Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Oι κυριότερες αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ



Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών

Σε νομοθετική πρωτοβουλία για τον ΕΝΦΙΑ προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να διορθώσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να προβούν και εκείνοι με τη σειρά τους στις απαραίτητες διορθώσεις και παράλληλα να εξασφαλίσει το δημοσιονομικό στόχο με διευρυμένη ,όμως, φορολογική βάση.
Οι βασικότερες αλλαγές είναι οι εξής:
1.   Για  οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού,  η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής  που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος  αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 1,3 εκατ. ευρώ σε 1.070 αγρότες

Την Πέμπτη ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου ύψους περίπου 1,3 εκατ. ευρώ σε 1.070 αγρότες.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε εσπεριδοειδή, ελιές, καπνά και κηπευτικά, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2013 και 2014.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 31χρονος ημεδαπός για οφειλές προς το Δημόσιο

Συνελήφθη σήμερα (27-08-2014) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 31χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, ο 31χρονος συνελήφθη, διότι δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο οφειλές, ύψους (183.370,11) ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Διαγράφονται οριστικά 2.745 "αιώνιοι" από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 110 από το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία για τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών.
Όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες, οι περισσότερες διαγραφές φοιτητών θα γίνουν από τα Πανεπιστήμια, περίπου 129 χιλιάδες ενώ θα υπάρξει διαγραφή και άλλων 24 χιλιάδων περίπου από τα ΤΕΙ.
Δηλαδή συνολικά παίρνουν οριστικό εισιτήριο εξόδου από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ λίγο πάνω από 15.000 αιώνιοι φοιτητές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, στα Πανεπιστήμια (πλην του Δημοκρίτειου, των Καλών Τεχνών, Ιόνιου Πανεπιστήμιο) και της Γεωπονικής, ιδρύματα για τα οποία αναμένονται στοιχεία) υπάρχουν 139.173.187 129.008 φοιτητές και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες δύο εξεταστικές περιόδους 10.167 φοιτητές.

Βήσσανη Πωγωνίου: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο συμπόσιο Ηπειρώτικης γευσιγνωσίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο συμπόσιο Ηπειρώτικης γευσιγνωσίας στη Βήσσανη Πωγωνίου, με τη συμβολή της ομοσπονδίας αδελφοτήτων και ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου, το σύλλογο νέων Πωγωνίου την ομάδα παραγωγών και μεταποίησης, τη λέσχη γαστρονομίας Ηπείρου.
Τη δημιουργία γεύσεων ανέλαβε ο βραβευμένος σεφ Βησαρίον Παρθένης.
Πλήθος κόσμου τίμησε το συμπόσιο για τις αυθεντικές, γνήσιες και εξαιρετικές γεύσεις της Ηπείρου.

Δωρεάν ασύρματο internet για τους επιβάτες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων!

Tο υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων αποφάσισε να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες της νέας ψηφιακής τεχνολογίας και μέσα από την αξιοποίηση του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» θα παρέχει στους πελάτες-ταξιδιώτες, ασύρματο δίκτυο  internet αλλά και GPS για το στόλο των λεωφορείων του, που θα δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την κίνηση και τους χρόνους με τους οποίους αυτά κινούνται.

2ος Νάιος δρόμος, την Κυριακή 31 Αυγούστου, στην περιοχή της Δωδώνης

Με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί την άλλη Κυριακή, 31 Αυγούστου, ο 2ος Νάιος Δρόμος στην περιοχή της Δωδώνης.
Οι διοργανωτές εξήραν την ομορφιά της διαδρομής, που συνδυάζει την ιστορία της περιοχής με το απαράμιλλο φυσικό κάλος της Δωδωναίας κοιλάδας, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να δώσει το «παρών».
Ο Πρόεδρος της ΕΚΑ Δωδώνη Πέτρος Αρλέτος, υπογράμμισε ότι σκοπός του αγώνα, μεταξύ άλλων, είναι το δέσιμο του σήμερα με τη λαμπρή ιστορία του τόπου, ενώ ο τεχνικός υπεύθυνος των αγώνων και προπονητής της ΕΚΑ Δωδώνη, Κώστας Λώλης αναφέρθηκε διεξοδικά στην διαδρομή, αλλά και στους τρεις διαφορετικούς αγώνες που θα υπάρξουν και οι οποίοι θα ξεκινήσουν απο τις 9 το πρωί (ο μεγάλος των 18 χλμ), ως και τις 9:30 (ο μικρός των 2 χλμ).

Από την πλευρά τους, οι Δημήτρης Λώλος Εκπρόσωπος Συλλόγων Δωδωναίας Κοιλάδας, Κώστας Χρήστου Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δωδώνης και Ρόη Ζηκίδου, Διευθύντρια της «ΜΕΡΙΜΝΑΣ» αναφέρθηκαν στην σημασία του αγώνα για την περιοχή, αλλά και ευρύτερα για τα Γιάννενα.