Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Δήμος Πωγωνίου: Δημιουργία δημοτικής ομάδας Πολυφωνικού τραγουδιού


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ο Δήμος Πωγωνίου προτίθεται να δημιουργήσει μια δημοτική ομάδα Πολυφωνικού τραγουδιού, προκειμένου να διατηρήσει άσβεστο ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 29 Ιανουαρίου 2016 στο τηλ. 2653360112 (Σοφία Τσέπα).


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο Σύλλογος Παργινών Αθήνας κόβει την Πίτα του, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, ώρα 11.00' στο ξενοδοχείο ''Τιτάνια'', Πανεπιστημίου 52.

Ενεργειακό πιστοποιητικό και για υφιστάμενες ενοικιάσεις ακινήτων ζητάει το Taxis

Να μην ζητείται δήλωση στοιχείων Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στις περιπτώσεις καταχώρησης τροποποιήσεων υφιστάμενων μισθώσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αφού αυτό δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Ιωάννη Μπάκα και τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Πέτρο Τριάρχη.
Ο νόμος 4122/2013 (άρθρο 12) προβλέπει ρητά ότι η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική μόνον «κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας». Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, η ΓΓΠΣ, ερμηνεύοντας διασταλτικά πρόσφατη διάταξη του Ν. 4342/2015 που αναφέρεται στην καταχώρηση των στοιχείων των μισθωτικών συμβάσεων στην σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της, αξιώνει δήλωση στοιχείων Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και στις τροποποιητικές συμβάσεις υφισταμένων μισθώσεων, ενώ αυτό δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, καθόσον η συγκεκριμένη φορολογικού χαρακτήρα ρύθμιση δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ότι επεκτείνει την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ και στις υπάρχουσες μισθώσεις. «Αν λάβουμε δε υπόψη μας ότι οι περισσότερες τροποποιητικές συμβάσεις έχουν ως αντικείμενό τους την οικειοθελή μείωση του καταβαλλομένου μισθώματος, είναι όλως παράλογο να ζητείται ταυτόχρονα από τους εκμισθωτές και η έκδοση ΠΕΑ με δαπάνη τους…», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή.

Τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο μέχρι την Παρασκευή

Μέχρι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι η παράταση αυτή δίνεται εξαιτίας των αιτημάτων πολιτών και κοινωνικών φορέων. Επίσης, αναφέρεται ότι «δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κ.λπ.».
Μετά τις 8 Ιανουαρίου θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και συγκεκριμένα όσοι «ξεχαστούν» θα πληρώσουν διπλάσια τέλη. Οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πρέπει να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής των τελών κυκλοφορίας από την ιστοσελίδα www.gsis.gr  και να πληρώσουν στις τράπεζες ή το ταχυδρομείο το ποσό που αντιστοιχεί.

1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ανέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που οφείλουν σήμερα δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ.
Οι οφειλέτες του φόρου ακινήτων, μάλιστα, είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικροϊδιοκτήτες με ΕΝΦΙΑ που κυμαίνεται σε 200-300 ευρώ το χρόνο.
Το 37% όσων καλούνται να πληρώσουν συνολικό ΕΝΦΙΑ έως 200 ευρώ περίπου δεν έχει πληρώσει. Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες από τους περίπου 2,7 εκατομμύρια που καλούνται να πληρώσουν έως 200 ευρώ.
Αντίθετα, η εισπραξιμότητα είναι υψηλότερη όσο αυξάνονται τα ποσά που πρέπει να καταβάλλουν οι πολίτες:
Περίπου 9 στους 10 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων έχουν πληρώσει κανονικά το φόρο που τους αναλογεί (ΕΝΦΙΑ πάνω από 30.000 ευρώ).

Γι' αυτούς που πρέπει να πληρώσουν από 500 έως 3.000 ευρώ -που είναι και ο μεγάλος όγκος των ιδιοκτητών- η εισπραξιμότητα διαμορφώνεται στο 80%.

ΟΑΕΔ: Σε εφαρμογή δύο νέα προγράμματα για ανέργους

Ευκαιρίες απασχόλησης σε 36.000 εγγεγραμμένους ανέργους 

Απευθύνονται σε όσους βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης
Ευκαιρίες απασχόλησης σε 36.000 εγγεγραμμένους ανέργους προσφέρει το υπουργείο Εργασίας μέσω δύο νέων προγραμμάτων που μπαίνουν σε εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ εντός του Ιανουαρίου.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Το πρώτο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για 10.000 ανέργους, άνω των 50 ετών.
Οι άνεργοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα καθ' όλη τη διάρκεια της απασχόλησής τους που κυμαίνεται από 12 ως 24 μήνες.
Το δεύτερο πρόγραμμα απευθύνεται σε 26.000 ανέργους ηλικίας 29 μέχρι 64 ετών και προβλέπει την εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
Πρόκειται για το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης voucher για ανέργους 29 μέχρι 64 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμός της ΠΕΔ Ηπείρου για το δρόμο Ιωαννίνων-Κακαβιάς

Η Διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου, εκφράζει την ανησυχία της για την τύχη του οδικού άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι εξελίξεις αυτές, αφήνουν εκτός χρηματοδοτικού πακέτου, το βόρειο τμήμα της Ιόνιας Οδού και στην ουσία, κουτσουρεμένο τον δυτικό άξονα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου συζήτησε το φλέγον θέμα που προέκυψε με την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά και στο ψήφισμα που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Οι τελευταίες εξελίξεις που θέτουν ουσιαστικά εκτός χρηματοδότησης το εν λόγω έργο, μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία καθώς για άλλη μια φορά η Ήπειρος αποτελεί την «Ιφιγένεια» των κεντρικών πολιτικών επιλογών.
Βιώνουμε ως Ηπειρώτες, την κρίση με έντονες συνέπειες για την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την αγροτική μας παραγωγή, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται στους δείκτες ανάπτυξης οι οποίοι μας κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Περιφερειών τόσο της χώρας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.