Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Σύσκεψη εργασίας Ευάγγελου Αποστόλου με Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Την προκήρυξη εντός του 2017 του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 συνολικού προϋπολογισμού περί τα 3 δις ευρώ έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΝΠΕ.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας του Υπουργείου και της Ένωσης Περιφερειών, η οποία, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, θα παρακολουθεί σε τακτά διαστήματα την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, συμβάλλοντας στη  γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του.
Στη σύσκεψη τέθηκαν ακόμα από την πλευρά της Ένωσης Περιφερειών σειρά θεμάτων που απασχολούν αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς καθώς και το ζήτημα της αποτελεσματικότερης συνεργασίας των υπηρεσιών του Υπουργείου με τις υπηρεσίες των Περιφερειών.
Η σημερινή επίσκεψη του κ. Ε. Αποστόλου στα γραφεία της ΕΝΠΕ πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Υπουργός συνοδευόταν από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου κ. κ. Ν. Αντώνογλου και Χ. Κασίμη.
Μετά τη συνάντηση έγιναν οι εξής δηλώσεις:

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πρεβεζάνου συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα το «Μαύρο φυλαχτό», τη Παρασκευή 5 Μαΐου, ώρα 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια, από την Αδελφότητα Αποδήμων Ρεματιάς Πρέβεζας και υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Ο Θούριος συγκρούεται με τα βέλη του έρωτα, και οι άγραφοι νόμοι με τους δεσμούς αγάπης και τη Λευτεριά.
Συγκινημένη άφησα από τα χέρια μου το «Μαύρο φυλαχτό» μόλις έφτασα στην τελευταία σελίδα. Το μυθιστόρημα του συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα, κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα καθώς κατόρθωσε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στη μυθοπλασία και τα ιστορικά συμβάντα, αναδύοντας μέσα από τις σελίδες του τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τους άγραφους νόμους, μα κυρίως την αξία της πατρίδας. Η ειλικρινής αφήγηση του Μάρκου, του Σουλιώτη με την αγνή ψυχή που βρέθηκε παγιδευμένος ανάμεσα στην αγάπη και το καθήκον, προκαλεί συγκίνηση και δέος, καταδεικνύει την ανθρώπινη υπέρβαση μπροστά στη λύτρωση της ψυχής και ταξιδεύει τον αναγνώστη σε πρωτόγνωρα σοκάκια της ιστορία του έθνους μας.

Έτος 1797. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξαπλώνει την αυτοκρατορία του με φρενήρεις ρυθμούς και στους Κορφούς η αριστοκρατία των Βενετών ανατρέπεται. Οι Κερκυραίοι αδημονούν να υιοθετήσουν τις Φραντσέζικες ιδέες και να κλέψουν λίγη από τη λάμψη του Παρισιού. Στο Σούλι που στενάζει κάτω από το ζυγό του Αλή Πασά, το Κριτήριο των οπλαρχηγών αποφασίζει να στείλει τον Μάρκο στην Κέρκυρα,  λόγω της σπουδαίας μόρφωσής του, για να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των Γάλλων. Εκεί ο Μάρκος θα γνωρίσει την οικογένεια Μάντακα, θα ανταμώσει τον έρωτα στα μάτια της όμορφης Ελένης, θα δοκιμάσει τις ψυχικές του αντοχές και θα αναμετρηθεί με τις αρχές και τα πιστεύω του. Ταυτόχρονα, θα γνωρίσει τον σύντροφο του Ρήγα Φεραίου, Περραιβό, και μέσα από τις περιγραφές του θα μάθει το έργο του μεγάλου πολιτικού στοχαστή και επαναστάτη.

Το 13o Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης, στις 17 και 18 Ιουνίου 2017, στη Δράμα

Πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Ένωσης Δράμας

 Αγαπητοί συμπατριώτες,
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το ''13ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας Θράκης''. 
Το αντάμωμα είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το έτος 2005 και έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ανελλιπώς σε διαφορετική πάντα πόλη.
Φέτος έχουμε την τιμή και τη χαρά να το φιλοξενήσουμε στην πόλη της Δράμας.
Το 13ο Αντάμωμα θα είναι διήμερο και θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουνίου 2017
Την πρώτη ημέρα, Σάββατο 17 Ιουνίου 2017, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας Δράμας, θα ξεκινήσουμε με ομιλία που αφορά την παράδοση της Ηπείρου και θα συνεχιστεί με χορό για όλο τον κόσμο με τη συνοδεία αυθεντικής ηπειρώτικης κομπανίας. Στον χώρο θα λειτουργεί και υπαίθρια ταβέρνα. Τιμή συμμετοχής: 10 ευρώ, κατ' άτομο.
Τη δεύτερη ημέρα, Κυριακή 18 Ιουνίου, θα ανταμώσουμε στην όμορφη εξοχική τοποθεσία Μααρά, κοντά στο σπήλαιο των Πηγών του Αγγίτη. Θα ξεκινήσουμε στις 11.00 το πρωί με αρτοκλασία και μετά όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν το πολύ ενδιαφέρον σπήλαιο. 
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν χοροί από τα χορευτικά τμήματα των συμμετεχόντων συλλόγων και, τέλος, θα γλεντήσουμε όλοι μαζί με τη συνοδεία παραδοσιακής ηπειρώτικης κομπανίας από τα Γιάννενα.
Προκειμένου να προετοιμαστούμε και να διοργανώσουμε όσο καλύτερα γίνεται το Αντάμωμα, σας παρακαλούμε, όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε, να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω:
• Αριθμός ατόμων χορευτικού και επισκεπτών
• Για πόσες ημέρες θα συμμετάσχετε ( για μία μόνο ή και για τις δύο ημέρες)
Συμπατριώτες, ως εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων των Ηπειρωτών έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της ιδιαίτερης πατρίδας μας στις νεότερες γενιές. 
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι.
Ελπίζουμε, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας, να τιμήσετε με τη συμμετοχή σας το 13Ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας Θράκης.
Ευχόμαστε από καρδιάς o Αναστάς Κύριος να σας χαρίζει υγεία, αγάπη, ελπίδα, δύναμη και οικογενειακή ευτυχία!
Με εκτίμηση

Για την Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας
Ο Πρόεδρος     Η Γενική Γραμματέας

Παναγιώτης Σταυρίδης  Παρασκευή Βαγενά
Τηλ. & fax: 25210-27077
Tηλ. Προέδρου: 6977899282

Τηλ. Γραμματέα: 6978873035

Ιωάννινα: Συνελήφθη 27χρονος υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Βούλευμα και καταδικαστική απόφαση για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και τριών μηνών καθώς και χρηματική ποινή (21.000) ευρώ

Συνελήφθη, χθες (25-04-2017) το μεσημέρι, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε βούλευμα και καταδικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του 27χρονου εκκρεμούσαν:
 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο διατάσσεται η σύλληψη και η προσωρινή του κράτηση, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών
 Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ποινής κάθειρξης οκτώ ετών και τριών μηνών καθώς και χρηματική ποινή (21.000) ευρώ, για διακίνηση, αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ο συλληφθής οδηγήθηκε αρμοδίως.

Στη «Βουλή των Εφήβων» μαθητής των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ

          Με τον μαθητή της Α’ τάξης Λυκείου, Άγγελο Μπόζιο, ως τακτικό βουλευτή θα συμμετάσχουν τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ στη φετινή ΚΒ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Συνολικά στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 21.682 μαθητές, από 969 συνολικά σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό και ο μαθητής του ΓΕΛ των Εκπαιδευτηρίων επιλέχθηκε μέσα από μια σύνθετη διαδικασία μοριοδότησης.
          Η «Βουλή των Εφήβων» αποτελεί ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που κάθε χρόνο απευθύνεται στους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου των σχολείων.
          Ο έφηβος τακτικός βουλευτής-μαθητής των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ θα λάβει μέρος στις εργασίες της ΚΒ´ Συνόδου του προγράμματος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν 6-10 Ιουλίου 2017 στο ελληνικό κοινοβούλιο. Επίκεντρο του προβληματισμού εφέτος είναι ο ενεργός πολίτης, που ζει και δραστηριοποιείται µε βάση τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και αξίες, παρεμβαίνοντας δημιουργικά για να βελτιώσει την κοινωνία στην οποία ζει.

          Οι εργασίες της Συνόδου έχουν ως στόχο να αποτελέσουν για τους μαθητές μια ανοικτή πλατφόρμα προβληματισμού, ανάδειξης καλών πρακτικών, ανταλλαγής εμπειριών συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις, μέσα και έξω από το σχολείο, αλλά και κατάθεσης νέων ιδεών και προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση και να ενθαρρύνουν και άλλους εφήβους να εκφράζονται, να συμμετέχουν, να παρεμβαίνουν στα κοινά.

Από την Τρίτη 2 έως και την Τετάρτη 10 Μαΐου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου

Από την Τρίτη 2 έως και την Τετάρτη 10 Μαΐου, θα διαρκέσει η ενδιάμεση ανοιξιάτικη εκπτωτική περίοδος στα εμπορικά καταστήματα της χώρας.
Τα καταστήματα προαιρετικά θα μπορούν να λειτουργήσουν και την Κυριακή 7 Μαΐου (ως πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης ανοιξιάτικης εκπτωτικής περιόδου), με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέρα από την αναγραφή της παλιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εγκεφαλική πάρεση στα παιδιά: "Κλειδί" η σωστή διάγνωση

Αν και η συχνότητα της Εγκεφαλικής Πάρεσης (Cerebral Paresis, CP) είναι περίπου 2,4 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών, αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή χρόνιας κινητικής αναπηρίας στα παιδιά. Η διαχείριση των προβλημάτων που απορρέουν από την πάθηση γίνεται από ομάδες ειδικών με στόχο τη βέλτιστη περίθαλψη των παιδιών.
«Ο όρος “εγκεφαλική πάρεση” εν συντομία ΕΠ, χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο μη εξελισσόμενων διαταραχών, που εκδηλώνονται σαν ανωμαλίες της κίνησης και της στάσης και οφείλονται σε βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) κατά την πρώιμη περίοδο της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Την τελευταία δεκαετία ο ορισμός της ΕΠ έχει διευρυνθεί και συμπεριλαμβάνει εκτός από τα κινητικά προβλήματα, τις δυσκολίες στις αισθητηριακές λειτουργίες (ακοή, όραση, αφή), στην αντίληψη, τις νοητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τη συμπεριφορά, τα δευτεροπαθή μυοσκελετικά προβλήματα και την ύπαρξη ή όχι επιληψίας», εξηγεί ο Μηνάς Καπετανάκης, MD, PhD c, Παιδίατρος - ειδικός Παιδονευρολόγος, Διδάκτωρ Παιδονευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund Σουηδίας και μέλος της Παιδονευρολογικής Εταιρείας Σουηδίας (http://paidoneurologos.gr/index.html ).
Αναφερόμενος στα αίτια της εγκεφαλικής πάρεσης, ο κ. Καπετανάκης τα διακρίνει σε  προγεννητικά, περιγεννητικά και μεταγεννητικά.
«Τα προγεννητικά αίτια αφορούν σε ενδομήτριες λοιμώξεις από ιούς, όπως επί παραδείγματι ο ιός της ερυθράς, της σύφιλης, της πολιομυελίτιδας κ.λπ., ενδομήτρια ασφυξία που μπορεί να προκληθεί από δηλητηριάσεις με μονοξείδιο του άνθρακα, από παθολογικές καταστάσεις του πλακούντα κ.λπ., ενδομήτρια εγκεφαλική αιμορραγία, κυρίως λόγω τραυματισμών και τοξιναιμίας της κυήσεως, μεταβολικές διαταραχές της μητέρας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπερβολική λήψη βιταμίνης D, κ.λπ.) και έκθεση της μητέρας σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα περιγεννητικά αίτια αφορούν στην περιγεννητική ασφυξία που μπορεί να οφείλεται σε εμφράγματα, ανεπάρκεια ή πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, σε έντονες και παρατεταμένες συσπάσεις της μήτρας, σε καθυστέρηση εξόδου της κεφαλής κ.λπ. και περιγεννητική μηχανική κάκωση που προκαλεί εγκεφαλική αιμορραγία.

Πρόσκληση Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών Προσχολικής, Α’ και Β’ Εκπαίδευσης

Τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων για την ανέγερση, επέκταση και βελτίωση των κτιριακών υποδομών στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν οι Δήμοι της Ηπείρου μέσω της πρόσκλησης «Υποδομές Προσχολικής και Σχολικής Εκπαίδευσης» που δίνεται στη δημοσιότητα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020.
Η πρόσκληση, συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.250.000 ευρώ, στοχεύει στην επίτευξη επαρκών χώρων και συνθηκών ασφαλούς παραμονής στις σχολικές μονάδες, στην αντιμετώπιση  των ποιοτικών και ποσοτικών ελλείψεων κατά την διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και κατ’ επέκταση στην πρόληψη των εκπαιδευτικών διαρροών.
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της πράξης μπορούν να χρηματοδοτηθούν:
1.  Ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών ή επέκταση σχολικών μονάδων Προσχολικής Αγωγής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (και εξοπλισμός σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παροχή του από τον αρμόδιο φορέα)
2.  Βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών των ανωτέρω σχολικών μονάδων. 
Η αίτηση χρηματοδότησης, εκ μέρους των ενδιαφερόμενων Δήμων, θα πρέπει να υποβληθεί  από τις 5/05/2017 έως τις 26/06/2017 και ώρα 14:00 (Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου).


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Απαγόρευση στάθμευσης γύρω από τις Ζωσιμάδες από την Αστυνομία Ιωαννίνων

Αποσκοπώντας στην οµαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας πεζών και οχηµάτων, πέριξ του Εθνικού σταδίου Ιωαννίνων «Οι Ζωσιµάδες», ενόψει της τέλεσης τελικών ποδοσφαιρικών αναµετρήσεων του Πανελληνίου Πρωταθλήµατος (FINAL FOUR) Ποδοσφαίρου  Μαθητών - Μαθητριών Λυκείων Ελλάδας σχολικού έτους 2016-17 αποφασίστηκε από την Αστυνομία Ιωαννίνων προσωρινή απαγόρευση της στάθµευσης των οχηµάτων, επί της οδού Φώτου Τζαβέλλα, την Τέταρτη 26-04-2017 και από ώρα 08:00, µέχρι ώρα 15:00.