Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

«Πέρασε» από την Κόντσικα η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ο. Κόντσικας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 1-3)

*Με το  τρίποντο έφυγε το απόγευμα του Σαββάτου από την Κόντσικα η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος αφού επικράτησε της τοπικής ομάδας  με σκορ 1-3.
Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Καπρινιώτη Ευστράτιο στο 44΄.
Ο Ζενέλης Πάτροκλος διπλασίασε τα τέρματα της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος στο 55'.
Οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 1-2 με τον  Βούρτση Εμμανουήλ στο 62΄.
Το τελικό 1-3 έκανε στο 83΄ ο  Χαρίσης Ιωάννης.
Α.Ο. Κόντσικας:
Κέτογλου Θεοχάρης, Ζέκιος Αλέξανδρος (Βούρτσης Εμμανουήλ 64΄), Μεχμετάι Πάουλο, Μηλιάκης Βασίλης, Ντρης Αναστάσιος, Μπαρούτας Φώτος, Βύζας Δημήτριος (Γκελιας Κωνσταντινος 80΄), Πάσσαδης Σταμάτιος  (Βελογιάννης Δημοσθένης 74΄), Παπανικολάου Γεώργιος, Κωστής Απόστολος (Σταματακης Φανουριος 59΄) Παντελεων Αναστάσιος 
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Γέρακος Δημήτριος, Ναθαναήλ Νικήτας, Ντέλλας Κων/νος, Μούτας Περικλής, Καπρινιώτης Ευστράτιος,  Χήτας Παύλος, Τσαραώσης Ευάγγελος, Ελευθερίου Διογένης (Μπουτοβίνας Αλέξανδρος 70΄), Χαρίσης Ιωάννης (Γκούντας Ανδρέας 89΄), Καραγιάννης Θεοχάρης (Κλεισούρας  Αντώνιος 68΄),  Ζενέλης Πάτροκλος (Καρδάσης Γεώργιος 85΄)

Τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής  στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 1-3
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΚΑΡΥΩΝ 3-1
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 -Α.Π.Ο.Ε.Λ. 1-1
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 1-2
Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (12:00)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (15:00)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (15:00)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)

Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων: Απολογισμός πεπραγμένων και εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ώρα 18:00

Την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:00, στο καφενείο του Ιωάννη Τζοβάρα, Κουγκίου 22, θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, όπως προβλέπονται στο καταστατικό. 
Συγκεκριμένα, θα γίνει απολογισμός πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου ενώ στη συνέχει θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συμμετοχή όλων των Σκλιβανιτών, μελών της Αδελφότητας, στη διαδικασία αυτή θα ενισχύσει σημαντικά το νέο ΔΣ που θα προκύψει από τις εκλογές.

Χαιρετισμός του Γιάννη Καραγιάννη στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που γίνεται στα Γιάννενα το διήμερο 4 & 5 Νοεμβρίου 2017 και απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
"Χαιρετίζω το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας και εύχομαι καλές εργασίες και εξαγωγή χρήσιμων για τον κλάδο συμπερασμάτων. Είναι καιρός το ελληνικό μέλι να διεκδικήσει επάξια τη θέση που του αξίζει στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Για να μπορέσει όμως να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:
·   Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων για τη διαπίστευση της αυθεντικότητας,
·   Δημιουργία ετικέτας γνησιότητας και επωνυμίας,
·   Δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού φορέα για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου,
·   Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη προώθηση του προϊόντος.
Ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει στα χέρια του ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, όπως είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται ποικίλες δράσεις, τόσο για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.
Οι επιχειρήσεις του χώρου της κοινωνικής οικονομίας, οι ομάδες παραγωγών και οι σύγχρονοι συνεταιρισμοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν θα πρέπει όμως να συμβούν ξανά τα ίδια που διέλυσαν του συνεταιρισμούς και αμαύρωσαν την ιδέα του συνεργατισμού κατά το παρελθόν.

Αυτό το τονίζω γιατί εκτός από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, απαιτείται και η σχετική ποσότητα για τις αγορές του εξωτερικού, γι αυτό είναι απαραίτητες οι συνεργασίες, οι συμπράξεις και τα δυναμικά clusters. Μη ξεχνάμε ότι μετά από λίγο καιρό η πολιτική των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων θα αποτελεί παρελθόν και οφείλουμε όλοι να εκμεταλλευτούμε την σημερινή συγκυρία για να αντιμετωπίσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τις προκλήσεις του μέλλοντος".

Στρατίνιστα Πωγωνίου: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στρατίνιστας Πωγωνίου διοργανώνει στην 31η Γιορτή Τσίπουρου, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ.

Ελεύθερη η είσοδος την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σας ενημερώνει ότι, -σύμφωνα με το ΦΕΚ 2916/2015- από την 1η Νοεμβρίου 2017 έως την 31η Μαρτίου του 2018, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα
(αρχίζοντας από την Κυριακή 5 Νοεμβρίου) η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, είναι ελεύθερη για το κοινό.
Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι, εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις που στεγάζουν τα Μουσεία αρμοδιότητάς μας, στους χώρους τους συνεχίζονται και οι παρακάτω περιοδικές εκθέσεις:
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων:
  - «Συναγωνιστής. Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» (Τρίτη – Κυριακή, 08.00-15.00.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 31η Ιανουαρίου 2018).
  - «Γυναίκες ακίν[νίκ]ητες: 17 γλυπτά της Πινακοθήκης στο Μουσείο» (Τρίτη – Κυριακή,
08.00- 15.00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2018).
Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ, Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων):
- «Ανα-γεννήσεις. Το έργο των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων»

(Τρίτη-Κυριακή, 10.30 – 14.45. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2018).

Η Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Ηπείρου «Η Ένωση» αναβιώνει το έθιμο "ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ" την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. – 3:00 μ.μ. στην αίθουσά της, 7 Δεληγιώργη, 104 37 Αθήνα

Αγαπητοί συγχωριανοί
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας αποφάσισε στις 26 Νοεμβρίου 2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 το αντάμωμα των συγχωριανών και φίλων στην αίθουσά μας (Δεληγιώργη 7).
Έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναβιώσουμε, όλοι μαζί, το έθιμο "ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ".
Εκδήλωση ζεστή, ξεχωριστή, παρακαλαμιώτικη.
Τραγουδάμε, χορεύουμε, ξεφαντώνουμε.
Περνάμε ευχάριστα.
Εκδήλωση που καθιερώθηκε και είναι επιτυχημένη.
Βέβαια η επιτυχία της εξαρτάται από τη συμμετοχή μας.
Όσοι περισσότεροι Παρακαλαμιώτες και φίλοι ανταμώσουμε τόσο καλύτερα και ευχάριστα θα περάσουμε.
Θα έχουμε στην αίθουσά μας έτοιμα, βρασμένα "ΜΠΟΛΙΑ" με υλικά από τον κάμπο του χωριού μας.
Όλοι να συμβάλλουμε στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Θα γίνει παρουσίαση του εθίμου και ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Σας περιμένουμε όλους.
Ειδοποιούμε-θυμίζουμε την εκδήλωσή μας σε όσους συγχωριανούς συναντούμε ή επικοινωνούμε.
Για το γλέντι τα κλαρίνα θα μας περιμένουν, πληρωμένα όπως κάθε φορά από την Αδελφότητά μας.
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΟΫΠΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ
Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ.
Καλή αντάμωση

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος     Ο Γενικός Γραμματέας


Αλέκος Μπάγιας    Κώστας Πότσης

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (06-11-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (07-11-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (08-11-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (09-11-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (10-11-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (12-11-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί - Γλυκή.

Νέα μέθοδος βελτιώνει την όραση των πασχόντων από ξηρού τύπου εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Μία νέα, μη επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιεί χαμηλής ενέργειας ειδικό φως για να βελτιώσει την όραση των πασχόντων από σοβαρές οφθαλμοπάθειες άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Η μέθοδος λέγεται φωτοβιοανάπλαση (photobiomodulation - PBM) και εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια για την επούλωση δερματικών πληγών, τη μείωση του νευρολογικού πόνου και του πόνου της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, την επούλωση περιφερειακών νευρικών τραυμάτων και άλλα προβλήματα.
Την τελευταία δεκαετία, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να βελτιώσει και την όραση των πασχόντων από ξηρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μειώνοντας την συσσώρευση πρωτεϊνών και λιπιδίων που ευθύνονται για τη νόσο και αυξάνοντας την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία στην αντίθεση (contrast).
Άλλες μελέτες έδειξαν ότι στους ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να μειώσει σημαντικά την πάχυνση της ωχράς κηλίδας που τους κοστίζει αργά αλλά σταθερά την όραση.
Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD,  ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, ο τρόπος με τον οποίο δρα η φωτοβιοανάπλαση για να βελτιώσει την όραση των πασχόντων από αυτά τα προβλήματα, είναι εντελώς διαφορετικός από άλλα λέιζερ.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (06-11-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (07-11-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (08-11-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (09-11-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (10-11-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.

Σαββάτο (11-11-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα – Κουκούλι.

Αλλαγή φωνής με τη χρήση Laser

Να αλλάξουν (λεπτύνουν)  τη  φωνή τους ή ακόμη και να την κάνουν γυναικεία μπορούν πλέον όσοι το επιθυμούν χάρη σε μια νέα ενδοσκοπική μέθοδο με τη χρήση CO2laser!
 Η νέα μέθοδος, χωρίς εξωτερικές τομές, παρουσιάστηκε στο 4th Laser Laryngeal & Airway Course που διεξήχθη στο Μάντσεστερ της Αγγλίας 12 και 13 Οκτωβρίου από τον  Ahmed Geneid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ελσίνκι.
 Η αλλαγή-λέπτυνση της φωνής (διαφορά στον τόνο) επιτυγχάνεται σε μια μόνο επέμβαση με πολύ μεγάλη επιτυχία και σπάνια χρειάζεται επανεπέμβαση.
 «Η τεχνική απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις φωνοχειρουργικής και εμπειρία στην χρήση του LASERώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό και χωρίς επιπλοκές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».
Σύμφωνα με τους ΩΡΛ, η διαφορά στη φωνή ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα είναι ανατομικής αιτιολογίας και αυτό μας δίνει την τονική διαφοροποίηση. Στον άνδρα είναι εμφανές το «μήλο του Αδάμ», μια προεξοχή του λάρυγγα που έχουν όλοι οι άνθρωποι, αλλά στη γυναίκα δεν είναι τόσο εμφανές. Η δημιουργία της προεξοχής συντελείται κατά την διάρκεια της ανάπτυξης και ιδιαίτερα την περίοδο της εφηβείας, οφείλεται στις ανδρικές ορμόνες, όπως και η μπάσα ανδρική φωνή.
«Για την ακρίβεια ο λάρυγγας στα αγόρια μεγαλώνει περισσότερο από ότι στα κορίτσια καθώς η ανάπτυξη του ευνοείται από την ύπαρξη των αρσενικών ορμονών» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος.
Ο ανδρικός λάρυγγας αναπτύσσεται περισσότερο με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερος χώρος μέσα στο λαιμό συνεπώς μεγαλύτερη αντήχηση από τις παλλόμενες φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα η φωνή να βγαίνει πιο βαριά. Για αυτό τα αγοράκια έχουν μέχρι κάποια ηλικία παρόμοια λεπτή φωνή, όπως και τα κοριτσάκια, η οποία αρχίζει να αλλάζει λίγο πριν την εφηβεία.
 Τελικά, κατά την ενηλικίωση το μήκος των φωνητικών χορδών της γυναίκας είναι τα 2/3 εκείνων του άνδρα.