Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Γάτσιος Κωνσταντίνος: Δήλωση για τον οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά


Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την κατασκευή της οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Κακαβιάς ως δίιχνου επαρχιακού δρόμου αντί ως τετράιχνου αυτοκινητόδρομου, τμήματος της Ιόνιας Οδού, ακυρώνουν κατ’ ουσία την ίδια την Ιόνια Οδό ως μέρος ενός διευρωπαϊκού δικτύου οδικών αξόνων.
Συνιστούν μια πράξη που βρίσκεται σε δυσαρμονία με τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς. 
Και, βεβαίως, μια πράξη παραγωγικής και αναπτυξιακής υποβάθμισης του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου συνολικότερα, όπως έχει επισημανθεί από όλους τους διοικητικούς και παραγωγικούς φορείς τού τόπου μας.
Συνιστούν όμως, επιπλέον, και μια πράξη πολιτικής ανεντιμότητας εκ μέρους της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος. 
Ουδέποτε στο παρελθόν, ούτε κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, υπήρξε η παραμικρή αναφορά στο ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό της. Ουδέποτε! 
Το ερώτημα που ετίθετο ήταν το πότε θα γίνει το έργο, όχι το εάν. 
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί υποκρισίας και εμπαιγμού προσβάλλουν την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες.

Στέφανος Γρ. Φούσας: Συχνότερες παθήσεις της καρδιάς: Ποιες είναι και πώς αντιμετωπίζονται;


Άρθρο του κ. Στέφανου Φούσα που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του τηλεοπτικού σταθμού ant1news



1. ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ
1.      Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ασταθής στηθάγχη.
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η συχνότερη αιτία θανάτου και έπονται τα τροχαία δυστυχήματα και ο καρκίνος. Οφείλεται σε ρήξη ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα να αποφράσσεται το αγγείο ολικώς ή μερικώς (στο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή στην ασταθή στηθάγχη αντίστοιχα). Θεραπεία: αντιμετώπιση με πρωτογενή αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου εντός των πρώτων 2-3 ωρών.
2.      Σταθερή στηθάγχη
Στην κόπωση παρατηρείται πόνος στο στήθος και οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου ενώ απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα. Παρατηρείται σε χρόνια σταθερή βλάβη των στεφανιαίων αγγείων. Θεραπεία: αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή. Εφ' όσον τα ενοχλήματα επιμένουν τότε ενδείκνυται ο στεφανιογραφικός έλεγχος για πιθανή επεμβατική αντιμετώπιση.
2. ΒΑΛΒΙΔΟΠΑΘΕΙΕΣ
Συχνότερες είναι οι βαλβιδοπάθειες των αριστερών κοιλοτήτων και οφείλονται συνήθως σε εκφυλιστικές βλάβες. Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας σε νέους ασθενείς με μικρό χειρουργικό κίνδυνο γίνεται καρδιοχειρουργικά, ενώ στους ηλικιωμένους με υψηλό χειρουργικό κίνδυνο γίνεται διαδερμικά. Η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδος σε πρώιμα στάδια πρέπει να διορθώνεται χειρουργικά. Σε προχωρημένες καταστάσεις σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου δύναται να επιδιορθωθεί διαδερμικά.
3. ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Ως καρδιακή ανεπάρκεια ορίζεται η αδυναμία της καρδιάς να εξασφαλίσει επαρκή αιμάτωση προς τα περιφερικά όργανα. Οφείλεται είτε σε αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση είτε σε πρωτοπαθή πάθηση του καρδιακού μυός (μυοκαρδιοπάθεια) είτε σε πάθηση των βαλβίδων της καρδιάς ή σε στεφανιαία νόσο (έμφραγμα του μυοκαρδίου). Η αντιμετώπισή της εξαρτάται από τη θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος, που την προκαλεί.
4. ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ (Υπερκοιλιακές & Κοιλιακές)
Οι αρρυθμίες αποτελούν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Αδρά χωρίζονται στις υπερκοιλιακές και κοιλιακές αρρυθμίες. Οι υπερκοιλιακές είναι καλοήθεις (κολπική μαρμαρυγή και λοιπές υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες). Οι κοιλιακές (κοιλιακή ταχυκαρδία, κοιλιακή μαρμαρυγή), οι οποίες είναι επικίνδυνες για τη ζωή. Η θεραπεία ποικίλει από αμιγώς συντηρητική, επεμβατική έως και τοποθέτηση βηματοδότη και απινιδωτών.
5. ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑ & ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ
Συχνά έχουμε νόσο του περικαρδίου και του μυοκαρδίου, κυρίως στα πλαίσια ιογενών λοιμώξεων. Αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε περίπτωση υποτροπής χορηγείται εξειδικευμένη αγωγή.
6. ΕΝΔΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ
Σπάνια νόσος με υψηλή θνητότητα, εάν δεν θεραπευθεί. Προκαλείται από προσβολή των βαλβίδων της καρδιάς από μικροβιακό παράγοντα.

*Στέφανος Γρ. Φούσας, MD, FESC, FACC - Συντονιστής Τομέα Καρδιάς METROPOLITAN GENERAL, Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας, Τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Καλογιάννης Σταύρος: Θετική ήταν η σημερινή σύσκεψη με τον Υπουργό Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή, για την πορεία υλοποίησης του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά


Θετική ήταν η σημερινή σύσκεψη που έγινε στη Βουλή με τον Υπουργό Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή, για την πορεία υλοποίησης του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά. Λόγω της ωριμότητας που υπάρχει για το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι με τετράιχνη χάραξη, το Υπουργείο θα διεκδικήσει τη χρηματοδότησή του, από ευρωπαϊκούς πόρους. 
Το τμήμα Καλπάκι - Κακαβιά, με επικαιροποίηση των μελετών από το Υπουργείο, μπορεί και αυτό να ολοκληρωθεί, με χάραξη 2+1 λωρίδων, όπως είχε εξ αρχής σχεδιαστεί.
Επιτέλους, μετά από μια πενταετία πλήρους απραξίας για τα μεγάλα έργα υποδομής της Περιφέρειας Ηπείρου, το αρμόδιο Υπουργείο δείχνει ουσιαστική κινητικότητα. Θα αναμείνουμε τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου, το οποίο θα διερευνήσει επίσης τη δυνατότητα ένταξης του έργου στη σύμβαση παραχώρησης της Ιόνιας οδού.
Από την πλευρά μου, δήλωσα στον κ. Καραμανλή ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην κατεύθυνση να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.
Παράλληλα, έθεσα στον Υπουργό το θέμα του άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα, η μελέτη του οποίου χρηματοδοτήθηκε το 2013, από το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, με 2 εκ. ευρώ και πρέπει να παραλειφθεί από το Υπουργείο, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες ένταξής του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Οριστικά τετράιχνος μόνο μέχρι το Καλπάκι ο οδικός άξονα Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά


Σύσκεψη στη Βουλή για τους διευρωπαϊκούς άξονες της Ηπείρου

Οι εκκρεμότητες που αφορούν τους διευρωπαϊκούς άξονες στα όρια της Ηπείρου, συζητήθηκαν εκτενώς σε σημερινή ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλεξάνδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση, των
βουλευτών της Π.Ε. Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη, Μ. Κεφάλα, Γ. Αμυρά, Μ. Τζούφη, των Δημάρχων Ζίτσας κ. Μιχαήλ Πλιάκου, Ζαγορίου κ. Γεωργίου Σουκουβέλου, Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, Κόνιτσας κ. Νικολάου Εξάρχου και των Αντιδημάρχων Ιωαννίνων κ. κ. Γεωργίου Αρλέτου -Αριστείδη Παππά και Πρέβεζας κ. Ιωάννη Δαρδαμάνη.
Αναλυτικά:
 * Για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Καλπάκι – Κακαβιά, από τον Υπουργό τονίστηκε ότι την τελευταία πενταετία οι διαδικασίες είχαν παραμείνει στάσιμες. Σύσσωμοι οι παριστάμενοι αιρετοί εκπρόσωποι της Ηπείρου, τόνισαν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής της μελέτης για την κατασκευή του τμήματος από Πεδινή έως Καλπάκι ως δίιχνου, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων. Τελικά συμφωνήθηκε όπως:
α) Το έργο να προωθηθεί προς υλοποίηση μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, παρά τον υψηλό προϋπολογισμό του.
β) Να εφαρμοστεί η υπάρχουσα μελέτη στο τμήμα Πεδινή – Καλπάκι, που προβλέπει τετράιχνη χάραξη. Από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά να κατασκευαστεί τρίιχνος και σε όσα τμήματα απαιτούνται συμπληρωματικές περιβαλλοντικές μελέτες το Υπουργείο Υποδομών να τις προωθήσει προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Δήμος Πωγωνίου: Παρουσία πλήθους κόσμου η κοπή πίτας για τους ετεροδημότες


Φωτογραφίες: Χάρης Καψάλης
Παρουσία πολιτικών  αρχών και πλήθους κόσμου έκοψε ο Δήμος Πωγωνίου την πρωτοχρονιάτικη πίτα στην Αθήνα, σε μια όμορφη γιορτή που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας Πωγωνίου.


Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας αποτελεί μία ακόμη αφορμή να συγκεντρωθούν οι ετεροδημότες που παρά το γεγονός ότι ζουν μακριά από το Πωγώνι, δεν ξεχνούν την ιδιαίτερή τους πατρίδα.

Στην κοπή πίτας βραβεύθηκε με απονομή τιμητικής πλακέτας ο Πωγωνίσιος ποιητής κ. Πορφύρης Αναστάσιος ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας και των αδερφών Ηπειρωτών Παιανίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών και Πρόεδος της ΕΕΤΑΑ κ. Γιάτσιος Ηλίας, οι βουλευτές Ιωαννίνων  Ν.Δ κ.κ. Κεφάλα Μαρία και Αμυράς Γεώργιος, ο πρ. Ευρωβουλευτής  κ. Νότης Μαριάς, ο πρ. Υπουργός κ. Φούσας Αντώνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ο πρ. του Δ.Σ. κ. Χρήστος Γκόγκος, ο Αντιδήμαρχος  κ. Νίκος Γαλίτσης, ο Πρ. του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Γρηγόρης Μποντίνης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βασίλειος Μάτσιας, Δημήτριος Ντότης και Σταύρος Ζηκόπουλος. Επίσης,  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων κ. Γρηγόριος Άρμπιρος και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπύρος Ριζόπουλος, ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Μάκης Κιάμος, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Π.Σ.Ε. κ. Μαρίκα Γκόνη, ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας κ. Σταύρος Παππάς και δεκάδες ετεροδημότες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, ώρα 09:30


Την Τρίτη 28-01-2020 και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 11-10-2019 της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι – Παλαιοσέλι»,προϋπολογισμού 400.000,00 € με Φ.Π.Α.
2. Συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση φράγματος υδρομάστευσης στη θέση Ζγάρα Τ.Κ. Καταρράκτη από ζημιές που
προκλήθηκαν μετά από έντονη θεομηνία», προϋπολογισμού 150.000,00 € με ΦΠΑ.
3. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ταξιαρχών της Τ.Κ. Πετουσίου Δήμου Σουλίου», αναδόχου Παναγιώτας Νάστου, μέχρι την 28-04-2020.
4. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Σκλίβανης», αναδόχου «ΣΤΑΥΡΟΥ Ν. – ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Μ. Ε.Ε.», μέχρι την 29-07-2020.
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού στη θέση Πλακά στην Μερόπη Πωγωνίου», αναδόχου Τσομπίκου Δημητρίου Ε.Δ.Ε., μέχρι την 30-08-2020.
6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού από κόμβο Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας προς Παρακάλαμο έως κόμβο Ιωαννίνων–Κακαβιάς», αναδόχου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΣΗΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ο.Ε.», μέχρι την 30-04-2020.
7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας από
κόμβο Ελεούσας έως Παλιουρή», αναδόχου «MAYCON ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», μέχρι την 31-05-2020.

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσληψη ειδικού συνεργάτη


Ο  Δήμαρχος   Πωγωνίου
Έχοντας  υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 163   του Ν. 3584/2007  ‘’Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΦΕΚ  143/Α΄/28.6.2007).
3. Τον ΟΕΥ του Δήμου Πωγωνίου (ΦΕΚ 736/Β΄/24.03.2014).
Γνωστοποιούμε
ότι  προτιθέμεθα να προσλάβουμε  έναν/μία Ειδικό/ή  Συνεργάτη/τιδα Δημάρχου με  ειδίκευση  σε επαγγελματικό τομέα αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ (ανάπτυξη εφαρμογών-υπηρεσιών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας – οργάνωση και διαχείριση πληροφοριών χώρου, χωροταξικές μελέτες, χαρτογραφικό υπόβαθρο-υποδομή, θεματικοί χάρτες, προσέγγιση αγροτικού χώρου (αναδασμοί, καταγραφές, ανάλυση πληροφοριών αγρών, κλπ.).
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν:
1.  Τα  γενικά  προσόντα  διορισμού που  προβλέπονται  για  τους  υπαλλήλους του πρώτου μέρους του Ν.3584/07 (άρθ. 11 έως ως 17).
2.  Τίτλο σπουδών (ΠΕ ή ΤΕ).
3.  Εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) ετών σε θέματα ΟΤΑ η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση  ΟΤΑ και υπεύθυνη δήλωση του άρθ. 8 του Ν. 1599/1986 όπου θα δηλώνεται  το είδος  της εξειδικευμένης εμπειρίας και η χρονική διάρκειά της.
4.  Γνώση Αγγλικής (επίπεδο καλή γνώση).
και καλούμε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν  αίτηση, τα σχετικά δικαιολογητικά καθώς και  βιογραφικό τους σημείωμα μέχρι και  την  31 Ιανουαρίου 2020  στην έδρα του Δήμου στο Καλπάκι  (αρμόδιος κ. Μέτσιος - τηλ. 26573 60114)  κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. 

Ο Νίκος Κοτζιάς στα Γιάννενα για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καραγιάννη


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ Νίκος Κοτζιάς με την ευκαιρία της παρουσίας του στα Γιάννενα για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καραγιάννη, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 10:30 στο ξενοδοχείο Du Lac.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στην ΕΗΜ.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν τρία άτομα που εμπλέκονται σε υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση


Κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (46) κιλών και (30) γραμμαρίων, που βρέθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο

Συνελήφθησαν, χθες (26-01-2020) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, τρία άτομα, τα οποία εμπλέκονται στη μεταφορά με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης περίπου (46) κιλών.
Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 47 και 39 ετών, καθώς και για έναν 31χρονο ημεδαπό, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Επιπρόσθετα, για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ακόμη αλλοδαπού συνεργού τους, που αναζητείται.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους τρεις δράστες, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν οργανώσει τη μεταφορά ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της.

Το παραπάνω όχημα εντοπίστηκε χθες, από περιπολούντες αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, έμφορτο και εγκαταλελειμμένο, σε παράπλευρη αγροτική οδό της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Μαυροματίου (περιοχή Ράγιου Θεσπρωτίας), ενώ στο εσωτερικό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -21- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -46- κιλών και -30- γραμμαρίων.
Σημειώνεται ότι, οι τρεις συλληφθέντες, δήλωσαν ψευδώς, προκειμένου να παραπλανήσουν τις Αστυνομικές Αρχές, κλοπή του ανωτέρω οχήματος, το οποίο είχαν μισθώσει από εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων στην Ηγουμενίτσα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των ναρκωτικών.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
(21) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (46) κιλών και (30) γραμμαρίων,
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων,
τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ το προανακριτικό έργο ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Η ευτυχία δεν βρίσκεται μόνο στα ευχάριστα συναισθήματα, αλλά και στα δυσάρεστα


Φωτογραφία:  Yuliya Kosolapova/pexels.com
Όταν νιώθουμε τα συναισθήματα που ποθούμε, ακόμα και αν αυτά είναι δυσάρεστα, όπως ο θυμός ή το μίσος, βιώνουμε μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή μας.



Σύμφωνα με τις παραδοσιακές έρευνες για την ευημερία, όσο περισσότερα ευχάριστα συναισθήματα βιώνουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Όμως σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, όσο περισσότερο βιώνουμε τα συναισθήματα που ποθούμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε.
Ευτυχία δεν είναι να νιώθει κανείς μόνο ευχαρίστηση και να αποφεύγει τον πόνο. Η ευτυχία έχει να κάνει με το βίωμα εμπειριών, οι οποίες έχουν νόημα και αξία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των συναισθημάτων, τα οποία θεωρούμε ότι δικαιωματικά τα νιώθουμε, δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια Μάγια Ταμίρ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Όλα τα συναισθήματα μπορεί να είναι θετικά σε ορισμένα πλαίσια ενώ αρνητικά σε άλλα, ανεξάρτητα από το αν είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα.
Η διαπολιτισμική μελέτη συμπεριέλαβε 2.324 συμμετέχοντες από οκτώ χώρες: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γκάνα, το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Σιγκαπούρη. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Psychology: General, είναι η πρώτη που βρίσκει τη συσχέτιση μεταξύ της ευτυχίας και της εμπειρίας επιθυμητών συναισθημάτων, ακόμα και αν αυτά τα συναισθήματα είναι δυσάρεστα, δηλώνουν οι ερευνητές.
Γενικά, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να βιώσουν περισσότερα ευχάριστα συναισθήματα και λιγότερα δυσάρεστα, από ό, τι αισθάνονται στη ζωή τους. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός, ότι το 11% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να αισθάνονται λιγότερα υπερβατικά συναισθήματα, όπως αγάπη και ενσυναίσθηση, από ό,τι βιώνουν σήμερα στην καθημερινή ζωή τους, ενώ το 10% είπαν ότι θα επιθυμούσαν να αισθάνονται περισσότερα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό και μίσος. Υπήρξε μόνο μια μικρή αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο ομάδων.

________________________________________
Διαβάστε σχετικά: Πού Βρίσκεται Τελικά η Ευτυχία;
________________________________________
Ένας άνθρωπος που δεν αισθάνεται οργή μπροστά σε μία είδηση που αφορά στην κακοποίηση παιδιών, πίστευε ότι θα έπρεπε να νιώθει μεγαλύτερο θυμό, αναφορικά με αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα να επιθυμεί να νιώθει περισσότερο θυμό από όσο βιώνει σε μία παρόμοια στιγμή, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Μία γυναίκα, η οποία θα ήθελε να εγκαταλείψει το βίαιο σύντροφό της αλλά δεν έχει τη θέληση να το κάνει, ίσως να ήταν περισσότερο ευτυχισμένη, αν ένιωθε λιγότερη αγάπη γι’ αυτόν, προσθέτουν.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σχετικά με τα επιθυμητά τους συναισθήματα, καθώς και για τα συναισθήματα που βιώνουν στην πραγματικότητα, στη ζωή τους. Εξέτασαν επίσης το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, αλλά και τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζουν. Η μελέτη βρήκε ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι βίωναν περισσότερα επιθυμητά συναισθήματα, ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα συναισθήματα ήταν ευχάριστα ή δυσάρεστα.
Η μελέτη αξιολόγησε μία κατηγορία δυσάρεστων συναισθημάτων, η οποία είναι γνωστή ως αρνητικά συναισθήματα αυτο-ενδυνάμωσης, τα οποία περιλαμβάνουν το μίσος, την εχθρότητα, το θυμό και την περιφρόνηση. Οι μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να εξετάσουν και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ο φόβος, η ενοχή, η θλίψη ή η ντροπή, δηλώνουν οι ερευνητές. Τα ευχάριστα συναισθήματα που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη, περιλαμβάνουν την ενσυναίσθηση, την αγάπη, την εμπιστοσύνη, το πάθος, την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό.
Η μελέτη αυτή πιθανόν να αποσαφηνίσει τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουν πολλοί άνθρωποι για τα συναισθήματά τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στους δυτικούς πολιτισμούς, ειδικά στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να αισθάνονται συνεχώς όμορφα. Ακόμη και αν τον περισσότερο καιρό αισθάνονται όμορφα, μπορεί να εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα έπρεπε να νιώθουν ακόμα καλύτερα, γεγονός, το οποίο στο τέλος, τους καθιστά λιγότερο ευτυχισμένους.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.PsychologyNow.gr

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, ώρα 18:00


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 Έχοντας υπόψη:
 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
 Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 28η Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τρίτη & ώρα 10.00 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω
θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Ψήφιση προϋπολογισμού έτους 2020 Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού , Περιβάλλοντος,
Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Πωγωνίου.
2. Έγκριση της υπ. αρ. 6/20 Α.Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Αναμόρφωση 5η
Του προϋπολογισμού έτους 2019 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου».
3. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου.
4. Συγκρότηση επιτροπών διενέργειας /αξιολόγησης διαγωνισμών προμηθειών και υπηρεσιών έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου βάσει του Ν.4412/2016.
5. Συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης ενστάσεων διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016.
6. Έγκριση της Τεχνικής – Επιστημονικής Υπηρεσίας με τίτλο: Ερευνητικές εργασίες λιθοδομής ακινήτου «Σεράι του Μπέη» στην Τ.Κ. Πωγωνιανής του Δήμου Πωγωνίου.
7. Έγκριση πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος της
προμήθειας μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού του Δήμου Πωγωνίου.
8. Έγκριση του 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών (μειωτικός-τακτοποιητικός) του έργου:
«Ανακατασκευή στεγών Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Τ.Κ. Δελβινακίου Δήμου Πωγωνίου-Φιλόδημος ΙΙ».
9. Έγκριση έκτακτης μετακίνησης Δημάρχου και Αντιδημάρχου κ. Στ. Κουκουλάρη στην Αθήνα στις 23-1-2020.
10. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Αδελφότητα Κουκλιωτών Ιωαννίνων «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»: Κοπή πίτας την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα της Αδελφότητας

Η Αδελφότητα Κουκλιωτών Ιωαννίνων «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτας της, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα της Αδελφότητας.

Μύθοι και αλήθειες για τα μάτια και την όραση


Όταν το θέμα είναι τα μάτια και η όραση, έχει ζωτική σημασία να ξεχωρίζουμε τους μύθους από τις αλήθειες, διότι η γνώση αυτή είναι το πρώτο βήμα για να διατηρήσουμε την όρασή μας γερή για μια ζωή.
Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, ξεδιαλύνει 10 από τους πιο συνηθισμένους μύθους.
Μύθος 1: Όλα τα μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια.
Η αλήθεια: Όταν γεννιούνται τα μωρά, τα μάτια τους μοιάζουν μερικές φορές να έχουν μπλε χρώμα, επειδή η χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα τους (η μελανίνη) δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένη. Μέσα στους πρώτους 12 μήνες της ζωής, τα οφθαλμικά κύτταρα αρχίζουν να παράγουν μελανίνη και τα μάτια παίρνουν το τελικό χρώμα τους.
Μύθος 2: Τα καρότα βελτιώνουν την όραση.
Η αλήθεια: Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη (καροτένιο), ένα θρεπτικό συστατικό που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α η οποία είναι σημαντική για καλή όραση. Ωστόσο ο οργανισμός χρειάζεται μια σχετικά μικρή ποσότητα βιταμίνης Α για την όραση και μπορεί να την λάβει από πολλές πηγές, όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια. Επιπλέον, η βιταμίνη Α ναι μεν συμβάλλει στη διατήρηση καλής όρασης, αλλά δεν την βελτιώνει ούτε προλαμβάνει τις διαθλαστικές ανωμαλίες (π.χ. μυωπία, αστιγματισμό κ.λπ.). Τέλος, η απορρόφηση της βήτα-καροτίνης και της βιταμίνης Α είναι καλύτερη όταν τα τρόφιμα που τις περιέχουν καταναλώνονται μαζί με λίγο λίπος (π.χ. τα καρότα με λίγο ελαιόλαδο).