Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Ένταξη στο δυναμικό της ομάδας του Βασίλη Νότε

 


Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοινώνει την ένταξη στο δυναμικό της ομάδας του νεαρού Βασίλη Νότε.

Στο δυναμικό της ομάδας μας ανήκει πλέον και ο 17χρονος νεαρός Δελβινακιώτης Βασίλης Νότε!

Ο Βασίλης θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ανδρική ομάδα.

Ένα πολλά υποσχόμενο ταλέντο της περιοχής μας!!!

Καλωσήρθες Μπιλάκο!

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή το Σάββατο και την Κυριακή στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων λόγω εκτέλεσης εργασιών.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που έχουν υπογραφεί:

Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου θα είναι κλειστή η οδός Πυρσινέλλα προκειμένου να ολοκληρωθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης.

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η στάθμευση σε όλη την περιοχή χωροθέτησης του ισόπεδου κυκλικού κόμβου της κεντρικής πλατείας ώστε να εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης.

Ο Δήμος ζητά την συνδρομή των οδηγών οι οποίοι θα πρέπει να αποφύγουν την κίνηση στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. 

Στόχος είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν εντός του Σαββατοκύριακου και την Δευτέρα η κίνηση να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Γιάννενα: Συνεχίστηκαν οι «πράσινες» περιπολίες στην Παμβώτιδα

 


Οι «πράσινες» περιπολίες συνεχίζονται εντός και περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος.

Στόχος των δράσεων είναι η αποτροπή παραβατικών δραστηριοτήτων, όπως η απόρριψη στερεών απορριμμάτων, ο έλεγχος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται περιμετρικά της λίμνης, αλλά και οι δραστηριότητες εντός αυτής, όπως η αλιεία.

Στην διάρκεια των τελευταίων περιπολιών που έγιναν από την αρχή της εβδομάδας και μέχρι σήμερα διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένα σημεία γινόταν ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων.

Με την συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών έγινε αποκομιδή ωστόσο οι «μικρές χωματερές» αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρούνται και για την αντιμετώπισή του είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία των πολιτών.

Που θα γίνονται οι δειγματοληψίες από την ΚΟμΥ Ιωαννίνων

 


Οι ΚΟμΥ Ιωαννίνων ενημερώνουν το κοινό πως λόγω έκτακτων αναγκών από αύριο Σάββατο 22/10 στην Περιφέρεια θα λειτουργεί μόνο το ένα Κοντέινερ.

Έχοντας λάβει υπόψιν τις ανάγκες των πολιτών και για την καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνσή τους, από την Κυριακή 23/10 θα διενεργείται ανοιχτή δειγματοληψία για το κοινό με rapid tests, στο MEGA Εμβολιαστικό Κέντρο.

Τονίζουμε πως η δειγματοληψία θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από Δευτέρα ως και Κυριακή, εκτός Σαββάτου *και το ωράριο λειτουργίας θα είναι 09:00-15:00.

Κωνσταντίνος Καψάλης: Με κάθε λαμπρότητα θα πραγματοποιηθούν φέτος οι ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022»

 


Με κάθε λαμπρότητα θα πραγματοποιηθούν φέτος οι ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022» είναι αφιερωμένες στην επέτειο για το έπος του 1940, καθώς η περιοχή του Καλπακίου δέχτηκε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης.

Μετά από μία διακοπή τριών ετών λόγων λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορονοϊού, η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου  θα συνεπάρει το κοινό που επισκέπτεται αυτές τις μέρες το Δήμο Πωγωνίου απ’ όλη την Ελλάδα.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξαναδιοργανώσουμε τα ΚΑΛΠΑΚΙΑ με όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πολυήμερο πρόγραμμα. 

Η αναπαράσταση θα ξαναγίνει μετά από μία μεγάλη διακοπή λόγω του κορονοϊού και είμαστε σίγουροι ότι θα κλέψει και πάλι τις εντυπώσεις. Από το 1995 μέχρι και σήμερα κρατάμε ζωντανή τη μνήμη όσων πολέμησαν για την ελευθερία και αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες που πολέμησαν για την πατρίδα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» διοργανώνονται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και τους φορείς της περιοχής. 

Το πρόγραμμα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022» έχει ως εξής:

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

ΚΑΛΠΑΚΙ

Περιφέρεια Ηπείρου: Προωθητική εκδήλωση στη Σόφια για τουριστικές συμφωνίες με επιχειρήσεις Π.Ε. Πρέβεζας κ.α.


Εντατικά συνεχίζει η Περιφέρεια Ηπείρου, το πρόγραμμά της για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τουριστικών επιχειρήσεων και την προώθηση του προορισμού” Ήπειρο”  στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του έργου “Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», πραγματοποιήθηκε στις 19  Οκτωβρίου στη Σόφια  Βουλγαρίας, ειδική εκδήλωση θεματικού χαρακτήρα,  με στόχο την προώθηση της ακτογραμμής της Ηπείρου, ως τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό για διακοπές.

 Η αίθουσα του  “Sofia Balkan Hotel” κατακλύστηκε από  τουριστικούς  πράκτορες, δημοσιογράφους και Bloggers, οι οποίοι  μετέφεραν  το  έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από Βούλγαρους πολίτες για τα Ηπειρωτικά παράλια.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Εμπορικός ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουλγαρία, κ. Δημήτριος Μίχας, ο οποίος  απευθυνόμενος στους Βούλγαρους τουριστικούς πράκτορες τους είπε ότι:  «στην Ήπειρο δεν πάει κανείς μόνο για τις φυσικές της ομορφιές αλλά κυρίως για τους φιλόξενους ανθρώπους της».

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν (5) ημεδαποί για απόπειρα διακεκριμένης κλοπής

 


Συνελήφθησαν την Τετάρτη (19-10-2022) το πρωί σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων (5) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα διακεκριμένης κλοπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, έχοντας οργανωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών, διέρρηξαν περίφραξη εργοταξίου, από όπου επιχείρησαν να αφαιρέσουν καλώδια χαλκού αξίας -5.000- ευρώ.

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο εντόπισαν τους κατηγορούμενους κατά τη διαφυγή τους με αυτοκίνητο, τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν.

Το όχημα κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας κ. Εξάρχου σε ημερίδα για τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες

 


Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 ο Δήμαρχος Κόνιτσας παρευρέθηκε σε ημερίδα στα Ιωάννινα που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Περιφέρεια Ηπείρου με θέμα: Μικρασιάτες Πρόσφυγες στα Ιωάννινα.

Ένας από τους αξιόλογους ομιλητές ήταν και ο συντοπίτης μας Θωμάς Φατές καθηγητής αγγλικής γλώσσας, ο οποίος με την ομιλία του αναφέρθηκε στους πρόσφυγες από το Μιστί της Καππαδοκίας, που ήρθαν μετά από πολλές κακουχίες στην Κόνιτσα, αφού εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους.

Ο Δήμαρχος συγχαίρει τον κύριο Φατέ για την επάξια εκπροσώπηση των προσφύγων από το Μιστί της Καππαδοκίας.

Ακολουθεί συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου προς τον κύριο Θωμά Φατέ.

Αξιότιμε κύριε Φατέ – Φίλε Θωμά,

Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ομιλία σου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Περιφέρεια Ηπείρου στις 19/10/2022 στα Ιωάννινα με θέμα: «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στα Ιωάννινα». Με άμεσο και γλαφυρό τρόπο κατάφερες να μας συγκινήσεις, αναδεικνύοντας το μεγαλείο ψυχής των προσφύγων από το Μιστί της Καππαδοκίας.

Με εκτίμηση

Νικόλαος Εξάρχου

Δήμαρχος Κόνιτσας

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές για κλοπές από περίπτερο

 


Ταυτοποιήθηκαν επιπλέον τα στοιχεία ακόμη τριών συνεργών τους

Συνελήφθησαν χθες (20-10-2022) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατ’ εξακολούθηση.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τρεις (3) ημεδαπές συνεργοί τους.

Ειδικότερα, οι δύο συλληφθείσες είχαν αφαιρέσει λίγο πριν την σύλληψή τους διάφορα προϊόντα από περίπτερο στην πόλη των Ιωαννίνων.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, κατά το τελευταίο τρίμηνο, από κοινού με τις άλλες τρεις συγκατηγορούμενές τους, είχαν αφαιρέσει επανειλημμένα από το συγκεκριμένο περίπτερο διάφορα προϊόντα, συνολικής αξίας -1.500- ευρώ.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

1η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Οκτωβρίου στην Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εκτός η Αναγέννηση (Π.Α.Ο. Ηλιόκαλης- Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 23-10-22/16:45)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ

ΩΡΑ: 16:45

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ     

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής στην  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ – ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ (16:45)

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ - ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (19:00) 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022       

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ - ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (16:45)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ - Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (16:45)

 Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ  (16:45)

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 16:45)   

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 - ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 16:45

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ - Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (16:45)

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:45)

Ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου η «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών»

 


Ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου (και ώρα 12:00 μ.μ.) η έναρξη υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για την «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος ανέφερε ότι «με ενίσχυση που ανέρχεται σε €166,72 εκατ., η Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών έχει στόχο την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παραγωγής μας.

Οι νέες επιλέξιμες ποικιλίες, στις οποίες θα στραφούν οι παραγωγοί μας, θα πρέπει να είναι ανθεκτικές στη κλιματική αλλαγή, καθώς και σε ασθένειες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Η Άρτα και γενικά η Ήπειρος έχει τις προϋποθέσεις να παράγει ακόμη καλύτερα αγροτικά προϊόντα που να πρωταγωνιστούν εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων».

Επιλέξιμες Δαπάνες

1.Επενδύσεις για αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών

2.Επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή. Αναδιάρθρωση πολυετών/δενδρωδών καλλιεργειών:

ΔΥΠΑ: Ποιοι δικαιούνται νέο επίδομα 300 ευρώ

 


Πότε διαγράφεται άνεργος από τα μητρώα

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ) έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να χορηγήσει ένα νέο επίδομα 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους άνω των πέντε (5) ετών. 

Η πρoϋπόθεση για να δοθεί το επίδομα είναι να συναινέσουν οι δικαιούχοι άνεργοι για την κατάρτιση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης. Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα θα δοθεί εφάπαξ. Επιπλέον, θα δοθεί εάν ο δικαιούχος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ).

Παράλληλα προβλέπεται η διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) των ανέργων από 6 μήνες ως 2 χρόνια, εφόσον ο άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης, εφόσον του προσφερθούν τρεις κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο, που θα τις έχουν επιλέξει οι σύμβουλοι και τις απορρίψει και τις τρεις. Το «πράσινο φως» για τη σύσταση του Ψηφιακού Μητρώου ανέργων έδωσε η απόφαση του Διοικητή της ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ, Σπύρου Πρωτοψάλτη.

Ειδικότερα, η Δ.ΥΠ.Α. προσφέρει στους αναζητούντες εργασία, που εγγράφονται στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., τις εξής παροχές και υπηρεσίες:

α) Καταβολή επιδομάτων και χρηματικών ενισχύσεων προς τους ανέργους όπως προβλέπονται σε ειδικότερες διατάξεις, τηρουμένων των εκάστοτε προϋποθέσεων καταβολής που τίθενται από αυτές.

β) Αναζήτηση και πρόταση θέσεων εργασίας, ιδίως αυτών που είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (εφεξής Ψηφιακό ΑΣΔ) του αναζητούντα εργασία. Συγκεκριμένα, η αναζήτηση πραγματοποιείται από τους εργασιακούς συμβούλους της Δ.ΥΠ.Α., είναι διαρκής και αφορά σε κενές θέσεις που διακινούνται ελεύθερα στην αγορά εργασίας ή/και που επιδοτούνται από διαθέσιμα προγράμματα και δράσεις ενεργητικών πολιτικών.

Μέσω gov.gr η αίτηση ακύρωσης ή μείωσης προστίμου για παραβάσεις κατά τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

 


Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακάαίτηση για μείωση ή διαγραφή του προστίμου που τους επιβλήθηκε κατά τη χρήση μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Τραμ) έχουν από την Πέμπτη οι πολίτες.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η νέα υπηρεσία είναι πλέον διαθέσιμη στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Η χρήση της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά, ο πολίτης συνδέεται με τους κωδικούς Taxisnet και καλείται να συμπληρώσει τον αριθμό του προστίμου που του έχει επιβληθεί και την ημερομηνία παράβασης, όπως αναγράφονται στο έντυπο βεβαίωσης της παράβασης.

Στη συνέχεια, επιλέγει μέσα από τη διαθέσιμη λίστα τους λόγους για τους οποίους αιτείται τη μείωση ή διαγραφή του προστίμου, ενώ μπορεί να περιγράψει αναλυτικότερα τους λόγους που επικαλείται, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο πεδίο.

 Τέλος, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να επισυνάψει έγγραφα που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του (προσωποποιημένη κάρτα σε ισχύ, δελτίο μερικής απαλλαγής κλπ).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

 


Την Παρασκευή 21  Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Σύβοτα, Περιφερειακό Ιατρείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Εντυπωσιακές εξελίξεις στην αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων

 


Αλματώδεις ήταν τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι εξελίξεις στην Ορθοδοντική και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σύγκλεισης των δοντιών, με αποτέλεσμα πολλά ορθοδοντικά προβλήματα να αντιμετωπίζονται πλέον με αφαιρούμενους νάρθηκες, χωρίς μεταλλικά στοιχεία ή αιχμηρές γωνίες, που μετά βίας γίνονται αντιληπτοί.

Αν και η τεχνολογία των αφαιρούμενων ναρθήκων μοιάζει σχετικά νέα, η ιδέα της χρήσης τους για την μετακίνηση και διόρθωση της κακής σύγκλεισης και του συνωστισμού των δοντιών χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940.

Οι νάρθηκες υπέστησαν πολλές αλλαγές έως ότου αποκτήσουν τη σημερινή τους μορφή και αποτελεσματικότητα. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου κάθε είδους βιοϋλικά - από μέταλλα και κεραμικά έως ειδικά θερμοπλαστικά, από τα οποία κατασκευάζονται με τρισδιάστατους εκτυπωτές οι σύγχρονοι διαφανείς νάρθηκες.

Η ψηφιακή σχεδίαση και εκτύπωση των ναρθήκων επιτρέπουν την τέλεια προσαρμογή τους στη στοματική κοιλότητα των ασθενών. Η εξατομίκευσή τους αποτελεί βασική συνιστώσα της επιστημονικά τεκμηριωμένης (evidence-based) Ορθοδοντικής, η οποία αξιοποιεί τα ευρήματα των νεότερων επιστημονικών μελετών για να προσαρμόσει καταλλήλως την εφαρμοζόμενη θεραπεία.