Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

"Κόβουν" ΕΚΑΣ και αναπηρικές

Το πόρισμα του ΟΟΣΑ για "ανασχεδιασμό" των κονδυλίων που αφορούν τα κοινωνικά επιδόματα επιστρατεύει η κυβέρνηση για το 2014 σε μια προσπάθεια "κλείσει" μέρος του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, που με τους ηπιότερους υπολογισμούς εκτιμάται στα 1,8 δισ.
•Μεταθέτοντας το "ψαλίδι" σε επικουρικές και εφάπαξ για αργότερα εξευμενίζουν την τρόικα πετώντας στον Καιάδα τους πλέον αδύναμους. Με δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη θα είναι μειωμένο κατά 2,66 δισ., το υπουργείο Εργασίας αφήνει να διαρρεύσει ότι κάτω από τις αφόρητες πιέσεις τις τρόικας θα επανεξεταστούν τα κονδύλια για το ΕΚΑΣ και τις αναπηρικές συντάξεις, προκειμένου να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές όχι μόνο στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, αλλά και στις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και τρόικας, οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ θα έπρεπε να "ψαλιδιστούν" κατά 30% προκειμένου να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, ωστόσο το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί δύσκολα επιτρέπει νέες οριζόντιες περικοπές στην παρούσα φάση, που μετατίθενται προς το παρόν για αργότερα.


Έτσι και προκειμένου να εξευμενιστεί η τρόικα το βάρος για το 2014 θα πέσει στο ΕΚΑΣ, το οποίο από τον καινούργιο χρόνο θα χορηγείται σε όσους έχουν κλείσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ από το 2015 (λόγω της εφαρμογής του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), που προβλέπεται η χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ, δεν προβλέπεται η χορήγησή του.
Το 2013, ΕΚΑΣ ελάμβαναν όσοι είχαν (αθροιστικά) εισόδημα από 8.472,10 μέχρι 9.200 ευρώ, ετήσιο ατομικό φορολογητέο έως 9.884,11 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 13.500 ευρώ.
Επίσης στο πλαίσιο ανασχεδιασμού όλων των κοινωνικών επιδομάτων εντάσσεται και η πρόταση για περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων που δίνονται μέσω ΟΤΑ. 
Πρόκειται για επιδόματα που δίνονται σε τυφλούς, κωφάλαλους, ανασφάλιστους παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, διανοητικά καθυστερημένους, ανίκανους προς εργασία, υποφέροντες από εγκεφαλική παράλυση (σπαστικούς), απροστάτευτους ανήλικους, υποφέροντες από αιμολυτική αναιμία και βαριά ανάπηρους, καθώς και σε λοιπά άτομα δικαιούμενα παροχής κοινωνικής προστασίας (Ν.Δ.57/1973 Α' 149).


ΠΗΓΗ: www.avgi.gr