Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή την Τρίτη 14 Αυγούστου, ώρα 9.30


Την Τρίτη 14-08-2018 και ώρα 9.30  συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,   με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 08-08-2018 συνεδρίασης.
1. Έγκριση του από 08-08-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 01-08-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση βελτίωση Ε.Ο. Πρέβεζας - Πάργας», προϋπολογισμού 200.000,00€ με Φ.Π.Α.
2. Έγκριση του από 10-08-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 01-08-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας από κόμβο Εγνατίας Οδού έως Κόμβο Ιονίας Οδού», προϋπολογισμού 200.000,00 € με Φ.Π.Α.
3. Έγκριση του από 08-08-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αποκατάσταση παράλληλου επαρχιακού οδικού δικτύου Τ.Κ. Πλαταριάς της Π.Ε. Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 62.000,00 € με ΦΠΑ.
4. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συλλογή και μεταφορά λυμάτων οικισμών (Αγίας Παρασκευής) πρώην Δήμου Αράχθου του Δήμου Νικολάου Σκουφά της Περιφέρειας Ηπείρου», αναδόχου ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ  Α.Τ.Ε., μέχρι την 30-11-2018.
5. Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δημιουργία χώρου Β΄ αποδυτηρίων στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου».
6. Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κάτω Λάβδανη-Αγία Μαρίνα-Καστανή και από διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσα προς Δεσποτικό-Αετόπετρα-Λάβδανη-Στρατίνιστα έτους 2018».
7. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 07-11-2017 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση 33ης επαρχιακής οδού Δελβινάκι - Πωγωνιανή», προϋπολογισμού 74.000,00 €  με Φ.Π.Α.
8. Έγκριση του από 09-08-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 05-07-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση βατότητας στα όρια της Μεγάλης Γότιστας προς Αγία Κυριακή και Άγιο Νικόλαο», προϋπολογισμού € 60.000,00 με ΦΠΑ.

Πωγωνιανή Πωγωνίου: Καλοκαιρινή γιορτή της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου, το Σάββατο 18 Αυγούστου, ώρα 18:30

Ο πατέρας Αντώνιος και τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου σας προσκαλούν με μεγάλη χαρά στην καλοκαιρινή γιορτή που έχουν ετοιμάσει με πολλή αγάπη για όλους εσάς!!!
Η γιορτή μας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/8/2018 και ώρα 18:30 στο Σπίτι μας στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.
Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Με εκτίμηση,

Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στο Συρράκο


"Γκίνι βίνιτου του χουάρανα", το θερμό καλωσόρισμα από τις Συρρακιώτισες και τους Συρρακιώτες, στο Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης.
Με την ευλογία του Σεβασμιότατου κ.κ. Μάξιμου, μετά από πρόσκληση του Τοπικού Συμβουλίου (Νικολαος Γκιζας), ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, συντονίζει την ημερίδα πρόληψης ιατρικών παθήσεων.

Τα πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το Πωγώνι αναδείχτηκαν στην ημερίδα στη Μερόπη Πωγωνίου


Το Πωγώνι μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον εφόσον στηριχθεί στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 12 Αυγούστου 20018 στη Μερόπη, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου, σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, την Πολιτιστική Αδελφότητα Μεροπαίων, την Τοπική Κοινότητα Μερόπης και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μερόπης. Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στην ημερίδα τονίστηκαν τα πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το  Πωγώνι, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βασικά εργαλεία ανάπτυξης της ακριτικής και έως σήμερα απομονωμένης περιοχής.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Γρηγόρης Άρμπιρος που χαρακτήρισε τη Μερόπη αρχοντοχώρι και στολίδι του Πωγωνίου. «Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Πωγωνίου. 
Τα χωριά μας δεν υστερούν σε τίποτα από άλλες περιοχές και γι’ αυτό το λόγο επιλέγουμε κάθε χρόνο να διοργανώνουμε την ημερίδα σε άλλο χωριό ώστε να αναδειχθούν και μέσω αυτής της προσπάθειας οι ομορφιές που διαθέτουμε» τόνισε.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που έφερε ο Καλλικράτης σημειώνοντας ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στις δυσχέρειες που επέφερε το νέο σύστημα καθώς δεν συνοδεύτηκε από τους απαραίτητους πόρους. Παράλληλα σημείωσε ότι ο Δήμος Πωγωνίου εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που θα επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή. «Το Πωγώνι διαθέτει πολλαπλά πλεονεκτήματα: πλούσια φυσική ομορφιά που παραμένει ανεκμετάλλευτη, σπουδαία μουσική παράδοση και ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα. Ενωμένοι και συστρατευμένοι έχουμε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής δημιουργώντας μέλλον για τις επόμενες γενιές. Ως Δημοτική Αρχή και πάντα με γνώμονα την προστασία των δημοτών μας και του περιβάλλοντος, εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Απαιτείται όμως αλληλεγγύη και συμπαράσταση από όλους. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και δύσπιστοι. Το να προβάλλουμε όμως άρνηση για τα πάντα, μόνο φρένο μπορεί να βάλει στις εξελίξεις» σημείωσε, αναφερόμενος παράλληλα στις προσπάθειες του Δήμου για ανάδειξη των φυσικών ομορφιών της περιοχής.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις  που, όπως τόνισε, δεν στηρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και υπογράμμισε ότι η Ήπειρος θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη του τουρισμού. «Έχουμε λαμπρό μέλλον αν συνεργαστούμε από κοινού. Η Ήπειρος μπορεί να γνωρίσει σημαντική οικονομική ανάπτυξη μέσω του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού. Η Περιφέρεια είναι στο πλευρό όσων είναι διατεθειμένοι να δουν τις προοπτικές που τους ανοίγονται» είπε.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πωγωνίου παρουσίασε, στην κεντρική της ομιλία, η κ. Βιβή Παύλου ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Όλγα Μπίτικα, η  Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου κ. Αρετή Γεωργιάδη, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Τόπουλος, ο συγγραφέας κ. Κώστας Κωστούλας στον οποία απονέμει τιμητική πλακέτα από την ομοσπονδία για την προσφορά του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού κ. Μιχάλης Σέρβος και ο Αρχαιολόγος κ. Χρήστος Κλείτσας ενώ μια σύντομη ενημέρωση για το Εθνικό Κτηματολόγιο πραγματοποίησε κ. Μαριαλένα Κωνσταντή.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής και προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Χάθηκε σκύλος

Είναι αγόρι τον λένε Τζακ ηλικίας 1,5-2 μηνών.
Είναι ημίαιμο με μητέρα πίνσερ και το χρώμα του είναι άσπρο, ελάχιστα γκρίζο με μία μεγάλη μαύρη βούλα στην ράχη του. Είναι μικρού μεγέθους χάθηκε στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων Δευτέρα βράδυ-Τρίτη πρωί και δεν φορούσε κολάρο.
Εάν το βρείτε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του e-mail:  nickkalod@gmail.com  ή τηλεφωνήστε στο: 6930980389
ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΓΚΗ

Ποιοι δεν θέλουν την ένωση του λαού



Το αφήγημα της φερόμενης Ελληνικής κυβέρνησης περί εξόδου από τα μνημόνια φαίνεται να μην πείθει κανέναν όχι μόνο εντός Ελλαδικού χώρου αλλά και εκτός. Η ανεργία καλπάζει, το χρέος ανεβαίνει, οι επενδυτές άφαντοι. Στο αφήγημα αυτό περιλαμβάνεται η λέξη “ανάπτυξη” η οποία πήρε νέα έννοια και σημαίνει την λεηλασία, την λαθρομετανάστευση, τον αναγκαστικό εποικισμό και το ανελέητο κυνηγητό φοροεισπράξεων σε κάθε ντόπια επιχείρηση. Επίσης νέα έννοια δόθηκε στην  λέξη “επενδύσεις” που θέλει την εγκατάσταση κάθε σκοτεινού, αγνώστου ταυτότητος προέλευσης και αντικειμένου  διεθνούς fund και άλλων υπερεθνικών εταιριών που λεηλατούν τον τόπο μέσα από λεόντιες συμβάσεις, παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας λιμανιών, αεροδρομίων, ενεργειακών πόρων και κάθε λογής περιουσιακού υπέργειου ή υπόγειου στοιχείου της Πατρίδας μας.
Μέσα σε οχτώ χρόνια μνημόνια, μεταρρυθμίσεις και αξιοποιήσεις  έσπρωξαν 500χιλ νέους στην μετανάστευση, 15χιλ σε αυτοκτονίες, 400χιλ επιχειρήσεις σε λουκέτο και 3,5 εκ Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν φτάνουν όμως όλα αυτά τα δεινά που περνά ο λαός μας, οι υπηρέτες της ΕΕ και των διεθνών κορακιών μας οδηγούν και σε εδαφικούς διαμελισμούς παραχωρώντας εκτός από ονομασίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες (Μακεδονία και Β.Ήπειρο)με τον  πολιτισμό μας και την  ιστορία μας αλλά και δικαιώματα σε ξηρά και θάλασσα, δεχόμενοι τον αλυτρωτισμό κρατιδίων (Σκόπια) και ομάδων (Αλβανοτσάμηδων) που έβλαψαν ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και καταδικάστηκαν για αυτή την  εγκληματική τους δράση.
Αυτή τη ζοφερή κατάσταση την βιώνουμε καθημερινά και περιμένουμε να έρθει κάποια στιγμή η λύτρωση. Την λύτρωση αυτή κάποιοι την περιμένουν στον καναπέ τους από τον Θεό ή από το ξανθό γένος, κάποιοι από τους Ελοχίμ και κάποιοι από αυτόφωτους σωτήρες που κρατούν την μοναδική αλήθεια.
Οι χειρότεροι είναι οι τελευταίοι, οι οποίοι βάζουν αγωνιστές και αγωνίστριες με αγαθούς σκοπούς να υπηρετήσουν τα σκοτεινά τους σχέδια τα οποία ταυτίζονται με τους επικυρίαρχους, τροφοδοτώντας με ψεύδη και φρούδες ελπίδες τον λαό. Είναι αυτοί που δεν διστάζουν να κατηγορήσουν με κάθε είδους συκοφαντία, είναι αυτοί που έχουν δύναμη στον λόγο να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και τα γεγονότα και να μετατρέπουν κάθε πιθανό σενάριο ένωσης δυνάμεων σε μίασμα που δημιουργείται από σκοτεινές δυνάμεις. Αυτούς τους “ηγέτες” τους βλέπουμε σε πολλά κινήματα, κινήσεις, κόμματα διασπώντας τον λαό σε χίλια κομμάτια προσπαθώντας συνεχώς την ενεργοποίηση κοινωνικών αυτοματισμών σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Είναι τόσο απλό αυτό το σχέδιο και το διαπιστώνουμε καθημερινά όλοι όσοι θέλουμε να βρεθεί ένας τρόπος ένωσης, ένας τρόπος συνεργασίας, ένας τρόπος κοινής δράσης ενάντια στο κατοχικό καθεστώς.
Για να είμαι ειλικρινής εγώ το διαπίστωσα πριν από λίγο καιρό κλείνοντας τα αυτιά μου σε όλους αυτούς που με προειδοποιούσαν και με συμβούλευαν. Βλέπετε  ήμουν κι εγώ στους “χρήσιμους ηλίθιους” που πίστευα πως όλοι κινούνται από τα ίδια πατριωτικά αισθήματα, τόλμη, παρρησία και ειλικρίνεια όπως όλοι οι γνήσιοι πατριώτες. Με πόνο ψυχής  όμως κατάλαβα πως κάποιοι οι οποίοι ορκιζόταν για τα ιδανικά τους, τις αξίες τους, για την ειλικρίνεια, την καθαρότητα του λόγου τους και τον πατριωτισμό τους είναι τόσο μικροί τόσο λίγοι που δεν διστάζουν να κατηγορούν να λένε ασύστολα ψέματα κατηγορώντας και λασπολογώντας προς κάθε κατεύθυνση και τέλος να ισοπεδώνουν κάθε δημοκρατική λειτουργία που μέχρι χθες υπερασπιζόταν. Όλα αυτά γίνονται για δυο προφανής σκοπούς: α) για να διατηρήσουν με κάθε τρόπο την “ηγετική καρέκλα” και β) για να πάρουν την επιβράβευση του συστήματος από το οποίο λαμβάνουν εντολές και κατευθύνσεις. Είπαμε ο τελικός σκοπός είναι η διάλυση κάθε ενωτικής προσπάθειας και ο πολυκερματισμός της κοινωνίας.
Αυτή όμως είναι η μια πλευρά, είναι η πλευρά του συστήματος που έχει την διαχείριση της κρατικής μηχανής, τα κόμματα του κοινοβουλίου και τα παρακλάδια του εκτός κοινοβουλίου. Είναι αυτοί που κρατούν το βάζο με το μέλι και τρώνε με χρυσά κουτάλια. Ο μοναδικός τους φόβος είναι η επανάσταση των μελισσών δηλαδή του λαού, αυτή είναι η άλλη πλευρά. Είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι θέλουν και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ενημερώσουν να αφυπνίσουν και να προσκαλέσουν τον λαό σε ενότητα και ομαιχμία ενάντια στην κατοχή που μας έχει επιβληθεί. Μπορεί να ρωτήσει κάποιος: “Που είναι όλοι αυτοί;” Μια πολύ συνοπτική απάντηση είναι τρεις λέξεις: “Κοίτα στον καθρέφτη”. Το ζητούμενο αγαπητοί μου είναι να βρούμε αυτά που μας ενώνουν, και αυτά είναι μεγάλες αξίες που κλείνονται σε απλές λέξεις όπως Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια, Παιδεία, Ελληνισμός, Ιστορία, Πολιτισμός, Ελευθερία,  Δημοκρατία. Ας κάνουμε μια προσπάθεια λοιπόν ας βρεθούμε όσοι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας,  την αποκατάσταση της συνταγματικότητας και της ελευθερίας της Πατρίδας.
Δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με τους συστημικούς διασπαστές ηγετίσκους και αρχηγίσκους που θέλουν να κρατούν κάθε είδους ταμπέλα. Έχουμε υποχρέωση ηθική και κοινωνική απέναντι στα παιδιά μας και τους προγόνους μας να ενωθούμε για να χτυπήσουμε τον πραγματικό εχθρό που βρίσκεται εντός των πυλών και αυτός είναι σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας  εντός κοινοβουλίου, όσο για τα παρακλάδια του οι ρουφιάνοι, οι συκοφάντες και τα γκρουπούσκουλα θα τα ξεράσει η κοινωνία μέσω του παχέος εντέρου όπως κάνει κάθε ζωντανός οργανισμός τα παράσιτα.

Λάππας Ελευθέριος

Νεφρολιθίαση: Γιατί το καλοκαίρι είναι η χειρότερη εποχή;


Η πιο επικίνδυνη εποχή του χρόνου για κολικό του νεφρού είναι αυτή που διανύουμε, με τα περιστατικά να σημειώνουν σημαντική άνοδο όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, όσο πιο θερμό είναι το κλίμα τόσο περισσότερα είναι. Δηλαδή όσοι ζουν σε χώρες πιο κοντά στον Ισημερινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν τον ισχυρό, σχεδόν βίαιο πόνο του κολικού του νεφρού, που δύσκολα αντιλαμβάνονται όσοι δεν τον έχουν νιώσει.
«Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ενδοουρολογίας της Cleveland Clinic, όπου οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα ούρων που λήφθηκαν χειμώνα και καλοκαίρι, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης λίθων στα νεφρά είναι υψηλότερος το χειμώνα, επειδή εκείνους τους μήνες υπάρχει συνήθως περισσότερο ασβέστιο στα ούρα. Η υπερασβεστιουρία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το σχηματισμό των λίθων», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Γ. Κατσένης. «Δεδομένου ότι η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από την ανάπτυξη πέτρας, οι άνθρωποι που είναι λιγότερο δραστήριοι το χειμώνα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λίθων στα νεφρά. Στη συνέχεια, όταν ζεσταθεί ο καιρός, οι πέτρες που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα αρχίζουν να κινούνται. Κι αυτό γιατί υπάρχει συνήθως αύξηση της δραστηριότητας αλλά και της λήψης νερού», προσθέτει.
Ο σχηματισμός αυτών των μικρών και σκληρών εναποθέσεων μετάλλων και όξινων αλάτων συντελείται όταν υψηλές ποσότητές τους συγκεντρώνονται στα ούρα. Χωρίς την επαρκή λήψη νερού, οι ουσίες αυτές κρυσταλλώνονται και ενώνονται, δημιουργώντας πέτρες, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται σε μέγεθος από έναν κόκκο άμμου μέχρι μια μπάλα του γκολφ.

Εγκύκλιος Δεκαπενταύγουστου του Μητροπολίτου κ.κ. Ανδρέου

Παρακάλαμος: Λαϊκή βραδιά στο PLEGMA cafe bar, την Παρασκευή 17 Αυγούστου


Λαϊκή βραδιά, στο PLEGMA cafe bar, την Παρασκευή 17 Αυγούστου στον Παρακάλαμο.




Παρακάλαμος: Μαγευτική δημοτική βραδιά του Αγροτικού Αστέρα

Μια μαγευτική δημοτική βραδιά από τον υπέροχο κλαρινίστα Νίκο Τάσση είχαν την ευκαιρία να  απολαύσουν εκατοντάδες συνδημότες,  την Κυριακή 12 Αυγούστου,  στη εκδήλωση που οργάνωσε ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου.