Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Τελετή ενταφιασμού οστών Ελλήνων Πεσόντων στην Αλβανία κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο 1940-1941 (Κλεισούρα, 19.11.2019)


Την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 10.30, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας στην Αλβανία, πραγματοποιήθηκε, με όλες τις τιμές, θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών εκατό-ενενήντα-τριών (193) Ελλήνων Πεσόντων στρατιωτικών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου, που ανευρέθησαν στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας του 2009 για την Αναζήτηση, Εκταφή, Προσδιορισμό Ταυτότητας και Ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940-1941.
Στην τελετή, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, παρέστησαν εκπρόσωποι  του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα, καθώς και της Ένωσης Συγγενών και Φίλων Πεσόντων.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση που σχεδόν 80 χρόνια μετά την θυσία τους, οι ψυχές των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών θα αναπαυθούν εν ειρήνη και χαιρετίζει τη συνεργασία με την αλβανική πλευρά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει στην ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών επί του πεδίου και στην πλήρη εφαρμογή της διακρατικής αυτής συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχοι για έργα αποκατάστασης ζημιών, βελτίωσης αγροτικών υποδομών και συντήρησης μνημείων


Τα αποτελέσματα διαγωνισμών για έργα που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών, βελτίωση υποδομών και προσβάσεων προς παραγωγικές μονάδες ενέκρινε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Επίσης κατακύρωσε και δύο διαγωνισμούς που αφορούν θρησκευτικών μνημείων.
Αναλυτικά:
Κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και  επίκειται η υπογραφή συμβάσεων για τα έργα:
Ø Βελτίωση στραγγιστικών έργων ΠΕ Άρτας, προϋπολογισμού 129.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΡΜΠΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ
Ø Συντήρηση – ασφαλτόστρωση πεδινού επαρχιακού δικτύου ΠΕ Άρτας, προϋπολογισμού 72.800 ευρώ. Ανάδοχος: Δημήτριος Φούκας
Ø Αποκατάσταση παράλληλου οδικού δικτύου μετά από θεομηνίες στην περιοχή της Πλαταριάς και σύνδεσή της με την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας,  προϋπολογισμού 64.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε
Ø Αποκατάσταση οδών από θεομηνίες στις περιοχές Κρυόβρυσης, Νέας Σελεύκειας και Συβότων Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 122.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
Ø Αποκατάσταση βατότητας οδού περιοχής Μπουραζανίου και κατασκευή υδραυλικού τεχνικού προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος: Γ. Τάσης – Γ. Δημητρίου Ο.Ε..
Ø «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού Αγίας Βαρβάρας - Κόνιτσας», Π.Ε. Ιωαννίνων προϋπολογισμού 74.000 ευρώ. Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε..

Τελευταία ευκαιρία έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για φτηνά πλασματικά έτη


Τελευταία ευκαιρία για φτηνά πλασµατικά έτη έχουν τώρα 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που µπορούν να εξαγοράσουν µέχρι και 12 χρόνια, ώστε να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 67 έτη την επόµενη 5ετία.
 Η «έκπτωση» στο κόστος εξαγοράς ισχύει µέχρι 31/12/2019, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2020 τα πλασµατικά ακριβαίνουν κατά 20% στο πλαίσιο της µεταβατικής περιόδου του νόµου Κατρούγκαλου.
Όσοι καταθέσουν αίτηση φέτος µπορούν να κερδίσουν από 400 έως 1.200 ευρώ για κάθε πλήρες πλασµατικό έτος (12 µήνες) που αναγνωρίζουν.
Για τις αιτήσεις εξαγοράς πλασµατικών ετών που θα υποβληθούν µέχρι τα τέλη Δεκεµβρίου το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται στο 16,67% επί των συντάξιµων αποδοχών του υπαλλήλου τον µήνα υποβολής της εξαγοράς.
Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», από 1/1/2020 το κόστος επιβαρύνεται µε επιπλέον 3,34 ποσοστιαίες µονάδες (δηλαδή κατά 20%), µε συνέπεια να απαιτείται η καταβολή του 20% των συντάξιµων αποδοχών του υπαλλήλου ανά µήνα εξαγοράς.
Προσοχή, η εν λόγω αλλαγή στο κόστος δεν αφορά υπαλλήλους που ήδη έχουν υποβάλει σχετική αίτηση τα προηγούµενα έτη, καθώς αυτοί έχουν κατοχυρώσει την εξαγορά µε κόστος που ίσχυε τη χρονιά υποβολής της αίτησης.
Οι επικείµενες αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτούνται µε περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης καθιστούν την εξαγορά πλασµατικών ετών ακόµη πιο συµφέρουσα επιλογή, καθώς όσο µεγαλύτερο ασφαλιστικό βίο έχει ο υπάλληλος τόσο µεγαλύτερη αύξηση θα λάβει στην προσδοκώµενη σύνταξή του.
«Από την 1η/1/2020, καθώς συνεχίζεται η εφαρµογή των διατάξεων του ν. 4387/2016 στο Δηµόσιο, αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασµατικών ετών για τους δηµοσίους υπαλλήλους.
Έτσι, όσοι επιθυµούν να εξαγοράσουν πλασµατικά έτη µε χαµηλότερο κόστος θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους µέχρι 31/12/2019» δηλώνει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέµατα κοινωνικής ασφάλισης.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης


Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/polites/epidomata/epidoma-petrelaioy-thermansis
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αγοράσουν πετρέλαιο και να κάνουν την αίτηση για το επίδομα μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου ενώ το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να μοιράσει προκαταβολές και εξοφλήσεις μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου προκειμένου να μην καταγραφούν στις δαπάνες του επόμενου χρόνου.
Η 20ήμερη καθυστέρηση (η ΚΥΑ για το επίδομα υπογράφηκε στις 29 Οκτωβρίου ) οφείλεται σε ένα μνημονιακό … κατάλοιπο: Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ψηφίσει διάταξη νόμου με την οποία ο επίδομα θέρμανσης δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 58 εκ ευρώ. Για να μπορέσει λοιπόν τον ΥΠΟΙΚ να δώσει το αυξημένο επίδομα των 68 εκ ευρώ θα έπρεπε να καταργήσει με νόμο την υφιστάμενη διάταξη.
Υπενθυμίζεται ότι για φέτος για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος, που δικαιούται.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για άδεια άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος περιόδου Δεκεμβρίου 2019


Σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία προθεσμία κατάθεσης των  δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Μακεδονίας 8, Αθήνα) είναι μέχρι την Δευτέρα 09-12-2019. Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 16-12-2019.
Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες καθώς και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:
1) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων–  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87130
2)  Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας–  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63515
3) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60184
4) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112
5)  Υπουργείο Υγείας, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας Εκτελεστική Επιτροπή, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης, κ. Χρ. Μπουτζικούδη: 210-8208787, ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40 ΑΘΗΝΑ).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Πρεμιέρα στο δάσος των ευχών με την παράσταση του Καρυοθραύστη, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου


Η ομορφότερη Χριστουγεννιάτικη ιστορία τώρα και στο Δάσος των ευχών στα Ιωάννινα.
Ο Καρυοθραύστης, το απόλυτο έργο των γιορτών που κατέχει την δική του ξεχωριστή θέση στην καρδιά παιδιών και μεγάλων (και ως επί το πλείστων, το βλέπουμε σε μορφή μπαλέτου, ντυμένο με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι) ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ θα παρουσιαστεί στη μαγική θεατρική εκδοχή του.
Το έργο εκτυλίσσεται την παραμονή των Χριστουγέννων και διαδραματίζεται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας με τη συνοδεία της υπέροχης μουσικής του Τσαϊκόφσκι.
Ένα έργο ύμνος στην φαντασία και στα ευχάριστα όνειρα, που δημιουργεί όμορφες εικόνες, σπουδαία συναισθήματα, γλυκές αναμνήσεις και κάνει τα παιδιά να ονειρεύονται, να μάχονται και να ελπίζουν.
Η ιστορία του έργου με λίγα λόγια …
Παραμονή Χριστουγέννων στο σπίτι της μικρής Κλάρας, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, τα παιχνίδια ζωντανεύουν και γιορτάζουν τα δικά τους Χριστούγεννα.
Ο Καρυοθραύστης – δώρο του θείου των παιδιών – γίνεται ένας όμορφος πρίγκιπας που ταξιδεύει μαζί με την Κλάρα και με την βοήθεια των παιδιών - θεατών στην Ονειροχώρα.
Εμπόδιο στο όμορφο ταξίδι τους είναι ο βασιλιάς των ποντικών και τα ποντικάκια του.
Τι θα γίνει όμως όταν ξημερώσουν Χριστούγεννα και που θα βρεθεί η μικρή Κλάρα και ο Καρυοθραύστης – Πρίγκιπας;
Τον Καρυοθραύστη, έργο του Χόφμαν θα τον παρακολουθήσουμε εμπνευσμένο από την εκδοχή του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΟΥΜΑ
Το έργο (και όχι τυχαία) παρουσιάζεται κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών σε όλες τις πόλεις του κόσμου, είναι πλούσιο σε συναισθήματα, με πολλή μουσική, χορό και δράση. Θα συναρπάσει τα παιδιά, θα τα κάνει να διασκεδάσουν, να ονειρευτούν, να συγκινηθούν, να γελάσουν και να περάσουν όμορφα. Επίσης η συγκεκριμένη παράσταση έχει και διαδραστικά στοιχεία όπου τα παιδιά συμμετέχουν όλα μαζί αλλά και κατά ομάδες.
Διασκευή για το Θέατρο: Αλέξανδρος Δουμάς
Μουσική: Π. Ι. Τσαϊκόφσκι
Επιμέλεια κειμένου - Θεταρική διασκευή: Φώτης Σπύρος
Σκηνοθεσία: Νίκος Χρηστίδης
Σκηνικά -Κοστούμια: Ανθή Πετρουλάκη
Θεατρικές Κατασκευές-Σκηνικά Αντικείμενα: Νάγια Ζαχαράτου
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ηλίας Μπαγεώργος
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Απόστολος Τσιτσώνης
Γραφιστικά: Ντίνα Ζαφειρίου
Τεχνική Υποστήριξη: Θωμάς Χαρέλας

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το βοήθημα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες


Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα γίνονται μέσω ΚΕΠ από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, θα δοθεί εκ νέου η δυνατότητα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής για το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε 4.000 τρίτεκνες και 1.000 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), έτους 2019.
Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες γίνεται, μέσω των ΚΕΠ όλης της χώρας και θα έχει διάρκεια από τις 20 Νοεμβρίου 2019 έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2019.
Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα της εκ νέου υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής για το εν λόγω πρόγραμμα δόθηκε με απόφαση της διοίκησης, δεδομένου ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ενδιαφερομένων του προγράμματος που, κατά την αρχική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων τον Ιούνιο 2019 (05/06/2019 έως 24/06/2019), δεν υπέβαλαν αίτηση, καθώς το πρόγραμμα ξεκίνησε νωρίτερα από τις προθεσμίες των προηγούμενων ετών.
Το χρηματικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες θα καταβληθεί με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους και είναι συνολικού ύψους 700 ευρώ και 1.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Η δυνατότητα της εκ νέου υποβολής αιτήσεων αφορά αποκλειστικά, όσους δικαιούχους δεν υπέβαλαν αίτηση και δεν έλαβαν την εν λόγω παροχή. Τα δικαιολογητικά, που θα συνοδεύουν τις αιτήσεις, πρέπει να αποσταλούν αυθημερόν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή της παροχής εντός του Δεκεμβρίου 2019.
Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: Εκδήλωση για την 79η επέτειο από την Απελευθέρωση της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του ΄40, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου

Από 64 έως και τα 350 ευρώ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό και την διανομή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται από 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ.
Οι δικαιούχοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λάβουν όλη την επιδότηση άμεσα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, πολύ νωρίτερα από πέρυσι και με την αγορά μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Για να εισπράξουν οι δικαιούχοι το επίδομα, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019, ενώ οι σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να γίνουν από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης
Χορηγείται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια.
Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Γιορτή Τσίπουρου το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στις 9:30 μ.μ.

Η ΑΕΔ Πωγωνάτος διοργανώνει γιορτή τσίπουρου το  Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στο Δελβινάκι Πωγωνίου, ώρα 9:30 μ.μ.. 

18-24 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση


Η «ενηλικίωση» της Κυστικής Ίνωσης

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει για φέτος οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση, μια νόσο που μέχρι πρότινος ήταν συνυφασμένη με την παιδική ηλικία. Εδώ και περίπου μια εικοσαετία, οι  εξελίξεις στην φαρμακοθεραπεία, η συνεχής  έρευνα για την εύρεση νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών και η βελτίωση των όρων περίθαλψης και νοσηλείας των ασθενών με Κυστική Ίνωση, οδήγησαν στη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσής τους, ώστε με βεβαιότητα πλέον να μιλάμε για μια νόσο που αφορά μεγάλο αριθμό ενηλίκων.
Σήμερα με τις νέες θεραπείες που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου και χτυπάνε την ασθένεια στη ρίζα της και όχι απλά στα συμπτώματα, αναμένεται πλέον τα νεογέννητα με Κυστική Ίνωση που γεννιούνται τώρα να ενηλικιωθούν και να ζήσουν και πέρα από την 5η δεκαετία της ζωής τους, γεγονός που κάποια χρόνια νωρίτερα, φάνταζε ελπίδα και όνειρο για τους περισσότερους ασθενείς και τους γονείς τους. Η πρόσφατη έγκριση μάλιστα ενός νέου φαρμάκου σχεδιασμένου σύμφωνα με τις γονιδιακές μεταλλάξεις των ασθενών με Κυστική Ίνωση το οποίο στοχεύει στο αίτιο της νόσου και όχι απλά στα συμπτώματα (το τέταρτο αυτού του είδους που παράγεται από το έτος 2012 μέχρι σήμερα) γεμίζει με ακόμα περισσότερη αισιοδοξία και όνειρα τους ασθενείς και τους δικούς τους ανθρώπους, αφού απευθύνεται στην πλειοψηφία των ασθενών με Κυστική Ίνωση (στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι από το συγκεκριμένο φάρμακο θα ωφεληθεί περίπου ποσοστό 75% του ινοκυστικού πληθυσμού) και όπως όλα δείχνουν συμβάλλει στη θεαματική βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας.
Αναμφισβήτητα, η ενηλικίωση της νόσου και των ασθενών, είναι ένα θετικό γεγονός, όπως μας επισημαίνει η κ. Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, ασθενής και η ίδια, «δεδομένου ότι παλιότερα οι ασθενείς αυτοί είχαν μικρό προσδόκιμο επιβίωσης που δεν ξεπερνούσε την δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής τους, όμως συνοδεύεται και από νέα προβλήματα και προκλήσεις που στο παρελθόν δεν υφίσταντο. Όσο το νόσημα και τα συμπτώματα της πάθησης μεταβάλλονται χρόνο με το χρόνο και όσο η νόσος εξελίσσεται, η ανάγκη για τη λήψη περισσότερων και διαφορετικών φαρμάκων είναι αναπόφευκτη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση συμμετοχής: Discover EU


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
Πρόσκληση συμμετοχής:
Discover EU
“20.000 ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 18 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ 1/4/2020 έως 31/10/2020”
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα σε νέους, που στις 31 Δεκεμβρίου 2019  θα είναι 18 ετών και είναι πολίτες της ΕΕ να ταξιδέψουν από 1 έως 30 ημέρες  σε όλη την Ευρώπη. Η μετακίνησή τους θα είναι κατά κανόνα με τρένο.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2019 ώρα 12.00  (Κεντρικής Ευρώπης). Μια επιτροπή αξιολόγησης θα εξετάσει τις αιτήσεις και θα επιλέξει τους επιτυχόντες.
Περαιτέρω πληροφορίες διατίθενται στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας (https://europa.eu/youth/discovereu_el ), στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Νεολαίας στο Facebook (European Youth) καθώς και στους λογαριασμούς Twitter και Instagram της Ευρωπαϊκής Νεολαίας.
Αρμόδιοι επικοινωνίας:
Nathalie VANDYSTADT (+3222967083)
Joseph WALDSTEIN (+3222956184)
Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct 0080067891011 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Η «Α-λογία» στο ΘΕΑΤΡΟ ACTINA την Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ώρα έναρξης 21:15


Τέσσερις ιστορίες ανθρώπινες και καθημερινές, όπου η λογική και η α- λογία  συνδιαλέγονται.  Ψυχές ονειροπόλες  που δραπέτευσαν από το μονοπάτι της ανθρώπινης στενοκεφαλιάς , πλάσματα ξεχασμένα που ζούνε στον τόπο του ονείρου, άνθρωποι δίχως όνομα ,δίχως παρελθόν και δίχως παρόν. Ένα πέρασμα από τους μισοσκότεινους διαδρόμους των ασύλων στο γλυκό κελάηδισμα των αηδονιών. Μια διαδρομή από το σκοτάδι στο φως.
Λίγα λόγια για την παράσταση από τους συντελεστές
Η παράσταση  «Α- λογία» έχει ξαναγίνει στο Μουσείο Αργυροτεχνίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας και λόγω μεγάλης προσέλευσης και ενδιαφέροντος επαναλαμβάνεται στο ΘΕΑΤΡΟ ACTINA
Πριν από περίπου δύο χρόνια ξεκινήσαμε να αφηγούμαστε παραμύθια και ιστορίες και να κάνουμε βιωματικά εργαστήρια αφήγησης σε δομές ψυχικής υγείας για τους ασθενείς.
Η οδύνη και η βαθιά υπαρξιακή μοναξιά των ανθρώπων που βιώνουν την ψυχική νόσο και η πορεία τους μέσα στον χώρο και τον χρόνο, ήταν η αφορμή και το ερέθισμα για να δημιουργηθεί αυτή η παράσταση.
Ήταν αυτό που μας συγκλόνισε τις πρώτες φορές που ήρθαμε σε επαφή με τους ψυχικά ασθενείς, και μάλλον πάντα θα μας συγκλονίζει, ήταν αυτό που υπήρξε για μας τόσο δυσβάσταχτο και τόσο ακατανόητο, που θελήσαμε να το κάνουμε λόγο και να το μεταμορφώσουμε σε κάτι οικείο, σε κάτι που ίσως θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε.
Σε αυτή την παράσταση πλέξαμε ιστορίες από πραγματικούς αλλά και λογοτεχνικούς χαρακτήρες με σκοπό αυτή τους η πορεία μέσα και έξω από τα άσυλα να γίνει μια διαδρομή συνειδητοποίησης και ευαισθητοποίησης για όλους μας . Θέλουμε να ελπίζουμε πως κάποτε η κοινωνία θα πάψει να φοβάται την ψυχική νόσο θα πάψει να είναι τόσο σκληρή και κάποια στιγμή θα καταφέρει να κάνει το χρέος της, θα συμπάσχει και θα καταφέρει να μπει για λίγο μέσα σε εκείνη την οδύνη και την μοναξιά και ίσως έτσι  να βρει τον  τρόπο να την απαλύνει!!!
Συντελεστές:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, κείμενα-αφήγηση: Μαρία Μαχαίρα,    στίχοι-μουσική: Αντώνης Καρασταμάτης, εικαστικά: Αθηνά Καραμανωλάκη,
 κατασκευή επιμέλεια κοστουμιών: Φόνη Βραζέλη.
Πληροφορίες:
Παρασκευή 22, Σάββατο 23 Νοεμβρίου. 
Ώρα έναρξης  21:15
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8
Ιωάννινα, 45221
Είσοδος: ενήλικες 10€,φοιτητές, άνεργοι 7€.
Ιστότοπος: www.theatroactina.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@theatroactina.gr
Τηλ. Επικοινωνίας 6974865401

Ασυμπτωματικοί λίθοι του ουροποιητικού συστήματος: Χρήζουν θεραπείας ή όχι;


Εξατομικευμένη είναι η απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης των νεφρόλιθων, καθώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που σχετίζονται τόσο με τον ασθενή όσο και με την πέτρα. 
Η συντηρητική αντιμετώπιση αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή, αλλά μόνο για τους σωστά ενημερωμένους ασθενείς που μπορούν να συμμορφωθούν με την ενεργή απεικονιστική παρακολούθηση. 
Ωστόσο, υπάρχουν παράμετροι που διαφοροποιούν την απόφαση, η λήψη της οποίας θα πρέπει να υιοθετείται κατόπιν συζήτησης μεταξύ ιατρού και ασθενή.
«Η νεφρολιθίαση επηρεάζει περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. 
Με την αυξανόμενη χρήση των ακτινολογικών εξετάσεων, η ανίχνευση των ασυμπτωματικών νεφρόλιθων γίνεται όλο και συχνότερα τυχαία. Όμως, ο τρόπος αντιμετώπισής τους προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ουρολόγους», σημειώνει ο ειδικευθείς στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική,  Χειρουργός Ουρολόγος  Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, MD, MSc, DIC (Imperial College), PhD, FEBU, Αs. Member European Association of Urology Guidelines Office και εξηγεί: «Το επιχείρημα για όσους υποστηρίζουν τη συντηρητική διαχείριση ή παρακολούθηση των λίθων που δεν προκαλούν συμπτώματα είναι ότι η πέτρα ίσως να μην γίνει ποτέ συμπτωματική, οπότε αποφεύγεται και η περιττή νοσηρότητα από χειρουργικές παρεμβάσεις. 
Το επιχείρημα για προφυλακτική χειρουργική παρέμβαση είναι ότι για έναν ασθενή που είναι ιατρικά έτοιμος, η αφαίρεση μίας πέτρας που πιθανόν να απαιτεί επέμβαση στο μέλλον μπορεί να αποτρέψει τη νοσηρότητα ενός οξέος συμβάντος και μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην επίτευξη ενός υγιούς νεφρού», προσθέτει.
Αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη φυσική εξέλιξη των ασυμπτωματικών νεφρόλιθων, δηλαδή την ανάπτυξη συμπτωμάτων, την αυθόρμητη αποβολή και τελικά την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, για να καθορίσουν εάν είναι απαραίτητη η προφυλακτική χειρουργική επέμβαση.
Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες (2015) επανεξέτασε άτομα με μη αποφρακτικές ασυμπτωματικές πέτρες, εντοπίζοντας 160 πέτρες μεταξύ 110 ασθενών. Το 28% αυτών προκάλεσαν συμπτώματα στην πορεία, με το 3% να προκαλεί σιωπηλή απόφραξη, επιβάλλοντας τη χειρουργική επέμβαση.