Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»

Κανονικά το δώρο του Πάσχα


Σε διάγγελμα προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 19 Μαρτίου, μετά από την παγκόσμια κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.
Συμπολίτες μου,
Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και για την οικονομία. Τώρα, ωστόσο, έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής.
Μετά την απαλλαγή μας από τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ εντάσσει για πρώτη φορά και τη χώρα μας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επιτέλους, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτή η εξέλιξη μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σήμερα, ανακοινώνω ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.
Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Κατά συνέπεια, μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.
Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση.
Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς.
Θέλω να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει κι αυτή η περιπέτεια.

Εθελοντική Αιμοδοσία έξω από το Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων την Παρασκευή 20 Μαρτίου (από τις 9:00 π.μ. μέχρι 3:00 μ.μ.)


H  Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα διοργανώνει από αύριο 20-3-2020 (και από τις 9 π.μ. μέχρι 3.00 μ.μ.) Εθελοντική Αιμοδοσία η οποία θα πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί γι΄ αυτό το σκοπό έξω από το Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων.
Η επιλογή αυτή προκρίθηκε από το γεγονός πως οι χώροι των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων είναι ήδη επιφορτισμένοι με το μεγάλο βάρος της υποδοχής και αντιμετώπισης όλων των περιστατικών που παρουσιάζονται και  επιπλέον απαιτείται  να αναζητηθούν άλλοι ασφαλείς τρόποι για να εξασφαλίσουμε τα πολύτιμα αποθέματα σε αίμα.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεθοδικό τρόπο οι αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται στα Νοσοκομεία για αίμα και στην πρόσκληση – έκκληση καλούνται να συστρατευθούν όλοι οι πολίτες είτε είναι εθελοντές αιμοδότες ή όχι.
Επισημαίνεται πως για όσο διάστημα διαρκέσει η δράση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας θα τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα  ασφάλειας που προβλέπονται από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ καθώς και οι απαγορεύσεις που προβλέπονται από τις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί πράξη ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και προσφορά  ζωής  προς τον συνάνθρωπο.

Κλείνουν τα ξενοδοχεία έως το τέλος Απριλίου


Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε την απόφαση να κλείσουν τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο τον χρόνο.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή  λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου.
Διευκρινίζεται ότι θα λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Έκτακτο ειδικό επίδομα στους


Έκτακτο ειδικό επίδομα για τους υγειονομικούς και μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, ζήτησε από την κυβέρνηση, ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή Ραντάρ, των δημοσιογράφων Τάκη Χατζή και Δήμου Βερύκιο, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι παράλληλα με την προκήρυξη των 2000 θέσεων συμβασιούχων, πρέπει να προκηρυχτούν και ισάριθμες μόνιμες θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ, ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο για κάποιον να εργαστεί στο Σύστημα Υγείας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είπε ακόμα ότι όλες οι προκηρύξεις που είχαν ξεκινήσει μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή οι προκηρύξεις του 2018 και του 2019, που είχαν παγώσει, πρέπει τώρα να επανενεργοποιηθούν, όπως πρέπει απνευστί να υλοποιηθεί και η υπόσχεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, για προκήρυξη 1500 θέσεων εργασίας. Και αυτά πρέπει να γίνουν γιατί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ανάγκη να ενισχυθεί με μόνιμες θέσεις προσωπικού και μάλιστα επειγόντως.
Επιπλέον ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε: «Όλα τα νοσοκομεία που είχαν κλείσει την περίοδο της τρόικας πρέπει τώρα να συντηρηθούν και να εξοπλιστούν. Τη δαπάνη να την αναλάβουν οι έλληνες εφοπλιστές. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως διότι όλοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό κράτος, κι εγώ ως υπουργός Ναυτιλίας, στήριξε την ελληνική ναυτιλία σε δύσκολες στιγμές, απέναντι  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε θέματα Ανταγωνισμού. Ας επιδείξουν λοιπόν πάλι τον πατριωτισμό τους.  Αλλά και όλοι οι πλούσιοι Έλληνες, που μπορούν να κάνουν δωρεές, ας τις κάνουν τώρα σε συνεννόηση με τα νοσοκομεία, γιατί τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από πολλά πράγματα. Δε χρειάζεται να δείχνουν χρήματα. Ας αγοράζουν υλικά και εξοπλισμό που χρειάζονται τα νοσοκομεία». Και πρόσθεσε: «Ζητώ να γίνει έρευνα, ακόμα και δημοσιογραφική, για τις τιμές του τεστ για τον κορονοϊό, στον ιδιωτικό τομέα. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι ζητούν πολύ υψηλές τιμές και μάλιστα ζητούν τα χρήματα να είναι μαύρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός.
Ο κ. Κουρουμπλής, ως πρώην υπουργός Υγείας έκανε έκκληση να εξαντληθούν οι δυνατότητες που έχει το κράτος, ώστε οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, να ανταμειφθούν (πέραν από την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, που είναι πάγιο αίτημα του κλάδου και που πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα) και με ένα έκτακτο, ειδικό επίδομα που θα καταβληθεί εντός των ημερών, όσο δηλαδή διαρκεί αυτή η έκτακτη κρίση στον τομέα της υγείας. 

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου


Οι εξελίξεις ως προς τους ελέγχους για κρούσματα κορονοϊού μέχρι σήμερα (19 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
 Ένα (1) κρούσμα νοσηλεύεται στη ΜEΘ σε βαριά κατάσταση (το περιστατικό διακομίσθηκε διασωληνομένο από το νοσοκομείο της Άρτας)
 Επτά (7) νοσηλεύονται στη Μονάδα Λοιμωδών από τους οποίους το ένα δείγμα είναι θετικό (προηγούμενο περιστατικό) και τα υπόλοιπα έξι (6) είναι υπό διερεύνηση και αναμένονται αποτελέσματα.
 Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
 Παραλήφθηκαν αποτελέσματα από πέντε (5) δείγματα τα οποία είναι αρνητικά
 Για τα υπόλοιπα θα διενεργείται στο εξής δειγματοληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
 Το κρούσμα που διαπιστώθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου ως θετικό ήταν νοσηλευόμενος ασθενής και διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακο Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου και νοσηλεύεται διασωληνομένος.
 Όσοι από το υγειονομικό προσωπικό ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα παραμείνουν στο σπίτι τους και θα παρακολουθούνται για επτά ημέρες. Παράλληλα από τη Διεύθυνση Δημ. Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενή.
 Όλοι οι χώροι του Νοσοκομείου έχουν απολυμανθεί και συνεχίζεται κανονικά η  ειτουργία του
 Αναμένονται απαντήσεις από 5 δείγματα, ανεξάρτητα από το προαναφερόμενο περιστατικό.
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
 Δεν έχουν αναφερθεί ύποπτα περιστατικά
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
 Αναμένονται απαντήσεις για τρία (3) δείγματα τα οποία έχουν σταλεί για εξέταση.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ηλικιωμένης στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων


Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ηλικιωμένης στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε κλοπή, με τη μέθοδο της απασχόλησης, που έγινε το πρωί της 28-08-2019 στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων σε βάρος ηλικιωμένης ημεδαπής, απ’ όπου αφαιρέθηκε, από το εσωτερικό του σπιτιού της, χρηματικό ποσό.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η μετονομασία της Τ.Κ. Λίμνης σε Τ.Κ. Ζαραβίνας


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Ν. 4674, παρ.11, άρθρο 11, ΦΕΚ τ.Α’ 53/11.03.2020) η μετονομασία της Κοινότητας Λίμνης της Δημοτικής Ενότητας Δελβινακίου σε Κοινότητα Ζαραβίνας, καθώς και η μετονομασία του ομώνυμου οικισμού «Λίμνη» σε «Ζαραβίνα».
Η Τοπική Κοινότητα αναφέρεται ως «Λίμνη» από το 1928 ενώ πρωτύτερα ήταν γνωστή ως Ζαραβίνα και όφειλε το όνομά της στη λίμνη.
Το αίτημα κατατέθηκε από τους κατοίκους του χωριού και με την υπ’ αριθμ. 235/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου διαβιβάστηκε στην αρμόδια υπηρεσία.

Ελληνική Αστυνομία: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνολικά από την  Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί (167) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (174) άτομα σε όλη την επικράτεια
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (167) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (174) άτομα ως ακολούθως:
την Πέμπτη 12 Μαρτίου 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις,
την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1 παράβαση με 1 σύλληψη,
το Σάββατο 14 Μαρτίου 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις,
την Κυριακή 15 Μαρτίου 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις,
τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 16 παραβάσεις με 16 συλλήψεις,
την Τρίτη 17 Μαρτίου 7 παραβάσεις με 7 συλλήψεις και
την Τετάρτη 18 Μαρτίου 22 παραβάσεις με 24 συλλήψεις.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν:
(66) στην Αττική,
(29) στη Δυτική Ελλάδα,
(11) στη Θεσσαλία,
(9) στη Θεσσαλονίκη,
(9) στην Κεντρική Μακεδονία,
(8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(7) στο Νότιο Αιγαίο,
(7) στην Κρήτη,
(6) στη Δυτική Μακεδονία,
(6) στην Πελοπόννησο,
(6) στη Στερεά Ελλάδα,
(4) στο Βόρειο Αιγαίο,
(4) στα Ιόνια Νησιά και
(2) στην Ήπειρο
Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Σύσταση προσωρινής δομής Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης


Στη σύσταση προσωρινής δομής Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης προχώρησε ο Δήμος Πωγωνίου βάση της σχετικής εγκυκλίου του ΦΕΚ 55/τ.Α/11-3-2020 που αφορά στην ενίσχυση δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής αλληλεγγύης-Απασχόληση προσωπικού ΟΤΑ και νομικών προσώπων αυτών κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού – COVID 19».
Στόχοι της δομής είναι:
α) καταγραφή των κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωσή τους να εξυπηρετηθούν
β) καταγραφή των άπορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν κατά δήλωσή τους
γ) εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της περ. α)
δ) δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της περ. β)
ε) συνδρομή στις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν εντός των ορίων του δήμου, ανάλογα με τις οδηγίες τους
στ) λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστότοπου με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των κατοίκων των περ. α) και β)
ζ) διεκπεραίωση αιτημάτων των κατοίκων των περ. α) και β) (παραλαβή αιτήσεων – παράδοση πιστοποιητικών) για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ
η) κάθε άλλη εργασία συναφής με ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού COVID-19.
Η συντονιστικής επιτροπή απαρτίζεται από τους:
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: ΣΙΟΥΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (Αντιδήμαρχος)
ΜΕΛΟΣ: ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (Πρόεδρος ΝΠΔΔ)
ΜΕΛΟΣ: ΓΑΛΙΤΣΗΣ Νικόλαος (Αντιδήμαρχος)

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ(08:00-16:30)
ΤΗΛ:2653360100-FAX:265360103 ή

Ολοκληρώνεται η συναρμολόγηση των ανεμογεννητριών στον Κασιδιάρη

Ολοκληρώνεται η κατασκευή των δύο αιολικών πάρκων με την τοποθέτηση 28 ανεμογεννητριών που έγινε σε έκταση 4.500 στρεμμάτων στο όρος «Κασιδιάρης» στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας από την εταιρεία «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος», που ανήκει στον Όμιλο Ελλάκτωρ.
Με τη μεταφορά του τελευταίου πτερυγίου και τη συναρμολόγηση και της τελευταίας ανεμογεννήτριας αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες κατασκευής.
Τα δύο αιολικά πάρκα θα έχουν συνολική ισχύ 90 MW και από τη λειτουργία τους θα προκύψουν και σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους των δύο δήμων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 200.000 ευρώ το χρόνο θα είναι το άμεσο όφελος για τους δημότες των οικισμών που γειτνιάζουν με την περιοχή, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 
 

Στέφανος Γρ. Φούσας: Κορωνοϊός και καρδιά

Γράφει:
Ο Στέφανος Γρ. Φούσας MD, FESC, FACC
Συντονιστής Τομέα Καρδιάς Metropolitan General
Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας
Τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Είναι γνωστό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει σε πανδημία την εξάπλωση του κορωνοϊού. Είναι, επίσης, γνωστό ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την Κίνα και περιορίζεται, ενώ στον ευρωπαϊκό χώρο ξέφυγε από κάθε πρόβλεψη στη γειτονική Ιταλία με πιθανή καθυστέρηση γενικών μέτρων. Επισημαίνεται ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών με συννοσυρότητες κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ άτομα όλων των ηλικιών πιθανόν να είναι φορείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.
Tα κύρια συμπτώματα είναι: βήχας (μη παραγωγικός), πυρετός, δύσπνοια, αδυναμία.
Οι παθήσεις των ηλικιωμένων, που επιβαρύνονται με τον κορωνοϊο είναι: Καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση. Η επιβάρυνση οφείλεται στις παθήσεις, που έχουν οι ηλικιωμένοι κι όχι μόνο εξαιτίας του κορωνοϊού. Η μόλυνση σε αυτή την κατηγορία γίνεται από νέους συνανθρώπους, που συνήθως δεν πάσχουν ή έχουν ελαφρά συμπτώματα. Γι' αυτό η ηλικιακή ομάδα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πρέπει να μείνει αυτοπροστατευμένη.
Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δεν είναι πλήρως γνωστός. Εκτός από την άτυπη πνευμονία παρατηρείται: αύξηση της τροπονίνης Ι, που σημαίνει ότι παθαίνει βλάβη η καρδιά, αρρυθμίες και η έσχατη μορφή βλάβης, είναι η κεραυνοβόλος μυοκαρδίτιδα. Γι΄αυτο στη φάση αυτή με την κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα απαιτούνται εντατικές μονάδες και μηχανική υποστήριξη της καρδιάς και των πνευμόνων. Άρα, πρέπει τώρα, που είναι ακόμα υπό έλεγχο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αδειάσουν όλες οι μονάδες των κρατικών νοσοκομείων και οι ασθενείς, που δεν πάσχουν από κορονοϊό, να μεταφερθούν σε εντατικές μονάδες ιδιωτικών νοσοκομείων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί συνεργασία ανάμεσα στον κρατικό και στον ιδιωτικό τομέα.
Απαιτούνται, επίσης, συσκευές μηχανικής υποστήριξης και αυτό γιατί οι ασθενείς καταληγούν κατά κύριο λόγο από κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα και ανεπάρκεια πολλών οργάνων. Σε αυτή τη φάση απαιτείται μηχανική υποστήριξη των ασθενών. Σε άλλου είδους κεραυνοβόλου μυοκαρδίτιδας από άλλους ιούς, ένα μεγάλο ποσοστό με τη μηχανική υποστήριξη οι ασθενείς επανέρχονται.
Ειδική φαρμακευτική αγωγή για τον κορωνοϊό δεν έχει ακόμη καθιερωθεί.
Απαιτείται συνεργασία κρατικού και ιδιωτικού φορέα στην Υγεία.
Αύξηση των κρεβατιών των εντατικών μονάδων.
Προμήθεια συσκευών μηχανικής υποστήριξης καρδιάς και πνευμόνων.
Οι ασθενείς καταλήγουν από κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Αυτοαπομόνωση των ανθρώπων άνω των 60 ετών, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση).

ΠΗΓΗ: https://www.metropolitan-general.gr/

Συστάσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη λοίμωξη από Covid-19 σε ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα


Όπως γνωρίζετε ο ΠΟΥ χαρακτήρισε ως πανδημία τη μόλυνση από το ιό SARS - COV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid- 19 με εκδηλώσεις κυρίως από το αναπνευστικό. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι όπως και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις  μπορεί να παρουσιασθεί, σε ένα μικρό ποσοστό, μυοκαρδιακή βλάβη με αύξηση του καρδιακού ενζύμου τροπονίνης. Αυτή η μυοκαρδιακή βλάβη έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 χωρίς υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα. Αυτό που χαρακτηρίζει τον ιό είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα και η έλλειψη μέχρι στιγμής αποτελεσματικών όπλων για την πρόληψη και θεραπεία του (εμβόλια, αντιϊκά φάρμακα, ανοσοθεραπεία). Οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι σήμερα είναι ότι προσβάλει πιο σοβαρά τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού:
  Ηλικιωμένοι (αύξηση των θανατηφόρων συμβάντων με την αύξηση της ηλικίας)
 Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς
 Ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα
 Ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Αυτό δε σημαίνει ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι χωρίς κίνδυνο. Όσον αφορά τους καρδιολογικούς ασθενείς, αυξημένου κινδύνου θεωρούνται οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, με συγγενή καρδιοπάθεια με συμπτώματα, με μη ρυθμιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, με σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια και με συνύπαρξη χρόνιου αναπνευστικού νοσήματος. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως είναι αυτοί  με ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας  ή οι ασθενείς με παλαιό έμφραγμα και επηρεασμένη λειτουργία της καρδιάς.
Συστάσεις προς τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο:
  Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥΥ για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης (αποφυγή συναθροίσεων, μένουμε σπίτι, συχνό πλύσιμο χεριών κλπ)
 Δεν επισκεπτόμαστε νοσοκομεία και ιατρεία αν δεν έχουμε συμπτώματα. Αναβάλουμε τον τακτικό έλεγχο για τους επόμενους μήνες. Η συνταγογράφηση μπορεί να λαμβάνεται από συγγενικά πρόσωπα.
  Δεν αλλάζουμε τη φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνουμε για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή των ACE-I και ARB για τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης.
 Φροντίζουμε να συμμορφωνόμαστε με τη φαρμακευτική θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη κλπ, ούτως ώστε να μειώσουμε τις επανεισαγωγές στο νοσοκομείο.
 Ακολουθούμε σωστή υγιεινοδιαιτητική αγωγή, με αποφυγή άλατος και καπνίσματος.
 Επί εμφανίσεως οξέων συμπτωμάτων π.χ.  θωρακικού άλγους, δύσπνοιας ή ζάλης με συνοδό αίσθημα παλμών να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα καρδιολόγο σας.
Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες μπορούμε να μειώσουμε την προσβολή και τις επιπλοκές κατά τη θεραπεία για Covid-19 και να τονισθεί ότι πρέπει να παρέχεται ιδιαίτερη μέριμνα προς την κατεύθυνση της καρδιαγγειακής προστασίας.
***

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗN ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ  ΕΥΠΑΘΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΝΟΣΗΣΗ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟ COVID -19
 Με την επιφύλαξη  των μέχρι τώρα διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων,  φαίνεται πως οι ασθενείς με τις ακόλουθες παθήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κατηγορία ευπαθών ομάδων σε περίπτωση μόλυνσης με COVID-19:
1.  Καρδιακή Ανεπάρκεια (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας)
2.  Στεφανιαία Νόσο (Πρόσφατο Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης (αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη) τους τελευταίους 12 μήνες)
3.  Πνευμονική Υπέρταση
4.  Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες. 
5.  Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες
6.  Μυοκαρδιοπάθειες
7.  Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας
8.  Καναλοπάθειες
Να σημειωθεί επιπλέον ότι οι ασθενείς με συννοσηρότητες σχετιζόμενες με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, χρόνιος αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική αναπνευστική πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσο, Ασθενείς με νεοπλασία (ή υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή) θεωρούνται επίσης ως ευπαθείς ομάδες.

Χρήστος Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων μετά την πανδημία του κορονοϊού


Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων - 800 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταικούρας

Τη δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ  της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έναντι των προβλημάτων που ανέκυψαν από την πανδημίας του κορονοϊού που σαρώνει και την Ελλάδα, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων αφορά πάνω από 1,5 εκατ. πολίτες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους.
Το κόστος επιμερίζεται σε 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό (1 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ για εργαζόμενους) και σε 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας, απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
Ειδικότερα, στη συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πακέτο μέτρων, λέγοντας ότι αναστέλλονται οι φόροι και οι εισφορές επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. 
Είτε αυτές μένουν, είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε με δική τους πρωτοβουλία. "Καλούμε τα μέλη της κυβέρνησης και τους πολίτες να επιδείξουν ατομική και συλλογική ευθύνη", είπε συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκουρας.

ΕΛΓΑ: Μετατίθεται για τις 31 Μαΐου η προθεσμία εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019


Η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφάσισε τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνία καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το ασφαλιστικό έτος 2019 από τις 31 Μαρτίου στις 31 Μαΐου 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε: «Στις κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα, λόγω της γνωστής πανδημίας και με ευαισθησία απέναντι στα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες, αποφασίσαμε την επέκταση του χρόνου καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το ασφαλιστικό έτος 2019, από την 31η Μαρτίου στην 31η Μαΐου 2020, για όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους οι οποίοι εξακολουθούν να την οφείλουν».

Κοντά στους ασθενείς με 24ωρη τηλεφωνική γραμμή το Ανδρολογικό Ινστιτούτο


Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα, παραμένει δίπλα στους ασθενείς του όπως και σε κάθε άνθρωπο που μπορεί να βοηθήσει με τις υπηρεσίες του.
Για το ακόλουθο χρονικό διάστημα οι τηλεφωνικές γραμμές του Ινστιτούτου (210 6749349 – 210 6743722) και το νοσηλευτικό – διοικητικό προσωπικό θα είναι επί 24ωρου βάσεως στην διάθεση του κοινού για να απαντούν σε ερωτήματα και να εξυπηρετούν την ενημέρωση και την διαχείριση περιστατικών υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Επίσης παραμένει διαθέσιμη και επεκτείνεται η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@andrologia.gr