Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Έρχονται φόροι-φωτιά και το 2014

Το εξαιρετικά δύσκολο 2013 θα διαδεχτεί ένα εξίσου δύσκολο 2014. 

Διότι στα μέτρα που έχουν επιβληθεί φέτος, θα έρθουν να προστεθούν τα νέα. Αυτά που έχουν ψηφιστεί ή συμφωνηθεί, αλλά ακόμη δεν έχουν φανεί στην τσέπη μας. Δεν είναι τυχαίο που η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ προαναγγέλλει αύξηση των άμεσων φόρων κατά 12,4%, καθώς καταργούνται φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων, ενώ αναμένεται να υπερφορολογηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και ενοίκια.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2014 θα πληρώσουμε σε άμεσους φόρους επιπλέον 2,1 δις ευρώ, με συνέπεια να διαμορφωθούν σε 19,1 δις ευρώ, από 17 δις ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος. 
Μικρότερης έκτασης αύξηση θα παρουσιάσουν και οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία, καθώς το ΔΝΤ υπολογίζει πως θα διαμορφωθούν σε 23,7 δις ευρώ, από 23,3 δις ευρώ φέτος, θα είναι δηλαδή αυξημένες κατά 400 εκατ. ευρώ.
Πτώση θα εμφανίσουν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τα έσοδα από τις οποίες θα διαμορφωθούν σε 24,2 δις ευρώ, από 24,6 φέτος και έναντι 26,5 δις ευρώ το 2012.
Οι προβλέψεις για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017, που καταρτίζεται, όπως και στον Προϋπολογισμό του 2014. 
Ακολουθεί η δεκάδα που αγγίζει τους πάντες.

Κέντρο δια βίου μάθησης Δήμου Πωγωνίου, περίοδος Οκτώβριος 2013 - Ιανουάριος 2014

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Πωγωνίου και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) θέτουν σε λειτουργία το Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Πωγωνίου. Στο πλαίσιο των Κ.Δ.Β.Μ. θα προσφερθούν προγράμματα γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8  και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Κατά την εκπαιδευτική περίοδο Οκτώβριος -Ιανουάριος, στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:
Αγγλικά για το χώρο εργασίας (σύνολο 25 ώρες , δύο φορές την εβδομάδα απογευματινές ώρες)
Αγγλικά για τον τουρισμό (σύνολο 25 ώρες , δύο φορές την εβδομάδα απογευματινές ώρες)
Γαλλικά για τον τουρισμό (σύνολο 25 ώρες , δύο φορές την εβδομάδα απογευματινές ώρες)
Ποιότητα ζωής και Περιβάλλον :
Περιβάλλον και καθημερινή ζωή ( 25 ώρες )
Συλλογικές Περιβαλλοντικές Δράσεις ( 25 ώρες )
Οικολογικές λύσεις για το σπίτι ( 25 ώρες )
Πληροφορική :
Επεξεργασία Κειμένου – Διαδίκτυο (Ι) (50 ώρες )
Υπολογιστικά Φύλλα – Παρουσιάσεις (ΙΙ) (50 ώρες )
Βάσεις Δεδομένων – Εξειδικευμένα θέματα (ΙΙΙ) (50 ώρες )
Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ( 25 ώρες )
Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ( 25 ώρες )
Δημιουργία Ιστοσελίδας (50 ώρες )
Ηλεκτρονική εφημερίδα (50 ώρες )
Νέες Τεχνολογίες στην Τρίτη Ηλικία ( 25 ώρες )
Πολιτισμός και Τέχνη :
Ιστορία της Τέχνης ( 25 ώρες )
Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ( 25 ώρες )
Τοπική Ιστορία ( 25 ώρες )
Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης η οποία δίδεται από την υπεύθυνη εκπαίδευσης.
Μετά το τέλος των σεμιναρίων δίνεται στους εκπαιδευόμενους πιστοποιητικό παρακολούθησης από τον φορέα υλοποίησης.

Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην Τρίκουλα Αργυρώ
Δευτέρα –Παρασκευή : 09:00-14:00
Τηλ. 2653041862-6945559407
email: argirotrikoula@gmail.com


"Κόβουν" ΕΚΑΣ και αναπηρικές

Το πόρισμα του ΟΟΣΑ για "ανασχεδιασμό" των κονδυλίων που αφορούν τα κοινωνικά επιδόματα επιστρατεύει η κυβέρνηση για το 2014 σε μια προσπάθεια "κλείσει" μέρος του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, που με τους ηπιότερους υπολογισμούς εκτιμάται στα 1,8 δισ.
•Μεταθέτοντας το "ψαλίδι" σε επικουρικές και εφάπαξ για αργότερα εξευμενίζουν την τρόικα πετώντας στον Καιάδα τους πλέον αδύναμους. Με δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη θα είναι μειωμένο κατά 2,66 δισ., το υπουργείο Εργασίας αφήνει να διαρρεύσει ότι κάτω από τις αφόρητες πιέσεις τις τρόικας θα επανεξεταστούν τα κονδύλια για το ΕΚΑΣ και τις αναπηρικές συντάξεις, προκειμένου να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές όχι μόνο στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, αλλά και στις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και τρόικας, οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ θα έπρεπε να "ψαλιδιστούν" κατά 30% προκειμένου να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, ωστόσο το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί δύσκολα επιτρέπει νέες οριζόντιες περικοπές στην παρούσα φάση, που μετατίθενται προς το παρόν για αργότερα.

ΟΑΕΔ: Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου λήγουν τέσσερα προγράμματα για ανέργους

Λήγει την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για συμμετοχή στο Ειδικό διετές Πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, για τις Διοικητικές Περιφέρειες που ανήκουν στους Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8.
 Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υπαγωγής σε αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, www.oaed.gr, στις «Νέες Δράσεις – Προγράμματα», Ειδικό διετές Πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.
Ακόμη, την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-64 ετών».

ΟΓΑ: Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου θα καταβληθούν σε 497.894 δικαιούχους τα νέα οικογενειακά επιδόματα του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ το ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 189.830.585,04 ευρώ.
Από το σύνολο των δικαιούχων, οι 263.306 είναι ήδη δικαιούχοι και θα τους καταβληθεί το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων για το τρίτο τρίμηνο 2013 και η δεύτερη δόση του ειδικού επιδόματος για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Οι υπόλοιποι 234.588 είναι νέοι δικαιούχοι, για τους οποίους έγινε οριστική εκκαθάριση του εντύπου Ε1 από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, συμπλήρωσαν σωστά το έντυπο Α21 και κρίθηκαν δικαιούχοι μετά τους σχετικούς ελέγχους.

Στους δικαιούχους αυτούς, θα καταβληθεί το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων για τα τρία τρίμηνα 2013 και οι δύο δόσεις του Ειδικού Επιδόματος.

Επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τους νέους αγρότες και για νέες καλλιέργειες

Χρηματοδότηση έως και 100 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε νέους αγρότες 18 έως και 40 ετών σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους καλλιέργεια και θα «τρέξει» στα τέλη Οκτωβρίου.
Η επιδότηση, θα δοθεί μέσω του προγράμματος «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» και θα κατανεμηθεί τμηματικά ανά περιοχή στα ακόλουθα ποσά, αναφέρει το «Έθνος»:
  • Μέχρι 20.000 ευρώ σε ορεινές περιοχές
  • Μέχρι 17.500 ευρώ σε μειονεκτικές περιοχές
  • Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ
Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψη και τα ακόλουθα κριτήρια:
Περιοχή μόνιμης κατοικίας:
  • Ορεινή- 7.500 ευρώ
  • Μειονεκτική- 5.000 ευρώ
  • Λοιπές περιοχές- 2.500 ευρώ
Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή:
  • Κτηνοτροφική- 7.500 ευρώ
  • Φυτική- 7.500 ευρώ
  • Μεικτή- Μελισσοκομία- 5.000 ευρώ
Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης:
  • Πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς- 5.000 ευρώ
  • 80%- 120% του εισοδήματος αναφοράς- 2.500 ευρώ
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τους υποψηφίους για την υποβολή αίτησης:

  • Να είναι ηλικίας 18 έως 40 ετών
  • Να είναι μόνιμοι κάτοικοι μειονεκτικής, ορεινής ή κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως και 100.000 κατοίκους
  • Να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή να αναλάβουν την δέσμευση να την αποκτήσουν μέσα σε 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης
  • Να υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους 

Αρχάγγελος Πρέβεζας: 33χρονος νεκρός σε τροχαίο

Ένας 33χρονος λίγο μετά τα μεσάνυχτα άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο στον Αρχάγγελο Πρέβεζας, όταν το ΙΧ που οδηγούσε καρφώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε προπορευόμενο φορτηγό. 

Μετά από τη σφοδρή σύγκρουση, το ΙΧ μετατράπηκε σε μία μάζα από λαμαρίνες και από μέσα ανασύρθηκε νεκρός ο 33χρονος.

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Για το ατύχημα προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

***
Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα

Σήμερα (08-10-2013) και ώρα 01:30, στον Αρχάγγελο Πρέβεζας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 33χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε νωτομετωπικά με Ι.Χ. Φορτηγό που οδηγούσε 59χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 33χρονου.
Για το ατύχημα προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.  

MRB: Οριακά μπροστά η ΝΔ με 0,6%

Η δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του www.enikos.gr και παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου:
ΝΔ: 21,8%
ΣΥΡΙΖΑ: 21,2%
Χρυσή Αυγή: 6,9%
ΠΑΣΟΚ: 5,2%
ΚΚΕ: 5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 4,8%
ΔΗΜΑΡ: 3,6%
Οικολόγοι: 1%.
Άλλο κόμμα:  7%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 23,5%
Στο ερώτημα για την παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 42,7% έναντι 29,1% του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλληλότερο για την πρωθυπουργία θεωρεί το 36,6% των ερωτηθέντων τον Αντώνη Σαμαρά και το 25,1% τον Αλέξη Τσίπρα.

GPO: Προβάδισμα 0,5% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Αισθητή πτώση της Χρυσής Αυγής!

Η δημοσκόπηση της GPO για το Mega η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανατροπή» καταγράφει προβάδισμα 0,5% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αισθητή πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής.
Αναλυτικά:
ΝΔ: 21%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,5%
Χρυσή Αυγή με 7,8%
ΠΑΣΟΚ: με 6%
ΚΚΕ: 6%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 4,5%
ΔΗΜΑΡ: 4,2%
Οικολόγοι Πράσινοι: 1,1%
Νέα Ελλάδα (Λοβέρδου): 1%.
Άλλο κόμμα:  4,3%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 13,6%.

Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες ως τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 44,4% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 30,4%, ενώ το 23,7% των πολιτών απαντά «κανένας από τους δύο».

Δραστηριότητα κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2013, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου

Κατά τη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου 2013 , από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, καταγράφηκε η ακόλουθη δραστηριότητα:
1. Συνελήφθησαν συνολικά (891) άτομα. Ειδικότερα:
Λαθρομετανάστες: 615 άτομα
Απόπειρα ανθρωποκτονίας: 2 άτομα
Παραβάσεις του Νόμου «περί ναρκωτικών»: 44 άτομα
Διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων: 22 άτομα
Παραβάσεις του Νόμου «περί Όπλων»: 14 άτομα
Απόπειρα βιασμού: 1 άτομο
Απόπειρα απάτης: 4 άτομα
Παραβάσεις του Νόμου «περί παιγνίων»: 6 άτομα
Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας: 1 άτομο
Αποπλάνηση ανηλίκων: 1 άτομο
Πλαστογραφία- χρήση πλαστών εγγράφων: 28 άτομα
Διακίνηση λαθρομεταναστών: 9 άτομα
Παραβάσεις του Νόμου «περί αλλοδαπών» : 70 άτομα
Παραμέληση εποπτείας ανηλίκου: 1 άτομο
Παραβάσεις περί Δασικής νομοθεσίας: 1 άτομο
Αποδράσαντος φυλακισμένου: 1 άτομο
Παθητική Δωροδοκία: 1 άτομο
Λαθρεμπόριο: 2 άτομα