Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών ηλικίας 33 και 41 ετών αντίστοιχα προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος αλλοδαπός  κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφό και ο 41χρονος  κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε ότι για τον 41χρονο υπάρχει καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου του σε έδαφος SCHENGEN.

Τετράμηνη παράταση στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η τετράμηνη παράταση αφορά όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ακόμα κι αν οι συμβάσεις τους έχουν λήξει.
Υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με την παράταση για τέσσερις επιπλέον μήνες, του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε δήμους, Περιφέρειες και κέντρα κοινωνικής πρόνοιας» (8/2018).
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τον τρόπο αυτό υλοποιείται η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, να μην υπάρξουν χρονικά κενά μεταξύ των δύο κύκλων του προγράμματος, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των φορέων που υποστηρίζονται από το τρέχον πρόγραμμα και των απασχολουμένων σε αυτό.

Γιάννενα: Σύλληψη 54χρονου, που εγκατέλειψε θύμα στο σημείο τροχαίου


Συνελήφθη, άμεσα χθες το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, ένας 54χρονος, για τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, νωρίτερα την ίδια ημέρα στα Ιωάννινα, ο 54χρονος, οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, προσέκρουσε σε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ένας 22χρονος, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του 22χρονου, εγκαταλείποντας στη συνέχεια τον τόπο του ατυχήματος.
Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε ο 54χρονος οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 27 Ιουνίου, ώρα 9.30 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 27η Ιουνίου 2019, ημέρα Πέμπτη & ώρα 9.30 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ
Α΄87) ήτοι:
ΘΕΜΑ
1. Καθορισμός όρων διενέργειας δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου επί της οδού Σταγειρίτη Αθανασίου 31- Δήμου Πυλαίας-Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

 * Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 40χρονος που παρέσυρε ηλικιωμένη γυναίκα με όχημα, τραυματίζοντάς την θανάσιμα, χθες σε περιοχή της Θεσπρωτίας εγκαταλείποντας τον τόπο του ατυχήματος


Από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του ατόμου, που παρέσυρε με όχημα και τραυμάτισε θανάσιμα ηλικιωμένη γυναίκα χθες το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας, εγκαταλείποντας τον τόπο του ατυχήματος.
Πρόκειται για 40χρονο ημεδαπό, ο οποίος εντοπίσθηκε χθες (21-06-2019) το μεσημέρι στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου και συνελήφθη.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, χθες (21-06-2019) και ώρα 10:10΄, στο 1ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Νέας Σελεύκειας – Σαγιάδας Θεσπρωτίας, ο 40χρονος παρέσυρε με Δ.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε, 91χρονη ημεδαπή που κινούνταν πεζή, τραυματίζοντάς την θανάσιμα, ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψε τον τόπο του ατυχήματος.
Μετά από επισταμένες έρευνες οι αστυνομικοί εξακρίβωσαν τα στοιχεία του 40χρονου και τον συνέλαβαν με την αυτόφωρη διαδικασία.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΟΠΕΚΑ: Την Τρίτη 25 Ιουνίου καταβάλλονται τα μηνιαία επιδόματα σε ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) την Τρίτη 25 Ιουνίου θα καταβληθούν τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα του Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται πως τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα καταβάλλονται πλέον σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους την ίδια ημέρα και σε σταθερή ημερομηνία, η οποία είναι η 25η εκάστου μήνα.
Κάθε μήνα καταβάλλεται την 25η ημέρα το μηνιαίο επίδομα που αντιστοιχεί στον τρέχοντα μήνα.
Την Τρίτη 25 Ιουνίου, θα καταβληθούν, επίσης, οι συντάξεις και τα επιδόματα μηνός Ιουλίου στους ανασφάλιστους υπερήλικες δικαιούχους των παροχών του ΟΠΕΚΑ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρυμούς και δάση


Από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται πως με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με την ιδιότητα και του Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων, τίθεται σε ισχύ από σήμερα και μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31-10-2019) η  προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.
Η απαγόρευση ισχύει από τη δύση του ηλίου μέχρι την 6ηςπρωινή στους παρακάτω δασικούς, αγροτικούς οδούς και περιοχές του Νομού λόγω του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.
Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.
Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.
Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Τ.Κ. Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.
Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.
Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Τ.Κ. Αβγού και
σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.
Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο του Δ.Κ Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια του Δ.Κ. Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.
Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου Β. Τζουμέρκων.
Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.
Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.
Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.
Στις οδούς και περιοχές.
Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.
Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.
Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου Ζαγορίου.
Σε όλες τις Δασικές οδούς και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους Τ. Κ. Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.
Εξαιρέσεις- Αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου
Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων καθώς και τα οχήματα παροχής βοήθεια, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία και των εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων  Πολιτικής Προστασίας  μετά από εντολή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών όταν και όπου χρειαστούν.
Η εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται  στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις  Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην Δ/νση Δασών Ιωαννίνων - Δασικές Υπηρεσίες. Επίσης με μέριμνα των Δήμων, πρέπει να αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων των Δήμων, Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι οι κάτοικοι κλπ των ανωτέρω περιοχών.

Άρτα: Παρουσίαση Ιστορικού Μυθιστορήματος του Γιάννη Κωτσοκώστα, την Πέμπτη 27 Ιουνίου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο Νόμος των Διαδόχων
Γιάννης Κωτσοκώστας
Πέμπτη 27 Ιουνίου, Άρτα
Οι Εκδόσεις Πηγή και ο συγγραφέας Γιάννης Κωτσοκώστας, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, σας παρουσιάζουν το νέο ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο "Ο Νόμος των Διαδόχων" την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 20:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.
Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσουν η Βαρβάρα Παπαδοπούλου (Δρ Αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Άρτας), η Ανθή Αγγέλη (Αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Πρέβεζας) και η Μαρία Δέτσικα (Φιλόλογος).
Για συνέντευξη με τον συγγραφέα, ενόψει της παρουσίασης, ή περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, παρακαλούμε καλέστε στο 211012 6900 ή στείλτε μήνυμα στο iwrite.pr2@gmail.com
Οπισθόφυλλο
Αρχές του 10ου αιώνα. Ο θρόνος της Κωνσταντινούπολης χηρεύει, καθώς ο νεαρός βασιλιάς Λέων πεθαίνει αναπάντεχα.
Ο γιος και διάδοχός του είναι μόλις ενός έτους. Έτσι, οι ισχυρότεροι άνδρες της αυτοκρατορίας αναζητούν τον καταλληλότερο συναυτοκράτορα.
Ο πατριάρχης Νικόλαος, θείος του μικρού δικαιωματικού βασιλιά, θέλει κάποιον ικανό και έντιμο, για να διαφυλάξει την κληρονομιά του ανιψιού του χωρίς να τον παραμερίσει. Ο ρέκτωρ Μιχαήλ Ντουρώνης, ο ισχυρότερος συγκλητικός, θέλει κάποιον ικανό αλλά αμαθή, ξένο της εξουσίας, κάποιον που θα μπορεί να εντυπωσιάζει και να χειραγωγεί. Ο λογοθέτης του δρόμου Θεόδοτος θέλει κάποιον με κύρος αλλά απλοϊκό, αρκετό για να εφαρμόζει χωρίς προβλήματα τις αποφάσεις που θα παίρνει για λογαριασμό του αυτός και οι γραφειοκράτες του.
Οι τρεις τους δε θα συμφωνούσαν ίσως για τίποτα, συμφωνούν όμως στο πρόσωπο του συναυτοκράτορα.
Ο Νικηφόρος Δρυηνός μοιάζει ιδανικός. Ανίκητος στρατηγός, ήρωας της αυτοκρατορίας και συνάμα ταπεινής καταγωγής και σχεδόν αγράμματος. Έχει όλα τα προσόντα και προσφέρει όλες τις εγγυήσεις. Θα του παραδώσουν την απόλυτη εξουσία, λίγο πριν την πάρει μόνος του. Θα μετανιώσουν πολύ γρήγορα. Ίσως δεν προλάβουν ούτε αυτό.
Ο συγγραφέας
Ο Γιάννης Κωτσοκώστας γεννήθηκε στη Ρόδο το 1978 και κατάγεται από τα Τζουμέρκα. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Αρχαιολογία (2001) και Ιστορία (2015). Ζει στην Άρτα, όπου και εργάζεται ως αρχαιολόγος. Είναι παντρεμένος με την Αθηνά και έχουν ένα γιo, το Γιώργο.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 24-06-2019 έως 30-06-2019)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 24 έως 30 Ιουνίου του έτους 2019) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δεύτερα (24-06-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (25-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (26-06-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (27-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα – Δίστρατο.
Παρασκευή (28-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (30-06-2019) και ώρες από 18:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δεύτερα (24-06-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό.
Τρίτη (25-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (26-06-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (27-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (28-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος - Πετροβούνι - Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σαββάτο (29-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (24-06-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Τρίτη (25-06-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Τετάρτη (26-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαρια.
Πέμπτη (27-06-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατός – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Παρασκευή (28-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλοχώρι – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (24-06-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά
Τρίτη (25-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (26-06-2019) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό-Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο-Άνω Ράχη-Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς-Κρανέα.
Πέμπτη (27-06-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (28-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (24-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (25-06-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (26-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (27-06-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (28-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (29-06-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.

HPV: Επηρεάζει τη γονιμότητα η μόλυνση από τον ιό;


Ιδιαίτερη έχει αποκαλυφθεί ότι είναι η σχέση της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) με τη γονιμότητα, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Η παρουσία του στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα και των δύο φύλων, καθιστώντας τη σύλληψη και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης δυσκολότερη. Το ίδιο συμβαίνει και στα ζευγάρια που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που είναι θετικές στον ιό HPV μπορεί να έχουν περισσότερες δυσκολίες να συλλάβουν και να αποφύγουν την αποβολή, χρησιμοποιώντας ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) ή γονιμοποίηση in vitro (IVF), από ότι τα HPV αρνητικά ζευγάρια.
«Ο HPV είναι ένας από τους συνηθέστερους σεξουαλικά μεταδιδόμενους ιούς παγκοσμίως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ο μοναδικός τρόπος εξάπλωσής του. Μερικές δεκαετίες πριν, θεωρείτο ότι είναι ένας μόνο τύπος, που προκαλεί κονδυλώματα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος. Με την έλευση της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA, ωστόσο, ανακαλύφθηκε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι HPV», μας εξηγεί ο χειρουργός γυναικολόγος ογκολόγος – μαιευτήρας και εξειδικευμένος στην ορμονική αποκατάσταση με βιομιμητικές ορμόνες –Δρ. Κυριάκος Τίγκας και προσθέτει: «Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι ιών HPV. Εξ αυτών άλλοι είναι χαμηλού και άλλοι υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών και για ογκογένεση. Οι πλέον επικίνδυνοι είναι οι HPV 16 και HPV 18, αφού αποτελούν την κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εκτός, όμως, από τον ρόλο του στην ανάπτυξη καρκίνου, η λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην ανθρώπινη αναπαραγωγική υγεία. Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ιοί HPV μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και να μεταβάλουν την αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».