Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Μεγάλη συζήτηση για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τα πετρογέφυρα ως τα χορευτικά και τα πανηγύρια, το Σάββατο 5 Mαρτίου 2016, στις 17:30, στο «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016»

Το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016» είναι μια κορυφαία διοργάνωση ενός ολόκληρου κύκλου εκδηλώσεων σε ένα μόλις διήμερο. Η καταξιωμένη «Πίτα του Ηπειρώτη» που θα γίνει φέτος την Κυριακή 6 Μαρτίου, από τις 10 πμ έως τη 1 μμ και θα συνεχιστεί με Πάνδημο Ηπειρώτικο Γλέντι, πλαισιώνεται φέτος με μια μεγάλη συναυλία, την παραμονή, το Σάββατο 5 Μαρτίου στις 8 μμ, με τίτλο και περιεχόμενο «Η Άνοιξη της Παράδοσης», με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών και δεξιοτεχνών από όλη την ελληνική παράδοση, από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο, την Κρήτη και τη Λέσβο που φέτος είναι και η τιμώμενη στις «Ηπειρώτικες Γέφυρες». Την Κυριακή το βράδυ στις 8:00 μ.μ., ο χώρος του Πανοράματος παραδίδεται στο Φόρουμ Νεανικής Δημιουργίας - με νεανικά μουσικά σχήματα από όλα τα ηχοχρώματα!
Η μουσική και ο χορός, με τις τέσσερις αυτές εκδηλώσεις, προσφέρουν τις κορυφαίες στιγμές του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος» το οποίο περιέχει μια σειρά άλλων σπουδαίων εκδηλώσεων και δράσεων. Πέρα από την έκθεση και το πωλητήριο Ηπειρώτικων Προϊόντων και Ηπειρωτών Παραγωγών που θα λειτουργήσει και τις δύο μέρες από τις 10 πμ ως τις 8 μμ, τις ίδιες ώρες θα λειτουργήσει μια πλούσια έκθεση πολιτισμού, με περίπτερα των φορέων της Ηπειρώτικης Αποδημίας, πολιτιστικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και, ανάμεσά τους περίπτερο Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες με συλλογή ειδών άμεσης ανάγκης και περίπτερο του ΚΕΘΕΑ. Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση τύπου, εικαστική έκθεση, έκθεση φωτογραφίας ενώ κάθε μέρα, από τις 3 ως τις 5 μμ, διοργανώνεται αφιέρωμα με τίτλο «Ήπειρος και Κινηματογράφος».
Τα δύο απογεύματα το Πανόραμα φιλοξενεί δύο εξαιρετικές συζητήσεις. Το Σάββατο από τις 5:30 έως τις 7:30 μμ διοργανώνεται συζήτηση με θέμα την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θέμα που κυριαρχεί στη δράση της Ηπειρώτικης Αποδημίας διαχρονικά και είναι ένας από τους κύριους άξονες δράσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας σε διάφορα μέτωπα, από την προστασία των πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου μέχρι την κατάσταση στα Ηπειρώτικα Πανηγύρια, στην παραδοσιακή μουσική και το χορό σήμερα.
Στην τόσο σημαντική συζήτηση που θα ανοίξει με χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Σ.Ε. Γιώργου Δόση, εισηγητικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν, μεταφέροντας τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις αλλά και το γενικότερο προβληματισμό και την άποψή τους, οι Βαγγέλης Αυδίκος, Καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σπύρος Μαντάς, Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, Μιχάλης Πασιάκος, Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας ενώ παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν και οι Ηλίας Δήμας, χοροδιδάσκαλος και ο Χρήστος Τούμπουρος, ερευνητής. Από μέρους των Λέσβιων που βραβεύονται φέτος στις «Ηπειρώτικες Γέφυρες» εισηγητική παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο ερευνητής Φώτης Βασίλογλου, με θέμα «Πτυχές της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Λέσβου». Τη συζήτηση θα συντονίσει, παρεμβαίνοντας εισηγητικά από μέρους της Π.Σ.Ε., ο Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης.
Η συζήτηση για την Πολιτιστική Κληρονομιά έρχεται σαν ένα επόμενο βήμα μετά από την τόσο αξιόλογη και μαζικότατη συζήτηση που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών από την Π.Σ.Ε. τον Νοέμβριο του 2014 με θέμα τα «Ηπειρώτικα Πανηγύρια» και στην οποία εκπροσωπήθηκαν περισσότερες από 300 Ηπειρώτικες Αδελφότητες και Ενώσεις. Οι φορείς της Ηπειρώτικης Αποδημίας έχουν τον πρώτο λόγο και στη συζήτηση του Σαββάτου, με τις παρεμβάσεις για τη δική τους εμπειρία και άποψη στο θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσο γενικά όσο και ιδιαίτερα, μέσα από τη δική τους δράση, στη λειτουργία των χορευτικών τους, στη διοργάνωση των εκδηλώσεών και των πανηγυριών στα χωριά και την Αποδημία.

Μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου προμήθεια ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου, εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη η προμήθεια 11 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Ηπείρου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 658.234,50 ευρώ.
Η συγκεκριμένη πράξη ήταν ενταγμένη στο Ε.Π. 2007-2013, όμως δεν ολοκληρώθηκε μέχρι τις 31/12/2015. 
Μετά τις απαιτούμενες ενέργειες η Περιφέρεια Ηπείρου (Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος) εξασφάλισε χρηματοδότηση και μετέφερε διαχειριστικά την πράξη στο Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύσκεψη για το ενδεχόμενο υποδοχής προσφύγων στην Ήπειρο

Σύσκεψη με αντικείμενο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που θα προκύψουν από τυχόν μεταφορά προσφύγων στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου. 
Η σύσκεψη ορίστηκε ύστερα από τις χθεσινές συναντήσεις που είχαν η Ένωση Περιφερειών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τον Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.
Μετά την ολοκλήρωσή της ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε τα εξής: "Συγκεντρωθήκαμε σήμερα Μητροπόλεις, Δήμοι, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, 8η Μεραρχία, Πυροσβεστική και κρατικοί φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και    συζητήσαμε για το συντονισμό που πρέπει να υπάρξει, ώστε να μη δούμε σκηνές, σαν κι αυτές που διαδραματίζονται σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάνη στο Info-Day του INTERREG Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 (Άρτα 3-3-2016)

Κυρίες και Κύριοι.
Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου σας καλωσορίζει σήμερα σε έναν ιστορικό τόπο: στην έδρα της ονομαστής πόλης – κράτος Αμβρακία, κατά την αρχαιότητα, αλλά και στην πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, κατά τους βυζαντινούς χρόνους.
Η αναφορά είναι συμβολική αφού το χρηματοδοτικό πλαίσιο του διμερούς διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Αλβανίας, για το οποίο διοργανώνεται η σημερινή εκδήλωση, αποσκοπεί, κύρια, στην παραγωγική συνεργασία μεταξύ όμορων κρατών που οι ιστορικές και πολιτιστικές τους ρίζες έχουν κοινές αναφορές και συνδέσμους.
Μέσω της συνεργασίας αυτής, προσδοκάται η ανάδειξη επίκαιρων κοινών επιδιώξεων και η υλοποίηση έργων και δράσεων που για κάθε κοινωνία αποτελούν προτεραιότητες και βάσιμες επιδιώξεις.
Ουσιαστικά, καλούμε θα να επιδείξουμε συμβατότητα στο σχεδιασμό και στην τεκμηρίωση, αλληλεγγύη, πνεύμα επικοινωνίας και κατανόησης και, εν τέλει, να αποδειχθεί το, κατά τον Ηρόδοτο, «Ομότροπον».
Για την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, πετύχαμε ώστε το πρόγραμμα να συμπεριλάβει σαν επιλέξιμες περιοχές όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και την περιοχή του Μπερατίου στην νότια Αλβανία.

Στο ΕΣΠΑ η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας στο Δήμο Ιωανντιών

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου η πράξη: Λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους στο Δήμο Ιωαννιτών, συνολικής δημόσιας δαπάνης 583.542 ευρώ.
Η Πράξη έχει ως στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και συγκεκριμένα, για την υποστήριξη των γυναικών που υποφέρουν ή απειλούνται από αυτήν.
Ο Ξενώνας παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα.
Σημειώνεται ότι οι Ξενώνες Φιλοξενίας αναπτύχθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση», στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013», το οποίο αποτέλεσε το πρώτο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης προς όφελος των γυναικών για την αντιμετώπιση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και το οποίο ενσωματώθηκε το 2010 στο «Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013», ως ένας από τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Κερασώνα Πρέβεζας: Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας

Συνελήφθη 22χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή τροχοφόρου και παραβάσεις του ΚΟΚ

Συνελήφθη, χθες (02-03-2016) αργά το βράδυ στον Κερασώνα Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιππιάδας, ένας 22χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή τροχοφόρου και παραβάσεις του ΚΟΚ.
Ειδικότερα, χθες αργά το βράδυ στον Κερασώνα Πρέβεζας, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 22χρονο να οδηγεί δίκυκλη μοτοσικλέτα, χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας και δίπλωμα οδήγησης, ενώ όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, η μοτοσικλέτα είχε κλαπεί την 19/20-02-2016 από την περιοχή της Φιλιππιάδας.
Η δίκυκλη μοτοσικλέτα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 22χρονου, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιππιάδας

Ιωάννινα: Συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός δυνάμει εντάλματος σύλληψης, για κλοπές

Συνελήφθη, χθες (02-03-2016) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων, ένας 26χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την κα Ανακρίτρια Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, για διακεκριμένες κλοπές από κοινού.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από το απόγευμα της Πέμπτης

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιώντας για σταδιακή μεταβολή των καιρικών συνθηκών από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Αναλυτικότερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους θα εκδηλωθούν:

Β. Χιόνια θα πέσουν από το βράδυ της Πέμπτης στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και βαθμιαία στα ορεινά της Πελοποννήσου, καθώς και στα ημιορεινά των περιοχών αυτών (από τα 700 μ.).

To «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016», την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, μετά τις 9:00 το πρωί στην ΕΡΤ1 στην εκπομπή «Πρωινή ζώνη»

Η "Πρωινή Ζώνη" της ΕΡΤ 1 καλωσορίζει το κορυφαίο Ηπειρώτικο αντάμωμα φέτος! 
Λίγο μετά τις 9:00 π.μ., η εκπομπή καλωσορίζει τον Πρόεδρο της Π.Σ.Ε. Γιώργο Δόση και τον Ηπειρώτη τραγουδιστή Γιώργο Μεράντζα που συμμετέχει στην πρώτη βραδιά (Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, ώρα 20:00) του διημέρου του ''Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016'', στην "Άνοιξη της Παράδοσης".
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 9:00 στην ΕΡΤ 1, στην "Πρωινή Ζώνη".

Η ΕΡΤ είναι χορηγός επικοινωνίας του "Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016''.