Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Γιάννινα-Ιωνικός 0-0

 

Δεν έμπαινε η... Μπάλα-ν με τίποτα!

Κόλλησαν στο μηδέν  ΠΑΣ Γιάννινα και  Ιωνικός στους Ζωσιμάδες, στα πλαίσια της 22ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.

Στο 10' ο Σόρια γύρισε από τα δεξιά και ο Ριένστρα από το ύψος του πέναλτι έκανε το σουτ, το οποίο σταμάτησε αμυντικός του Ιωνικού και στην εξέλιξη της φάσης ο Μορέιρα έκανε το σουτ από πλάγια θέση,  στην εξωτερική πλευρά των διχτυών.

Ο Παμλίδης στο 44' μοίρασε με τακουνάκι στον Σόρια και αυτός έκανε το γύρισμα στον Μπάλαν που πλάσαρε με τη μια, με την μπάλα να χτυπά στο δεξί δοκάρι του Χουτεσιώτη.

Ο Μύγας στο 48' έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Καμπράλ έπιασε την κεφαλιά αλλά ο Σούλης μπλόκαρε.

Στο 61' ο Πήλιος έκανε το γύρισμα από τα αριστερά και ο Μπάλαν δεν κατάφερε να σκοράρει.

Ο Ρομαό στο 68΄ αποβλήθηκε με δύο κίτρινες κάρτες.

Ο Μορέιρα στο 74'  σούταρε  με το αριστερό, με την μπάλα να περνά ελάχιστα άουτ.

Στις καθυστερήσεις εκτέλεση φάουλ του Σόρια, ο Τζίμας έπιασε το σουτ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Χουτεσιώτη.

ΠΑΣ Γιάννινα:

Σούλης, Σόρια, Εραμούσπε, Μπακαδήμας, Πήλιος, Καραχάλιος, Τζίνο (Τζίμας 86΄), Ριένστρα (Νίνης 55΄), Παμλίδης (Λώλης 45΄), Μορέιρα  (Μπατίστ Λεό 86΄), Μπάλαν.

Ιωνικός:

Χουτεσιώτης, Ρουμπουλάκου, Τσιγκρίνσκι, Ρομαό, Μύγας, Σάκιτς, Φαντιγκά  (Καμπράλ 46), Κάνιας, Λοβέρα (Αντουνές 68΄), Σεμπά, Μάντζης (Μάνος 72΄) (Μπουένα 90΄)

Πώς μπορείτε να κάνετε εξαγορά πλασματικού χρόνου για να βγείτε στη σύνταξη

 


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες προκειμένου να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία και να καθορίσουν με αυτόν τον τρόπο τις συντάξεις και το ύψος της.

Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλουν θα είναι «φουσκωμένο» κατά 9,6% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Η αύξηση αυτή όμως ανεβάζει υψηλότερα και τα κόστη για όσους θέλουν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη ώστε να βγουν στη σύνταξη.

«Χρυσό διαβατήριο» για τη συνταξιοδότηση συνιστά η εξαγορά πλασματικών ετών, όπως είναι για παράδειγμα ο χρόνος για τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και η στρατιωτική θητεία των ανδρών. Με «φόντο» πάντως την αύξηση στα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς, το κόστος για την εξαγορά από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ανεβαίνει.

Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα με διαδικασία εξαγοράς, καταβάλλεται εισφορά ίση με το ύψος του συνολικού ασφαλίστρου κύριας σύνταξης (ασφαλισμένου και εργοδότη).

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων εγγραφής για το 2023 στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων

 


Ξεκίνησαν οι υποβολές αιτήσεων εγγραφής για το 2023 των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» του Υφυπουργείου Αθλητισμού (https://somateia.gga.gov.gr/ ).

Σύμφωνα με την Απόφαση 34736 -ΦΕΚ Β’ 339, 26/01/2023- (https://gga.gov.gr/images/MHTROO/2023/document_%CE%9A%CE%91%CE%98_%CE%95%CE%99%CE%94_%CE%9A%CE%A1%CE%99.pdf ) του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, η υποβολή, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των αιτήσεων εγγραφής θα διεξαχθεί σε δύο κύκλους:

Α’ ΚΥΚΛΟΣ – ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

• Έως 20/04/2023η υποβολή αιτήσεων για ερασιτεχνικά σωματεία που ΔΕΝ είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο 2022, αλλά και για όσα εγγεγραμμένα στο Μητρώο 2022 (5.742 συνολικά) επιθυμούν να προσθέσουν στην καρτέλα τους επιπλέον αθλήματα που καλλιεργούν.

• Έως 15/06/2023η συμπλήρωση – διόρθωση της αίτησης, εφόσον βρέθηκε ελλιπής κατά τον έλεγχο.

• Έως 31/07/2023 θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των αιτήσεων εγγραφής του α’ κύκλου.

Β’ ΚΥΚΛΟΣ – ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

• Έως 30/06/2022 η υποβολή αιτήσεων για την επικαιροποίηση των στοιχείων των ήδη εγγεγραμμένων (5.742) ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο 2022.

 Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης επικαιροποίησης των στοιχείων έως τις 30/06/2023, τότε το ερασιτεχνικό σωματείο διαγράφεται αυτεπάγγελτα από το Μητρώο στη 01/07/2023, για το άθλημα ή τα αθλήματα που καλλιεργεί και για τα οποία δεν υπέβαλλε αίτηση επικαιροποίησης.

• Έως 30/06/2023 η υποβολή αιτήσεων για ερασιτεχνικά σωματεία που ιδρύθηκαν πρόσφατα και είναι νέα μέλη των Ομοσπονδιών τους.

• Έως 31/10/2023 η συμπλήρωση – διόρθωση της αίτησης, εφόσον βρέθηκε ελλιπής κατά τον έλεγχο.

 Η ίδια ημερομηνία αφορά και σε εκείνα τα σωματεία που τυχόν δεν κατάφεραν να εγγραφούν κατά τον α’ κύκλο.

Για τις αιτήσεις υποβολής δίνεται η δυνατότητα στα ερασιτεχνικά σωματεία για έως τέσσερις (4)επανυποβολές συνολικά, ανεξαρτήτως κύκλου.

Αθλητικό σωματείο, εκ των 5.742, που έχει εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο για το έτος 2022, θεωρείται έως και την 31/12/2023 εγγεγραμμένο στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του 2023, εφόσον έχει υποβάλει εμπρόθεσμα (έως 30/06/2023) την αίτηση επικαιροποίησης των στοιχείων του.

«Ελευθέρας» από τον Άρειο Πάγο στα funds να κάνουν πλειστηριασμούς

 


Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έδωσε  «ελευθέρας» στους servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, με τους δανειολήπτες να βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί, «ζυγίζοντας» τις επιλογές τους.

Μολονότι η απόφαση θέλει κάποιο χρόνο να καθαρογραφεί, γεγονός που δικαιολογεί την άρνηση από πλευράς των εταιρειών διαχείρισης να τοποθετηθούν επί του θέματος, εντούτοις η πλειονότητα των αρεοπαγιτών φέρεται να τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης των servicers να διενεργούν δικαστικές πράξεις (σ.σ. κοινώς να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί για το νομικό κενό που υπήρξε μεταξύ δύο νόμων: του 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν δικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης και του 3156/2003 που αφορά γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και δεν δίνει τη δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ένας άνδρας για κλοπή

 

Συνελήφθη χθες (10-2-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία ότι χθες το απόγευμα άγνωστος είχε αφαιρέσει από φαρμακείο στην πόλη των Ιωαννίνων καλλυντικά αξίας -100- ευρώ.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, οι αστυνομικοί κατάφεραν άμεσα να ανακαλύψουν τα στοιχεία της ταυτότητας του κατηγορούμενου, τον οποίο εντόπισαν και συνέλαβαν λίγη ώρα αργότερα.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων, που αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας οι εορτασμοί για τα 110α Ελευθέρια των Ιωαννίνων

 


Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα εορταστεί η επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

12.00: Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των  Τσεριτσάνων» | Δήμος Δωδώνης

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

10.30: «24ος Μπιζάνιος Δρόμος». Εκκίνηση από το Μπιζάνι  

11.15: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων

Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 | Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου

12.15: Απονομή επάθλων στους νικητές του Μπιζανίου Δρόμου στην Κεντρική Πλατεία | Ιωάννινα

Δευτέρα  20 Φεβρουαρίου 2023

09.30: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 |­ Χάνι Εμίν Αγά

11.00: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων

στο Ηρώο Μπιζανομάχων | Ιωάννινα

12.15: Τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών, που έπεσαν στο Λόφο της Δουρούτη», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και κατάθεση στεφάνων

12.30: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων» | Δήμος Δωδώνης

13.00: ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑΣΣΑΣ | θέση «Εικονίσματα»

Εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών

Πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών | Πνευματικό Κέντρο

19.50: Πέρας προσέλευσης επισήμων και κοινού

20.00: Άφιξη της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, κ. Δημητρίου Παπαγεωργίου

Ομιλία από τον συγγραφέα κ. Χρήστο Χωμενίδη, με θέμα: «Γιάννενα, Μια Απελευθέρωση»  

Μουσική εκδήλωση με το κουιντέτο ξύλινων πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Δ.Ε. Αχέροντα Θεσπρωτίας

 


Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα 1ου ορόφου, στην Δ.Ε. Αχέροντα, του Δήμου Σουλίου Θεσπρωτίας ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας κατά τις μεσημεριανές ώρες εχθές.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος επτά πυροσβέστες με τρία οχήματα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στο διαμέρισμα.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (13 – 19/02/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (13 έως 19 Φεβρουαρίου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  13/02/2023         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 14/02/2023      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/02/2023

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    16/02/2023          Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά -Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/02/2023     

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 08:00 – 15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ   19/02/2023         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      18:00-23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  13/02/2023         

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη-Παλαιόπυργος-Μερόπη-Κακόλακκος-Δολό. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 14/02/2023      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή.    08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/02/2023          Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    16/02/2023         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.       08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/02/2023     

Κέδρος    Πετροβούνι    Ποτιστικά    Παλαιοχώρι Συρράκου    Μιχαλίτσι    Βαπτιστή    Χουλιαράδες.  18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  18/02/2023

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.      08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  13/02/2023         

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω  Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος   18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 14/02/2023

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό  – Κλειδί – Περδικορ-ράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/02/2023         

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή –  Ανέζα  – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ    16/02/2023

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή   08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/02/2023

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 08:00 – 15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  18/02/2023         

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά –  Γρέβια – Πηγές.        08:00 – 15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  13/02/2023

Ριζά – Χειμαδιό- Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.      16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 14/02/2023      

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.     08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/02/2023         

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ    16/02/2023         

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/02/2023

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος –Παντάνασσα–Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  18/02/2023         

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.          08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  13/02/2023         

Φοινίκι – Δάφνη  – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι – Νεροχώρι-Κεραμίτσα –  Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι – Αχουρία Μαλουνίου. 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 14/02/2023      

Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς-Άγιος Νικόλαος-Άγιοι Πάντες-Κρυονέρι-Αμπελώνας. 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/02/2023         

Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών – Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 16/02/2023         

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια – Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι-Δονάτος-Γολά-Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/02/2023

Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι –  Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός – Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  18/02/2023         

Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη Τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 11:00 π.μ. στα γραφεία της παράταξης

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, στις  11:00  π.μ., συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου

 


Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος για οριστική λύση της χολολιθίασης

 


Οι καλοήθεις παθήσεις της χοληδόχου κύστης και πιο συγκεκριμένα η χολολιθίαση και οι πολύποδες αποτελούν συχνά προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής. Ως εκ τούτου αποκτά μεγάλη σημασία η σωστή και έγκαιρη διάγνωση όπως και η ενδεδειγμένη θεραπεία τους.

Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες κινδύνου, πως θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα, ποια είναι τα προβλήματα και οι επιπλοκές που προκαλεί η χολολιθίαση εξηγεί ο κ. Θεμιστοκλής Φερέτης, MD, PhD, Γενικός Χειρουργός, Επιμελητής Α’ Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Κλινικής, Metropolitan General, επισημαίνοντας τη θεραπευτική αξία της χολοκυστεκτομής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση λίθων στη χοληδόχο κύστη;

Η αλληλεπίδραση μεταξύ κληρονομικών και επίκτητων παραγόντων καθορίζει σε κάποιο βαθμό την προδιάθεση για δημιουργία χολόλιθων. Πιο συγκεκριμένα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το γυναικείο φύλο, η εγκυμοσύνη και η απότομη απώλεια πολλών κιλών θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες κινδύνου όχι μόνο για εμφάνιση χολολιθίασης αλλά ειδικότερα για συμπτωματική νόσο, λόγω εμφάνισης επιπλοκών. Φαγητά πλούσια σε λιπαρά και καθιστική ζωή, αποτελούν άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν άλλωστε πως η σωματική άσκηση και η δίαιτα πλούσια σε ίνες προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό από τη δημιουργία λίθων.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η χολολιθίαση και πως θα τα αντιληφθούμε;

Η παρουσία λίθων εντός του οργάνου της χοληδόχου κύστης είναι κάποιες φορές ασυμπτωματική και ανακαλύπτεται τυχαία σε υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας. Πιο συχνά όμως θα προκαλέσει συμπτώματα λιγότερο ή περισσότερο έντονα. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η αιφνίδια εμφάνιση έντονου πόνου στο πάνω μέρος της κοιλιάς που συνήθως συνδέεται χρονικά με τη βρώση λιπαρών γευμάτων και μπορεί να αντανακλά στη ράχη και να συνοδεύεται από πυρετό.