Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Συντεχνία Αρτοποιών Ιωαννίνων: Γενική Συνέλευση και εκλογές την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η Συντεχνία Αρτοποιών Ιωαννίνων και Περιχώρων, καλεί όλα τα μέλη της σε Γενική Συνέλευση & εκλογές την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 στην αίθουσα (μεγάλη) συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου  Ν. Ιωαννίνων, οδός Αραβαντινού 5ε.
18:00-19:00 Γενική Συνέλευση & 19:00-21:30 Εκλογές
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
• Απολογισμός τριετίας 2014-2017 (Διοικητικός και Οικονομικός)
• Προσφορές τραπεζών για την εγκατάσταση μηχανημάτων POS στα καταστήματα μας
Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη καθώς θα γίνει ενημέρωση και θα συζητηθούν  θέματα που αφορούν τον κλάδο μας.

Όλα τα μέλη να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Γιάννης Καραγιάννης: Υπόμνημα στην υπουργό Πολιτισμού με θέματα που αφορούν το Νομό Ιωαννίνων

Με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στα Γιάννενα, ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης παρέδωσε στην υπουργό υπόμνημα, με θέματα που αφορούν το Νομό Ιωαννίνων, άπτονται των αρμοδιοτήτων της και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Στην επιστολή του ο κ. Καραγιάννης επισημαίνει στην υπουργό την ανάγκη:
· αξιοποίησης του νομικού οπλοστασίου της χώρας σχετικά με την αντιμετώπιση και καταπολέμηση μιας από τις σοβαρότερες μορφές σύγχρονης εγκληματικής δραστηριότητας σε διεθνές επίπεδο, δηλαδή της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ, τον εντοπισμό τους και τον επαναπατρισμό τους,
· επίσπευσης των διαδικασιών για την ανάδειξη και διαφύλαξη της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας και του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού ως στοιχεία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την υποβολή πρότασης για την ένταξή τους στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO,
· ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τον τρόπο ένταξης των στοιχείων της αγροδιατροφικής τους παράδοσης στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στους διεθνείς καταλόγους που προβλέπονται από τη Σύμβαση της UNESCO, με στόχο την ανάδειξη των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και των τοπικών διατροφικών παραδόσεων ως πολιτισμικών αγαθών και τη σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν της κάθε περιοχής.

Περιφέρεια Ηπείρου: Επίσπευση εμβολιασμού βοοειδών για την οζώδη δερματίτιδα

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων ενημερώνει τους βοοτρόφους  ότι επιβάλλεται άμεση επίσπευση των εμβολιασμών όλων των βοοειδών, λόγω της εμφάνισης κρούσματος Οζώδους δερματίτιδας σε γειτονική περιφερειακή ενότητα.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα, με τίτλο: «Καθαρή λύση»

Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα «Hellenic Mail» (28/5/2017)
Καθαρή λύση
Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα*
Η ελάφρυνση του χρέους, στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας που ζητάει η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία του δημοσιονομικού διαδρόμου που απαιτείται για να αντιστραφεί το οικονομικό κλίμα και να ξεφύγει η χώρα από την επιτροπεία. Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αμφισβητούσαν την ανάγκη μιας ρύθμισης και χλεύαζαν -όταν δεν υπονόμευαν ανοιχτά- την πολιτική διαπραγμάτευση.
Για πρώτη φορά, παρά τις δυσκολίες, τα πλεονάσματα υπερβαίνουν τους στόχους και όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση. Η ανεργία σπάει το ψυχολογικό φράγμα πέφτοντας κάτω από το εκατομμύριο -που είναι τεράστιο- με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης να ξεπερνούν για πρώτη φορά τις θέσεις μερικής απασχόλησης. Η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ανακάμπτουν, ενώ οι διεθνείς επενδυτές αρχίζουν να κοιτάζουν προς την Ελλάδα, δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές για θέσεις παραγωγικής εργασίας πέραν του τουρισμού.
Η προσπάθεια για την επίτευξη μια συνολικής συμφωνίας συνεχίζεται μετά και τα βήματα που έγιναν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Από την πλευρά μας υλοποιήσαμε όλες τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και βρισκόμαστε σήμερα πριν από ένα νέο ορόσημο, στις 15 Ιουνίου στο Eurogroup, όπου εκφράζεται από πολλές πλευρές η βούληση για τη γεφύρωση των διαφορών, ώστε να έχουμε μια οριστική και συγκεκριμένη λύση. Μια λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια το 2018.
Για τον λόγο αυτό έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι η εφαρμογή των μέτρων που νομοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή εξαρτάται από την πρόοδο στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, όπως είχε συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές τον Ιούλιο του 2015 και τον Μάιο του 2016.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια καθαρή διέξοδο. Και αυτό το αναγνωρίζουν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν αποδεχτεί  ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων και έχει υλοποιήσει πλήρως όλες τις δεσμεύσεις της.
Για εμάς αποτελεί στρατηγική επιδίωξη το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Μια λύση όμως που θα αντιστοιχεί στο οικονομικό κλίμα και στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας. Μια λύση που θα δίνει οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Όλες οι πλευρές καλούνται σήμερα να προβούν στις αναγκαίες υποχωρήσεις και να συμβάλουν, ώστε να αποτυπωθούν με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με ρητές δεσμεύσεις και αποτυπώσεις στο χαρτί. Είναι ώρα μετά από μια μακροχρόνια και δύσκολη περίοδο να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία.
Κι ενώ η χώρα διανύει μια κρίσιμη περίοδο και βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, η ΝΔ τηρεί υποκριτική στάση και συνεχίζει να συμπεριφέρεται λες και το ΔΝΤ και τα μνημόνια τα έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι πρόσφατα θεωρούσε το χρέος βιώσιμο και ζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ενώ είχε δεχτεί πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% μέχρι το 2030. Αντί λοιπόν να ζητάνε «τόσα κι άλλα τόσα μέτρα» και να περιμένουν στη γωνία για να αποτύχει η διαπραγμάτευση, θα ήταν πιο ωφέλιμο για τη χώρα να ασκήσουν επιτέλους υπεύθυνη αντιπολίτευση.
Ο ελληνικός λαός επέλεξε στις αρχές του 2015 την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο της μεταπολίτευσης να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που δημιούργησε το ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένο πλέον σύστημα της μεταπολίτευσης. Το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και ανηθικότητας, επιτίθεται με όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, για να θέσει εμπόδια στη νέα διακυβέρνηση.
Ένα σύστημα που εκτόξευσε το δημοσιονομικό χρέος της χώρας, εκτίναξε την ανεργία και είναι υπεύθυνο για την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας, κουνάει σήμερα το δάχτυλο στην Κυβέρνηση που φέρνει για πρώτη φορά τη χώρα μπροστά σε μια ικανοποιητική λύση για το χρέος αλλά και σε ορατή έξοδο από τα μνημόνια.
Σε κάθε περίπτωση η έξοδος από την κρίση πρέπει να γίνει με την κοινωνία όρθια. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια κοινωνικά και δημοσιονομικά βιώσιμη συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση του χρέους, θέμα για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνειδητά δεν έκαναν τίποτα.
Το πραγματικό στοίχημα της επόμενης μέρας μετά τη συμφωνία, είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας με κανονικές αμοιβές και ασφάλιση. Αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουμε, τις δημόσιες επενδύσεις που θα συμπαρασύρουν τις ιδιωτικές, τους κοινοτικούς πόρους και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, πρέπει να χτίσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά βιώσιμο.
Το πέρασμα στη νέα εποχή χωρίς μνημόνια και καταναγκασμούς δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα των πολιτικών και των πρακτικών των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα για 40 χρόνια και την κατέστρεψαν.
Θα έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί για πρώτη φορά είναι ορατή η οριστική έξοδος από τα μνημόνια. Για πρώτη φορά είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια συγκεκριμένη λύση για το χρέος.


*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Δηλώσεις συμμετοχής για τη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού "TOURNATUR 2017"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ  ΓΙΑ ΤΗ  ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ   ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «TOURNATUR 2017»
Στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού «TourNatur» που θα διοργανωθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Dusseldorf της Γερμανίας από 1 μέχρι 3 Σεπτεμβρίου 2017, θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Ηπείρου, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού και τις τέσσερεις εποχές του έτους. 
Η  Περιφέρεια προτίθεται να φιλοξενήσει στο περίπτερό της  όσους  επαγγελματίες επιθυμούν να συμμετάσχουν από την Ήπειρο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους το αργότερο ως την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 στo e-mail: i.gkartzonikas@php.gov.gr   (υπόψη κ. Ηλία Γκαρτζονίκα, τηλ 2651087141).  
Επίσης όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μέσω αποστολής διαφημιστικού υλικού, το οποίο θα πρέπει να είναι στη γερμανική γλώσσα για να είναι εύχρηστο (ή στην αγγλική αν δεν υπάρχει η δυνατότητα στη γερμανική), μπορούν να επικοινωνήσουν στο ίδιο email και τηλέφωνο,  ώστε να το στείλουν στο Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου (γραφείο 141) ως την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 στις 2.00 μμ..
"Στοχευμένη" επιλογή της Περιφέρειας Ηπείρου
Η «TourNatur» είναι η σημαντικότερη διεθνής έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στη Γερμανία, η οποία αποτελεί χώρα-στόχο για την Ήπειρο σε αυτό το πεδίο. Προσφέρει   μεγάλη ποικιλία από προϊόντα και υπηρεσίες ενώ προσελκύει τουρίστες από τη συγκεκριμένη χώρα και την Κεντρική Ευρώπη οι οποίοι επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, αναρρίχηση, ιππασία, καγιάκ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στη φύση.
 Επισημαίνεται ότι η διοργάνωση του 2016  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας 43.567 επισκέπτες και  272 εκθέτες και brands από όλο τον κόσμο, οι οποίοι δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τα μεγέθη της επισκεψιμότητας, αλλά και το επίπεδο των ενδιαφερομένων.  Παράλληλα με την Διεθνή Έκθεση «Salon Caravan», οι δύο εκθέσεις προσελκύουν πάνω από 200.000 επισκέπτες και αποτελούν ένα διαδραστικό γεγονός που παρουσιάζεται με τον καλύτερο τρόπο στο Γερμανικό κοινό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες υπαίθρου, όπως η πεζοπορία,  αποτελούν για σημαντικό αριθμό Γερμανών τουριστών μέρος του σχεδιασμού τους, για τις οποίες ξοδεύουν κάθε χρόνο σημαντικό ποσό του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Ειδικά σε ότι αφορά στην πεζοπορία, καταγράφεται ότι το 69% των Γερμανών ενδιαφέρεται για αυτή ενώ ξοδεύει ετησίως πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ για εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελώντας έτσι μία αγορά- στόχο για τους προορισμούς που διαθέτουν περιπατητικά μονοπάτια, αναρριχητικά πεδία κλπ.


  Περισσότερες πληροφορίες για την Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού TourNatur στο: http://www.tournatur.com/

Εντοπίσθηκε φυτεία κάνναβης στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα

Βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε αγρόκτημα (66) δενδρύλλια κάνναβης
Εντοπίστηκε, στο πλαίσιο της διαρκούς και οργανωμένης δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Πρέβεζας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Ειδικών Δράσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας και της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, σε αγροτική περιοχή στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας.
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης και έρευνας, συνελήφθησαν χθες (29-05-2017) το πρωί, ένας 20χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 62χρονος ημεδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράβασης της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, της Νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας και της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Ειδικότερα, χθες το πρωί στην περιοχή της Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας, εντοπίστηκε σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του 62χρονου, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η οποία αποτελούνταν από -66- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,30 έως 1,45 μέτρων περίπου, τα οποία περιποιούνταν ο 20χρονος συλληφθείς.
Τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Στο χώρο της φυτείας και στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια κάνναβης, το χρηματικό ποσό των (320) ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε ο 62χρονος απασχολούσε παράνομα σε αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες τον 20χρονο αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα ενώ στην κατοχή του αλλοδαπού βρέθηκε επιπρόσθετα και κατασχέθηκε μία συσκευασία που περιείχε (475) γραμμάρια φυτικών αποσπασμάτων λαθραίου καπνού.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

''Πρέβεζα-Σαν ταινία παλιού σινεμά'': Κατασυγκίνησε τους απόδημους Πρεβεζάνους και Ηπειρώτες, η παρουσίαση του αξιόλογου βιβλίου του Γιάννη Νικολαϊδη, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα!

Μια μοναδική δουλειά, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την ιστορία της Πρέβεζας και των Πρεβεζάνων, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πολλοί Πρεβεζάνοι, αλλά και Ηπειρώτες, που βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών στην Αθήνα, τη Δευτέρα 29 Μαίου 2017,  όπου και έγινε η παρουσίαση του  λευκώματος του Πρεβεζάνου Γιάννη Νικολαίδη, με τίτλο: "Πρέβεζα-Σαν  ταινία παλιού σινεμά".  Ένα εικονογραφημένο πανόραμα της Πρέβεζας και των ανθρώπων της, αφιερωμένο σε πρόσωπα και γεγονότα στις δεκαετίες του '50, ΄60 και ΄70. Παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου προβλήθηκε σπάνιο οπτικό υλικό και βίντεο της Πρέβεζας και των Πρεβεζάνων. Η εκδήλωση  διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Πρεβεζάνων της Αθήνας, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
 Από το μοναδικό και αξεπέραστο αρχείο που διαθέτει ο Γιάννης Νικολαίδης, ζωντάνεψαν μνήμες, γεγονότα, στιγμές, αλλά και άνθρωποι που έχουν φύγει. Η δουλειά που έκανε ο δημιουργός στο λεύκωμα-βιβλίο του, τόσο από υλικό, όσο και από ποιότητα, είναι πραγματικά αξεπέραστη και είναι ίσως η καλύτερη δουλειά που έχει γίνει ποτέ, για την Πρέβεζα, στον συγκεκριμένο τομέα. 

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεβεζάνων της Αθήνας Αγγελική Τσόλκα και  ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Γιαμάς. 

Το βιβλίο παρουσίασαν, ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μιχάλης Λουκάς, η ηθοποιός και αρχιτέκτων Γεωργία Ζώη και ο συγγραφέας ΄Όθων Τσουνάκος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, η πρώην βουλευτής Μερόπη Καλδή, ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Γιαννούλης, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκτός του Προέδρου, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Ταμίας Διονύσης Τσούτσης και τα μέλη του Δ.Σ. Μαίρη Καραγιώργου και Μαρίνα Τζάκου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Αλέξης Τσέκας, αντιπροσωπεία από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χρήστο Γκόνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζιάγκα, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Αθήνας Κώστας Τσιριβήλας, εκπρόσωποι, από την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, την Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, το Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής, τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά, την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, καθώς και από Αδελφότητες του Νομού Πρέβεζας.
 Η Ηπειρώτισσα ηθοποιός και αρχιτέκτων Γεωργία Ζώη,  συντόνισε και παρουσίασε με μοναδικό και υποδειγματικό τρόπο την εκδήλωση, όπως αυτή ξέρει να κάνει και λόγω της κινηματογραφικής και θεατρικής εμπειρίας της, αλλά και λόγω του χαρίσματος της στην υποκριτική τέχνη και το τραγούδι , ενώ μελωδικά την διάνθισαν οι, Χρίστος Χουβαρδάς και  Βασίλης Τριανταφυλλίδης, από το Ωδείο Πρωτοπορία, που τραγούδησαν παράλληλα και μαζί με την Γεωργία Ζώη, τραγούδια παλαιότερων εποχών. Υπέροχο ήταν και το χορευτικό  της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου.
Τα videos του Γιάννη Νικολαΐδη, με εικόνες και σκηνές της Πρέβεζας και των ανθρώπων της, που προβλήθηκαν κατά την παρουσίαση, κατασυγκίνησαν τον κόσμο, που σχολίασαν θετικότατα την κινηματογραφική δουλειά του δημιουργού.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Δόσης είπε.
''Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, δίνοντας μεγάλη σημασία στη πατρώα γη και ότι έχει σχέση με αυτή,  στην παράδοση, σε πρόσωπα και γεγονότα που συνθέτουν τον ντόπιο πολιτισμό, δέχθηκε με ικανοποίηση τη πρόταση του Συλλόγου Πρεβεζάνων της Αθήνας, να θέσει υπό την αιγίδα της την παρουσίαση στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών το λεύκωμα του Γιάννη Νικολαΐδη, που συζητούμε σήμερα.

Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη 1 Ιουνίου σε χωριά του Πωγωνίου

Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
1) Την Πέμπτη 01-06-2017:
Α) Από ώρα 08:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις περιοχές:
Παλιουρή, Σουλόπουλο, Ραϊκο, Δεσποτικό, Γρανιτσοπούλα, Ριζό, Φωτεινό, Αετόπετρα, Λάβδανη, Βρίστοβο, Αγ. Μαρίνα, Καλοχώρι, Εκκλησοχώρι, Βουτσαρά, Κούρεντα, Γιουργάνιστα, Χίνκα, Λάλιζα, Γκρίμποβο, Βρυσούλα, Πολύδωρο, Ραδοβίζι, Σενίκο, Κερασέα, Βροσύνα, Ζάλογγο, Δοβλά, Βερενίκη, Φτέρη, Λεπτοκαρυά, Ραβενή, Χαραυγή, Καλλιθέα Φιλιατών.
Β) Από ώρα 09:00 πμ έως 10:00 πμ στις περιοχές τμήμα Μπάφρας (πέριξ επιχειρήσεων έπιπλα Σεπετά, Ξυλοτεχνική Ηπείρου, χοιροστάσιο Αλεξίου, Αλουμίνια Μαγκλάρα, χοιροστάσιο Τσιώτα, ΠΑΣΣΙΑΣ FACTORY ΑΕ, ξυλουργείο Βλάχου), ΚΤΕΟ Κατσικάς έως Λύκειο Κατσικάς.
Γ) Από ώρα 08:00 πμ έως 11:30 πμ στις περιοχές: Τμήμα Κουτσελιού (πέριξ πρώην κεραμοποιείου ΑΦΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, Πρατήρια Υγρών Καυσίμων Παπαδόπουλου και Ντακούμη, Αποθήκη Γκάτσα, Σφαγεία ΔΕΛΛΑ - ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ), τμήμα Κατσικάς (πέριξ Κοινοπραξίας ΤΕΒ Α.Ε και Χοιροστασίου Τσιούρη), τμήμα Μπάφρας (πέριξ Πτηνοτροφείου Δερμέτζογλου, πέριξ Αλουμίνια Καρατζένη, Βουστάσιο Κωστόγλου, Αντλιοστάσιο ΣΥΔΚΛΙ), τμήμα Μπιζανίου (πέριξ πτηνοτροφείο Βαφειάδη).

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. 
Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. 
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Τρέμουλο στα χέρια: Πού μπορεί να οφείλεται;

Τί σκέφτεστε όταν βλέπετε τα χέρια ενός ανθρώπου να τρέμουν; Αν και συνήθως η πρώτη αιτία που περνάει από το μυαλό είναι η νόσος Πάρκινσον, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι είναι και η σωστή.
Αντιθέτως, ο τρόμος (όπως λέγεται επιστημονικά το τρέμουλο) των χεριών μπορεί να μην αποτελεί καν ένδειξη σοβαρού προβλήματος.
Όπως εξηγεί ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και υπεύθυνος του Ιατρείου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Πάρκινσον στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν, με τον όρο «τρόμος» (τρέμουλο) περιγράφεται κάθε ακούσια, ρυθμική κίνηση ενός τμήματος ή άκρου του σώματος. Ο τρόμος μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, και μπορεί να οφείλεται σε πολλές και διαφορετικές αιτίες.
«Ο τρόμος του χεριού δεν είναι απειλητικός για τη ζωή, αλλά μπορεί να δυσκολέψει πολύ την καθημερινότητα», λέει. «Μερικές φορές είναι φυσιολογική αντίδραση (π.χ. σε ένα ψυχολογικό στρες ή στην έλλειψη ύπνου και την έντονη κόπωση), ενώ άλλες αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη υποκείμενων ασθενειών. Τις περισσότερες φορές, όμως, δεν έχει μια συγκεκριμένη αιτία, αλλά είναι ιδιοπαθής, δηλαδή άγνωστης αιτιολογίας».

Λήγει την Τετάρτη 31 Μαΐου η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ

Οι πελάτες οι οποίοι επιθυμούν να προβούν στη ρύθμιση των οφειλών τους μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους Καταστήματα, και το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 – 19:00).
Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της Επιχείρησης οι πελάτες μέχρι 31.05.2017, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται, όπως αναλύεται παρακάτω. Εξαιρούνται οι πελάτες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα ρύθμισης το διάστημα από 10.01.2017 έως και 10.03.2017.
Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά:
με οφειλές έως 1.000 ευρώ, παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης άμεσα
με οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, παρέχονται δυο επιλογές:
-άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις
ή
-άμεση καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες:
άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής
ρύθμιση του υπόλοιπου σε μηνιαίες δόσεις που θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Μητρότητα: Η «ενσυνειδητότητα» μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις μέλλουσες και νέες μητέρες

Μία νέα επιστημονική μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο δείχνει ότι η «ενσυνειδητότητα» (mindfulness), δηλαδή μία κατάσταση κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος και έχει επίγνωση για το τι ακριβώς συμβαίνει, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση του φόβου και του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία των γυναικών και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
«Ο φόβος για το άγνωστο μας επηρεάζει όλους και ακόμα περισσότερο τις εγκύους», λέει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Larissa Duncan, καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin. "Με την εφαρμογή των ασκήσεων της ενσυνειδητότητας, οι έγκυες γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο δυνατές να αντιμετωπίσουν τον τοκετό και βίωσαν βελτιωμένη ψυχική ευεξία, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την υγιή προσαρμογή της γυναίκας ως μητέρα κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός βρέφους".
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες που «γυμνάζουν» με αυτόν τον τρόπο τη σκέψη τους και προετοιμάζουν αντίστοιχα το σώμα τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν λιγότερο φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Πολλές γυναίκες ανησυχούν για τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού λόγω των πιθανών κινδύνων για τα βρέφη. Παρόλα αυτά, πιθανά προβλήματα της ψυχικής υγείας μίας μητέρας, όπως η επιλόχειος κατάθλιψη, εάν δεν αντιμετωπισθούν όπως πρέπει, αποτελούν επίσης σημαντικό κίνδυνο για τα βρέφη.