Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ: Οργή και έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανάγκασαν τον Παπακωνσταντίνου να πάρει πίσω το νομοσχέδιο


Έντονες αντιδράσεις και σφοδρές αντιπαραθέσεις προκάλεσε η κίνηση του κ. Παπακωνσταντίνου να φέρει το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια στη Βουλή. Σύσσωμοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να το πάρει πίσω όπως και έγινε.
Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν το είχε δει αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Δέχθηκε ομοβροντία πυρών από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, φέρνοντας προς συζήτηση στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τα "φρουτάκια".

Ενώ παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, σύσσωμοι οι βουλευτές του κόμματός του ζήτησαν να το πάρει πίσω.

Μάλιστα οι διάλογοι αλλά κυρίως οι αιχμές των βουλευτών ήταν απόλυτα ενδεικτικοί του κλίματος που υπήρχε.

Η κα Βάσω Παπανδρέου απευθυνόμενη στον υπουργό, φέρεται να του είπε και μάλιστα σε έντονο ύφος:

«Δεν το ψηφίζω. Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος», ενώ το χαρακτήρισε ένα απόλυτα εισπρακτικό μέτρο.

Πολύ περισσότερο, η κα Παπανδρέου εμφανίζεται να δήλωσε ότι απορεί που ως ΠΑΣΟΚ φέρνουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο όταν επί Σημίτη ο τζόγος ήταν παράνομος.

Ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι ηθικό, ενώ ο κ. Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε πως «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε»;

Στο σημείο αυτό ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε, υποστηρίζοντας πως υπάρχει έτσι κι αλλιώς ο τζόγος υπάρχει, επομένως γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως;

Η απάντησή του όμως δεν ηρέμησε τα πνεύματα, καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο κ. Δημήτρης Λιτζέρης, ανέβασε τους τόνους λέγοντας:

«Μας κοροϊδεύετε όταν λέτε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα»;

Αλλά και ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, άσκησε δριμεία κριτική, απειλώντας ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σε διάλειμμα της θυελλώδους συζήτησης ο κ. Φλωρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι εάν σήμερα δεν απεργούσαν τα ΜΜΕ θα είχε πέσει η κυβέρνηση.

Κάτω από αυτήν την τεράστια πίεση, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για το ζήτημα, ενώ υπενθύμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει συζητηθεί δύο φορές σε αντίστοιχες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΑΡΤΑ: Ένας 21χρονος νεκρός-Σε κρίσιμη κατάσταση δεύτερος νεαρός-Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται 23χρονος οδηγός του αυτοκινήτου


Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Άρτας, με πολύ σοβαρά τραύματα από τη λεκάνη και κάτω, νοσηλεύεται ο συνεπιβάτης του αυτοκινήτου που χθες βράδυ εξετράπη από την πορεία του και καρφώθηκε σε δέντρο.


Ο νεαρός τραυματίας αρχικά χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου, αλλά κρίθηκε επείγουσα η μεταφορά του στη ΜΕΘ της Άρτας. Η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη.

Από το τροχαίο ακαριαίο θάνατο βρήκε ένας 21χρονος, ο οποίος επέβαινε επίσης στο όχημα.

Ο 23χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, ο οποίος τραυματίστηκε στον θώρακα, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου στο Αγρίνιο και εκτιμάται πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Ως 28 Απριλίου η πρώτη δόση για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως 31.12.2010


Οι αιτήσεις για την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων και λοιπών χώρων, που έχουν κατατεθεί έως 31.12.2010, έχουν προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης ή την εφάπαξ πληρωμή με μείωση του προστίμου κατά 10% την 28.04.2011.

Υπενθυμίζομε ότι από 22 έως και 25.04.2011 είναι αργίες του Πάσχα και καλούμε τους πολίτες να προχωρήσουν έγκαιρα στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους, ώστε να αποφύγουν το συνωστισμό των τελευταίων ημερών.

Η αντίστοιχη προθεσμία για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν από 01.01.2011 έως 30.06.2011 παρατείνεται μέχρι 31.10.2011 (άρθρο 34 Ν.3937/2011, ΦΕΚ 60/Α΄/31.03.2011).

ΔΕΗ: «Ευφυείς» μετρητές θα αντικαταστήσουν τα «παλιά» ρολόγια


Διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια του 24ωρου, με υψηλότερες χρεώσεις τις ώρες αιχμής και χαμηλότερες όταν η ζήτηση είναι μικρή ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός.

Προϋπόθεση αποτελεί η αντικατάσταση των «ρολογιών» με «ευφυείς μετρητές» που θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν διαφοροποιημένες χρεώσεις. Θα σταματήσει και η έκδοση των «έναντι λογαριασμών», ενώ ο πελάτης γνωρίζοντας ακριβώς τι καταναλώνει και πόσο χρεώνεται, θα μπορεί να αποφασίσει πότε ακριβώς τον συμφέρει πχ να ...βάλει πλυντήριο.

«Η μελέτη για την αντικατάσταση των μετρητών και την εγκατάσταση συστημάτων τηλεμέτρησης έχει ολοκληρωθεί.
Το έργο συμφέρει συνολικά τη χώρα καθώς εξυπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας», είπε ο κ. Ζερβός, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» για την καινοτομία, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Οι ευφυείς μετρητές θα αντικαταστήσουν τα "ρολόγια", θα σταματήσει η έκδοση έναντι λογαριασμών και ο πελάτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τι καταναλώνει.
Σε συνδυασμό με χρονομεταβλητά τιμολόγια, θα γνωρίζει ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες», πρόσθεσε.

Η ΔΕΗ υλοποιεί ήδη πιλοτικά προγράμματα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών και έξυπνων δικτύων στην Κύθνο, τη Λάρισα, το Λαύριο, τον οικισμό Μελτέμι Ραφήνας.
Επίσης προωθείται η εγκατάσταση 60.000 έξυπνων μετρητών σε μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ακόμη ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επόμενων γενεών θα στηριχθεί στις ανανεώσιμες πηγές και στην ορθολογική χρήση ενέργειας.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΕΗ κατασκευάζει νέες θερμικές μονάδες υψηλής απόδοσης, αντικαθιστώντας τις παλιές και ρυπογόνες μονάδες, ενώ δίνει έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μεταξύ άλλων με το υβριδικό έργο στην Ικαρία (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής), νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά ισχύος 350 μεγαβάτ, τα φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη, κόστους 600 εκατ. ευρώ, που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και στη Μεγαλόπολη που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

ΕΚΤ: Ξεκίνησε ο γύρος αυξήσεων των επιτοκίων


Ξεκίνησε, όπως ευρέως αναμενόταν, και είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί ο γύρος αυξήσεων των ευρωπαϊκών επιτοκίων, μετά από την απόφαση που έλαβε πριν από λίγο η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πλέον το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 1,25% από το 1% που ίσχυε μέχρι τώρα και που αποτελούσε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Η ΕΚΤ, με την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2008, φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν αρχίσει να εντείνονται το τελευταίο διάστημα, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει προ πολλού το όριο του 2% που έχει τεθεί.

ΕΚΑΒ: Κανονικά από σήμερα


Κανονικά λειτουργεί από σήμερα το ΕΚΑΒ καθώς οι εργαζόμενοι διέκοψαν την επίσχεση εργασίας που είχαν αρχίσει τη Δευτέρα. Η απόφαση ελήφθη μετά τις διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, ότι έως τις 13 Απριλίου θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ διεκδικούν τις αποζημιώσεις για εκτός έδρας και τις οφειλές για υπερωρίες.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ληστεία σε υποκατάστημα της Αγροτικής στην περιοχή της Καλούτσιανης


Στις 9:00 το πρωί δύο άντρες εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην περιοχή της Καλούτσιανης στα Ιωάννινα και πριν προλάβουν ν' αντιδράσουν υπάλληλοι και πελάτες άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και έγιναν καπνός.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι ληστές έφυγαν πεζή και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

ΠΗΓΗ:www.newsbeast.gr/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Εισήγηση Καχριμάνη για αρδευτικά έργα


Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και μετά από επιτόπιες αυτοψίες μας έγινε γνωστό ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα άρδευσης της Περιφέρειας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Μετά από πτώση κεραυνού το τελευταίο διάστημα, τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια της πεδιάδας της Παραμυθιάς και τίθενται πλέον σε κίνδυνο όλες οι υποδομές άρδευσης της περιοχής. Για τον ίδιο λόγο παρατηρήθηκαν βλάβες σε αντλιοστάσιο στην Παντάνασσα. Επιπλέον λόγω σπασίματος ενός κεντρικού αγωγού στο Ροδοτόπι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο άρδευσης του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας. Εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου θα πρέπει άμεσα γίνουν εργασίες αποκατάστασης των βλαβών.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, και προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι απαιτούμενες διαδικασίες αντιμετώπισης των προβλημάτων προτείνεται :
1. Η έγκριση εκτέλεσης του έργου «Επισκευή αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς», προϋπολογισμού 100.000 €, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις ΚΑΠ της Π.Ε. Θεσπρωτίας με 70.000 € και με 30.000 € από πιστώσεις του Δήμου Σουλίου, καθώς και η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης που απαιτείται μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμου Σουλίου και ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς.
Επειδή δε η εκτέλεση του ανωτέρω έργου κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα προτείνεται όπως εκτελεστεί με τη διαδικασία διαγωνισμού μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων βάσει των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 2γ του Ν. 1418/84
2. Η έγκριση εκτέλεσης του έργου « Επισκευή καταθλιπτικού αγωγού Α4 Ροδοτοπίου», προϋπολογισμού 32.000 €, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις ΚΑΠ της Π.Ε. Ιωαννίνων και η έγκριση της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Δήμο Ζίτσας και τον ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας.
3. Η έγκριση εκτέλεσης του έργου «Αποκατάσταση βλαβών αντλιοστασίου Αο Παντάνασσας (ΤΟΕΒ Μποϊδα Μαυρής)», προϋπολογισμού 50.000 €, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις ΚΑΠ της Π.Ε. Πρεβέζης και η έγκριση της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Ζηρού και τον ΤΟΕΒ Μποϊδα Μαυρής.
Σημειώνεται ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν στην διακήρυξη δημοπράτησης καθώς και την εκτέλεση των προτεινόμενων έργων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Επιπλέον θα ενημερωθούν και θα προσκληθούν εργολήπτες και εργοληπτικές επιχειρήσεις από αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες.

Τ.Ο.Ν.Δ. ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Απέστειλε επιστολή προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου εκφράζοντας την αντίθεση της και την απογοήτευση της για


Η Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Άνω Πωγωνίου απέστειλε επιστολή προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου εκφράζοντας την αντίθεση της και την απογοήτευση της για το κλείσιμο του Γυμνασίου Κεφαλοβρύσου.
Το αναλυτικό κείμενο της επιστολής:
«Προς: Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου
Κοιν.: 1)Βουλευτές Ν.Ιωαννίνων, 2)Περιφερειάρχη Ηπείρου, 3)Δήμαρχο Πωγωνίου, 4)ΕΛΜΕ Ν. Ιωαννίνων, 5)ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων.
Κα Διευθύντρια,
Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε την πρόθεση σας να κλείσετε το Γυμνάσιο Κεφαλοβρύσου και να το μεταφέρετε από τη νέα σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο Δολιανών. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ενέργεια αυτή και θεωρούμε ότι είναι άδικη και λανθασμένη καθώς δεν λάβατε υπόψη σας ότι:
1ον) Η ευρύτερη παραμεθόρια περιοχή του Πωγωνίου είναι μια δύσβατη, ορεινή περιοχή με προβληματικό οδικό δίκτυο, γεγονός που καθιστά την όποια μετακίνηση των μαθητών, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, δύσκολη και επικίνδυνη για την ασφάλεια τους και δημιουργεί την εύλογη ανησυχία των γονιών.
2ον) Το επελεγέν για τη συγχώνευση Γυμνάσιο Δολιανών βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων και για τη μεταφορά των μαθητών θα απαιτείται πάνω από μια ώρα, κάτι πολύ κουραστικό και αντιπαιδαγωγικό ιδιαίτερα για το νεαρό της ηλικίας των μαθητών.
3ον) Τέτοιου είδους ενέργειες δεν ευνοούν την περιφερειακή ανάπτυξη και εναντιώνονται στην όποια προσπάθεια αποκέντρωσης καθώς το Γυμνάσιο Κεφαλοβρύσου είναι το μοναδικό Γυμνάσιο που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Πωγωνίου, οι κάτοικοι του οποίου είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και η πιθανή κατάργηση του Γυμνασίου σήμερα, του Δημοτικού Σχολείου αύριο κλπ. θα εξαναγκάσει και το τελευταίο παραγωγικό κομμάτι της περιοχής μας να εγκαταλείψει τον τόπο του και να μετακινηθεί στις πόλεις.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την άμεση επανεξέταση του θέματος και τη διατήρηση της λειτουργίας του Γυμνασίου Κεφαλοβρύσου.
Κεφαλόβρυσο, 31Μαρτίου 2011
Με τιμή. »
ΠΗΓΗ: http://www.epirusinfo.com/

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: Χαρακτηρίζει ως μη ρεαλιστικό το στόχο είσπραξης 50 δισ ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την ακίνητη περιουσία έως το 2015


Την ανάγκη να υιοθετήσει η κυβέρνηση σαφή, πειστική και μακροπρόθεσμη πολιτική και ταυτόχρονα οι πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν μεγαλύτερη αίσθηση συνευθύνης προκείμενου «μέσα από μια συνεννόηση να προκύψει ένας σχεδιασμός ρεαλιστικής εξόδου από την κρίση», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
«Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική βλέποντας και κάνοντας» εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός και προειδοποιεί ότι «ασάφειες που παραμένουν και δεν διευκρινίζονται, μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη ακόμη αστάθεια».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους σημειώνει πως στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε «ως μέσο για τον περιορισμό του υπερβολικού χρέους μιας χώρας» και προσθέτει ότι «μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση της χορήγησης βοήθειας από τον νέο Μηχανισμό και έτσι να επιβληθεί σε μία χώρα».
Χαρακτηρίζει ως μη ρεαλιστικό το στόχο είσπραξης 50 δισ ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την ακίνητη περιουσία έως το 2015, ενώ σε ότι αφορά την ρευστότητα των τραπεζών υποσημειώνει πως «όσο πάσχει η αξιοπιστία της χώρας, η διεθνής αγορά θα αρνείται να τις δανείζει».

MRB: Ισχνό προβάδισμα ΠΑΣΟΚ-Στο 1,8% η διαφορά από τη ΝΔ


Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, της τάξης του 1,8%, απέναντι στη ΝΔ, καταγράφεται σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MRB και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Realnews.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου:
ΠΑΣΟΚ: 22,4%,
ΝΔ: 20,6%,
ΚΚΕ: 8,2%,
ΛΑΟΣ: 6,9%,
ΣΥΡΙΖΑ: 3,7%,
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3,3%,
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 2,1%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 2%.
Στην παράσταση νίκης το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, έναντι της ΝΔ, διευρύνεται σημαντικά, καθώς το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα είναι ο νικητής και των επόμενων εκλογών, όποτε γίνουν, ενώ το 17,3% θεωρεί ότι θα τις κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο κ. Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί προβάδισμα 4,7 μονάδων από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς συγκεντρώνει το 30,3% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, το 25,6%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Σαρωτικές οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις-Από το 2014 αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Με σημαντικές και καθοριστικές αλλαγές, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα προσέλθουν στις 12 Μαΐου στα εξεταστικά κέντρα για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Θα είναι μία από τις τελευταίες φορές που θα διεξαχθούν με το ισχύον σύστημα, αφού από το 2014 και μετά αλλάζει άρδην η μεθοδολογία εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν τόσο νωρίς. Πέρσι είχαν αρχίσει δύο ημέρες αργότερα.

Για πρώτη φορά, επίσης, φέτος οι μαθητές των εσπερινών λυκείων θα διαγωνιστούν το πρωί. Η ρύθμιση αυτή, ωστόσο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς κατά κανόνα οι μαθητές των νυκτερινών σχολείων είναι εργαζόμενοι και δεν είναι εύκολο να πάρουν άδεια για τουλάχιστον δέκα ημέρες από τις εργασίες τους και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Παιδείας, στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες του υπουργείου, επειδή δέχονταν παράπονα από πολλούς υποψήφιους, που ήταν μαθητές σε εσπερινά σχολεία, ότι οι εξετάσεις τραβούν σε μάκρος μέσα στη νύχτα, με αποτέλεσμα η κόπωση να επηρεάζει σημαντικά την απόδοσή τους.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο των φετινών εξετάσεων είναι το μηχανογραφικό δελτίο. Έως στιγμής φαίνεται να εξετάζεται πρόταση να υποβληθεί φέτος ηλεκτρονικά, ακολουθώντας το παράδειγμα της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για προμήθεια συγγραμμάτων, που ισχύει επιτυχώς στα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να έχει εξοικονομηθεί χρόνος για τους φοιτητές και να είναι πιο οργανωμένη η διαδικασία διανομής των συγγραμμάτων. Ωστόσο, το υπουργείο δεν έχει καταλήξει αν το μέτρο θα ισχύσει φέτος. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος.

Επιπλέον, σημαντικές είναι και οι αλλαγές στις μετεγγραφές των επιτυχόντων που θα πρέπει να έχουν υπ΄όψιν τους οι υποψήφιοι, που ενδεχομένως αποσκοπούν στη μετεγγραφή.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το υπουργείο μελετά ρύθμιση που θα ισχύσει από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με την οποία επιχειρείται να μπει φρένο στις αθρόες μετεγγραφές σε συγκεκριμένες σχολές από την περιφέρεια στα Κεντρικά Ιδρύματα κυρίως προερχομένων από ειδικές κατηγορίες, όπως π.χ. οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα, οι θέσεις των μετεγγραφών θα καλύπτονται από τους έχοντες δικαίωμα μετεγγραφής με βάση όμως τα μόρια που θα έχουν συγκεντρώσει στις πανελλαδικές εξετάσεις. Έτσι, για κάθε σχολή του μηχανογραφικού θα υπάρχει προκαθορισμένος ειδικός αριθμός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων προερχομένων από πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες. Οι υποψήφιοι που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν από τη γενική σειρά για να μετεγγραφούν στη σχολή που επιθυμούν, θα κριθούν, μαζί με τους συνυποψηφίους τους στην ειδική κατηγορία που ανήκουν. Ως εκ τούτου, αν για παράδειγμα κάποιος υποψήφιος, παιδί πολύτεκνης οικογένειας που διαμένει στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώσει π.χ. 18.000 μόρια και θέλει να μπει στη Νομική Θεσσαλονίκης εφόσον η βάση της σχολής είναι 18.050 μόρια, τότε δεν θα εισαχθεί στη συγκεκριμένη σχολή από τη γενική σειρά, αλλά θα διεκδικήσει μία από τις πρόσθετες θέσεις της ειδικής κατηγορίας. Αν και πάλι δεν τα καταφέρει να εισαχθεί, τότε θα πρέπει να εξετάζεται η υποψηφιότητά του βάσει των μορίων που συγκέντρωσε στην επόμενη σχολή που θα έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο συμμετοχής. Έτσι, «συμφέρει» έναν υποψήφιο αυτής της κατηγορίας να δηλώσει ένα ευρύ φάσμα σχολών και τμημάτων των ιδρυμάτων, που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας του, για να έχει περισσότερες ελπίδες εισαγωγής.

Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει ορισμένα τμήματα που κάθε χρόνο «στενάζουν» όχι τόσο από τον αριθμό των εισακτέων, όσο από τον αριθμό των μετεγγραφομένων, που δέχονται.

Μία ακόμη αλλαγή στο φετινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι η επαναφορά ενός παλαιότερου μέτρου, που κατά το παρελθόν, όταν υπήρχαν οι δέσμες, αποτελούσε την «πέμπτη δέσμη». Δηλαδή, αυτή επέλεγαν οι μαθητές που δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για πρώτη φορά φέτος, μετά πολλά χρόνια, δίδεται η ευκαιρία σε όσους τελειόφοιτους δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να πάρουν το απολυτήριο του λυκείου, μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Έως τώρα, για να πάρει κάποιος απολυτήριο λυκείου, δεν είχε άλλη διέξοδο από το να συμμετάσχει στις πανελλαδικές και στη συνέχεια στις ενδοσχολικές εξετάσεις, ανεξάρτητα από το αν ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το συγκεκριμένο μέτρο, πάντως, υποδέχθηκαν με ανακούφιση πολλοί υποψήφιοι, που έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους και αυτές δεν περιλαμβάνουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σημειώνεται ότι το απολυτήριο και αυτών των μαθητών θα είναι απολύτως ισότιμο με των συμμαθητών τους, που απολύονται μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

Πάντως, φέτος δεν ανακοινώθηκε μαζί με το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων και ο αριθμός εισακτέων. Δεν αποκλείεται να είναι προσαρμοσμένος στα αιτήματα των ιδρυμάτων, που κατά κανόνα ζητούν λιγότερους φοιτητές και σπουδαστές. Το υπουργείο φαίνεται να καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να υπάρχει εξορθολογισμός του αριθμού και να μην παρατηρούνται φαινόμενα «ασφυξίας» στα κεντρικά ιδρύματα, την ώρα που οι υποψήφιοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τα περιφερειακά, που ερημώνουν.

Αλλαγές, ωστόσο, υπάρχουν και στο μηχανογραφικό δελτίο, κυρίως με μετονομασίες τμημάτων, αλλαγές τμημάτων από πεδίο σε πεδίο κ.λπ.

Τέλος, λόγω και της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως φέτος θα είναι λιγότερα τα εξεταστικά κέντρα, λιγότεροι οι επιτηρητές και ενδεχομένως λιγότερα και τα βαθμολογικά.
Σημειώνεται ότι κάθε εξεταστικό κέντρο κοστίζει τουλάχιστον 3.500 ευρώ μαζί με τις αμοιβές των εκπαιδευτικών.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Αιματηρές συμπλοκές μεταναστών


Συμπλοκή μεταξύ μεταναστών σημειώθηκε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ομάδες μεταναστών, κουρδικής καταγωγής, επιτέθηκαν σε ομοεθνείς τους με πέτρες και λοστούς. Στη συνέχεια επεχείρησαν να περάσουν την πύλη του λιμανιού, αλλά απωθήθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα και μετέφεραν τουλάχιστον 10 τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης.

ΠΗΓΗ: http://892fm.blogspot.com/

ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: «Ύστατη λύση οι εκλογές»


Οι εκλογές αποτελούν ύστατη λύση, «όταν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Real News» ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ενώ τάσσεται υπέρ ενός προσκλητηρίου από τον πρωθυπουργό σε δυνάμεις και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

«Το προσκλητήριο στους αρίστους είναι διαρκές… Η κρίση θέλει λύσεις και δεν ανέχεται στερεότυπα. Έχουμε πρωθυπουργό ο οποίος έχει αποδείξει ότι τολμά και δεν εγκλωβίζεται σε στερεότυπα», σημειώνει ο κ. Παμπούκης και υπογραμμίζει ότι θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις και πως η νέα φάση θέλει εθνική συνεννόηση για μια εθνική προσπάθεια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Διευθυντές… αυξημένων προσόντων


Αυξημένες υποχρεώσεις θα έχουν οι διευθυντές των σχολείων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διοίκησης της εκπαίδευσης.

Το σχετικό κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση.

Στο σχέδιο νόμου για την «αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης» αναβαθμίζονται πλήρως οι διευθυντές των σχολείων, ακολούθως ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων υποβαθμίζεται, ενώ μειώνονται και οι διοικητικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνουν:

- Ενισχυμένη Σχολική Μονάδα με αναβαθμισμένες τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του διευθυντή και ανοικτή συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

- «Καρτέλα» κάθε σχολείου για την αποτύπωση του ανθρώπινου δυναμικού (μαθητές, εκπαιδευτικοί) και των υποδομών (κτίρια, εξοπλισμοί, εργαστήρια).

- Σχεδιασμό της λειτουργίας κάθε σχολείου κατά Δήμο «ώστε να επιτυγχάνεται το ικανοποιητικό μέγεθος σχολείου, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες».

- Δημιουργία Ενότητας Σχολείων για κοινή διοικητική υποστήριξη (σε περιπτώσεις μικρών σχολικών μονάδων) και κοινή εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων.

- Περιορισμός των επιπέδων της διοίκησης και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Σχολική Μονάδα ή στην Ομάδα Σχολείων.

- Διεύθυνση της Εκπαίδευσης σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομός). Δημιουργούνται έτσι νέες ενιαίες διευθύνσεις «που θα κατευθύνουν, θα παρακολουθούν, θα συντονίζουν και θα εποπτεύουν την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».