Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Χαιρετισμός του Γιάννη Καραγιάννη στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που γίνεται στα Γιάννενα το διήμερο 4 & 5 Νοεμβρίου 2017 και απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
"Χαιρετίζω το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας και εύχομαι καλές εργασίες και εξαγωγή χρήσιμων για τον κλάδο συμπερασμάτων. Είναι καιρός το ελληνικό μέλι να διεκδικήσει επάξια τη θέση που του αξίζει στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Για να μπορέσει όμως να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:
·   Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων για τη διαπίστευση της αυθεντικότητας,
·   Δημιουργία ετικέτας γνησιότητας και επωνυμίας,
·   Δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού φορέα για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου,
·   Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη προώθηση του προϊόντος.
Ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει στα χέρια του ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, όπως είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται ποικίλες δράσεις, τόσο για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.
Οι επιχειρήσεις του χώρου της κοινωνικής οικονομίας, οι ομάδες παραγωγών και οι σύγχρονοι συνεταιρισμοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν θα πρέπει όμως να συμβούν ξανά τα ίδια που διέλυσαν του συνεταιρισμούς και αμαύρωσαν την ιδέα του συνεργατισμού κατά το παρελθόν.

Αυτό το τονίζω γιατί εκτός από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, απαιτείται και η σχετική ποσότητα για τις αγορές του εξωτερικού, γι αυτό είναι απαραίτητες οι συνεργασίες, οι συμπράξεις και τα δυναμικά clusters. Μη ξεχνάμε ότι μετά από λίγο καιρό η πολιτική των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων θα αποτελεί παρελθόν και οφείλουμε όλοι να εκμεταλλευτούμε την σημερινή συγκυρία για να αντιμετωπίσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τις προκλήσεις του μέλλοντος".