Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Σε εξέλιξη φωτιά στη Βήσσανη Πωγωνίου

 

Φωτό αρχείου

Φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βήσσανη Πωγωνίου σε έκταση με χαμηλή βλάστηση, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Στο σημείο επιχειρούν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν και δυνάμεις του Δήμου Πωγωνίου.

Νίκη Κεραμέως: Μόνο δια ζώσης θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια

 


Η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα υπογράμμισε ότι μόνο με δια ζώσης  θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι  και όσοι έχουν πιστοιποιητικά νόσησης.

Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα.

Δεν προβλέπεται εκπαίδευση εξ αποστάσεως, τόνισε η Υπουργός.

ΕΟΔΥ: Σαράντα επτά θάνατοι σήμερα, 1.765 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα επτά θάνατοι σήμερα  1.765 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.765, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 601.716 ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.712 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.933 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90.5%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9.5%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.007 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 184 (ημερήσια μεταβολή -31.85%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 234 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων

είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε δασώδη περιοχή σε χωριό των Ιωαννίνων

 


Συνελήφθη χθες (05-09-2021) το απόγευμα σε χωριό των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε σε δασώδη περιοχή σε χωριό των Ιωαννίνων δύο -2- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους -3,15- και -2,70- μέτρων αντίστοιχα, τα οποία και εκριζώθηκαν.

Επίσης, στο σημείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αποξηραμένοι κλώνοι δενδρυλλίων κάνναβης καθώς και σύνεργα για το πότισμα των δενδρυλλίων.

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την συμμετοχή ωφελούμενων στο "Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Πωγωνίου"

 


Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Μέριμνας και Παιδείας Δήμου Πωγωνίου, ενεργώντας ως Δικαιούχος της Πράξης  με Τίτλο «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Ιωαννιτών» με Κωδικό ΟΠΣ 5001699, του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από το  Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, έχοντας υπόψη:

Την υπ΄ αριθμ. Πρωτ: 1814/10-06-2016 (ΑΔΑ: ΩΑ7Ρ7Λ9-3ΙΒ) Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος», του Άξονα Προτεραιότητας 5 «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Κοινωνική Ένταξη και Καταπολέμηση Διακρίσεων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με τίτλο «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΚΗΦΗ».

Την υπ΄αριθμ πρωτ.:3053/06-10-2016 (ΑΔΑ: 6ΡΡΜ7Λ9-ΡΡΨ) Απόφαση Ένταξης του Περιφερειάρχη Ηπείρου, περί ένταξης της Πράξης «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Ιωαννιτών με κωδικό ΟΠΣ 5001699 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Την υπ΄αριθμ πρωτ 3038/16/11/2017 (ΑΔΑ: 7ΚΧΤ7Λ9-ΨΝΤ) Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης του Περιφερειάρχη Ηπείρου, περί ένταξης της Πράξης «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου με κωδικό ΟΠΣ 5001699 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Την υπ΄αριθμ. Πρωτ: 48/25-01-2017 (ΑΔΑ: 6ΩΒΛΟΚ1Β-Χ8Β) Απόφαση Υλοποίησης Υποέργου με Ίδια Μέσα με τίτλο «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου», της Πράξης «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου» με κωδικό ΟΠΣ 5001699.

Την υπ΄αριθμ. Πρωτ: 2036/9-8-2017 (ΑΔΑ: 6ΣΙΟ7Λ9-Π6Λ) 1η Τροποποίηση Απόφασης Υλοποίησης Υποέργου με Ίδια Μέσα με τίτλο «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου», της Πράξης «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου» με κωδικό ΟΠΣ 5001699.

Την ανάγκη για επικυρoποίηση του Πίνακα των Ωφελουμένων του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου.

Την ανάγκη για επιπλέον ωφελουμένους πέρα των 30 των Ωφελουμένων του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου, για επιλαχόντες.

Την υπ΄αριθμ. Πρωτ.: 19495/675/2015/20-07-2016(6ΦΖ07Λ9-Ξ5Π) Απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, περί τροποποίησης και συμπλήρωσης απόφασης περί χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Μέριμνας  και Παιδείας του Δήμου Πωγωνίου.

Την υπ’ αριθμ. Πρωτ: 1473/30-6-2020(ΑΔΑ: 9Ρ6Η7Λ9-ΦΜΨ) Απόφαση Περιφερειάρχη Ηπείρου, περι 4ης τροποποίησης της Πράξης «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων( Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου με Κωδικό ΟΠΣ 5001699

Την υπ΄αριθμ. 26/2-10-2020 (ΑΔΑ:ΩΩ6ΑΟΚ1Β-1Τ6) Απόφαση ΔΣ του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου, περί έγκρισης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ωφελουμένων στο ¨Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και σύσταση επιτροπής ελέγχου και αξιολόγησης των αιτήσεων.

ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

Τους  τυχόν ωφελούμενους  (άτομα που μπορούν και δικαιούνται να τους παρέχονται υπηρεσίες από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου να καταθέσουν αίτηση και δικαιολογητικά συμμετοχής.

Ο αριθμός των ωφελούμενων και των επιλαχόντων για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου,  θα επιλεχθούν με μοριοδότηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άνωθεν Πρόγραμμα.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής από  13/09/2021 έως και 01/10/2021.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη  Δομή:

ΚΗΦΗ Δήμου Πωγωνίου, Κουκλιοί Πωγωνίου, 

Υπεύθυνη ΚΗΦΗ κα Μύρκου Μαριάνθη, τηλ.:2653091288

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής είναι:

Αίτηση Συμμετοχής του ηλικιωμένου ή ατόμου του συγγενικού περιβάλλοντος που έχει αναλάβει τη φροντίδα του (διατίθεται στη Δομή.)

Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατηρίου. Εάν οι ωφελούμενοι/νες είναι αλλοδαποί από τρίτες χώρες απαιτείται και άδεια διαμονής σε ισχύ. Εάν είναι Έλληνες Ομογενείς απαιτείται αντίγραφο ταυτότητας Ομογενούς.

Αντίγραφο Ατομικού ή Οικογενειακού Εκκαθαριστικού Σημειώματος για το τρέχον οικονομικό έτος.

Αντίγραφο Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης

Γνωμάτευση θεράποντος ιατρού, από την οποία να προκύπτει αν ο ωφελούμενος/η είναι πλήρως, μερικώς ή μη αυτοεξυπηρετούμενος (κινητικά, νοητικά, ψυχικά).

Υπεύθυνη δήλωση ότι ωφελούμενοι δε λαμβάνουν υπηρεσίες από άλλο Κέντρο (παρέχεται στη δομή)

 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Α. Κριτήρια και μοριοδότηση

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

1. Κατάσταση Υγείας

Πλήρως  αυτοεξηπηρετούμενος/η (κινητικά- νοητικά- ψυχικά) 4

Μερικώς αυτοεξηπηρετούμενος/η (κινητικά- νοητικά- ψυχικά) 6

Μη   αυτοεξηπηρετούμενος/η (κινητικά- νοητικά-ψυχικά) 10

2. Εισόδημα

Κάτω από το όριο της φτώχιας 15

Πάνω  από το όριο της φτώχιας 10

3. ΜΟικογενειακή Κατάσταση

Χήρος/α, Διαζευγμένος/η, Άγαμος/η 5

Για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κριτηρίων η οποία δεν αναφέρεται στον ανωτέρω πίνακα οι ωφελούμενοι δε θα λαμβάνουν μόρια, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής και κατάταξης μετά από την αντίστοιχη μοριοδότηση των εναπομεινάντων κριτηρίων.

Το όριο της φτώχειας προσδιορίζεται σύμφωνα με το κατώφλι φτώχειας της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό για το έτος 2018 ορίζεται σε 4.560 € για μονοπρόσωπα νοικοκυριά προσαυξανόμενα κατά το 0,5 για τον σύζυγο και για κάθε παιδί από 14 έως και 24 ετών και κατά 0,3 για κάθε παιδί κάτω των 13 ετών. Για τον υπολογισμό του διαθέσιμου εισοδήματος του νοικοκυριού, στην παρούσα πρόσκληση, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα μετά την αφαίρεση του φόρου και της εισφοράς και δεν περιλαμβάνεται οποιοδήποτε επίδομα.

Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης από τη Δ.Α. ή κατά την ημερομηνία της έκδοσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του  ΚΗΦΗ προς τα ωφελούμενα άτομα, έχουν δημοσιευτεί από την ΕΛΣΤΑΤ νέα επικαιροποιημένα στοιχεία, το κριτήριο προσδιορίζεται ανάλογα.

Ο Δικαιούχος βαθμολογεί και κατατάσσει τους ωφελούμενους σε πίνακα, κατά φθίνουσα σειρά, με βάση το σύνολο της βαθμολογίας τους και στη συνέχεια τους επιλέγει με βάση τον αριθμό της δυναμικότητας της δομής (ΚΗΦΗ). Οι ωφελούμενοι είναι δυνατόν να ασκήσουν ένσταση κατά του ανωτέρω πίνακα εντός τριών (3) ημερών από τη γνωστοποίησή του, ενώπιον του αρμόδιου οργάνου του Δικαιούχου.

Ο Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ.

Δήμου Πωγωνίου

ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Αύγουστο 2021 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Αύγουστο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -12- τροχαία ατυχήματα (έναντι -7- το 2020).

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-3- τροχαία ατυχήματα (έναντι κανενός το 2020)

-2- τροχαία ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι κανενός το 2020)

-7- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -7- το 2020)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 14 παθόντες (έναντι -10- το 2020).

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-3- νεκροί (έναντι κανενός το 2020)

-2- σοβαρά τραυματίες (έναντι κανενός το 2020)

-9- ελαφρά τραυματίες (έναντι -10- το 2020)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

υπερβολική ταχύτητα

κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας STOP

λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.839) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

για υπερβολική ταχύτητα 1.366

για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση 285

για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση 204

για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη) 86

για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση 83

για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας 61

για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη 45

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (113) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (78) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (968) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Διανομή φρούτων από τον Σύλλογο Τριτέκτων Ιωαννίνων, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου

 


Ο Σύλλογος ενημερώνει ότι σε συνεργασία με την Διεύθυνση κοινωνικής προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών θα μοιράσει από 10 κιλά φρούτα (ροδάκινα-βερίκοκα) για όλα τα τακτοποιημένα οικονομικά μέλη του για το 2021.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 στο χώρο του πάρκιγκ στην Περίβλεπτο στις 11:00 π.μ. και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Η παραλαβή θα γίνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με την επίδειξη της κάρτας μέλους και την θεώρηση της για το 2021!!!

Όποιος θα θελήσει να πάρει για γνωστό του ή για συγγενή του θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να έχει μαζί του την κάρτα μέλους του δικαιούχου.

Στο χώρο τονίζουμε ότι ΔΕΝ θα γίνονται ανανεώσεις καρτών μελών.

Είκοσι πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 109.274 έλεγχοι, από τους οποίους οι 70.075 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 233 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

138 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 115 πρόστιμα των 300 ευρώ και 23 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

41 στη Θεσσαλονίκη,

25 στην Ήπειρο,

14 στη Στερεά Ελλάδα,

13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

11 στη Δυτική Ελλάδα,

  9 στο Βόρειο Αιγαίο,

  8 στην Κρήτη,

  7 στην Πελοπόννησο,

  5 στη Δυτική Μακεδονία,

  3 στο Νότιο Αιγαίο,

  1 στη Θεσσαλία και

  1 στη Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 67.072 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 64.484 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.588 των 150 ευρώ.

20 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 12 στην Κρήτη, 4 στην Πελοπόννησο, 2 στη Δυτική Ελλάδα και 2 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.793 ομοειδείς παραβάσεις.

75 παραβάσεις και 2 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη εστιατορίου, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα,

- από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 6 καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 20.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο εστιατορίου μπαρ, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών. Επιπλέον, αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημέρες,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες, σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας. Επιπλέον, επιβλήθηκε 25.000 ευρώ πρόστιμο, στο κατάστημα,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο, σε εστιατόριο, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Δυτική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στη χώρα,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στα Ιόνια Νησιά, 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Κρήτη, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες, σε καταστήματα.

Στη Στερεά Ελλάδα, 300 ευρώ πρόστιμο, σε εστιατόριο, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Ήπειρο, 300 ευρώ πρόστιμο, σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 10.621 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.403 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ποιοι δικαιούνται το ειδικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ

 


Ο ΟΑΕΔ δίνει ειδικό βοήθημα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Πρόκειται για εκείνους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες, έχουν πραγματοποιήσει 60 τουλάχιστον ημέρες στην ασφάλιση ανεργίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κλπ).

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις:

Να πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου

Να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κλπ)

Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. 

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 6 με 10 Σεπτεμβρίου

 


Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 63,5 εκατ. ευρώ σε περίπου 50.000 δικαιούχους.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες για τις πληρωμές

Ειδικότερα:

1. Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνουν την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου οι εξής καταβολές:

2,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σε 4.144 εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Αύγουστο για αποζημίωση ειδικού σκοπού

50.9100 ευρώ θα καταβληθεί σε 125 άτομα ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά τον Ιούλιο

443.406 ευρώ θα καταβληθεί σε 1. 249 άτομα ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για αναστολές συμβάσεων εργασίας μηνός Ιουνίου

262.056 ευρώ θα καταβληθεί σε 1.033 άτομα ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά τον Μάιο

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 2,86 εκατ. ευρώ και θα διοχετευθεί σε 6.551 δικαιούχους.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα: 

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 08:00-16:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 09:00-13:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Πέρδικα Θεσπρωτίας, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, Σταύρου Νιάρχου, 11:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00. 

Χειρουργείο για τη φίμωση μέσα σε ένα λεπτό

 


Μια απλή πάθηση, όπως είναι η φίμωση, μπορεί να προκαλέσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεγάλα προβλήματα στην υγεία. Μελέτες έχουν δείξει πως άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η επέμβαση για τη φίμωση μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή, μειώνοντας στο ελάχιστο τον κίνδυνο εμφάνισης ενός καρκίνου του πέους στους άνδρες.

Πλέον, ένα νέο, καινοτόμο χειρουργικό αλλάζει τα δεδομένα σε μια από τις αρχαιότερες επεμβάσεις, καθιστώντας την, κυριολεκτικά, επέμβαση του ενός λεπτού. Στη χώρα μας, η πρωτοποριακή αυτή τεχνική θα εφαρμοστεί στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας του με κλινικές και ακαδημαϊκούς φορείς της Κίνας.



Όπως παρουσιάστηκε και στο Διεθνές Διαδικτυακό Συμπόσιο “From Medi-centric to Techno-centric Medicine: Research and Innovation που διοργανώθηκε από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, το stapler BDCSB της Biosis Healing Biological Technology, αφαιρεί την ακροποσθία και ταυτόχρονα τοποθετεί τα ράμματα με μια μόνο κίνηση του χειρουργού, κάτι που καθιστά την επέμβαση εκτός από ταχύτατη, πρακτικά αναίμακτη και ανώδυνη για τον ασθενή, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αποθεραπείας.

Το BDCSB, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, «αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που τόσο οι άνδρες, όσο και οι γιατροί, αντιμετωπίζουν την επέμβαση της περιτομής».