Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ξεκινά τη Δευτέρα 27 Απριλίου η καταβολή των 400 ευρώ του ΟΑΕΔ


Ξεκινά τη Δευτέρα 27 Απριλίου, η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Ο διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73.000 μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων.
Όπως σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.
Παράλληλα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ σημείωσε ότι μόνο όσοι δικαιούχοι έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα του Οργανισμού μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το IBAN τους ενώ διευκρίνισε ότι όσοι δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια αλλά έχουν ΙΒΑΝ στον ΟΑΕΔ θα πληρωθούν μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Υπουργείο Υγείας: Τέσσερις νέοι θάνατοι, συνολικά 134 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 11 νέα κρούσματα


To Υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 ανακοινώσε 11 νέα κρούσματα  στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2517, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1181 (46.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 13 (28.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 89.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
64 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 134 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 35 ήταν γυναίκες (26.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Κυριακή 26 Απριλίου)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, μέχρι σήμερα ( Κυριακή 26 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος έχει αποσωληνωθεί και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή. Αναμένεται η μεταφορά του σε κλινική τις επόμενες ημέρες.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα έλαβε εξιτήριο χθες από τη Μονάδα Λοιμωδών αφού η υγεία της ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.
4. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τριάντα (30) νέα δείγματα. Τα τρία ήταν από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τα υπόλοιπα είκοσι επτά αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα πέντε δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 26/4 στάλθηκαν τρία νέα δείγματα για εξέταση και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα επτά δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 26/4 στάλθηκαν έξι νέα δείγματα για εξέταση, για τα οποία αναμένονται απαντήσεις.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύεται ένα πιθανό περιστατικό και πέραν αυτού λήφθηκε άλλο ένα νέο δείγμα για SARS-COV-2 από πιθανό περιστατικό που βρίσκεται σε κατ΄ οίκον απομόνωση. Αναμένονται αποτελέσματα.
• Σήμερα επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2, πέντε δείγματα που είχαν αποσταλεί από την Παρασκευή και το Σάββατο.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Τα δύο δείγματα που στάλθηκαν συνολικά χθες ήταν αρνητικά.
• Σήμερα δεν απαιτήθηκε η αποστολή δείγματος.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος με εγκατάλειψη


Ο δράστης, οδηγώντας Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα ηλικιωμένο άνδρα που κινούνταν πεζός, εγκαταλείποντας τον τόπο του ατυχήματος

Συνελήφθη, χθες (25-04-2020) αργά το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας, ημεδαπός, κατηγορούμενος για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος με εγκατάλειψη.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, χθες το πρωί στο 9ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Άρτας – Κορωνησίας (στο ύψος της Ανέζας Άρτας), ο δράστης, οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα ηλικιωμένο ημεδαπό που κινούνταν πεζός, εγκαταλείποντας στη συνέχεια τον τόπο του ατυχήματος
Στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι ο δράστης νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου και συνελήφθη.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ π ροανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Είκοσι τρεις οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, το Σάββατο 25 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 25 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (42) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(19) στην Αττική,
(18) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (3) στη Θεσσαλονίκη,
  (1) στη Δυτική Μακεδονία και
  (1) στο Νότιο Αιγαίο.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (28) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.176) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (759) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.232) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα , ως ακολούθως:
(378) στην Αττική,
(212) στη Θεσσαλονίκη,
(133) στην Κρήτη,
  (93) στη Δυτική Ελλάδα,
  (90) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (68) στα Ιόνια Νησιά,
  (60) στην Πελοπόννησο,
  (40) στη Θεσσαλία,
  (38) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (38) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (35) στη Στερεά Ελλάδα,
  (23) στην Ήπειρο,
  (19) στο Νότιο Αιγαίο και
   (5) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (53.009) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις και συνελήφθησαν (6) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (520) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (497) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Παγκόσμια μελέτη υγείας και λειτουργικότητας σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων μελέτη COH-FIT (GR)


Διεθνής Ερευνητική Συνεργασία με Ερευνητικούς Φορείς και Πανεπιστήμια 35 χωρών www.COH-FIT.com
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT) είναι μία μεγάλη, διεθνής μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του ιού COVID-19 (γνωστού ως κοροναϊού).
Η μελέτη COH-FIT έχει στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων (π.χ. περιορισμός κυκλοφορίας, κοινωνική αποστασιοποίηση, καραντίνα) και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία του ιού COVID-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.
Το ερευνητικό αυτό εγχείρημα προωθείται στην Ελλάδα, από την Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πάνω από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια τουλάχιστον 35 χωρών ανα την υφήλιο και υπό την αιγίδα μεγάλου αριθμού εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.
Μετά από την ηλεκτρονική συγκατάθεση, θα συγκεντρωθούν ανώνυμες πληροφορίες για τρεις ηλικιακές ομάδες (ενήλικους, έφηβους και παιδιά) και σε πάνω από 25 διαφορετικές γλώσσες αναφορικά με δημογραφικά στοιχεία, επάγγελμα, κατάσταση φυσικής και ψυχικής υγείας και σχετικών συμπεριφορών, καθώς και για περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού COVID-19.

Έναρξη του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου θερινής περιόδου από την 1η Μαΐου


Με ανακοίνωσή του  ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει την έναρξη του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου θερινής περιόδου από την 1η Μαΐου.
Η ισχύς της θερινής περιόδου διαρκεί από 1 Μαΐου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2020 και με συνεχές ωράριο από 23:00 έως 07:00.
Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τον προμηθευτή τους.

ΟΑΕΔ: Έρχονται προγράμματα για 100.000 προσλήψεις άνεργων


Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Πρωτοψάλτης παρουσίασε υφιστάμενα και νέα προγράμματα για προσλήψεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα  ανέφερε ότι «μέσα στον Μάιο θα υπάρξει πρόγραμμα για 36.500 θέσεις σε Δήμους και Περιφέρειες, για 8 μήνες, με μοριοδότηση για μακροχρόνια άνεργους και άνεργους μεγαλύτερης ηλικίας».
Ακόμη «υπάρχει ακόμη ένα πρόγραμμα 8.500 νέων θέσεων εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ, με επιδότηση 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για αποδοχές έως 750 ευρώ, που αφορά μακροχρόνια άνεργους μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση της θέσης εργασίας για 12+12 μήνες, ουσιαστικά για δύο χρόνια»
Τέλος ο κ. Πρωτοψάλτης προανήγγειλε 8 καινούρια προγράμματα με συνολικά 32.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξουν βελτιώσεις 6 υφιστάμενων προγραμμάτων με 25.000 θέσεις εργασίας, ‘ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις’.

Παράταση αναστολής λειτουργίας δικαστηρίων μέχρι 15 Μαΐου


Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο αποφάσισαν την παράταση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων έως τις 15 Μαΐου.
Με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με το «Έθνος», διατηρείται το καθεστώς αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων που είχε αποφασιστεί με τις ακόλουθες αλλαγές:
στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Διοικητικά Δικαστήρια επιτρέπεται από 6.5.2020 η εκδίκαση των υποθέσεων για τις οποίες οι διάδικοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα εμφανιστούν στο ακροατήριο
στα πολιτικά δικαστήρια επιτρέπονται οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση, Ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού και τις ανακλήσεις αυτών.

Βιταμίνη D: Ασπίδα ενάντια και στον νέο κορωνοϊό;


Στο στόχαστρο των επιστημόνων μπήκε πρόσφατα η βιταμίνη D, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. 
Έχοντας ως δεδομένο ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ότι συνεισφέρει στη ανάρρωση από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, Ισπανοί επιστήμονες ξεκίνησαν μια δοκιμή 10 εβδομάδων ώστε να ερευνήσουν εάν βοηθά και στη μάχη κατά της νόσου COVID-19. 
Από τα αποτελέσματα ευελπιστούν να μάθουν εάν η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D θα μπορούσε να αποτρέψει την εισαγωγή στο νοσοκομείο ασθενών με ήπια συμπτώματα.
«Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται πάρα πολλές μελέτες για τη βιταμίνη D και έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει και προστατεύει τον οργανισμό μας ποικιλοτρόπως. Από τις δύο μορφές της -την D2 που λαμβάνεται από τη διατροφή και την D3 που οι άνθρωποι κυρίως συνθέτουν στο δέρμα τους ως απόκριση στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία- καλύτερα αξιοποιήσιμη είναι η D3. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να επιτρέπουμε συχνά στον ήλιο να αγκαλιάζει το δέρμα μας, πράγμα δύσκολο τον καιρό των περιοριστικών μέτρων», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.