Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για μεταφορά ενός λαθρομετανάστη στο Κομπότι Άρτας

Συνελήφθησαν, χθες (26-12-2015) το πρωί, στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς της Κινητής Ειδικής Ομάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, δύο ημεδαποί, ένας 39χρονος άνδρας και μία 28χρονη γυναίκα, οι οποίοι μετέφεραν έναν 24χρονο λαθρομετανάστη.
Ειδικότερα, η σύλληψη των διακινητών πραγματοποιήθηκε όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ως οδηγός και συνοδηγός και διαπίστωσαν ότι μετέφεραν προς το εσωτερικό της χώρας, έναν 24χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Κατά τον έλεγχο, προέκυψε επίσης ότι σε βάρος του 24χρονου εκκρεμεί απαγόρευση εισόδου στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Άρτας.

ΟΑΕΔ: Στις αρχές του 2016 τα νέα προγράμματα για 41.000 ανέργους

Τέσσερα νέα προγράμματα εργασίας για ανέργους, με στόχο τη συμμετοχή 41.000 ωφελούμενων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με το «Έθνος», των νέων προγραμμάτων είναι ένα ποσοστό των ανέργων που θα συμμετάσχει σε αυτά να συνεχίσει να εργάζεται και μετά τη λήξη τους.
Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος 10.000 θέσεων 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, στις γυναίκες και στους ανέργους άνω των 50 ετών.
Θα ακολουθήσει πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών και άλλων 5.000 ηλικίας 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
Τον Μάρτιο θα προκηρυχθεί η δράση για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, ενώ τον ίδιο μήνα θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και την ένταξη σε θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών και 3.000 θέσεων για νέους ανέργους 25-29 ετών.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr

Αντίδραση Καλογιάννη για την έξωση από το ΕΣΠΑ του Ιωάννινα-Κακαβιά

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του ypodomes.com από την έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας για την μη χρηματοδότηση του μεγάλου οδικού έργου Ιωάννινα-Κακαβιά από το νέο ΕΣΠΑ. Για το θέμα που πυροδότησε άμεσα αντιδράσεις σχολίασε στο ypodomes με αρκετά δεικτικό τρόπο ο Σταύρος Καλογιάννης, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, λέγοντας τα παρακάτω:
«Μεγάλη έκπληξη προκαλεί και πολλά ερωτήματα γεννά η απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης, ότι ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, μένει εκτός χρηματοδότησης για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014 – 2020).
Υπενθυμίζω ότι το έργο είναι το μόνο τμήμα του βασικού κορμού (core) του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της χώρας μας που βρίσκεται χωρίς χρηματοδότηση, ενώ πληροί όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας, έχει δε πλήρη ωριμότητα, καθώς ως Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ και ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών το είχα θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, ενημερώνοντας για κάθε βήμα όλους τους εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εξιχνιάσθηκε άμεσα υπόθεση ανθρωποκτονίας 79χρονου ημεδαπού στη Λυγιά Πρέβεζας

Συνελήφθη ως δράστης, χθες το βράδυ, 56χρονος ημεδαπός

Ο δράστης τραυμάτισε, με αιχμηρό αντικείμενο (στιλέτο), θανάσιμα τον 79χρονο

Για να αποπροσανατολίσει τις έρευνες των αστυνομικών Αρχών, προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του εγκλήματος
Εξιχνιάσθηκε άμεσα, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ανθρωποκτονία 79χρονου ημεδαπού, που διαπράχθηκε προχθές (25-12-2015) το απόγευμα, στη Λυγιά Πρέβεζας.
Για την υπόθεση, συνελήφθη ως δράστης, χθες (26-12-2015) το βράδυ, 56χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για ανθρωποκτονία με πρόθεση, παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων, εμπρησμό και περιύβριση νεκρών.
Αναλυτικότερα, το απόγευμα της 25-12-2015, ο 79χρονος βρέθηκε νεκρός στην περιοχή «Λιμανάκι» στη Λυγιά Πρέβεζας και όπως προέκυψε, ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας, φέροντας τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο.
Στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και πληροφοριών κατά την έρευνα, που διενήργησε άμεσα το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, προέκυψε ότι δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ο 56χρονος ημεδαπός, ο οποίος το απόγευμα της 25-12-2015, τραυμάτισε θανάσιμα, με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου (στιλέτου), τον 79χρονο, τη στιγμή που αυτός κινούνταν πεζός στη Λυγιά Πρέβεζας, καταφέρνοντάς του χτυπήματα στο πίσω μέρος του σώματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δράστης φρόντισε να πλύνει τα ρούχα που φορούσε και το μέσο διάπραξης της ανθρωποκτονίας (στιλέτο) και να κάψει τα υποδήματά του, με σκοπό να εξαφανίσει ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του.
Από την περαιτέρω εξέλιξη της έρευνας προέκυψε επιπρόσθετα ότι ο δράστης εμπλέκεται και σε εμπρησμό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, που έγινε την 13-12-2015 στην Πρέβεζα, καθώς και σε φθορές σε μνήματα που έγιναν το πρωί της 26-12-2015, σε νεκροταφείο στη Λυγιά Πρέβεζας.

Ο συλληφθείς, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του, θα οδηγηθεί με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ το προανακριτικό έργο και τις αστυνομικές έρευνες διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Τέλος οι πρόωρες συντάξεις

Οι ανατροπές σε ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και νομικούς

Την «πόρτα» της πρόωρης συνταξιοδότησης πριν από τα 62 και τα 67 έτη «κλείνει» το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους εργαζόμενους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά ταμεία.
Οι εγκύκλιοι που έχουν φτάσει στα ταμεία ανατρέπουν τα δεδομένα για ασφαλισμένους που δεν είχαν συμπληρώσει έως τις 18 Αυγούστου τα (χαμηλότερα) όρια ηλικίας και τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης.
Τίθεται από φέτος το 58ο έτος ως ηλικιακό όρια για όσους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ακόμη και για γονείς ή συζύγους ή αδελφούς αναπήρων καθώς και των μητέρων με ανήλικα. Τα επιπλέον χρόνια που προστίθενται φτάνουν τα 15 έτη ειδικά για περιπτώσεις γυναικών με ανήλικο που είχαν ως όριο το 52ο έως το 2013 (νέο όριο τα 67 για πλήρη ή τα 62 για μειωμένη).

Tο σχέδιο του Υπουργείου για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι τι θα γίνει με το νέο φόρο ακινήτων και τις τιμές ζώνης που θα υπολογιστεί
 Ζήτημα εβδομάδων αν όχι ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα. 
Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των αντικειμενικών τιμών και οι αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν σύντομα. 
Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου προβλέπει ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι νέες τιμές ζώνης καθώς και οι νέοι συντελεστές εμπορικότητας των ακινήτων. 
Με την απόφαση αυτή το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να συμμορφωθεί με τη διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών και μάλιστα αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015.

Εξετάζεται φόρος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Την επιβολή ειδικού τέλους σε όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών εξετάζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βρει το ισοδύναμο στη μείωση των κύριων συντάξεων σε περίπτωση που οι θεσμοί απορρίψουν την πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Σενάριο για τη φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ειδικό τέλος δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις/συναλλαγή. Π.χ. για την πληρωμή ενοικίου ύψους 450 ευρώ, η επιβάρυνση θα ανέρχεται στα 45 λεπτά του ευρώ. 
Ωστόσο, ερώτημα παραμένει σε ποιες συναλλαγές θα επιβληθεί ο συγκεκριμένος φόρος, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται σε ισχύ η νέα αυτή επιβάρυνση.

Ανάσα στους ακρίτες της Ηπείρου θα δώσει η 5μηνη θητεία στα σύνορα

Ένα από τα βασικά και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών της Ηπείρου για ενίσχυση της αστυνόμευσης, αναμένεται να ικανοποιηθεί εν μέρει, με την απόφαση που προβλέπει πεντάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους φαντάρους στα σύνορα.
Αν και η φύλαξη των συνόρων και των ακριτικών περιοχών απαιτεί έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό αστυνόμευσης από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως εάν εφαρμοστεί και στην πράξη το εν λόγω σχέδιο, θα ενισχύσει κάπως το αίσθημα ασφάλειας  στους ακρίτες μας, οι οποίοι σήμερα νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από το Κράτος.
Το νομοσχέδιο
Στο νέο νομοσχέδιο λοιπόν που κατατέθηκε στη Βουλή και περιγράφει ένα νέο σύστημα για τις μεταθέσεις των στρατεύσιμων, προβλέπεται πεντάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης αλλά και σύστημα μοριοδότησης.