Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΣΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Απονομή ετήσιων χρηματικών επάθλων και βραβείων στους πρωτεύσαντες δικαιούχους μαθητές των ακριτικών σχολείων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, το Σάββατο 9-7-11 και ώρα 11η πρωινή, στο Δημαρχείο Φιλιατών και την Κυριακή 10-7-11 ώρα 11η πρωινή, στο Πνευματικό Κέντρο Κόντσικας


ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΣΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΙΔΡΥΜΑ «ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ»
Ν.Π.Ι.Δ / Π.Δ 51/1975
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 (7ος ) ΑΘΗΝΑ 105 52

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 4-7-11Το ίδρυμα «Μόρφωσις Νεολαίας» (ιδρυτής Στέφανος Βασιλάκος) του οποίου διαχειριστής είναι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιατών και το Δήμο Ιωαννιτών θα απονείμει τα ετήσια χρηματικά έπαθλα και βραβεία στους πρωτεύσαντες δικαιούχους μαθητές των ακριτικών σχολείων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και των 1ου Λυκείου Ιωαννίνων, Σχολής Βελλάς και σχολείο Κόντσικας , το Σάββατο 9-7-11 και ώρα 11η πρωινή, στο Δημαρχείο Φιλιατών και την Κυριακή 10-7-11 ώρα 11η πρωινή, στο Πνευματικό Κέντρο Κόντσικας που είναι η γενέτειρα του ιδρυτή. Όλοι οι δικαιούχοι πρωτεύσαντες μαθητές έχουν ειδοποιηθεί με ταχυδρομική επιστολή.




Στην εκδήλωση συμμετέχει και το μουσικό σχολείο Ιωαννίνων
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Σαρωτικές αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πολυνομία και τις περισσότερες από 1.000 σελίδες που διέπουν ως σήμερα την ανώτατη εκπαίδευση, με το νέο σχέδιο νόμου καταβάλλεται προσπάθεια να περάσουμε σε μία νέα εποχή.

Ο νέος νόμος πλαίσιο είναι 150 σελίδες. Καταργούνται εκατοντάδες διατάξεις σε πάνω από 25 νόμους που έχουν γίνει μετά το 1982, σύμφωνα με το υπουργείο.
Ο νέος χάρτης θα διαμορφωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, μετά την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.


Το Συμβούλιο Διοίκησης
Σε κάθε ΑΕΙ θα θεσμοθετηθεί Συμβούλιο Ιδρύματος. Οι βασικές του αρμοδιότητες είναι ελεγκτικές και εγκριτικές συγκεκριμένων πράξεων της διοίκησης του ιδρύματος. Παράλληλα, το Συμβούλιο έχει την τελική έγκριση του στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης των ιδρυμάτων.
Το Συμβούλιο κάθε ιδρύματος αποτελείται από 7 καθηγητές, εκλεγμένους για τετραετή θητεία από τους καθηγητές του ιδρύματος, 7 εξωτερικά μέλη που επιλέγονται για τετραετή θητεία από τους εκλεγμένους καθηγητές του Συμβουλίου και έναν φοιτητή εκλεγμένο από ενιαίο ψηφοδέλτιο για ετήσια θητεία, με καθολική ψηφοφορία των ενεργών φοιτητών του τμήματος.


Ο ρόλος του πρύτανη
Το Συμβούλιο του Ιδρύματος, ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εκλέγει τον/την πρύτανη/πρόεδρο ΤΕΙ για 3ετή θητεία.
Μία επιτροπή διερεύνησης, αποτελούμενη από καθηγητές του ιδρύματος, έχει την ευθύνη της πρόσκλησης και της διερεύνησης για την υποβολή υποψηφιοτήτων και, ύστερα από δημόσια ακρόασή τους, εισηγείται τους υποψηφίους στο Συμβούλιο με βάση κυρίως την επιστημονική αναγνώριση αλλά και τη διοικητική του/της εμπειρία. Το Συμβούλιο εκλέγει τον πρύτανη/πρόεδρο με φανερή ψηφοφορία.


Οι σπουδές
Κάθε σχολή οργανώνει διαφορετικά προγράμματα σπουδών και απονέμει τα αντίστοιχα πτυχία. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μπορούν να ιδρύουν και να διατηρούν επώνυμες έδρες διδασκαλίας και έρευνας (από κληροδοτήματα, χορηγίες κ.λπ.) ύστερα από έγκριση των ακαδημαϊκών τους οργάνων.
Για την ενίσχυση της διοικητικής ευελιξίας, σε κάθε ΑΕΙ ιδρύεται με ΠΔ ειδικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του συμβουλίου του ιδρύματος. Πρόεδρος του ΝΠΙΔ ορίζεται ένας εκ των αναπληρωτών πρυτάνεων/προέδρων, επιλογής του πρυτάνεως/προέδρου.
Το ΝΠΙΔ του ιδρύματος διαχειρίζεται και αξιοποιεί τους πόρους των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και της κινητής και ακίνητης περιουσίας του και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του.
Για την καλύτερη αξιοποίηση, τη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας των υπηρεσιών δύναται να ανατίθενται στο ΝΠΙΔ και υπηρεσίες προς φοιτητές (φοιτητικές εστίες, εστιατόρια, κυλικεία κλπ.)

Οι Καθηγητές
Το διδακτικό και ερευνητικό έργο στα ΑΕΙ ασκείται από τρεις κατηγορίες διδασκόντων: τους καθηγητές, τους αναπληρωτές και τους επίκουρους. Οι καθηγητές και αναπληρωτές εκλέγονται ως μόνιμοι. Οι επίκουροι εκλέγονται για τετραετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλη μία θητεία ύστερα από κρίση. Οι μόνιμοι καθηγητές αξιολογούνται κάθε 5 χρόνια ως προς το επιστημονικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό τους έργο από ειδικές επιτροπές κρίσης, όπως καθορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αρνητικής αξιολόγησης οι καθηγητές είναι δυνατόν, με απόφαση του κοσμήτορα, να έχουν συγκεκριμένες ακαδημαϊκές επιπτώσεις.
Οι καθηγητές επιλέγονται από επιτροπές επιλογής καθηγητών που αποτελούνται από 7 μέλη, καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές, εκ των οποίων 3 είναι καθηγητές ή αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές ιδρύματος της αλλοδαπής και σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις από άλλο ίδρυμα της ημεδαπής. Τα μέλη των επιτροπών επιλογής καθηγητών ορίζονται με κλήρωση, η οποία διεξάγεται σε συνεδρίαση της κοσμητείας/διεύθυνσης από καταλόγους εσωτερικών και εξωτερικών μελών. Οι κατάλογοι είναι τετραετούς διάρκειας, συντάσσονται από την κοσμητεία/διεύθυνση της σχολής ανά ειδικότερο γνωστικό πεδίο και εγκρίνονται από το Συμβούλιο του ιδρύματος.


Τριετή πτυχία
Οι σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση οργανώνονται στους 3 κύκλους του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.
Ο πρώτος κύκλος συνίσταται στην παρακολούθηση ενός προγράμματος σπουδών καπεριλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστον σε 180 ακαδημαϊκές μονάδες (α.μ.). Ένα έτος αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 60 α.μ.
Ένα ίδρυμα μπορεί να οργανώνει και προγράμματα σύντομου κύκλου σπουδών, ως μέρος του πρώτου κύκλου σπουδών ή συνδεδεμένα με αυτόν, που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστο σε 60 και κατά ανώτατο όριο σε 120 α.μ. και οδηγούν στην απονομή διπλώματος σύντομου κύκλου.
Με ΠΔ ορίζεται το σύνολο των ακαδημαϊκών μονάδων ανά γνωστικό πεδίο και τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Κύριο κριτήριο για τον προσδιορισμό των α.μ. κάθε προγράμματος αποτελούν οι αντίστοιχες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.
Ο δεύτερος κύκλος συνίσταται στην παρακολούθηση μεταπτυχιακών σπουδών και περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε 60 έως 120 α.μ.
Ο τρίτος κύκλος είναι οι διδακτορικές σπουδές. Μπορεί να περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστο σε 60 και κατά μέγιστο σε 120 α.μ., καθώς και την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
Για κάθε υποψήφιο διδάκτορα διορίζεται τριμελής συμβουλευτική επιτροπή. Η τελική αξιολόγηση της διατριβής γίνεται από διμελή επιτροπή εξέτασης. Το ένα μέλος είναι καθηγητής του ιδρύματος και το άλλο ιδρύματος του εξωτερικού και σε εξαιρετικές περιπτώσεις άλλου ιδρύματος της ημεδαπής.


Τέλος στους "αιώνιους" και προάσπιση ασύλου
Η φοιτητική ιδιότητα διατηρείται με την εγγραφή των φοιτητών σε κάθε εξάμηνο.
Χάνεται σε περίπτωση μη εγγραφής σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.
Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται δύνανται να εγγράφονται με καθεστώς μερικής φοίτησης.
Μετά το ν+2 για φοιτητές πλήρους φοίτησης και μετά το 2ν για φοιτητές μερικής φοίτησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις για διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας ορίζονται από τα ιδρύματα.
Με υπουργική απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άτοκων δανείων σε φοιτητές πρώτου κύκλου σπουδών ή σε ορισμένες άλλες κατηγορίες φοιτητών, από πιστωτικά ιδρύματα της χώρας με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής του δανείου μετά την έναρξη απασχόλησής τους ή την απόκτηση ατομικού εισοδήματος.
Στο νόμο διατυπώνεται ότι προασπίζεται πλήρως η επιστημονική ελευθερία και η ελευθερία της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ. Απομάκρυνση από το μοντέλο χωροταξικού ορισμού και επιστροφή στις ρίζες του ασύλου.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ: Άρση απαγόρευσης σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Υπέρ της επανεξέτασης του θέματος της απελευθέρωσης της πετρελαιοκίνησης τάχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην «ΗτΣ». Ειδικότερα ανέφερε πως το ζητούμενο είναι να μειώσουμε τη ρύπανση στις μεγάλες πόλεις, αλλά και να ξαναδούμε τις απαγορεύσεις που ίσως σήμερα δεν έχουν νόημα.

Συνεχίζοντας ανάφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι υπέρ του να εξετάσουμε το θέμα άρσης της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης και θα ήθελα να συνδυαστεί με άλλα μέτρα μείωσης των εκπομπών. Ηδη από το Σεπτέμβριο του 2009 είναι υποχρεωτικοί οι νέοι κινητήρες τεχνολογίας Euro5 ενώ από το Σεπτέμβριο του 2014 θα μπούμε στο Euro6.
Το αίτημα άρσης της απαγόρευσης έχει πολλά επιχειρήματα υπέρ του, τόσο κατά βάση των τεχνολογικών εξελίξεων, όσο και στη βάση της χαμηλότερης κατανάλωσης και τελικά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Γι' αυτό και θέλουμε να σταθμίσουμε και να μετρήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις και στο βαθμό που διασφαλίζεται ότι δεν αντίκεινται στους περιβαλλοντικούς στόχους μας, θα προχωρήσουμε. Αλλωστε η τεχνολογία αυτή δεν απαγορεύεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με πολύ πιο ανεπτυγμένες πολιτικές περιβάλλοντος, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Γαλλία.


Οσον αφορά στη λαθρεμπορία και στη νοθεία στο καύσιμο προκρίνονται λύσεις που έχουν περισσότερο να κάνουν με τον έλεγχο στην πηγή διάθεσης όπως τα λεγόμενα συστήματα εισροών-εκροών στους σταθμούς εμπορίας καυσίμων ενώ προβλέπεται επίσης η σταδιακή εξίσωση των συντελεστών των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Αποκλεισμός του λιμανιού από κτηνοτρόφους

Τρίωρος αποκλεισμός του λιμανιού, από τις επτά το απόγευμα έως τις δέκα το βράδυ.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα μέλη των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου, καθώς και οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Όπως ανακοίνωσαν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, θα προχωρήσουν σήμερα, 4 Ιουλίου, σε τρίωρο αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, από τις επτά το απόγευμα έως τις δέκα το βράδυ.


Ο αποκλεισμός του λιμανιού θα γίνει μια ημέρα πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Δωδώνης», την οποία ζήτησε ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας, η Αγροτική Τράπεζα, ώστε να οριστεί νέα διοίκηση στην επιχείρηση αλλά και να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό της.

ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Χαιρετίζει όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους μαθητές και όλους τους γονιούς που βρέθηκαν στους δρόμους και στις πλατείες και έδωσαν τη μάχη να μη περάσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων χαιρετίζει όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους μαθητές και όλους τους γονιούς που βρέθηκαν στους δρόμους και στις πλατείες τις δυο τελευταίες μέρες κι έδωσαν τη μάχη να μη περάσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξαθλίωσης των εργαζομένων και ξεπουλήματος της χώρας. Παράλληλα καταγγέλλει την κυβέρνηση για το όργιο καταστολής ενάντια στις δεκάδες χιλιάδες του λαού που με αφάνταστη γενναιότητα κατέβηκε στους δρόμους του αγώνα. Παρά την απίστευτη βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής, με επίσημη στολή ή στολή «παραλλαγής», τους τόνους χημικών, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς, τις κατά μέτωπο επιθέσεις τους, δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση του κόσμου.


Καταγγέλλουμε τη δολοφονική στάση της αστυνομίας που δεν δίστασε να μπει στο κτίριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας επί της οδού Ξενοφώντος και να ρίξει χημικά και δακρυγόνα. Παράλληλα με απίστευτη βιαιότητα τραυμάτισαν σοβαρά συναδέλφους μας της πρωτοβάθμιας στέλνοντας τους στο νοσοκομείο.


Παρά την ψήφιση του, από μια απονομιμοποιημένη πλειοψηφία στη Βουλή, το Μεσοπρόθεσμο, δεν θα περάσει! Ο λαός θα ανατρέψει κάθε προσπάθεια που θα συνεχίσει την πολιτική της ΕΕ, των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, της τρόικας και του ΔΝΤ. Το χρέος δεν είναι του λαού μας, δεν το αναγνωρίζουμε και δεν το πληρώνουμε.


Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των σωματείων και της «πλατείας»


Αν δεν φύγουν, δεν θα φύγουμε.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΖΟΚΙΤΣΙΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ανακοίνωσε την πλήρη απελευθέρωση αδειών ταξί

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει ο νέος υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Ραγκούσης, ακυρώνοντας όλες τις συζητήσεις και τις συμφωνίες που είχε κάνει ο προκάτοχός του κ. Δημήτρης Ρέππας με τους ταξιτζήδες για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος.
«Δεν μπορούσα να βάλω την υπογραφή μου σε ένα ΠΔ που δεν απελευθερώνει το επάγγελμα» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Ραγκούσης, επισημαίνοντας ότι από τις 2 Ιουλίου ισχύει η απελευθέρωση και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέτει αίτηση για άδεια ταξί στις Περιφέρεια.
Απέφυγε πάντως να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της ρύθμισης που όπως είπε θα ανακοινωθούν το επόμενο τρίμηνο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Οι Συνταξιούχοι χάνουν μια σύνταξη

Βαρύ τίμημα θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων, καθώς εκτιμάται ότι θα χάσουν πάνω από μία σύνταξη.
Συνολικά άνω των 300.000 συνταξιούχων θα υποστούν μειώσεις.
Ανάμεσα στ' άλλα προβλέπεται ειδική εισφορά σε όλους όσοι έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ, Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).
Ειδική εισφορά από 6% - 10% επιβάλλεται για όλους όσοι έχουν πάνω από 1.700 ευρώ σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών.


ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

ΟΑΕΔ: Από σήμερα το οικογενειακό επίδομα για δικαιούχους με δύο παιδιά

Συνεχίζεται η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ και από σήμερα σειρά παίρνουν οι δικαιούχοι με δύο παιδιά. Ακολουθούν από την 1η Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι με ένα παιδί ενώ από τις 10 Ιουνίου το επίδομα λαμβάνουν οι δικαιούχοι με τρία παιδιά.

Το επίδομα δεν δικαιούνται οι μισθωτοί που βάσει της συλλογικής σύμβασης λαμβάνουν από τον εργοδότη μεγαλύτερο ποσό επιδόματος παιδιών από εκείνο που χορηγεί ο Οργανισμός μέσα από τον ειδικό λογαριασμό (ΔΛΟΕΜ).
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση 50 ημερών εργασίας τον προηγούμενο χρόνο ή δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή δίμηνη συνεχή ανικανότητα για εργασία.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: «Πνίγηκε» η αγορά

Παρότι οι τραπεζικές στρόφιγγες έχουν κλείσει για τα καλά όσον αφορά την έγκριση μπλοκ επιταγών στους πελάτες τους και παρά την ανοχή των συναλλασσομένων επιχειρήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να μην σφραγίζουν οι επιχειρήσεις τους πελάτες τους με ευκολία, το πρώτο πεντάμηνο του 2011 οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 35%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ οι «πέτσινες» επιταγές ανήλθαν στα 920 εκατ. ευρώ έναντι 731 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα του 2010. Μόνο το μήνα Μάιο οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τις 15.205 και είχαν αξία 164,91 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε αξία κατά 21% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Μεγάλη είναι εξάλλου η αύξηση στις διαταγές πληρωμής, τόσο για επιταγές, όσο και ακόμη για ενοίκια επιχειρήσεων και καταστημάτων. Καθημερινά στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας κατατίθενται εκατοντάδες διαταγές πληρωμής κυρίως από Τράπεζες και δευτερευόντως από ιδιώτες για οφειλέτες που στην πλειονότητά τους είναι μικρομεσαίες και εμπορικές επιχειρήσεις.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Αστυνομικοί εντόπισαν 210 κιλά κάνναβης

Συνελήφθη ο 25χρονος αλλοδαπός που τα επιτηρούσε στην Ηγουμενίτσα.


Οι αστυνομικοί της Ηγουμενίτσας σήμερα το απόγευμα εντόπισαν 210 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης συσκευασμένα σε σάκους, κοντά στην παραλία στη θέση Γωνία, 3 χιλιόμετρα μετά την Ηγουμενίτσα στο δρόμο για την Πλαταριά.


Σε κλαδιά δέντρων ήταν κρυμμένη η ποσότητα των ναρκωτικών και αποκαλύφθηκε λόγω της παρατηρητικότητας των αστυνομικών που βρέθηκαν τυχαία στην περιοχή.
Τα ναρκωτικά επιτηρούσε, αναμένοντας τους παραλήπτες, ένας 25χρονος Αλβανός ο οποίος και συνελήφθη.
Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι οι σάκοι με την ινδική κάνναβη μεταφέρθηκαν από την Αλβανία με σκάφος.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Ποιοι θα πληρώσουν τους 10 έκτακτους φόρους και πόσο

Μία πραγματική καταιγίδα από «ραβασάκια» της εφορίας και νέες φοροεπιβαρύνσεις έρχονται με το καλημέρα του Ιουλίου και μέχρι το τέλος του έτους σε όλους τους φορολογουμένους με την εφαρμογή των νέων φορο-μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» με την εφορία αφορούν φόρο εισοδήματος μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδευματίας, τέλη κυκλοφορίας, έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες, φόροι στην ακίνητη περιουσία.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα ακριβαίνουν για ακόμη μια φορά τα «φθηνά» τσιγάρα ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου έρχονται αυξήσεις στα αγαθά που σερβίρονται σε ταβέρνες, κατετέριες, ψητοπωλεία κλπ, τα αναψυκτικά και τους χυμούς με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.


Πιο συγκεκριμένα:
1. Αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθούς – συντάξεις:
Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ και η νέα φορολογική κλίμακα που φέρνει αυξημένες κρατήσεις φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Από αυτό το μήνα οι μισθωτοί ηλικίας άνω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι ηλικίας μέχρι 65 ετών με μηνιαίες αποδοχές από 600 έως και 1.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση στο μισθό ή τη σύνταξή τους κατά 1% έως και 3%.
Μισθωτοί άνω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι μέχρι 65 ετών που λαμβάνουν μηνιαίες καθαρές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ θα χάσουν από 28,14 έως και 32,83 ευρώ το μήνα. Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, από 33 έως και 38 ευρώ το μήνα, θα υποστούν οι μισθωτοί με ένα ή δύο τέκνα και αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ το μήνα.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με τις οδηγίες για την παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις με τη νέα φορολογική κλίμακα.
Όσον αφορά τον επιπλέον φόρο που προκύπτει λόγω της αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2011, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να μην τον εισπράξει φέτος, αλλά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.

2. «Έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης:
Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται τα σημειώματα για την καταβολή της ειδικής εισφοράς στους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβει να εντοπίσει τους υπόχρεους και θα τους αποστείλει ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους καλεί να εξοφλήσουν την εισφορά είτε εφάπαξ είτε σε 2 έως 6 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Σε περίπτωση που η εισφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ.
Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ο12.000 και μέχρι 20.000 ευρώ, το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί με 1% επί του συνολικού εισοδήματος και θα κυμανθεί από 121 έως και 200 ευρώ. Όσοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ, θα πληρώσουν ειδική εισφορά με συντελεστή 2% επί του συνολικού εισοδήματός τους, δηλαδή θα καταβάλουν ποσά από 408 έως και 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά με συντελεστή 3% επί του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή θα καταβάλουν ποσά που θα κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ.
Τέλος, όσοι απέκτησαν το 2010 εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν την εισφορά με συντελεστή 4% επί του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή θα κληθούν να καταβάλουν ποσά μεγαλύτερα των 4.000 ευρώ.

3. Τέλος επιτηδεύματος:
Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ πάνω από 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι είχαν το 2010 μηδενικό τζίρο, λόγω «αδράνειας», οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με «μπλοκάκι» καθώς και οι μισθωτοί οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα και από ελευθέριο επάγγελμα. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:
- Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.
- Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.
- Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει και θα στείλει τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Ειδικά όσοι έχουν συνολικό ατομικό εισόδημα (δηλωθέν ή τεκμαρτό ) άνω των 12.000 ευρώ για το 2010 θα κληθούν πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος μαζί με το λογαριασμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης .

4. Έκτακτες εισφορές:
Εντός του φθινοπώρου οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής, με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοικτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα, καθώς και όσοι κατέχουν πισίνες θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με 5% επί των τεκμηρίων διαβίωσης του οικονομικού έτους 2011. Για τον υπολογισμό της εισφοράς θα εκδοθούν από τη ΓΓΠΣ εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία θα αποσταλούν στους φορολογούμενους.

5. Φόροι στα ακίνητα:
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικά για φέτος ΦΑΠ θα υπολογιστεί με το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

6. Τσιγάρα:
Ακριβότερα έως και 60 λεπτά το πακέτο θα πωλούνται μέχρι το τέλος Ιουλίου τα φθηνά τσιγάρα. Οι καπνιστές θα τα αγοράζουν προς 2,80 έως 3 ευρώ το πακέτο.
Η αύξηση αυτή προκύπτει από την αύξηση του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβαρύνει τα τσιγάρα, από το 75% στο 100% του συνολικού ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων.

7. ΦΠΑ:
Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί, από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές πώλησης σε όλα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και την παροχή γευμάτων σε εστιατόρια, ταβέρνες, οινομαγειρεία, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π.

8. Τέλη κυκλοφορίας:
Όλοι οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, να πληρώσουν τα νέα αυξημένα έως και 12,5% τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2012.

9. Φυσικό αέριο:
Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ακριβύνει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών.

10. Πετρέλαιο θέρμανσης:
Από τις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ ο αυξημένος από 21 σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή από 2 σε 6 λεπτά ανά λίτρο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης που παραλαμβάνουν και χρησιμοποιούν τα φυσικά πρόσωπα, για τη χρονική περίοδο από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Από την αύξηση αυτή του ΕΦΚ θα προκληθεί επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών κατά 5 - 6 λεπτά το λίτρο.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Μυστήριο με πτώμα στην Λαμπανίτσα του δήμου Σουλίου

Το πτώμα ενός 70χρονου άνδρα, αγνώστων στοιχείων, ανέσυραν από χαράδρα στις 23:20 χθες το βράδυ στην τοπική κοινότητα Λαμπανίτσα του δήμου Σουλίου στην Ηγουμενίτσα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής.


Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετείχαν 12 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τέσσερα οχήματα, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ.
Η σορός του άτυχου άνδρα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Ηγουμενίτσας για τη διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr