε πίσω από δειλές σιωπές, πίσω από ανώνυμες σελίδες και site νομίζοντας πως έτσι κάνετε τον αγώνα σας τα εξής:

Αυτός ο τόπος είναι για ΟΛΟΥΣ.

Και για τους ντόπιους και για τους απόδημους.

Όλοι νοιαζόμαστε γι’ αυτόν.

Ιδιοκτησία ενδιαφέροντος δεν υπάρχει.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν να αγαπάει τον τόπο του, να ονειρεύεται πότε θα γυρίσει σ’ αυτόν.

Τα σπίτια μας εκεί είναι, εμείς τα συντηρούμε, εμείς πηγαινοερχόμαστε, οι γονείς μας είναι εκεί  και κυρίως από εμάς, τους απόδημους,  ξαναζωντανεύουν τα χωριά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο....

Πιστοποιητικά πατριοσύνης δεν απονέμονται ...

Εξόφληση την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου του υπόλοιπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης

 


Σύμφωνα με  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, η εξόφληση του υπόλοιπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης, η ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον (πρασίνισμα), η πληρωμή των νεοεισερχόμενων γεωργών, καθώς και η πληρωμή του Εθνικού Αποθέματος.

Το ποσό για το υπόλοιπο της Βασικής Ενίσχυσης ανέρχεται σε περίπου 390 εκατ. ευρώ, για το «πρασίνισμα» σε 550 εκατ. ευρώ, για τους Νέους Γεωργούς σε 40 εκατ. ευρώ και τέλος για το Εθνικό Απόθεμα σε 45 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό του 1,025 δισ. ευρώ πρόκειται να πιστωθεί στους λογαριασμούς 650.000 αγροτών που έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ.

Τα χρήματα αναμένεται να φανούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το μεσημέρι της Παρασκευής, ανάλογα με την τράπεζα στην οποία διατηρούν λογαριασμό.

Ιωάννινα: Rapid test δωρεάν μέσα από αυτοκίνητα στην Κεντρική Πλατεία, την Τρίτη 22 και Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας,  σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ, έχουν προγραμματίσει δύο νέους ελέγχους ταχείας ανίχνευσης (rapid test) κορωνοϊού, μέσα από  αυτοκίνητο στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η πρώτη λήψη  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και η δεύτερη την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου (ώρες 9 .00- 14.00)  έμπροσθεν του Διοικητηρίου της Περιφέρειας και στο ρεύμα ανόδου προς τη λεωφόρο Δωδώνης.

 Η  λήψη των δειγμάτων θα  γίνεται εντός των αυτοκινήτων στα οποία θα επιβαίνουν το πολύ έως δύο άτομα (εκτός αν πρόκειται για μέλη ιδίων οικογενειών)  και η ενημέρωση των αρνητικών θα γίνεται μέσω μηνύματος.

Επισημαίνεται ότι για τη λήψη δείγματος είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ και  αριθμός κινητού τηλεφώνου.

Για τη μετακίνηση θα πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 1 ή να χρησιμοποιείται έγγραφη βεβαίωση επίσης με κωδικό 1 (μετάβαση για ιατρικούς λόγους).

Η ρύθμιση της κυκλοφορίας στο σημείο ελέγχου, θα γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

Πρόσκληση Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας «Ενίσχυσης φορέων για την ανάπτυξη αριστείας μέσα από την υποστήριξη ερευνητικών υποδομών»

 


Δημοσιεύεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 η πρόσκληση «Ενίσχυση φορέων για την ανάπτυξη αριστείας μέσα από την υποστήριξη ερευνητικών υποδομών».

Η δράση - συνολικής δημόσιας δαπάνης έως 1.000.000 ευρώ – αποσκοπεί στην ενίσχυση της αριστείας στην Περιφέρειας στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας και παράλληλα στην κάλυψη της καταγραφόμενης έλλειψης δικτύωσης των ερευνητικών υποδομών της Περιφέρειας με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους παραγωγικούς κλάδους της Περιφερειακής οικονομίας.

Η πρόσκληση αφορά στη δημιουργία, ανάπτυξη ή αναβάθμιση υποδομών έρευνας και καινοτομίας από δημόσιους ερευνητικούς φορείς για την βελτίωση της ικανότητας παραγωγής καινοτομίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στους τομείς Περιφερειακού Ενδιαφέροντος που περιγράφονται στην Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) και ειδικότερα στους τομείς: α) Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, β) Ιατρικής, γ) Αγροδιατροφής, δ) Δημιουργικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει την κάλυψη δαπανών για: α) δημιουργία νέων ερευνητικών υποδομών, β) κάλυψη αναγκών σε εργαστηριακό εξοπλισμό, όργανα και λογισμικό που κρίνονται απαραίτητα για την εκπόνηση ερευνητικού έργου εφαρμοσμένης έρευνας, γ) εστιασμένες κατασκευαστικές εργασίες μικρής κλίμακας με στόχο την ενσωμάτωση και λειτουργία του προμηθευόμενου εξοπλισμού καθώς και δαπάνες για βελτίωση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Ευχές για τις γιορτές

 


Ευχές για τις γιορτές από το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" έργο αναβάθμισης υποδομών ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

 


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» η πράξη «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των υποδομών της ΔΕΥΑΗ», με φορέα υλοποίηση τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας.

Το έργο – συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.297.805 ευρώ – περιλαμβάνει δύο υποέργα:

  Ø   «Αντικατάσταση οχημάτων με νέα ενεργειακά, αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών» και αφορά στην αντικατάσταση συνολικά 15 οχημάτων του στόλου της ΔΕΥΑΗ

  Ø   «Ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας», που αφορά σε αντικατάσταση πεπαλαιωμένων ηλεκτρολογικών πινάκων κίνησης των αντλιοστασίων και των ηλεκτροκινητήρων των αντλητικών συγκροτημάτων με νέους κινητήρες αυξημένης ενεργειακής απόδοσης. Στο πλαίσιο του υποέργου, θα εξυπηρετηθεί τόσο η πόλης της Ηγουμενίτσας, όσο και υπόλοιπες Δ.Ε. που απαρτίζουν το Δήμο Ηγουμενίτσας. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού ευθύνεται για τα μεταβολικά νοσήματα

 


Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού (βιολογικό ρολόι) συνδέεται με την εμφάνιση και ανάπτυξη καρδιομεταβολικών και ψυχιατρικών νοσημάτων. Αυτό τόνισε η κυρία Μελπομένη Πέππα, Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Μονάδος Ενδοκρινολογίας & Μεταβολικών Παθήσεων των Οστών,  Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, μιλώντας στην 4η διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ΄ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

«Τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εργασίας που χαρακτηρίζεται από μείωση του νυχτερινού ύπνου ή ύπνο κατά την διάρκεια της ημέρας, χρήση ηλεκτρονικών μέσων τη νύχτα, κακή διατροφική συμπεριφορά, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας» ανάφερε χαρακτηριστικά η κυρία Πέππα και πρόσθεσε «Η απόκλιση από τον υγιή τρόπο διαβίωσης σχετίζεται με τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού και  την ανάπτυξη σύγχρονων νοσημάτων που εμφανίζουν χαρακτήρες επιδημίας, όπως: σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κατάθλιψη, καρκίνος και καρδιαγγειακή νόσος. Η σχέση αυτή γίνεται όλο και πιο ανησυχητική στην παιδική και εφηβική ηλικία όπου η κατάργηση των «υγιεινών» συνηθειών ύπνου συνδέεται με την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και διαταραχών της συμπεριφοράς».

Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ ο κιρκάδιος ρυθμός αποτελεί ένα «ρολόι» του οργανισμού με ρυθμική λειτουργία, με έναν «κεντρικό βηματοδότη» στον εγκέφαλο και «περιφερικούς λήπτες» στα διάφορα όργανα. Η ανάπτυξη και διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού καθορίζεται από γενετικούς (γονίδια CLOCK) και περιβαλλοντικούς παράγοντες (φως, διαιτητικές συνήθειες, κ.α.).

Το «κιρκάδιο ρολόι» είναι υπεύθυνο για τη ρυθμική λειτουργία του ύπνου, τη διατροφική συμπεριφορά, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συχνότητας, καθώς και τη ρυθμική έκκριση των ορμονών. Ο φυσιολογικός κιρκάδιος ρυθμός καθορίζει τη λειτουργικότητα του  ανθρώπου στη διάρκεια της ημέρας και την ανάπαυσή του τις νυχτερινές ώρες. Η ανατροπή αυτού του προτύπου ζωής, διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση υπερατλαντικών ταξιδιών σε περιοχές με μεγάλη διαφορά ώρας, όπου εμφανίζεται το φαινόμενο jet lag. Τέτοιου είδους διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό λειτουργίες και νοσήματα όπως:

·  διατροφή

· κατάθλιψη

· παχυσαρκία

· σακχαρώδη διαβήτη

· γονιμότητα

· καρδιακή λειτουργία

· στρες

· διέγερση καρκινικών κυττάρων

· διανοητική συγκέντρωση

· μνήμη

·  γήρανση

«Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού στην εφηβική ηλικία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να παρατηρείται από πολλούς νέους επιθετικότητα, χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών» τόνισε η κυρία Πέππα και πρόσθεσε «Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση των γονέων για την υιοθέτηση υγιεινών προτύπων ζωής στα παιδιά, ώστε να έχουμε στο μέλλον υγιείς ενήλικες, στo πλαίσιo της πρωτογενούς αλλά και δευτερογενούς πρόληψης των καρδιομεταβολικών και ψυχιατρικών διαταραχών».

Σύμφωνα με την κυρία Πέππα κατά την διάρκεια του ύπνου δεν πρέπει να υπάρχει φωτισμός στο υπνοδωμάτιο, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Τις νυχτερινές ώρες εκκρίνεται η μελατονίνη, ορμόνη η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στους κύκλους ύπνου και είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού. Επομένως, η μελατονίνη, που έχει χαρακτηριστεί και ως η ορμόνη του μέλλοντος, έχει καθοριστική σημασία για τη χαλάρωση και στη συνέχεια την ευεξία του σώματος.

Η ξεκούραση του ανθρώπινου οργανισμού απαιτεί τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου, για παιδιά και ενήλικες, ενώ το τελευταίο γεύμα πρέπει να γίνεται μέχρι τις οκτώ το βράδυ και όχι αργότερα.

Τέλος, διευκρίνισε πως και οι μικρές εκτροπές στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή τα Σαββατοκύριακα συνδέονται με  διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού (social jet lag), οι οποίες όμως είναι αναστρέψιμες.

«Η μόνιμη ανατροπή είναι επιβλαβής και φέρει μερίδιο ευθύνης για το σύνολο των σύγχρονων μεταβολικών νόσων» ανέφερε η κυρία Πέππα.

Πληροφορίες: iph@acg.edu

Πρόγραμμα ΣΤ' Κύκλου Διαλέξεων: https://bit.ly/3iUNwH2

Δέρμα: 6 προβλήματα που μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών

 


Η ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή έχει πολλές επιπτώσεις στον οργανισμό, ειδικά όταν αποτελεί τρόπο ζωής και ακολουθείται επί χρόνια. Ανάμεσα στα όργανα που υποφέρουν εξαιτίας της συμπεριλαμβάνεται το δέρμα, η υγεία του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με βασικά θρεπτικά συστατικά.

Ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), εξηγεί ποια συμπτώματα στο δέρμα και στα εξαρτήματά του (νύχια, μαλλιά) μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

1. Εύθραυστα νύχια και μαλλιά. Πολλοί παράγοντες μπορεί να κάνουν εύθραυστα τα μαλλιά και τα νύχια και ένας από αυτούς είναι η έλλειψη βιοτίνης. Η βιοτίνη (ή βιταμίνη Β7) βοηθά το σώμα να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Η ανεπάρκειά της δεν είναι συχνή. Όταν όμως αναπτύσσεται προκαλεί συμπτώματα όπως λέπτυνση, διαχωρισμό ή/και εύθραυστα νύχια και μαλλιά, χρόνια κόπωση, μυαλγίες, κράμπες και αίσθημα «μυρμηγκιάσματος» σε χέρια και πόδια.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έλλειψη βιοτίνης διατρέχουν οι έγκυοι, οι μανιώδεις καπνιστές και οι πάσχοντες από νοσήματα του πεπτικού όπως η νόσος του Crohn. Παράγοντα κινδύνου αποτελεί επίσης η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών και ορισμένων αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έλλειψη βιοτίνης διατρέχουν και όσοι τρώνε ωμά ασπράδια αυγού, γιατί το λεύκωμα των αυγών περιέχει αβιδίνη (είναι μία πρωτεΐνη που δεσμεύει τη βιοτίνη και μειώνει την απορρόφησή της).

2. Πληγές στο στόμα και ρωγμές στις άκρες των χειλιών. Οι βλάβες μέσα και γύρω από το στόμα μπορεί να σχετίζονται με ανεπαρκή κατανάλωση ορισμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι άφθες (αφθώδης στοματίτιδα), λ.χ., είναι συχνά συνέπεια της έλλειψης σιδήρου ή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6).

Αντίστοιχα, η γωνιακή χειλίτιδα (προκαλεί ρωγμές στις άκρες των χειλιών) μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β (κυρίως ριβοφλαβίνη). Μπορεί, βέβαια, να οφείλεται και στην αφυδάτωση ή στην αυξημένη σιελόρροια.

3. Φολίδες και πιτυρίδα. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η πιτυρίδα αποτελούν διαταραχές που επηρεάζουν τους αδένες του σώματος που παράγουν σμήγμα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις δημιουργούν φολίδες (λέπια) που προκαλούν κνησμό. Η πιτυρίδα περιορίζεται στο κεφάλι, ενώ η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί στο πρόσωπο, τον θώρακα, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα.