Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Χιονισμένα τοπία από τον Άνω Καλαμά

Φωτό: Δάφνη Νίκου-Παρακάλαμος 17-01-2017
Φωτό: Χαλντούπης Γιάννης-Κάμπος Παρακαλάμου 17-01-2017
Φωτό: Giannoula-Bolosi Skordou-Παρακάλαμος 16-01-2017
Φωτό: Kostas Roupas-Λίμνη Ριαχόβου 16-01-2017
Συνεχίζει για δεύτερη βδομάδα με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία που πλήττει το Πωγώνι, με έντονες βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και παγετό. 

Με λαμπρότητα και με θρησκευτική κατάνυξη γιόρτασαν τα Γιάννινα τον Πολιούχο τους

Με λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, παρά το κρύο και την βροχή τα Γιάννινα γιόρτασαν τον Πολιούχο τους.

Χοροσταντούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου και Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου τελέστηκε σήμερα το πρωί αρχιερατική θεία λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Πάργης και στη συνέχεια ακολούθησε η λιτανεία των ιερών λειψάνων, η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου έγινε δοξολογία.

Υποχρεωτική για όλους τους αγρότες η συμπλήρωση του εντύπου Ε3

Υποχρεωτική είναι η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 από τους αγρότες ανεξάρτητα από το αν τηρούν βιβλία ή όχι ή εντάσσονται στο κανονικό ή στο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ έχουν τη δυνατότητα με συμπληρωματική δήλωση να δηλώσουν αναδρομικά τις επιδοτήσεις στο έτος που δημιουργήθηκε το δικαίωμα είσπραξης.
Τα παραπάνω προκύπτουν από διευκρινίσεις της υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, σχετικά με το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος των αγροτών. 
Σύμφωνα με το έγγραφο της υφυπουργού, που απεστάλη στη Βουλή, δεν γίνεται καμία διάκριση σχετικά με το εάν κάποιος έχει ενταχθεί ή όχι σε κάποιο από τα καθεστώτα του ΦΠΑ. 
Για όσους δηλώσουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 (Πίνακας ΣΤ'), ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απαλλαγή ή όχι από την τήρηση βιβλίων του Κ.Φ.Α.Σ. και την ένταξή τους ή όχι στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Η Δ/νση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της Γ.Γ.Δ.Ε. (Α.Α.Δ.Ε.) βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τη Δ/νση Πληρωμών Αγρ. Ενίσχυσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ούτως ώστε οι βεβαιώσεις που θα χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα φέρουν τους απαραίτητους χαρακτηρισμούς για την ορθή φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο μαθητής Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ


Ύστερα από διάκριση στον ευρωπαϊκό γραπτό διαγωνισμό EUROSCOLA
  Την εμπειρία να εκπροσωπήσει την Ήπειρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο και να βιώσει τη συμμετοχή του, ως ευρωβουλευτής θα έχει ο μαθητής Β' τάξης Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, Σπυρίδων Στρούμπης. Μαζί με ακόμη 23 επιτυχόντες μαθητές από Λύκεια της Ηπείρου, συμμετείχε στο γραπτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στα Λύκεια της Ηπείρου για το πρόγραμμα EUROSCOLA και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου στην Ημερίδα, που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017.
Ο Σπ. Στρούμπης είναι ο μοναδικός μαθητής που διακρίθηκε από τα ιδιωτικά Λύκεια της Ηπείρου και θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και να εκφράσει τις απόψεις του για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.
Η επιλογή των μαθητών έγινε μετά από γραπτό διαγωνισμό με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια: πολιτικά δικαιώματα και συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης. 
Όπως ορίζεται στο Άρθρο 9 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), η ευρωπαϊκή ιθαγένεια αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. 
Ποιά δικαιώματα απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη και πώς αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας;» 
Η αξιολόγηση των εργασιών έγινε από επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου, η οποία επέλεξε τις καλύτερες εργασίες. Επίσης, στην επιλογή των μαθητών έπαιξε ρόλο το επίπεδο γνώσης στις ξένες γλώσσες αλλά και η γενική επίδοση στα μαθήματα του Σχολείου.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ συγχαίρουν θερμά τον μαθητή για την επιτυχία του, που σηματοδοτεί την αφετηρία για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.

Η Αδελφότητα Βροσινιωτών Ηπείρου Αθήνας, ανταμώνει, κόβει τη Πίτα της και διασκεδάζει, τη Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, ώρα 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο «Το Έλατο», Λεωφόρος Χασιάς και Ανθέων 1, στη Φυλή

Aνακοίνωση

Η Αδελφότητα μας θα κάνει την ετήσια εκδήλωση-αντάμωμα της, τη Κυριακή 29 Ιανουαρίου2017, ώρα 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο «Το Έλατο», Λεωφόρος Χασιάς και Ανθέων 1, στη Φυλή, με τη κομπανία του Δόκιμου Χαραλάμπους. Προσοχή.
Η εκδήλωση είναι το μεσημέρι Κυριακή.
Μετάβαση από την Αττική οδό, έξοδος 6 προς Λεωφόρος Φυλή.
Τιμή κάρτας 17 ευρώ.
Περιλαμβάνει φαγητό και ποτά απεριόριστα.
Επίσης θα γίνει κοπή πίτας και βράβευση παιδιών που μπήκαν σε ανώτατες και ανώτερες σχολές.
Σας περιμένουμε με τους φίλους σας να περάσουμε καλά όπως γίνεται κάθε χρόνο.


Το Δ.Σ.

Καναλλάκι Πρέβεζας: Συνελήφθη 30χρονος ημεδαπός, για κατοχή ποσότητας κάνναβης βάρους (220) γραμμαρίων

Συνελήφθη, χθες (16-01-2017) το απόγευμα στο Καναλλάκι Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 30χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 30χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (220) γραμμαρίων.

H προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ενώ ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Εγκαίνια της Έκθεσης Τροχαίας που διοργανώνεται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 20-01-2017, στην Ηγουμενίτσα

Οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται την Έκθεση και να ενημερώνονται για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία με αστυνομικούς, όσο και μέσα από διαδραστικά μέσα και σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό
Η Έκθεση Τροχαίας του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, άνοιξε χθες (16-01-2017) τις πόρτες της, στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Η λειτουργία της Έκθεσης Τροχαίας θα διαρκέσει μέχρι την 20 Ιανουαρίου 2017, κατά τις ώρες 09:00 έως 14:00 και 16:00 έως 21:00.
Η δράση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ευαισθητοποίηση των οδηγών και των μαθητών, σε θέματα οδικής ασφάλειας και πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας, θα μπορούν να ενημερωθούν πρακτικά για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και να κάνουν χρήση προσομοιωτή σύγκρουσης, προκειμένου, μέσα από τη βιωματική μάθηση, να αντιληφθούν πρώτον τη σπουδαιότητα χρήσης της ζώνης ασφάλειας και δεύτερον την οδηγική συμπεριφορά ενός οχήματος σε διάφορες συνθήκες οδήγησης.
Οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα με τη βοήθεια έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία με έμπειρους και εκπαιδευμένους τροχονόμους, να ενημερωθούν για θέματα ασφαλής κυκλοφορίας και χρήσης της οδού.
Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν χθες (16-01-2017) το απόγευμα, απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ηλίας Ντόντης, ο Αιδεσιμότατος Ελευθέριος Κωνσταντής, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου, οι Βουλευτές Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης και κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Νικόλαος Κάτσιος, η Δήμαρχος Σουλίου κα. Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Μιχαήλ Γκίκας και ο Αντιδήμαρχος Φιλιατών κ. Πέτρος Κατσάρης, ως εκπρόσωποι των Δημάρχων.
Την εκδήλωση που παρακολούθησαν πολίτες κάθε ηλικίας, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Διοικητής του 628 Τάγματος Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Κολιός, ο Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας Πλοίαρχος Αντώνιος Μάζης, ο Υποδιοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας Πυραγός Ευάγγελος Πανταζής, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κ. Ανδρέας Νταής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρος Πάσχος καθώς και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων, συλλόγων και μέσων μαζικής μεταφοράς.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις από τον Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας, Αστυνόμο Α΄ Ανδρέα Οικονόμου, από τον ορθοπεδικό του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, κ. Δημήτριο Τσιαμπά και από την ψυχολόγο και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας, κα. Σπυριδούλα Πέτσιου.
Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν ήταν κατά σειρά:
Τροχαία ατυχήματα. Προβληματισμοί και διαπιστώσεις
Τροχαία Ατυχήματα – Κακώσεις

Ψυχολογικές συνιστώσες τροχαίων ατυχημάτων.

Ποιες επιχειρήσεις θα βάλουν μηχανήματα καρτών το επόμενο χρονικό διάστημα

Όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών κα Αικατερίνη Παπανάτσιου μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που θα υποχρεωθούν να δέχονται συναλλαγές με μηχανήματα υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (PΟS). Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κα Παπανάτσιου, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε την απόφαση με την οποία θα ορίζονται οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμών.
Η απόφαση αυτή θα προβλέπει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα καταστεί υποχρεωτική η αποδοχή συναλλαγών μέσω μηχανημάτων POS για τα καταστήματα εστίασης, τους ηλεκτρολόγους, τους υδραυλικούς και κάποια ακόμη ελεύθερα επαγγέλματα, κ.λπ.
Μετά μέχρι τέλος του έτους θα προστεθεί μια άλλη ομάδα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018.

Η κα Παπανάτσιου αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν και επαγγελματίες οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση λόγω αναντιστοιχίας κέρδους με προμήθεια τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές θα ενταχθούν τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, τα μικρά μπακάλικα.

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, έναν μη νόμιμο μετανάστη

Συνελήφθησαν, σήμερα (16-01-2017) το μεσημέρι στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων και Άνω Πωγωνίου, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 49 και 48 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έναν ομοεθνή τους, μη νόμιμο μετανάστη.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 49χρονος, με συνοδηγό τον 48χρονο, διαπίστωσαν ότι μετέφεραν παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, έναν 24χρονο ομοεθνή τους, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων του 24χρονου αλλοδαπού, προέκυψε ότι σε βάρος του, εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία και που χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην  Επαρχιακή Οδό προς Θεοδώριαννα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, καθώς επίσης και η κυκλοφορία των φορτηγών στο Δίκτυο Κακαβιάς Ιωαννίνων.
Επίσης η κυκλοφορία γίνετε μόνο με αλυσίδες στους παρακάτω δρόμους:
-Εθνική Οδό  Ιωαννίνων – Κοζάνης, από 45 ο έως 105ο χλμ.
-Επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Α.Τ. Πυρσόγιαννης και Κόνιτσας.
-Εθνική Οδό Άρτας -Τρικάλων, από 67ο έως 76ο χλμ (Αθαμάνιο-Σκαρπάρη)

- Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 30χρονος ημεδαπός φυγόποινος

Συνελήφθη, σήμερα (16-01-2017) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 30χρονος ημεδαπός, για καταδικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του 30χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ιωαννίνων, σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, για αντίσταση.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Πότε θα ξεκινήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Πώς θα λάβετε το Επίδομα Αλληλεγγύης

Νέα παράταση παίρνει το άνοιγμα της εφαρμογής για την αίτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Το άνοιγμα της εφαρμογής περιμένουν από την αρχή του χρόνου περίπου 250.000 οικογένειες σε όλη την χώρα οι οποίες διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Το πρόβλημα που υπάρχει και εξετάζεται η λύση του από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας και του δήμους είναι η κάλυψη όσων δικαιούνται το ΚΕΑ για όσο καιρό καθυστερήσει η υποβολή των αιτήσεων με δεδομένο ότι το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα από αυτόν που έγινε η αίτηση για την χορήγησή του.
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο εργασίας επεξεργάζεται ήδη την επέκταση κατά ένα μήνα στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης για να στηριχθούν οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, κατά το μήνα Ιανουάριο.
Οι αιτήσεις για την είσπραξη του επιδόματος θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.keaprogram.gr , μετά τις 20 Ιανουαρίου.
Αίτηση θα πρέπει να κάνουν και οι παλαιοί δικαιούχοι. Τα βήματα είναι πολύ απλά και σχεδόν το σύνολο των στοιχείων βγαίνει αυτόματα όπως και η τελική απάντηση.
Η αίτηση είτε εγκρίνεται αμέσως, είτε όχι. Δεν περνάει από επιτροπή, γεγονός που μειώνει το συνηθισμένο ελληνικό γραφειοκρατικό χρόνο.
Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι:
-Αριθμός ΑΜΚΑ
-ΑΦΜ
-Πληροφορίες για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία
-Απόδειξη διαμονής
-Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού
-Για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα
Ο θεσμός αφορά πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και θα λάβουν:

Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”: Τα κριτήρια για την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α με τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων


Το  Κέντρο Εξυπηρέτησης  Αγροτών του Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κάνει γνωστό στους αγρότες  ότι  σύμφωνα  με  την  ΠΟΛ 1201/28-12-2016  τα κριτήρια  για την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α με τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων είναι τα παρακάτω:
1. Ακαθάριστα  έσοδα από πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχή αγροτικών  υπηρεσιών πάνω από 15.000,00 € κατά το προηγούμενο έτος 2016 και
2. Είσπραξη επιδοτήσεων συνολικής αξίας πάνω από 5.000,00 € κατά το έτος 2016.
Σε  ότι  αφορά τον προσδιορισμό του ορίου των 5.000,00 € από επιδοτήσεις, λαμβάνονται υπόψη το συνολικό ποσό το οποίο εισέπραξε ο αγρότης από οποιαδήποτε επιδότηση όπως πράσινη ενίσχυση, βασική ενίσχυση, ενίσχυση για νέους γεωργούς, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτική αποζημίωση, κ.λ.π., έστω κι αν αυτές αφορούν προηγούμενα χρόνια.
Δεν θεωρούνται επιδοτήσεις και δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν στο όριο των 5.000,00 € οι κάθε είδους ενισχύσεις που αφορούν την πραγματοποίηση επενδύσεων καθώς και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ, επομένως όσοι αγρότες εισέπραξαν ποσά επιδοτήσεων κατά το έτος 2016 πάνω από 5.000,00 € ακόμη κι αν αυτά αφορούν παλαιότερα χρόνια (π.χ. 2014, 2015 κ.λ.π.) πρέπει να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς  Φ.Π.Α.  και να βγάλουν βιβλία εσόδων – εξόδων.
Η προθεσμία λήγει την 31-01-2017.
Τέλος όσοι αγρότες ασκούν κι άλλο επάγγελμα για το οποίο έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, θα πρέπει να εντάξουν και την αγροτική τους δραστηριότητα στα βιβλία ανεξάρτητα αν έχουν πωλήσεις κάτω από 15000,00 € ή εισέπραξαν επιδοτήσεις κάτω από 5.000,00 €.

Για  περισσότερες  πληροφορίες θα απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2651070961-5, Γεν. Δ/ντή κ. Βασίλειο  Μήτσιο ή να επισκεφτείτε προσωπικά το ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

Προϋποθέσεις για σύνταξη από τα 52 και 55 για 500.000 γονείς σε τέσσερα Ταμεία

Σύνταξη από τα 52 και τα 55 χρόνια «κλειδώνουν» οι γονείς με ανήλικα τέκνα ή με τρία παιδιά που είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 σε ΙΚΑ, Δημόσιο και Ειδικά Ταμεία, όπως ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Τύπου κ.α.
Περισσότεροι από 500.000 ασφαλισμένοι με παιδιά μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης σε αυτά τα όρια ηλικίας με προϋποθέσεις που διαφέρουν από ταμείο σε ταμείο. Σύμφωνα με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που έκανε σε έναν ειδικό οδηγό ο «Ελεύθερος Τύπος». 
Οι προϋθέσεις συνταξιοδότησης διαφέρουν από ταμείο σε ταμείο  ενώ οι πιο ευνοϊκές διατάξεις για σύνταξη γονέων είναι στο Δημόσιο. Και μάλιστα, με μια συμπληρωματική ερμηνεία του νόμου 3863/2010, όσοι αποκτούν παιδί μετά το 2013 εξομοιώνονται με τους γονείς που είχαν ανήλικο ως το 2012 και αυτομάτως κατοχυρώνουν όρια ηλικίας για σύνταξη που ξεκινούν από τα 52 ή από τα 55 ή στα 58 μετά την αύξηση που ισχύει από 19/8/2015 και μετά
Με αυτή την ερμηνευτική διάταξη, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν ανήλικο μέχρι το 2012, αλλά απέκτησαν παιδί μετά το 2013, γλιτώνουν ως και 12 χρόνια από την αύξηση των ορίων ηλικίας και, αντί για τα 67, θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη στα 55, αν έκλεισαν το 52ο έτος από την 1η/1/2013 έως την 31η/12/2015.

Νέα λειτουργία του ΟΓΑ Ηπείρου

Η Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΓΑ Ηπείρου, συνεχίζει τη λειτουργία της με τη χορήγηση  παροχών χρηματοδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είναι τα οικογενειακά επιδόματα και το επίδομα αλληλεγγύης σε ανασφάλιστα υπερήλικα άτομα.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται καθημερινά 9-12, στα  ίδια γραφεία 8ης Μεραρχίας 8, στο συγκρότημα ''Ριζάρειος Πολιτεία''.
Τηλ. Επικοινωνίας  κοινού, 2651370840.
Στην ιστοσελίδα www.oga.gr , παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφορίες για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.
Για θέματα ασφάλισης, συντάξεων και μητρώου ασφαλισμένων, οι πρώην ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και νυν ΕΦΚΑ, θα εξυπηρετούνται από το Περιφερειακό Τμήμα Αγροτών Ηπείρου, του ΕΦΚΑ, που στεγάζεται επίσης στην παραπάνω διεύθυνση

Παρατείνεται μέχρι τις 8 Μαΐου η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Μέχρι τις 8 Μαΐου παρατείνεται η ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, η οποία ολοκληρώνεται στις 8 Φεβρουαρίου.

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, του οποίου η ισχύς παρατείνεται μέχρι τον Μάιο, θα αντικατασταθεί από το νόμο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος που ήταν σε ανοικτή διαβούλευση μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για ειδική άδεια οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων - Ιανουάριος 2017

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, προκηρύχθηκαν οι εξετάσεις για την ανανέωση και απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων. 
Οι εξετάσεις ανανέωσης θα διεξαχθούν την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 9.00 π.μ. και οι εξετάσεις για την απόκτηση νέων αδειών την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, επίσης ώρα 9.00 π.μ..
Εξεταστικό Κέντρο ορίστηκε η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr