Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάνη στο Info-Day του INTERREG Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 (Άρτα 3-3-2016)

Κυρίες και Κύριοι.
Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου σας καλωσορίζει σήμερα σε έναν ιστορικό τόπο: στην έδρα της ονομαστής πόλης – κράτος Αμβρακία, κατά την αρχαιότητα, αλλά και στην πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, κατά τους βυζαντινούς χρόνους.
Η αναφορά είναι συμβολική αφού το χρηματοδοτικό πλαίσιο του διμερούς διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Αλβανίας, για το οποίο διοργανώνεται η σημερινή εκδήλωση, αποσκοπεί, κύρια, στην παραγωγική συνεργασία μεταξύ όμορων κρατών που οι ιστορικές και πολιτιστικές τους ρίζες έχουν κοινές αναφορές και συνδέσμους.
Μέσω της συνεργασίας αυτής, προσδοκάται η ανάδειξη επίκαιρων κοινών επιδιώξεων και η υλοποίηση έργων και δράσεων που για κάθε κοινωνία αποτελούν προτεραιότητες και βάσιμες επιδιώξεις.
Ουσιαστικά, καλούμε θα να επιδείξουμε συμβατότητα στο σχεδιασμό και στην τεκμηρίωση, αλληλεγγύη, πνεύμα επικοινωνίας και κατανόησης και, εν τέλει, να αποδειχθεί το, κατά τον Ηρόδοτο, «Ομότροπον».
Για την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, πετύχαμε ώστε το πρόγραμμα να συμπεριλάβει σαν επιλέξιμες περιοχές όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και την περιοχή του Μπερατίου στην νότια Αλβανία.


Θεωρούμε ότι η γεωγραφική αυτή διεύρυνση ήταν επιβεβλημένη, καθ’ ότι οι διοικητικές διαιρέσεις, που υπήρχαν σε προγενέστερες περιόδους του προγράμματος, απέκλειαν εδαφικές ενότητες που -ιστορικά και πολιτιστικά- ενέπιπταν στην ίδια (επιλέξιμη χρηματοδοτικά) αξιολόγηση.
Για την εξέλιξη αυτή είμαστε, και προσωπικά, ευτυχείς, δεδομένου ότι η σχετική εισήγηση εκπορεύτηκε από πλευράς μας.
Σήμερα, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ταξινόμησης, αξιολόγησης και τελικής επιλογής των προτεινόμενων, για υποβολή προς χρηματοδότηση, έργων.
Εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον και κατατέθηκαν αξιόλογες και τεκμηριωμένες προτάσεις έργων σε όλες τις θεματικές επιλέξιμες κατηγορίες. Διενεργήθηκε εξαντλητικός διάλογος και ανταλλαγή, εις βάθος, απόψεων και προτάσεων. Δραστηριοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες επιτροπές και κάθε υπεύθυνος φορέας υπέδειξε παραδειγματική συνεργασία, συμμετοχή και ενδιαφέρον.
Δεδομένων των ανωτέρω, είμαι πεπεισμένη ότι τα έργα και οι δράσεις που θα προταθούν, τελικά, για χρηματοδότηση, θα πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές και θα ικανοποιούν τις προβλέψεις του σχεδιασμού τους.
Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, ευχαριστεί κάθε στέλεχος, υπηρεσιακό παράγοντα, δημόσιο και κοινωνικό φορέα και υπηρεσία που συμμετείχε στην, μέχρι σήμερα, διαδικασία.
Ευχαριστούμε ακόμη και όλες τις Περιφέρειες και Κρατικές Διοικητικές Δομές του αλβανικού κράτους για την αμέριστη εμπιστοσύνη που επέδειξαν στους φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου και την απρόσκοπτη επικοινωνία που εγκαταστήσαμε, απαραίτητο συστατικό της επιτυχημένης συνεργασίας.
Εύχομαι και το βήμα που κάναμε για την νέα περίοδο 2014-2020, να αποτελέσει την αρχή μιας νέας μακροπρόθεσμης στέρεας και διαρκούς συμπόρευσης, για την ανάδειξη των κοινών και μεγάλων ιστορικών μας καταβολών.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr