Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης


Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/polites/epidomata/epidoma-petrelaioy-thermansis
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αγοράσουν πετρέλαιο και να κάνουν την αίτηση για το επίδομα μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου ενώ το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να μοιράσει προκαταβολές και εξοφλήσεις μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου προκειμένου να μην καταγραφούν στις δαπάνες του επόμενου χρόνου.
Η 20ήμερη καθυστέρηση (η ΚΥΑ για το επίδομα υπογράφηκε στις 29 Οκτωβρίου ) οφείλεται σε ένα μνημονιακό … κατάλοιπο: Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ψηφίσει διάταξη νόμου με την οποία ο επίδομα θέρμανσης δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 58 εκ ευρώ. Για να μπορέσει λοιπόν τον ΥΠΟΙΚ να δώσει το αυξημένο επίδομα των 68 εκ ευρώ θα έπρεπε να καταργήσει με νόμο την υφιστάμενη διάταξη.
Υπενθυμίζεται ότι για φέτος για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος, που δικαιούται.


Έτσι, η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους, που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους. Για παράδειγμα πέρσι για να πάρει ένα νοικοκυριό στην Αθήνα επιδότηση 64 ευρώ θα έπρεπε να πάρει τουλάχιστον 400 λίτρα πετρελαίου.
Με την αλλαγή που γίνεται μπορεί να πάρει την ίδια επιδότηση αγοράζοντας 128 λίτρα πετρελαίου. Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα. Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.
Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.