Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Γιάννενα: Δενδρογαλιά βόλταρε στο κέντρο της πόλης

Φωτό: Jojo Monegaskou
Αναστάτωση επικράτησε στο κέντρο της πόλης, το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν έκανε την εμφάνισή του ένα φίδι (δενδρογαλιά), μήκους 1,5 μέτρου περίπου.
Οι περαστικοί τρόμαξαν στη θέα του, ενώ το φίδι κρύφτηκε σε ένα κλειστό περίπτερο απέναντι από το Ρολόι.

Στο σημείο έφτασε η Πυροσβεστική και οι  πυροσβέστες κατάφεραν να πιάσουν το φίδι, το οποίο τοποθετήθηκε σε ένα χάρτινο κουτί, για να απελευθερωθεί στη συνέχεια στο φυσικό του περιβάλλον, μακριά από την πόλη.

«Πράσινο φως» για τη μετατροπή των ΙΧ από βενζινοκίνητα σε "αεριοκίνητα"


Ανασταλτικός παράγοντας το υψηλό κόστος μετατροπής, που κυμαίνεται από 3.000-5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», πλέον ανοίγει ο δρόμος για τον πολλαπλασιασμό των συνεργείων που θα αναλαμβάνουν την εγκατάσταση του «kit» φυσικού αερίου.
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή των αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε «αεριοκίνητα».
Μετά τη χρήση υγραερίου, οι οδηγοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν και την κίνηση με φυσικό αέριο το οποίο είναι το φθηνότερο καύσιμο που διατίθεται αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Με την απόφαση καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές του ειδικού εξοπλισμού με τον οποίο θα καταστεί δυνατή η χρήση πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για την κίνηση των αυτοκινήτων αλλά και οι όροι και προϋποθέσεις ελέγχου.

Μείωση κατά 20% τις δαπάνες τους για σούπερ μάρκετ οι οικογένειες την τελευταία διετία

Το «Έθνος της Κυριακής», αναφέρει ότι μέσα σε μία διετία οι οικογένειες έκοψαν κατά 20% τις δαπάνες τους για σούπερ μάρκετ ενώ ψωνίζουν περισσότερες φορές, λιγότερα προϊόντα και μάλιστα όχι μόνο από μία αλυσίδα.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δύο έρευνες, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταναλωτική συμπεριφορά και του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.
Σύμφωνα με την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου που έγινε σε 2.100 νοικοκυριά οι πιο φτωχοί δεσμεύουν μεγαλύτερο αναλογικά ποσό από το εισόδημά τους για αγορά ειδών σούπερ μάρκετ.
Πλέον το 65,8% (47,3% πέρυσι) αγοράζει φθηνότερα προϊόντα, το 72% (65,3% πέρυσι) λιγότερα, το 75,9% συγκρίνει τιμές σε προϊόντα και καταστήματα και το 61,7% περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα.

Αρτοπούλα Ιωαννίνων: Θανατηφόρο τροχαίο μετά από ανατροπή γεωργικού ελκυστήρα


Χθες (07-06-2014) το μεσημέρι στην Αρτοπούλα Ιωαννίνων, γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ) που οδηγούσε 54χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων. 

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 47χρονος υπήκοος Αλβανίας διεθνώς διωκόμενος από τις ελβετικές Αρχές

O 47χρονος είχε αποδράσει το 1997 από Φυλακές της Ελβετίας, όπου εξέτιε ποινή για εμπόριο κοκαΐνης

Συνελήφθη χθες (07-06-2014) το μεσημέρι, στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας 47χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ελβετικές αρχές.
Σύμφωνα το παραπάνω ένταλμα, ο 47χρονος διώκεται, διότι το 1997 είχε αποδράσει από φυλακές της Ελβετίας, όπου ήταν κρατούμενος, εκτίοντας ποινή για πώληση (5) κιλών και (320) γραμμαρίων κοκαΐνης.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

mobbing-Διαφθορά

Στο ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) που υπηρετώ, έχουν γίνει εκατοντάδες προσλήψεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το απόλυτο καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας, που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και ως εκ τούτου και με παράνομες προσλήψεις και άλλες, δήθεν νομιμοφανείς.
Σε ένα τέτοιο καθεστώς οικογενειοκρατίας, παράνομων προσλήψεων αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, κλικών, κομματισμού, ημετέρων, ανομίας, διαπλοκής κ.λπ., εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση διαμορφώθηκαν άθλιες εργασιακές συνθήκες. 
Για να σώσουν την οικογενειοκρατία, τους αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, την διαπλοκή, την ανομία, τις “φαμίλιες”, τους ημέτερους, επινοούν κάθε είδους τεχνάσματα και μεθοδεύσεις. 

Ένας Ηπειρώτης κοντράρει τις πολυεθνικές

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, ο Πέτρος Σεπετάς έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές (ΜΒΑ) στις ΗΠΑ, εργαζόταν ως γενικός διευθυντής στην Κόνζακ ΑΕ., μια βιομηχανία χυμών και κομποστών στην Άρτα, που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. 
Έγκαιρα, όμως, διέβλεψε μια επιχειρηματική ευκαιρία στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού, όπου από τότε κυριαρχούσαν πολυεθνικοί όμιλοι όπως η Nestle και η 3E.
Αρκετοί, τότε, απέτρεψαν τον επιχειρηματία να αναλάβει το ρίσκο δημιουργίας μιας εταιρείας εμφιαλώσεως νερού με έδρα τα Γιάννενα, όπως παραδέχεται. 
Ο Πέτρος Σεπετάς, όμως δεν ασπάστηκε τις απόψεις τους και έτσι το 1990 δημιουργήθηκε – με τη συνδρομή και άλλων μετόχων - η “Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων” (ΗΒΕ) ΑΕ, πιο γνωστή ως “Βίκος”.

Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη, η συγκέντρωση ειδών για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Στην Περιφέρεια Ηπείρου/Περιφερειακό Ταμείο
Ποια είδη είναι άκρως απαραίτητα

Μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη μπορούν, όσοι επιθυμούν,  να προσφέρουν είδη προσωπικής υγιεινής και γενικής οικιακής χρήσης για την Κιβωτό του Κόσμου στην Πωγωνιανή.
Αυτό ανακοινώθηκε χθες  από τους συντελεστές του έργου VERSO, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται στα γραφεία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, που βρίσκονται στη στοά Σάρκα. (2ος όροφος, τηλ. Επικοινωνίας 26510- 34054 κ. Ελ. Καλαμπόκα).
Αυξημένη ανάγκη υπάρχει για είδη προσωπικής οικιακής χρήσεως, όπως αφρόλουτρα, σαμπουάν, χαρτί υγείας, αντιηλιακά, απορρυπαντικά, μαλακτικά καθώς επίσης και για τρόφιμα, όπως ψωμί για τόστ, διάφορα σνακ για τα παιδιά.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η απόφαση για παράταση δόθηκε εξαιτίας της θερμής ανταπόκρισης που έχει δείξει το Ηπειρωτικό κοινό.

Πάνω από 8.500 οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κοντά στις 10.000 αναμένεται ότι θα είναι οι αιτήσεις που θα κατατεθούν για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 8.500 αιτήσεις, με το υπουργείο να σημειώνει ότι πολλοί από τους ενδιαφερόμενους διαθέτουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και αυτό που θέλουν είναι «να αλλάξουν τρόπο ζωής επιδιδόμενοι στην αγροτική επιχειρηματικότητα, όπου υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές».

Τρεις Αλβανοί ζωοκλέφτες παράτησαν 100 αγελάδες λίγα μέτρα πριν τα σύνορα!

Κυνηγημένοι από τους κτηνοτρόφους της Πωγωνιανής…
Άγρυπνοι οι Πωγωνήσιοι μετά και το χθεσινό συμβάν

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε χθες περιστατικό απόπειρας κλοπής κοπαδιού στο ακριτικό Πωγώνι, επαναφέροντας το καυτό ζήτημα της έλλειψης αστυνόμευσης στα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Εκτός λοιπόν από τα σπίτια, τελευταία στόχος των Αλβανών διαρρηκτών, οι οποίοι περνούν ανενόχλητοι από αφύλακτες διαβάσεις, έχουν μπει και τα ζώα, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να έχουν κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο τους!

Νέα όρια στις άμεσες ενισχύσεις φέρνει η νέα ΚΑΠ

Δεν θα καταβάλλονται άμεσες ενισχύσεις κάτω των 250 € ετησίως ανά εκμετάλλευση, από το 2015, σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων στις 3 Ιουνίου, για λόγους που έχουν σχέση με το κόστος λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων και το δημοσιονομικό κόστος για τους ελέγχους και τις πληρωμές.
Σημειώνεται πως μέχρι φέτος το όριο αυτό ήταν στα 200 € και θα ισχύσει.
Επίσης, προτείνεται η μείωση των ενισχύσεων των μεγάλων εκμεταλλεύσεων, καθώς θεωρείται λογική για την Ελλάδα που διαθέτει πολλούς μικρούς δικαιούχους, οι οποίοι έχουν ανάγκη τις ενισχύσεις για την επιβίωση τους.
Όπως αναφέρθηκε, το άρθρο 11 του κανονισμού 1307/13 δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Κ να μειώσει τις ενισχύσεις άνω των 150.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση κατά 5% το ελάχιστο.