Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

«Ήπειρος Όλον»: Για το θέμα των ανεμογεννητριών


Μετά από μια σειρά τοποθετήσεων, αναλύσεων και αντιδράσεων η παράταξη μας «Ήπειρος Όλον» επιθυμεί να διευκρινίσει  και να τοποθετηθεί με σαφήνεια για το θέμα των ανεμογεννητριών σε περιοχές του Δήμου Μετσόβου φτάνοντας έως και την περιοχή Τζουμέρκων και σε τμήμα της Αλπικής ζώνης των κορυφογραμμών της Πίνδου.
Θεωρούμε και ήταν προεκλογική μας θέση η προτεραιότητα της χώρας της  αξιοποίησης ΑΠΕ,  με συγκεκριμένο όμως θεσμικό πλαίσιο και βάσει οικονομοτεχνικών μελετών έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε απολιγνιτοποίηση αλλά πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, στο φυσικό κάλλος των  περιοχών μας και με παράλληλη  ενημέρωση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις και ευτράπελα όπως αυτά που  προκλήθηκαν τα προηγούμενα  χρόνια με την κατασκευή του Χυτά στο Ελληνικό.
Επιμένουμε και εμμένουμε στις βασικές  μας αρχές . Η Ελλάδα, η Ήπειρος, προφανώς και  θα πρέπει να εκμεταλλευτεί  τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων αλλά κάτω  από ένα σχεδιασμένο business plan που δεν θα απομειώνει την αξία του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικότητας των περιοχών αλλά και την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Προφανώς  χρειαζόμαστε Αιολικά Πάρκα  και άλλες ΑΠΕ, αλλά το ζητούμενο είναι να αποφασίσουμε συντεταγμένα ως χώρα σε τι βαθμό  και σε ποιες περιοχές. Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι αδειοδοτήσεις και  πόσες ανεμογεννήτριες σηκώνει η κάθε περιοχή.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον κ. Πύρρο Δήμα


Συνάντηση εργασίας είχε την Τρίτη  9 Ιουνίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος  με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών κ. Πύρρο Δήμα και τον Πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ κ. Παντελή Κολόκα.
Η θεματολογία της συνάντησης αφορούσε στις αδειοδοτήσεις για τους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα για το Κλειστό Άρσης Βαρών στην Λιμνοπούλα.

ΕΟΔΥ: Ένας νεκρός και 9 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον Covid-19 στη χώρα μας  σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις 9 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του.
Συνολικά οι νεκροί είναι 183 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.058.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δήμος Πωγωνίου: Ορισμός δύο επιπλέον αντιδημάρχων


Με την υπ’ αριθμ. 396/2020 απόφαση του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, ορίστηκαν δύο επιπλέον αντιδήμαρχοι (άμισθοι) ως εξής:

1.      Βίλλης Αριστοτέλης:      Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας











2.      Γιούνης Αναστάσιος: Αντιδήμαρχος Παιδείας – Νεολαίας – Αθλητισμού - Πολιτισμού.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Άρτας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου «ΖΥΡΑ», εντοπίστηκε συσκευασία με -36,58- γραμμάρια ηρωίνης που ήταν κρυμμένη σε αυτοκίνητο

Συνελήφθη χθες (08-06-2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών και ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.


Σε έρευνα που ακολούθησε με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου «ΖΥΡΑ», βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη στο πίσω αριστερό μέρος του αυτοκινήτου, πάνω από το θόλο του τροχού, συσκευασία περιτυλιγμένη με κολλητική ταινία που περιείχε ηρωίνη σε μορφή «βράχου», βάρους -36,58- γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Τροποποίηση της 971/2019 απόφασης Δημάρχου ως προς τον ορισμό Αντιδημάρχων


ΑΠΟΦΑΣΗ   ΔΗΜΑΡΧΟΥ   396/2020

Ο  Δήμαρχος Πωγωνίου
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν. 3463/2006 «Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ Α 114/8.6.2006), όπως ισχύει.
2. Τις διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 3852/ 2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/τ.Α'/07-06-2010),  όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του άρθρου 68 του Ν.4555/18)
 3. Τις  διατάξεις του άρθρου 68 του ν.4555/2018, οι οποίες αντικατέστησαν τις διατάξεις του άρθρου 59 του ν.3852/2010, αναμορφώθηκε ο προβλεπόμενος αριθμός των αντιδημάρχων με βάση τον μόνιμο πληθυσμότου δήμου (παρ. 12 άρθρο 283 ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 68 του ν.4604/2019), όπως αυτός εμφανίζεται στους επίσημους πίνακες των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, που έχουν κυρωθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αριθμ.11247/28.12.2012 απόφαση του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Β’ 3465), όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ.ΓΠ-191/20.3.2014 όμοια απόφαση (Β’ 698). (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.82/59633/20.08.2019)
4. Το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής έτους 2011 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΦΕΚ 3465/Β/28-12-2012 για το Δήμο Πωγωνίου, ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 8.960 κατοίκους και έξι (6) Δημοτικές Ενότητες.
5. Την Αρ. Εγκυκλιου 82/2019 του ΥΠΕΣ .
6. Την αριθ. 104/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων αριθμός πράξης 153/2019 με την οποία ανακηρύχθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πωγωνίου κατά τις εκλογές του Μαΐου 2019.
7. Την υπ’ αριθμ. 971/2019 απόφαση Δημάρχου Πωγωνίου για ορισμό αντιδημάρχων
8. Τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν.4647/2019 (ΦΕΚ 204/2019) «΄Αμισθοι Αντιδήμαρχοι»
9. Την ανάγκη επίτευξης συντονισμού κατά την άσκηση της δημοτικής διοίκησης και του δημοτικού έργου γενικότερα.
10.  Την ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Τροποποιεί την 971/2019  απόφαση Δημάρχου Πωγωνίου ως προς τα εξής:
Α.   Ορίζει επιπλέον δύο άμισθους Αντιδημάρχους στο Δήμου Πωγωνίου και επανακαθορίζει τις αρμοδιότητες ενός έμμισθου Αντιδημάρχου, με θητεία, εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, έως 31/12/2020, μεταβιβάζοντας σε αυτούς συγκεκριμένες αρμοδιότητές του, όπως παρακάτω:
1) Επανακαθορίζει τις αρμοδιότητες του έμμισθου Αντιδημάρχου, Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας, κ. Σιούτη Μιχαήλ του Ιωάννη ως εξής:
Οικονομικών – Διοικητικών Υπηρεσιών – Κοινωνικής Προστασίας
α. Θα έχει την εποπτεία και ευθύνη των αρμοδιοτήτων Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών (άρθρο 10 του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Πωγωνίου ΑΔΑ: ΨΡ9ΩΩ1Ω- 0ΒΦ)  και συγκεκριμένα:  Αρμοδιότητες Τμήματος Δημοτικής Κατάστασης, Ληξιαρχείου και Αλλοδαπών, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, Αρμοδιότητες Τμήματος Προϋπολογισμού και Λογιστηρίου,Αρμοδιότητες Τμήματος Εσόδων, Περιουσίας και Ταμείου, Αρμοδιότητες Τμήματος Κ.Ε.Π.
β. Επίσης τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το Αυτοτελές Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας (άρθρο 9 του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Πωγωνίου  ΑΔΑ: ΨΡ9ΩΩ1Ω- 0ΒΦ και συγκεκριμένα: Αρμοδιότητες Σχεδιασμού/ Συντονισμού/Παρακολούθησης Κοινωνικών Πολιτικών, Αρμοδιότητες Εποπτείας και Ελέγχου, Αρμοδιότητες εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών, Αρμοδιότητες Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας.
γ. Αρμοδιότητες τομέα πρόνοιας
δ.  Επίσης  την εποπτεία του προσωπικού των γραφείων Κ.Ε.Π. Δήμου Πωγωνίου.
Επίσης τις  κατά τόπο αρμοδιότητες για την Δ.Ε. Καλπακίου:
- Έχει την ευθύνη και μεριμνά για την επισκευή, την συντήρηση και την καλή λειτουργία των υδραυλικών έργων ύδρευσης, και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού (γεωτρήσεις, δίκτυο ύδρευσης, υδατοδεξαμενές, υδρόμετρα, χλωρίωση υδατοδεξαμενών, αναλύσεις νερού  κλπ) της ΔΕ ευθύνης του.
-Την τέλεση πολιτικών γάμων στην δημοτική ενότητα ευθύνης του.
-Την εποπτεία της Δ.Ε.  ευθύνης του σε συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.
-Την υπογραφή εγγράφων, βεβαιώσεων, αποφάσεων, δικαιολογητικών και τις πράξεις που σχετίζονται με τις ανατιθέμενες καθ΄ ύλην αρμοδιότητες.
-Τη θεώρηση γνησίου υπογραφής, θεώρησης φωτοαντιγράφων, βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας και πιστοποιητικών συντήρησης εργαζομένων στο εξωτερικό.
-Τη συνεπικουρία, στον υπεύθυνο για το προσωπικό Αντιδήμαρχο, στη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη Δ.Ε ευθύνης του.

Ο κατά τόπους Αντιδήμαρχος είναι υπεύθυνος για το προσωπικό που μεταφέρεται στα όρια της ευθύνης του για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου/εργασιών.  

Αρνητικά 59 δείγματα στην Ήπειρο

Πενήντα εννέα δείγματα είχαν αναλυθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Πρόκειται για δείγματα από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες, τα περισσότερα στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.
Το σύνολο των αποτελεσμάτων είναι αρνητικά.
Δεκατέσσερα συνολικά δείγματα προέρχονται από την Πρέβεζα και αφορούν επαφές του 56χρονου υπαλλήλου των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας που βρέθηκε θετικός στον ιό.
Όλα είναι αρνητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται αποτελέσματα κι από άλλα δείγματα επαφών στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης που έγινε ενώ θα ακολουθήσει και επανέλεγχος τις επόμενες ημέρες.

Ανεύρεση οστών στην Πρέβεζα


Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, απογευματινές ώρες σήμερα, από το Αστυνομικό Τμήμα Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας,  για τον εντοπισμό ανθρώπινων οστών στην παραλία «ΠΑΝΑΓΙΑ» Βόνιτσας  
Άμεσα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στο σημείο, όπου εντόπισαν επί της ακτογραμμής, σκελετό αποτελούμενο από σπονδυλική στήλη, λεκάνη και κάτω άκρα, ενώ σε απόσταση δέκα μέτρων επί του Αιγιαλού εντοπίστηκε κρανίο.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ενώ τα ανωτέρω οστά αφού περισυνελέγησαν, παραδόθηκαν στο Γ.Ν.Ν. Πρέβεζας προκειμένου μεταφερθούν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών για διενέργεια νεκροψίας.

24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών, την Τρίτη, 9 Ιουνίου


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εκπαιδευτικοί, την Τρίτη 9 Ιουνίου, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε, 24ωρη απεργία για την Τρίτη 9 Ιουνίου και ταυτόχρονα συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή στη 1 το μεσημέρι.
Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που φέρνει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και απαιτούν να αποσυρθεί.
Το πολυνομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή κι αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη με τους εκπαιδευτικούς να βγαίνουν στους δρόμους τόσο σήμερα όσο και την ημέρα ψήφισής του.

Επηρεάζει η ζέστη την καρδιά μας;


Το καλοκαίρι έρχεται και όλοι προετοιμαζόμαστε για τις διακοπές. 
Η θερμοκρασία ανεβαίνει γι΄αυτό και είναι σημαντικό να προσέξουμε την υγεία μας μέσα στην ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού. Επηρεάζει, όμως, η ζέστη την καρδιά μας και αν ναι, πως μπορούμε να προστατευτούμε για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα;
Όταν ο καιρός είναι ζεστός, ιδρώνουμε προκειμένου η θερμοκρασία του σώματος να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Η έντονη όμως εφίδρωση οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια υγρών απ΄ ότι συνήθως, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πτώσης της αρτηριακής πίεσης και σημαντικής ταχυκαρδίας. Αυτό για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αρκεί να λαμβάνουν άφθονα υγρά όπως νερό και αναψυκτικά, που κατά προτίμηση δεν περιέχουν ζάχαρη. Αν όμως δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ή αν έχουμε κάποια καρδιακή πάθηση, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα θερμικής εξάντλησης ή ακόμα και θερμοπληξίας διευκρινίζει ο κ. Κωνσταντίνος Κοντός, Καρδιολόγος, Αναπλ. Διευθυντής Τομέα Καρδιάς Metropolitan General.