Τρίτη 30 Μαΐου 2017

''Πρέβεζα-Σαν ταινία παλιού σινεμά'': Κατασυγκίνησε τους απόδημους Πρεβεζάνους και Ηπειρώτες, η παρουσίαση του αξιόλογου βιβλίου του Γιάννη Νικολαϊδη, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα!

Μια μοναδική δουλειά, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την ιστορία της Πρέβεζας και των Πρεβεζάνων, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πολλοί Πρεβεζάνοι, αλλά και Ηπειρώτες, που βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών στην Αθήνα, τη Δευτέρα 29 Μαίου 2017,  όπου και έγινε η παρουσίαση του  λευκώματος του Πρεβεζάνου Γιάννη Νικολαίδη, με τίτλο: "Πρέβεζα-Σαν  ταινία παλιού σινεμά".  Ένα εικονογραφημένο πανόραμα της Πρέβεζας και των ανθρώπων της, αφιερωμένο σε πρόσωπα και γεγονότα στις δεκαετίες του '50, ΄60 και ΄70. Παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου προβλήθηκε σπάνιο οπτικό υλικό και βίντεο της Πρέβεζας και των Πρεβεζάνων. Η εκδήλωση  διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Πρεβεζάνων της Αθήνας, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
 Από το μοναδικό και αξεπέραστο αρχείο που διαθέτει ο Γιάννης Νικολαίδης, ζωντάνεψαν μνήμες, γεγονότα, στιγμές, αλλά και άνθρωποι που έχουν φύγει. Η δουλειά που έκανε ο δημιουργός στο λεύκωμα-βιβλίο του, τόσο από υλικό, όσο και από ποιότητα, είναι πραγματικά αξεπέραστη και είναι ίσως η καλύτερη δουλειά που έχει γίνει ποτέ, για την Πρέβεζα, στον συγκεκριμένο τομέα. 

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεβεζάνων της Αθήνας Αγγελική Τσόλκα και  ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Γιαμάς. 

Το βιβλίο παρουσίασαν, ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μιχάλης Λουκάς, η ηθοποιός και αρχιτέκτων Γεωργία Ζώη και ο συγγραφέας ΄Όθων Τσουνάκος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, η πρώην βουλευτής Μερόπη Καλδή, ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Γιαννούλης, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκτός του Προέδρου, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Ταμίας Διονύσης Τσούτσης και τα μέλη του Δ.Σ. Μαίρη Καραγιώργου και Μαρίνα Τζάκου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Αλέξης Τσέκας, αντιπροσωπεία από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χρήστο Γκόνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζιάγκα, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Αθήνας Κώστας Τσιριβήλας, εκπρόσωποι, από την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, την Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, το Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής, τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά, την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, καθώς και από Αδελφότητες του Νομού Πρέβεζας.
 Η Ηπειρώτισσα ηθοποιός και αρχιτέκτων Γεωργία Ζώη,  συντόνισε και παρουσίασε με μοναδικό και υποδειγματικό τρόπο την εκδήλωση, όπως αυτή ξέρει να κάνει και λόγω της κινηματογραφικής και θεατρικής εμπειρίας της, αλλά και λόγω του χαρίσματος της στην υποκριτική τέχνη και το τραγούδι , ενώ μελωδικά την διάνθισαν οι, Χρίστος Χουβαρδάς και  Βασίλης Τριανταφυλλίδης, από το Ωδείο Πρωτοπορία, που τραγούδησαν παράλληλα και μαζί με την Γεωργία Ζώη, τραγούδια παλαιότερων εποχών. Υπέροχο ήταν και το χορευτικό  της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου.
Τα videos του Γιάννη Νικολαΐδη, με εικόνες και σκηνές της Πρέβεζας και των ανθρώπων της, που προβλήθηκαν κατά την παρουσίαση, κατασυγκίνησαν τον κόσμο, που σχολίασαν θετικότατα την κινηματογραφική δουλειά του δημιουργού.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Δόσης είπε.
''Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, δίνοντας μεγάλη σημασία στη πατρώα γη και ότι έχει σχέση με αυτή,  στην παράδοση, σε πρόσωπα και γεγονότα που συνθέτουν τον ντόπιο πολιτισμό, δέχθηκε με ικανοποίηση τη πρόταση του Συλλόγου Πρεβεζάνων της Αθήνας, να θέσει υπό την αιγίδα της την παρουσίαση στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών το λεύκωμα του Γιάννη Νικολαΐδη, που συζητούμε σήμερα.


Ένα λεύκωμα που στοιχειοθετείται από τον Νικολαΐδη με αγάπη για την Πρέβεζα, ευαισθησία και μέσα από ένα μεγάλο πλήθος φωτογραφιών, όπως άλλωστε και ο ίδιος αναφέρει, σπάνιων φωτογραφιών, με τις οποίες ξετυλίγονται εικόνες, ήθη, έθιμα και αναμνήσεις της νοσταλγικής εποχής των δεκαετιών του 50, 60 και 70, του περαμένου αιώνα. Από το μοναδικό και αξεπέραστο αρχείο που διαθέτει ο Γιάννης Νικολαΐδης, ζωντανεύουν μνήμες, γεγονότα, στιγμές, αλλά και άνθρωποι που έχουν φύγει. Μια μοναδική δουλειά, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την ιστορία της Πρέβεζας. Ένα βιβλίο με οπτικό υλικό, που στη σημερινή παρουσίαση συνοδεύεται από βίντεο της Πρέβεζας και των Πρεβεζάνων. Τέτοιες δουλειές σπάνιας ομορφιάς και καλαισθησίας, όπως αυτή του Γιάννη Νικολαΐδη, προβάλλουν την περιοχή και είναι ανεκτίμητης αξίας. Πρόκειται για δουλειές που ενδυναμώνουν την ιστορία της Πρέβεζας και είναι κατάλληλες για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι πιο παλιοί
Εικόνες της Πρέβεζας μιας άλλης εποχής, που καταγράφουν την πολιτιστική της ανάπτυξη, το εμπόριο που είχε σχέση με το λιμάνι της, το μεγαλύτερο τότε εμπορικό της Ηπείρου, πυλώνας εξόδου της Ηπείρου στην άλλη Ελλάδα και την Ευρώπη. Αλλά και μια Πρέβεζα της εργασίας, της  γεωργικής και αλιευτικής ανάπτυξης και της επερχόμενης τουριστικής εξέλιξης.
''Ο άνθρωπος, κάθε φορά που η πραγματικότητα τον συνθλίβει, χρειάζεται ένα καταφύγιο. Το όνειρο. Όχι για να δραπετεύσει από τη ζωή, αλλά για να πάρει δύναμη για να αμυνθεί'' γράφει ο Γιάννης Νικολαΐδης στην εισαγωγή. Πράγματι, αυτό το βιβλίο μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε, αυτή την σκοτεινή περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Καλοτάξιδο το βιβλίο αγαπητέ Γιάννη Νικολαΐδη και αναμένουμε τη συνέχεια του, με ένα νέο άλμπουμ με τις επόμενες δεκαετίες, μετά από αυτές του '50, του ΄60 και του ΄70, μέχρι  το 2017''.
Ο δημιουργός του λευκώματος κλείνοντας την εκδήλωση είπε ότι ''θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά σας ταξιδέψαμε στο όνειρο και ότι καταφέραμε να σας συγκινήσουμε με εικόνες προσώπων και πραγμάτων που δυστυχώς έφυγαν για πάντα'' .

Εμείς τονίζουμε ότι, τέτοιες δουλειές σπάνιας ομορφιάς και καλαισθησίας, όπως αυτή του Γιάννη Νικολαΐδη, προβάλλουν την περιοχή της Πρέβεζας και είναι ανεκτίμητης αξίας. Πρόκειται για δουλειές που ενδυναμώνουν την ιστορία της Πρέβεζας και είναι κατάλληλες για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι πιο παλιοί, αφού οι αναφορές στις δεκαετίες, του 70 και του 60 συγκίνησαν πολλούς Πρεβεζάνους και πολλές Πρεβεζάνες. Συγχαρητήρια Γιάννη!