Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΠΑΣ Γιάννινα: Ανανέωση συμβολαίου του Αλέξανδρου Νικολιά μέχρι το 2020


Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ανανέωση του συμβολαίου του ποδοσφαιριστή Αλέξανδρου Νικολιά έχοντας σπίτι του και αυτός την ομάδα των Ιωαννίνων μέχρι τις 31/12/2020.
Ο Αλέξανδρος δήλωσε στο www.pasgiannina.gr  μετά την υπογραφή της ανανέωσης:
«Είναι μεγάλη μου χαρά που ανανέωσα στην ομάδα του ΠΑΣ, η οποία είναι οικογένεια μου πλέον, και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους ίδιους ανθρώπους που όλο αυτό το διάστημα με έχουν στηρίξει και με έχουν βοηθήσει να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον Πρόεδρο της ομάδας κ. Χριστοβασίλη και την οικογένεια του, τον τεχνικό της ομάδας μας κ. Πετράκη και τον Διευθυντή Ποδοσφαιρικού Τμήματος κ. Νιαρχάκο για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου. Δυνατά όλοι μαζί με τον κόσμο στο πλάι μας, θα έχουμε μία καλή χρονιά».

Ράγιο Θεσπρωτίας: Σύλληψη δύο αλλοδαπών για παράνομη είσοδο και πλαστογραφία


Συνελήφθησαν, χθες (10-96-2018) το πρωί στο Ράγιο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 24 και 36 ετών, για παράνομη είσοδο και πλαστογραφία.
Όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, οι δύο αλλοδαποί είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ κατείχαν διαβατήρια τα οποία έφεραν πλαστές σφραγίδες εισόδου.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αλμπάνης-Γεωργίου στο Β΄ γύρο των Πρυτανικών εκλογών


Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας οι κ.κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και Γιάννης Γεωργίου, πέρασαν στο Β΄ γύρο στον οποίο θα κριθεί η ανάδειξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα διεκδικήσουν την Τρίτη 12 Ιουνίου την ψήφο των εκλεκτόρων την ανάδειξή τους στο αξίωμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κατά την σημερινή ψηφοφορία έλαβαν:
Αλμπάνης 243 ψήφους
Γεωργίου 186 ψήφους
Θυφρονίτης 92 ψήφους.

Επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην ομογένεια Κόγκο, Καμερούν, Νιγηρίας και διμερείς επαφές με τις κυβερνήσεις


«ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΑΝΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ. ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ. ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ»

 Την Ομογένεια σε πέντε πόλεις Κογκό, Καμερούν και Νιγηρία, επισκέπτεται ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, πραγματοποιώντας παράλληλα και διμερείς συναντήσεις - συνομιλίες, στα πλαίσια της νέας προσέγγισης που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση στην Αφρικανική Ήπειρο.
Στη μονοήμερη επίσκεψη στη πόλη Λουμπουμπάσι, 2000 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα, ο Υφυπουργός επισκέφτηκε την ελληνική κοινότητα, που είναι και η μεγαλύτερη στη Λ.Δ. του Κονγκό.
Εκκλησιάστηκε στο μητροπολιτικό ναό της Παναγίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κατάνγκα κκ Μελετίου, επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο, που είναι ενταγμένο στο ελληνικό σύστημα παιδείας και μετείχε ειδικής εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του από τα μέλη της εκεί ελληνικής παροικίας.

Μετά την προσφώνηση του Προέδρου της ελληνικής κοινότητας κ. Γεωργίου Ψαρομμάτη και παρουσία του Έλληνα πρέσβη στο Κονγκό κ. Γεωργίου Παπακώστα και του Επίτιμου Γενικού Προξένου κ. Γεράσιμου Ντούνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών - σε σύντομο χαιρετισμό του - τόνισε τα εξής:
«Η Ελλάδα, Υπουργός ελληνικής κυβέρνησης, έκανε σχεδόν μισό αιώνα να σας επισκεφθεί. Σας ζητώ συγνώμη.
Δεν θα είσαστε ξανά οι ξεχασμένοι Έλληνες επειδή ζείτε στην Αφρική. Είμαι πεπεισμένος οτι πλέον, μετά από αυτά τα ταξίδια μου, όποιοι καθίσουν μελλοντικά στη καρέκλα του Υφυπουργού αρμόδιου για την Ομογένεια, θα σας έχουν στο ίδιο επίπεδο ενδιαφέροντος όπως με τη Διασπορά μας στις άλλες Ηπείρους. Η Ομογένεια δεν υπάρχει, για παράδειγμα, μόνο στην Αμερική ή στην Αυστραλία. Έλληνες ξεκίνησαν και στην Αφρική να έρχονται ως μετανάστες στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου.
Από τις προηγούμενες επισκέψεις μου στην Ομογένεια της Υποσαχάριας Αφρικής, προσπαθώ να σας ενώσω με τις ελληνικές οργανώσεις στα άλλα σημεία του πλανήτη μας που ίσως αγνοούν ότι υπάρχετε. Έχω ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Να έχετε ανταλλαγές επισκέψεων και κοινές δράσεις όπως η πρόσφατη για την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της οποίας εσείς εδώ στο Κογκό, για πρώτη φορά, ενωθήκατε διαδικτυακά με την Ομογένεια της Ιταλίας. Λουμπουμπάσι - Νάπολι και όχι μόνο.
Και σας διαβεβαιώ, ότι αυτή την πεποίθηση, ότι δεν πρέπει να είστε οι ξεχασμένοι Έλληνες, σας τη μεταφέρω εκ μέρους όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και κορυφαίων, σημαντικών στελεχών άλλων πολιτικών δυνάμεων της πατρίδας.
Βεβαίως ήταν πάντα κοντά σας οι διπλωματικές μας υπηρεσίες, όπως και το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα με εννέα αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, στο Λουμπουμπάσι και δύο στη Κινσάσα.
Αλλά τώρα, παράλληλα με την επίσκεψή μου στην Διασπορά της Υποσαχάριας Αφρικής, έχουμε ξεκινήσει και διμερείς πολιτικές συναντήσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζείτε. Μέχρι τώρα, δεκαετίες ολόκληρες, μας έβλεπαν μόνο στον ΟΗΕ και στη τηλεόραση ως τουριστική χώρα.
Στις δεύτερες πατρίδες σας, ξεχωρίζετε με τις πολύ υψηλού επιπέδου επιδόσεις σας. Μου το λένε αυτό όλοι οι συνομιλητές μου, Πρόεδροι, Υπουργοί και σας διαβεβαιώ, ότι καμαρώνω. 

«ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ»
Τέλος, πολλοί αγνοούν, ότι ανοίγουμε διμερείς σχέσεις σε όλες αυτές τις χώρες, όπου τα πολύ τελευταία έχει εισβάλλει η Τουρκία με έντονο το εξαγωγικό της εμπόριο και το επιχειρείν της.
Πρέπει και η Ελλάδα, να βρίσκεται παντού στην Αφρική. Σε αυτές τις χώρες όπου αποδεδειγμένα εσείς υπάρχετε ως Ομογένεια, (οι Τούρκοι όχι), με παράδοση που ξεκινά από το 1897, με Κεφαλλονίτες και Ροδίτες, κυρίως, που ήλθαν τότε για τη κατασκευή του σιδηροδρόμου.
Είσαστε εσείς λοιπόν, που με την αγάπη που σας έχουν οι κυβερνήσεις της περιοχής, μπορείτε - και το κάνετε -, να συμβάλετε στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, όπως συνέβη με την πρόσφατη εξαιρετικά επιτυχημένη μας επιχειρηματική αποστολή σε γειτονικές σας χώρες. Χάρη στον εκεί Ελληνισμό μας, Έλληνες και Κυπρίους».

Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 24χρονος ημεδαπός για μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν -3- κιλά και -132- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη, σήμερα (11-06-2018) νωρίς το πρωί στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 24χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, η αυτόφωρη σύλληψη πραγματοποιήθηκε σήμερα νωρίς το πρωί, μετά από έλεγχο που έγινε στον 24χρονο, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μαυρομάτι-Ηγουμενίτσα.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, βρέθηκε στην κατοχή του 24χρονου και κατασχέθηκε ένα σακίδιο που περιείχε τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -3- κιλών και -132- γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Δήμος Πωγωνίου: Θεμάτα που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 6-6-2018


Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  6-6-2018 [Πρακτικό Νο 8/6-6-2018]

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση  4ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού  έτους 2018.  ΑΠΟΦΑΣΗ  102
2. Έγκριση  3ης  κατανομής ΣΑΤΑ έτους 2018. ΑΠΟΦΑΣΗ  103
3.  Διάθεση έκτακτης κάρπωσης, για εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου – Κασιδιάρης ΙΙ.  ΑΠΟΦΑΣΗ  104
4α. Έγκριση συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», για την πρόσκληση  που αφορά: «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος, για ανθρώπινη κατανάλωση.  ΑΠΟΦΑΣΗ  105.
4β. Έγκριση συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», για την πρόσκληση  που αφορά: «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  106.
5. Διακοπή  προγραμματικής σύμβασης με  Δήμο Ζαγορίου για τη διάθεση μηχανικών του Δήμου Πωγωνίου σε αυτόν.   ΑΠΟΦΑΣΗ  107.
6. Συγκρότηση Επιτροπής για τον έλεγχο της χρήσης και διάθεσης Δημοτικών βοσκοτόπων, έτους 2018.  ΑΠΟΦΑΣΗ  108.
7. Επιχορήγηση Συλλόγου Πωγωνήσιου Πολυφωνικού τραγουδιού [Συνδιοργάνωση Φεστιβάλ με το Δήμο Πωγωνίου].  ΑΠΟΦΑΣΗ  109.
8. Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  110.
9.  Αδυναμία εκτέλεσης εργασιών για την αντιμετώπιση ζημιών  από θεομηνίες.   ΑΠΟΦΑΣΗ  111.
10.  Περί συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  ΑΠΟΦΑΣΗ  112.
11. Ανάκληση αριθ. 128/2017 απόφασης Δ.Σ. – Αποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ – 530 Ηπείρου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  113.
12. Αποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ – 530 Ηπείρου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  114.
13. Έγκριση έκθεσης 4ου τριμήνου 2017, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  115. 
14.    Έγκριση έκθεσης 1ου τριμήνου 2018, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. ΑΠΟΦΑΣΗ  116.  
15. Διαγραφή τελών ύδρευσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  117.
16. Ακύρωση αριθ. 97/2018 απόφασης Δ.Σ. «Τροποποίηση μελέτης «Αποκατάσταση οδών Τ.Κ. Μερόπης – Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη – εντός οικισμού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  118.
17. Παραχώρηση Δημοτικού κτιρίου στην Τ.Κ. Καστάνιανης, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστάνιανης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  119.
18. Έγκριση δημοπράτησης για εκμίσθωση Δημοτικής έκτασης στην Τ.Κ. Βασιλικού, για εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων.  ΑΝΑΒΟΛΗ 
19.  Έγκριση εκμίσθωσης συστάδων  Δημοτικού δάσους Βασιλικού και Δολού. ΑΝΑΒΟΛΗ
20α. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου:  «Αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας Τ.Κ. Καταρράκτη – Σιταριάς»  ΑΠΟΦΑΣΗ  120.
20β. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου:  «Αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας Δ.Ε. Λάβδανης λόγω θεομηνιών – ΣΑΕ 055.  ΑΠΟΦΑΣΗ  121.
20γ. Έγκριση πρωτοκόλλου  οριστικής παραλαβής του έργου: «Βελτίωση αγροτικών δρόμων αγροκτημάτων Δ.Ε, Καλπακίου»  ΑΠΟΦΑΣΗ  122.
21α. Έγκριση  2ης παράτασης περαίωσης του έργου: «Διάνοιξη Κοινοτικών δρόμων Τ.Κ. Κουκλιών».  ΑΠΟΦΑΣΗ  123.
21β. Έγκριση  3ης παράτασης περαίωσης του έργου: «Αποκατάσταση οδών Τ.Κ. Κάτω Μερόπης – Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη, εντός οικισμού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  124.
22α. Έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα και παράταση προθεσμίας του  έργου: «Ανακατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην Τ.Κ. Παλαιοπύργου». ΑΠΟΦΑΣΗ  125.
22β. Έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα και παράταση προθεσμίας του  έργου: «Αποκατάσταση οδών Δήμου Πωγωνίου – Υποέργο ΣΑΕΠ  530 Ηπείρου. ΑΠΟΦΑΣΗ  126.
 23. Τροποποίηση οριοθέτησης οικισμού Τ.Κ. Δολιανών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  127.
24.    Περί εκτέλεσης και κατασκευής του έργου: «Εγκατάσταση – επεξεργασία και διάθεση αστικών λυμάτων οικισμού Κεφαλοβρύσου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  128.
25.    Έγκριση δημοπρατήσεων  για τη μίσθωση Δημοτικών καταστημάτων [καφενεία]  στις Τ.Κ.  Μαυροβουνίου – Χρυσόρραχης – Ρουψιάς – Νεγράδων – Δελβινακίου και Δολού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  129.
26.    Συμμόρφωση με Νέο Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και ψήφιση Υπευθύνου Προστασίας.  ΜΑΤΑΙΩΣΗ
27. Περί απευθείας ανάθεσης προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών. ΑΠΟΦΑΣΗ 130.
EKTAKTA  ΘΕΜΑΤΑ
1. Έγκριση απόφασης  Δ.Σ.  13/2018  Ν.Π.Δ.Δ.  «Συγκρότηση επιτροπής απογραφής του ΝΠΔΔ του Δήμου Πωγωνίου και ανάθεση σε ορκωτό ελεγκτή για τον έλεγχο απογραφής έναρξης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  131.
2. Κατανομή επιχορηγήσεων ΥΠ.ΕΣ. στις σχολικές επιτροπές.  ΑΠΟΦΑΣΗ  132.
3. Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας.  ΑΠΟΦΑΣΗ  133.
4. Ανάκληση αποφάσεων  Δ.Σ.  20 – 49 – 93  «Έγκριση δαπανών επέκτασης δικτύου Φ.Ο.Π.  ΑΠΟΦΑΣΗ  134. 
5. Κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2021.  ΑΠΟΦΑΣΗ  135.
6.  Περί  αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά με αίτηση του κ. σχετικά με αίτηση του κ. Ραμαντζά Σπυρίδωνα για συμβιβασμό επί της από ΑΓ96/19-12-2014 αγωγής του. ( Α.Ο.Ε. 72/18).  ΑΠΟΦΑΣΗ  136.
7. Περί αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά με αίτηση του κ. Γεωργίου Αναστασίου για συμβιβασμό επί της από ΑΓ97/19-12-2014 αγωγής του. (Α.Ο.Ε. 73/18).  ΑΠΟΦΑΣΗ  137. 
8. Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου στην Επιτροπή του άρθρου 186 του Δ.Κ.Κ. ΑΠΟΦΑΣΗ  138.
9. Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς για τη
Χρήση τερματικών υποδοχής καρτών πληρωμών [P.O.S] και υπηρεσιών τύπου  webbanking.  ΑΠΟΦΑΣΗ 139.
10. Επιστροφή αχρεωστήτως  εισπραχθέντων  ποσών από μίσθωμα κεραίας Πωγωνιανής – θέση 4240»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΟΓΚΟΣ

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 47χρονους αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι για τον ανωτέρω ίσχυε το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Η Αδελφότητα Αγναντιτών Αθήνας και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσιάζουν το βιβλίο του Ηπειρώτη λαογράφου, Αθαμάνα Χρήστου Τούμπουρου «Με την Ηπειρώτικη λαλιά», τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, ώρα 18.30', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών


Η Αδελφότητα Αγναντιτών Αθήνας και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσιάζουν το βιβλίο του Ηπειρώτη λαογράφου, Αθαμάνα Χρήστου Τούμπουρου "Με την Ηπειρώτικη λαλιά''.
Η Αδελφότητα Αγναντινών Αθήνας και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, μας προσκαλούν, στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Α. Τούμπουρου «Με την Ηπειρώτικη λαλιά», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 , ώρα 18.30΄, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15 , 7ος όροφος, όπισθεν Παλαιού Δημαρχείου Αθηνών).
Θα χαιρετίσουν: Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Αθηνών Βαγγέλης Κώστας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης Νίκος Σπέγγος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Δόσης.
Παρουσιάζουν: Βαγγέλης Κούτας, Λογοτέχνης
 Όλγα Σκαρή, Φιλόλογος
 Τη συζήτηση συντονίζει και διαβάζει αποσπάσματα η Μαρίκα Γκόνη.
Παρεμβαίνει η Κατερίνα Σχισμένου, επιμελήτρια του βιβλίου.

Σκωληκοειδίτιδα: Είναι επικίνδυνη επέμβαση όταν παίρνω αντιπηκτικά;


Η ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις της αντιθρομβωτικής θεραπείας συχνά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. 
Μια νέα μελέτη για τον κίνδυνο που ενέχει η μη αντιστρέψιμη αντιθρομβωτική θεραπεία σε ασθενείς που χρειάζονται προγραμματισμένη ή επείγουσα λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή έδειξε ότι δεν παρουσιάζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για τους συγκεκριμένους ασθενείς, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα.
«Η οξεία σκωληκοειδεκτομή είναι η πιο συχνή κοιλιακή χειρουργική επέμβαση στον κόσμο, Οι άνδρες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να υποβληθούν σε αυτή, ο οποίος ανέρχεται στο 8,6%, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό είναι χαμηλότερο και δεν ξεπερνά το 7%. 
Όσον αφορά στους ηλικιωμένους, η σκωληκοειδίτιδα είναι η τρίτη συνηθέστερη ένδειξη για επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και τα ποσοστά θνησιμότητας είναι οκτώ φορές μεγαλύτερα από αυτά των νεότερων ασθενών», σημειώνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).