Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα, με τίτλο: «Καθαρή λύση»

Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα «Hellenic Mail» (28/5/2017)
Καθαρή λύση
Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα*
Η ελάφρυνση του χρέους, στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας που ζητάει η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία του δημοσιονομικού διαδρόμου που απαιτείται για να αντιστραφεί το οικονομικό κλίμα και να ξεφύγει η χώρα από την επιτροπεία. Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αμφισβητούσαν την ανάγκη μιας ρύθμισης και χλεύαζαν -όταν δεν υπονόμευαν ανοιχτά- την πολιτική διαπραγμάτευση.
Για πρώτη φορά, παρά τις δυσκολίες, τα πλεονάσματα υπερβαίνουν τους στόχους και όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση. Η ανεργία σπάει το ψυχολογικό φράγμα πέφτοντας κάτω από το εκατομμύριο -που είναι τεράστιο- με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης να ξεπερνούν για πρώτη φορά τις θέσεις μερικής απασχόλησης. Η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ανακάμπτουν, ενώ οι διεθνείς επενδυτές αρχίζουν να κοιτάζουν προς την Ελλάδα, δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές για θέσεις παραγωγικής εργασίας πέραν του τουρισμού.
Η προσπάθεια για την επίτευξη μια συνολικής συμφωνίας συνεχίζεται μετά και τα βήματα που έγιναν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Από την πλευρά μας υλοποιήσαμε όλες τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και βρισκόμαστε σήμερα πριν από ένα νέο ορόσημο, στις 15 Ιουνίου στο Eurogroup, όπου εκφράζεται από πολλές πλευρές η βούληση για τη γεφύρωση των διαφορών, ώστε να έχουμε μια οριστική και συγκεκριμένη λύση. Μια λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια το 2018.
Για τον λόγο αυτό έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι η εφαρμογή των μέτρων που νομοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή εξαρτάται από την πρόοδο στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, όπως είχε συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές τον Ιούλιο του 2015 και τον Μάιο του 2016.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια καθαρή διέξοδο. Και αυτό το αναγνωρίζουν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν αποδεχτεί  ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων και έχει υλοποιήσει πλήρως όλες τις δεσμεύσεις της.
Για εμάς αποτελεί στρατηγική επιδίωξη το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Μια λύση όμως που θα αντιστοιχεί στο οικονομικό κλίμα και στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας. Μια λύση που θα δίνει οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Όλες οι πλευρές καλούνται σήμερα να προβούν στις αναγκαίες υποχωρήσεις και να συμβάλουν, ώστε να αποτυπωθούν με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με ρητές δεσμεύσεις και αποτυπώσεις στο χαρτί. Είναι ώρα μετά από μια μακροχρόνια και δύσκολη περίοδο να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία.
Κι ενώ η χώρα διανύει μια κρίσιμη περίοδο και βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, η ΝΔ τηρεί υποκριτική στάση και συνεχίζει να συμπεριφέρεται λες και το ΔΝΤ και τα μνημόνια τα έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι πρόσφατα θεωρούσε το χρέος βιώσιμο και ζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ενώ είχε δεχτεί πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% μέχρι το 2030. Αντί λοιπόν να ζητάνε «τόσα κι άλλα τόσα μέτρα» και να περιμένουν στη γωνία για να αποτύχει η διαπραγμάτευση, θα ήταν πιο ωφέλιμο για τη χώρα να ασκήσουν επιτέλους υπεύθυνη αντιπολίτευση.
Ο ελληνικός λαός επέλεξε στις αρχές του 2015 την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο της μεταπολίτευσης να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που δημιούργησε το ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένο πλέον σύστημα της μεταπολίτευσης. Το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και ανηθικότητας, επιτίθεται με όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, για να θέσει εμπόδια στη νέα διακυβέρνηση.
Ένα σύστημα που εκτόξευσε το δημοσιονομικό χρέος της χώρας, εκτίναξε την ανεργία και είναι υπεύθυνο για την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας, κουνάει σήμερα το δάχτυλο στην Κυβέρνηση που φέρνει για πρώτη φορά τη χώρα μπροστά σε μια ικανοποιητική λύση για το χρέος αλλά και σε ορατή έξοδο από τα μνημόνια.
Σε κάθε περίπτωση η έξοδος από την κρίση πρέπει να γίνει με την κοινωνία όρθια. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια κοινωνικά και δημοσιονομικά βιώσιμη συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση του χρέους, θέμα για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνειδητά δεν έκαναν τίποτα.
Το πραγματικό στοίχημα της επόμενης μέρας μετά τη συμφωνία, είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας με κανονικές αμοιβές και ασφάλιση. Αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουμε, τις δημόσιες επενδύσεις που θα συμπαρασύρουν τις ιδιωτικές, τους κοινοτικούς πόρους και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, πρέπει να χτίσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά βιώσιμο.
Το πέρασμα στη νέα εποχή χωρίς μνημόνια και καταναγκασμούς δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα των πολιτικών και των πρακτικών των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα για 40 χρόνια και την κατέστρεψαν.
Θα έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί για πρώτη φορά είναι ορατή η οριστική έξοδος από τα μνημόνια. Για πρώτη φορά είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια συγκεκριμένη λύση για το χρέος.


*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.