Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση στον «5ο Δρόμο της Νίκης»

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Ο Δήμος Πωγωνίου σας προσκαλεί στον «5ο Δρόμο της Νίκης»,

στα πλαίσια των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2024».

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου

και οι βραβεύσεις θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι, έξωθεν Δημαρχείου Καλπακίου.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κων/νος Καψάλης

1ο Local Taste of Ioannina στην πλατεία Γλυκήδων


 Ανοιχτή διαδραστική εκδήλωση γνωριμίας με την παραδοσιακή γαστρονομία των Ιωαννίνων με τίτλο «1ο Local Taste of Ioannina»  οργανώνει το Γραφείο Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 17:00, στη πλατεία Γλυκήδων, μπροστά στο Σουφαρί Σεράι.

Σκοπός του «1ο Local Taste of Ioannina» είναι, η ανάδειξη των αγαπημένων γεύσεων και αρωμάτων της γιαννιώτικης κουζίνας, η οποία μεταξύ άλλων αποτελεί ξεχωριστό πυλώνα του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων και σημαντικό παράγοντα στην επιλογή προορισμού και την προσέλκυση επισκεπτών. 

Καταξιωμένοι επαγγελματίες της πόλης στην τέχνη της γαστρονομίας, υπό την εποπτεία και την επιμέλεια του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου chef, Ανδρέα Γεωργούλη, θα παρουσιάσουν παρασκευές συνταγών της περιοχής, με παραδοσιακό αλλά και πιο σύγχρονο τρόπο, ενώ το κοινό θα μπορεί να δοκιμάζει εδέσματα από τις συνταγές που θα ετοιμάζονται μπροστά του.

Δήμος Πωγωνίου: Τιμήθηκε η μνήμη του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά

 


Σε μία σεμνή εκδήλωση και με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών και εκπροσώπων των Αρχών τιμήθηκε την Κυριακή στον Παρακάλαμο η μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, που έπεσε ηρωικά στις 13 Οκτωβρίου 1904 υπερασπιζόμενος τον Ελληνισμό της Μακεδονίας.

Της εκδηλώσεως προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του ήρωα, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές και μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Στην σημασία του Μακεδονικού Αγώνα αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η Βουλευτής Ιωαννίνων κ. πρ. Υπουργός κ. Μαρία Κεφάλα μιλώντας παράλληλα για την αγάπη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου στην πατρίδα και τα ιδανικά της «Η προσφορά του Παύλου Μελά δεν ήταν μια απλή πράξη θάρρους, αλλά μία πράξη αγάπης για την πατρίδα και τη δικαιοσύνη».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης υπογράμμισε ότι η ζωή και η προσφορά του Παύλου Μελά αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους και η συγκεκριμένη  εκδήλωση, που πραγματοποιείται στον τόπο καταγωγής του Ήρωα, είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την ιστορική του σημασία. 

«Μερικοί άνθρωποι έχουν το προνόμιο να γεννιούνται παλικάρια και να γίνονται ήρωες. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Παύλος Μελάς που από νωρίς έδειξε δείγματα φλογερού πατριωτισμού και θαυμάσιου αγωνιστή. 

Ο θάνατός του όχι μόνο δεν αποθάρρυνε τους Έλληνες αλλά αντιθέτως ξεσήκωσε τους πολεμιστές. Ακόμη και με το θάνατό του κατάφερε να είναι παρών στον αγώνα για ελευθερία. Τέτοιοι ήρωες δεν είναι μόνο πρόσωπα του παρελθόντος αλλά και πηγή έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον κι εμείς εδώ στο Πωγώνι αισθανόμαστε διπλά περήφανοι γιατί αυτός ο μεγάλος Ήρωας κατάγονταν από τον Παρακάλαμο» τόνισε.

 Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου  Παρακαλάμου κ. Θωμάς Δημητρίου με θέμα «Παύλος Μελάς: Η Πογδόριανη, η οικογένεια, ο αγώνας για την ελευθερία».

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

To Θέατρο Actina γιορτάζει τα 5 χρόνια λειτουργίας του με ένα ντουέτο πειραματικής και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής

 


To Θέατρο Actina γιορτάζει τα 5 χρόνια λειτουργίας του με ένα ντουέτο πειραματικής και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής.

Ο Θάνος Καζαντζής ( τύμπανα, αντικείμενα, ηλεκτρονικά ) και ο Νίκος Παπαΐωάννου (τσέλο, fx), οι  δύο μουσικοί συνομιλούν μέσα από τον πειραματισμό, την ηλεκτροακουστική οπτική και την στιγμιαία έκφραση . Συνθέτουν και αποσυνθέτουν συχνοτικά, ρυθμικά και μελωδικά μοτίβα σε ένα συνδυασμό Μεσογειακής, σύγχρονης και βιωματικής μουσικής.

Ο Θάνος Καζαντζής είναι ντράμερ και αυτοσχεδιαστής. Ιδιοκτήτης και ηχολήπτης του στούντιο Polytropon στην Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες, σκηνοθέτες και χορευτές ως μουσικός, ηχολήπτης και παραγωγός στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και στην δημιουργία πειραματικής μουσικής συνδέοντας ήχους από τύμπανα, κρουστά, διαφορά αντικείμενα και ηλεκτρονικά.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι  διπλωματούχος τσελίστας στο Αττικό Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια τη Μαρίνα Κισλιτσίνα. Έχει ασχοληθεί επίσης με  τροπικές μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου. Συμμετέχει ενεργά σε Ελλάδα και εξωτερικό σε συναυλίες, παραστάσεις χορού καθώς έχει κάνει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο.

Ο δήμος Ιωαννιτών βραβεύτηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων


Βραβείο για την κοινωνική προσφορά του σε θέματα πρόληψης υγείας έλαβε ο δήμος Ιωαννιτών από τον Πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γιώργο Πατούλη στη διάρκεια του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στο Δήμο Μάνδρας – Ειδύλλιας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

Το δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησαν η αντιδήμαρχος, Σοφία Μαρκούλα και η συντονίστρια του προγράμματος, Στεφανία Τσούκη, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ζητήματα, που αφορούν τόσο στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας στους Δήμους, όσο και στη συνολική περιβαλλοντική αναβάθμιση, με στόχο πάντα την υγεία των πολιτών.

Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου

 


Ξεκινά την προσεχή Τρίτη 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται φέτος γύρω στο 1,15 ευρώ/λίτρο τουλάχιστον όσον αφορά τις αστικές περιοχές και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης θα κινηθούν από το 1.15 ευρώ/λίτρο έως 1.21 ευρώ/λίτρο γεγονός που τις καθιστά 20 λεπτά φηθηνότερες σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα.

Και μπορεί πέρυσι, όπου η τιμή εκκίνησης ήταν στα 1,35 ευρώ το λίτρο, η παρατεταμένη καλοκαιρία να λειτούργησε προς όφελος των νοικοκυριών, φέτος όμως, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για έναν δύσκολο και βαρύ χειμώνα, οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες.

Χρήση υπολογιστή: Ευθύνεται για δυσκινησία της ωμοπλάτης;

 


Όσοι εργάζονται καθημερινά για πολλές ώρες σε υπολογιστή κινδυνεύουν να αναπτύξουν δυσκινησία της ωμοπλάτης, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον αυχένα και στους ώμους.

Σύμφωνα με μια κορεατική μελέτη, η οποία διερεύνησε τον επιπολασμό, την παρουσία πόνου στον αυχένα και τους ώμους, την αναπηρία και τις ώρες εργασίας εργαζομένων σε υπολογιστές, η δυσκινησία της ωμοπλάτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση σε όσους είναι επιφορτισμένοι με καθήκοντα που απαιτούν τη χρήση υπολογιστή.

Μετά από τη διενέργεια διαφόρων εξετάσεων, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 89,9% των συμμετεχόντων έπασχαν από αυτήν. Το 59,63% εμφάνισαν εμφανή δυσκινησία ωμοπλάτης και το 30,28% ήπια. Ο επιπολασμός του πόνου στον ώμο ήταν υψηλός, αλλά όχι τόσο όσο στον αυχένα.

«Με την πρόοδο της τεχνολογίας, ο αριθμός των εργασιών που εκτελούνται με τη βοήθεια των υπολογιστών αυξάνεται. Κατ’ επέκταση, αυξάνεται και ο επιπολασμός των μυοσκελετικών διαταραχών που προκαλούνται εξαιτίας τους. Έχει βρεθεί ότι η χρήση πληκτρολογίου για 4-6 ώρες την ημέρα τετραπλασιάζει την πιθανότητα πόνου στον αυχένα και τους ώμους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν ελάχιστα μέσα στη μέρα.

Οι υπάλληλοι γραφείου διατρέχουν κίνδυνο μακροχρόνιων μυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλούν πόνο και αναπηρία, λόγω ακινησίας για μεγάλες χρονικές περιόδους, ακατάλληλης στάσης και κακού σχεδιασμού του σταθμού εργασίας. Μπορούν, επίσης, να προκύψουν από επαναλαμβανόμενες κινήσεις», εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Παναγιώτης Πάντος, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής τμήματος Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.