Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Δήμος Πωγωνίου: Τιμήθηκε η μνήμη του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά

 


Σε μία σεμνή εκδήλωση και με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών και εκπροσώπων των Αρχών τιμήθηκε την Κυριακή στον Παρακάλαμο η μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, που έπεσε ηρωικά στις 13 Οκτωβρίου 1904 υπερασπιζόμενος τον Ελληνισμό της Μακεδονίας.

Της εκδηλώσεως προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του ήρωα, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές και μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Στην σημασία του Μακεδονικού Αγώνα αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η Βουλευτής Ιωαννίνων κ. πρ. Υπουργός κ. Μαρία Κεφάλα μιλώντας παράλληλα για την αγάπη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου στην πατρίδα και τα ιδανικά της «Η προσφορά του Παύλου Μελά δεν ήταν μια απλή πράξη θάρρους, αλλά μία πράξη αγάπης για την πατρίδα και τη δικαιοσύνη».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης υπογράμμισε ότι η ζωή και η προσφορά του Παύλου Μελά αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους και η συγκεκριμένη  εκδήλωση, που πραγματοποιείται στον τόπο καταγωγής του Ήρωα, είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την ιστορική του σημασία. 

«Μερικοί άνθρωποι έχουν το προνόμιο να γεννιούνται παλικάρια και να γίνονται ήρωες. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Παύλος Μελάς που από νωρίς έδειξε δείγματα φλογερού πατριωτισμού και θαυμάσιου αγωνιστή. 

Ο θάνατός του όχι μόνο δεν αποθάρρυνε τους Έλληνες αλλά αντιθέτως ξεσήκωσε τους πολεμιστές. Ακόμη και με το θάνατό του κατάφερε να είναι παρών στον αγώνα για ελευθερία. Τέτοιοι ήρωες δεν είναι μόνο πρόσωπα του παρελθόντος αλλά και πηγή έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον κι εμείς εδώ στο Πωγώνι αισθανόμαστε διπλά περήφανοι γιατί αυτός ο μεγάλος Ήρωας κατάγονταν από τον Παρακάλαμο» τόνισε.

 Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου  Παρακαλάμου κ. Θωμάς Δημητρίου με θέμα «Παύλος Μελάς: Η Πογδόριανη, η οικογένεια, ο αγώνας για την ελευθερία».

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ