Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Μηδενίστηκαν τα θανατηφόρα τροχαία με τη λειτουργία της Ιόνιας Οδού

Η παράδοση του τμήματος της Ιόνιας Οδού Αμφιλοχία-Άρτα μας φέρνει πολύ κοντά στην οριστική ολοκλήρωση του έργου στον αυτοκινητόδρομο. Πλέον απομένει μόνο το βόρειο τμήμα από την Πέρδικα μέχρι την Εγνατία, τμήμα που όπως όλα δείχνουν θα δοθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου.
Για αυτό το λόγο προκειμένου να κουμπώσει το τελευταίο τμήμα με το τμήμα Πέρδικα-Άρτα από σήμερα κόβεται από την κυκλοφορία και για τις επόμενες 5 μέρες. Στο διάστημα αυτό θα λειτουργεί κανονικά το τμήμα Αντίρριο-Άρτα.
Με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη λειτουργία του νέου άξονα και τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στις οδικές μεταφορές. Το πρώτο τέτοιο δείγμα έρχεται από το πεδίο της οδικής ασφάλειας καθώς σύμφωνα με στελέχη της παραχωρησιούχου στο ypodomes.com από την εκκίνηση λειτουργίας του πρώτου τμήματος στο τέλος του έτους μέχρι και σήμερα έχουμε μηδενικά θανατηφόρα δυστυχήματα και ελάχιστα τροχαία ατυχήματα.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Σερβίας, 25 και 27 ετών, διότι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα

Συνελήφθησαν, προχθές (29-07-2017) το πρωί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο υπήκοοι Σερβίας, 25 και 27 ετών, διότι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο πλαστά διαβατήρια Αλβανικών Αρχών.

Άρτα: Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για εμπρησμό από αμέλεια

Συνελήφθη, σήμερα (31-07-2017) μετά τα μεσάνυκτα στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 54χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, ποινής φυλάκισης οκτώ μηνών, για εμπρησμό από αμέλεια.

Τα πλαστά διαβατήρια κατασχέθηκαν ενώ την προανάκριση ενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

Καραγιάννης Γιάννης: Στο 13% ΦΠΑ οι σύνθετες ζωοτροφές

Στο 13% ΦΠΑ οι σύνθετες ζωοτροφές

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% εντάσσονται πλέον και οι σύνθετες ζωοτροφές, οι οποίες εκ παραδρομής είχαν μείνει εκτός του πεδίου εφαρμογής του νόμου 4472/2017 που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο.

Ο νόμος 4472/2017, με στόχο τη ελάττωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων, μείωνε από το 24% στο 13% τον συντελεστή ΦΠΑ (μεταξύ άλλων αγαθών) και σε αρκετές ζωοτροφές, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει σε αυτές τη δασμολογική κλάση 2309, δηλαδή τις σύνθετες ζωοτροφές και μίγματα αυτών, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε  δυναμικούς κλάδους της κτηνοτροφίας. 

Μέχρι τις 8 Αυγούστου οι αιτήσεις για τις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων

Στη δημιουργία 1.639 θέσεων πλήρους απασχόλησης µέσω της πρόσληψης προσωπικού σε Δήµους και Υπηρεσίες Α’ υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών –για χρονικό διάστηµα οκτώ μηνών, αφορά η δημόσια Πρόσκληση Ν. 9 /2017 προγραµµάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους στο µητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 18 ετών και άνω,  λήγει την Tρίτη 8/8/2017 και ώρα 12η μεσημβρινή.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται µε απλό τρόπο – αποκλειστικά µέσω του διαδικτύου – στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr ), χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης.

Πληροφορίες για το πρόγραµµα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων οι ενδιαφερόµενοι  µπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Οργανισµού Απασχόλησης Εργατικού Δυναµικού (www.oaed.gr ) όπου έχει αναρτηθεί η µε αριθµό 9/2017 Δηµόσια Πρόσκληση.

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού τραγουδιού

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟ Δ.Σ.
ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΩΓΩΝΙΣΙΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Τον απολογισμό των πεπραγμένων πραγματοποίησε το απερχόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2017.
Τα μέλη ενημερώθηκαν για τις προτάσεις που έχει δεχτεί ο Σύλλογος για συμμετοχή σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ καθώς και για τα νέα μέλη που προστέθηκαν στο Σύλλογο.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. με τα αποτελέσματα να έχουν ως εξής:
Πρόεδρος: Τσέπα Σοφία
Αντιπρόεδρος: Βιλτανιώτης Θανάσης
Γραμματέας: Ζώτου Ιωάννα
Ταμίας: Γκούβα Ελευθερία
Μέλος: Παπασπύρου Ελένη
Αναπληρωματικά μέλη: Βιρβίλης Σταύρος και Γκόγκος Χρήστος
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη θέσει τους στόχους για το επόμενο διάστημα που αφορούν τη διάδοση και διάσωση αυτού του ιδιαίτερου μουσικού είδους.
Όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να εγγραφούν στο Σύλλογο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Σοφία Τσέπα στο τηλ.: 2653360129.

Οι αγορές και η …θεία μου η Βαγγελιώ!!!

 Όχι θεία μη το κάνεις αυτό δεν είναι σωστό. Θα ξεμείνεις από αυγά, από κρέας, από γάλα, τυρί και λαχανικά. Εκτός αυτού θα σου λείψει και η καθημερινή σου απασχόληση αλλά και ο …περίπατος, η γυμναστική.
- Τέρμα. Το αποφάσισα. Από αύριο θα …ξεφορτώσω τις 10 κότες μου, τις 4 προβατίνες, τις 2 κατσίκες και θα σταματήσω τα κηπευτικά. Θα τα πουλήσω όλα όσο-όσο και δεν θα ξαναασχοληθώ μαζί τους. Δεν υπάρχει πλέον ο λόγος και θα γλιτώσω τα καθημερινά πέρα δώθε από το σπίτι στο κτήμα.
Με προβλημάτισε πολύ η ξαφνική απόφασή της θείας μου. Δεκαετίες τώρα ασχολούνταν με τα ζωντανά της. Συμπλήρωνε την πενιχρή συνταξούλα της, είχε το …χόμπι της και την πανέμορφη διαδρομή του ενός χιλιομέτρου την οποία έκανε δύο φορές την ημέρα.                                
Επιπλέον συναντούσε συχνά συγχωριανούς της, μιλούσε μαζί τους αλλά και με χαρά τους φίλευε πότε αυγά, πότε κηπευτικά. Ποτέ της όμως, ακόμα και όταν ήταν ανήμπορη δεν άφηνε απεριποίητα ούτε τα ζωντανά της ούτε τα λαχανικά της. Αλήθεια τι ήταν αυτό που την έκανε να συζητά κάτι τέτοιο; Δεν πρόλαβα καν να διατυπώσω το ερώτημά μου και ήρθε η απάντηση-κεραυνός!
- Βασίλη βγαίνουμε στις αγορές σήμερα !!!
-;;;
- Βγαίνουμε στις αγορές, βγαίνουμε από την κρίση! Το είπε η ΕΡΤ, ο ίδιος ο Τσίπρας, το επανέλαβε ο Καμμένος, το έπαιξαν όλα τα κανάλια. Βγαίνουμε στις αγορές, αρχίζει η ανάπτυξη, έλεγε η θεία μου με δυνατή και χαρούμενη φωνή !!!
Κόκκαλο εγώ.
-Καλά βρε θεία μου και τι σχέση έχουν οι αγορές με τις δικές σου κότες, τα δικά σου μαρούλια, τις ντομάτες, το γάλα, το τυρί και το κρέας;
- Έχουν. Πως δεν έχουν. Βγαίνουμε στις αγορές οπότε αυξάνεται η σύνταξή μου, θα ξαναπάρω το ΕΚΑΣ, δεν θα πληρώνω ΕΝΦΙΑ, θα ξαναπάρω τη δέκατη τρίτη σύνταξη, θα… θα…, οπότε δεν θα έχω ανάγκη από τίποτα.
Το θέμα δεν είναι ότι περιέγραφε απλά όλα αυτά αλλά ότι τα είχε πιστέψει τόσο που σου έδινε την εντύπωση ότι μιλούσε όχι για πράγματα που ΘΑ γινόταν αλλά για …γεγονότα που βίωνε.
Αλήθεια !Τώρα τι λες στη θεία Βαγγελιώ για να την πείσεις ότι αύριο θα πεινάσει, εάν σταματήσει αυτό που τόσα χρόνια έκανε; Τι να της πεις ότι η έξοδος στις αγορές ΔΕΝ την αφορά και η ανάπτυξη δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον δικό της αγώνα για επιβίωση.
Αλήθεια ! Σε ποιόν χρωστάει, από ποιόν δανείστηκε, πότε και πόσα, η θεία μου; Απ’ ότι ξέρω δεν πέρασε ποτέ κατώφλι Τράπεζας αλλά ούτε και από κανέναν συγγενή της ή συγχωριανό της δε ζήτησε το παραμικρό ποσό.                                        
Αλήθεια! Πότε και με ποιόν συνέφαγε, αφού πάντα από τον δικό της ιδρώτα, από τη δική της μικροοικονομία επιβίωνε, από τα δικά της προϊόντα ή πουλώντας μέρος αυτών για να αγοράσει άλλα εξασφάλιζε τα απαραίτητα για να …σπρώχνει τη ζωή της! Τότε γιατί αρκετοί πολιτικοί βροντοφώναζαν: «Μαζί τα φάγαμε», κάνοντάς την να αισθάνεται συνένοχη για την οικονομική κατάσταση της χώρας της;
Δύσκολο έργο. Θα προσπαθήσω όμως να της εξηγήσω απλά για να καταλάβει: Σε τι κοινωνία ζει, με ποιους κανόνες δουλεύει, ποιους πλουτίζει και ποιούς εξαθλιώνει  και ελπίζω να τα καταφέρω.
Για την ώρα θα την αφήσω να χαρεί την …ψευδαίσθησή της και από αύριο θα αρχίσουμε απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας!
Για να μην πεινάσει.

Ζιώβας Βασίλης
Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Συγχαρητήρια του Γιάννη Στέφου στους νέους διευθυντές των σχολείων

Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος συγχαίρει και εύχεται καλή θητεία στους νέους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Οι νέοι διευθυντές, που προέκυψαν ύστερα από μια καθ’ όλα αντικειμενική διαδικασία κρίσης, είναι βέβαιος ότι θα υπηρετήσουν το δημόσιο σχολείο με όραμα και δουλειά, όπως μόνο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ξέρουν. Γιατί οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολικών μονάδων προέρχονται από τα σπλάχνα της εκπαίδευσης, από τους εκπαιδευτικούς της τάξης και παλεύουν καθημερινά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.

Τέλος, υπόσχεται πως πάντα θα βρίσκεται κοντά στους εκπαιδευτικούς και τις ανάγκες τους, όχι μόνο λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας αλλά κυρίως επειδή είναι περήφανος για την πρώτη του ιδιότητα, αυτή του δασκάλου.

Το Πολυφωνικό Καραβάνι στο Δολό Πωγωνίου, το Σάββατο 5 Αυγούστου, ώρα 9:00 μ.μ.

Γα να τραγουδήσουμε και να γλεντήσουμε παρέα, χωρίς ηχεία και μικρόφωνα, με όλη τη θέρμη των φωνών και των ψυχών!

 Το Πολυφωνικό Καραβάνι τιμά τις αγαπημένες του επιστροφές. Τα χωριά με τα οποία δέθηκε και στα οποία ανταμώνει αγαπημένους συνταξιδιώτες.
Χρονιά με ξεχωριστή και ζώσα παράδοση στο πολυφωνικό τραγούδι. Για αυτό επιστρέφει και φέτος στο ΔΟΛΟ ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ!
Για να ανταμώσει τον Ηλία, τον Γιώτη, τον Άκη, τον Πάνο, τον Ηλία με το κλαρίνο του, για να τραγουδήσουμε και να γλεντήσουμε παρέα, χωρίς ηχεία και μικρόφωνα, με όλη τη θέρμη των φωνών και των ψυχών.
Το Πολυφωνικό Καραβάνι θα είναι στο Δολό, το Σάββατο 5 Αυγούστου, ώρα 9:00 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Μην χάσετε αυτή τη βραδιά, έχουμε πολλά μεράκια εκεί κάθε φορά.

Εννέα μύθοι και μία αλήθεια για τον ιδρώτα

Η εφίδρωση συνήθως εκδηλώνεται όταν κάνει πολλή ζέστη ή κάποιος ασχολείται με χειρωνακτικές εργασίες ή γυμνάζεται, και είναι μία καθόλα φυσιολογική σωματική λειτουργία.
Όπως όμως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που αφορούν την υγεία μας, έτσι κι αυτή περιβάλλεται από πολλούς μύθους, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι ούτε φυσιολογική ούτε αθώα.
Οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) διαλύουν μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους και εξηγούν πότε η εφίδρωση σηματοδοτεί κάτι παθολογικό.
Μύθος: Ο ιδρώτας προκαλεί άσχημη μυρωδιά.
Η αλήθεια: Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει δύο κύρια είδη ιδρωτοποιών αδένων (εκκριτικοί ή μεροκρινείς και απεκκριτικοί ή αποκρινείς) τα οποία παράγουν διαφορετικά είδη ιδρώτα, που είναι σχεδόν άοσμα. Όταν, όμως, ο ιδρώτας που παράγεται στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα συνδυάζεται με τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα, τότε αναπτύσσεται χαρακτηριστική μυρωδιά. Το καθημερινό μπάνιο, η χρήση αποσμητικών και η αφαίρεση των τριχών από τις μασχάλες ή/και τη βουβωνική χώρα μπορεί να συμβάλλουν στην μείωσή της.
Μύθος: Ιδρώνουν περισσότερο όσοι είναι αγύμναστοι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γεροπλατάνου διοργανώνει το «Αντάμωμα 2017», το Σάββατο 12 Αυγούστου


Οσφυαλγία, ισχιαλγία, δισκοκήλη ανοιχτή «πληγή» για την παγκόσμια οικονομία

Ανοιχτή «πληγή»  για την παγκόσμια οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης με προεξάρχουσες την οσφυαλγία, ισχιαλγία και τη δισκοκήλη!
Το κόστος από τις χαμένες εργατοώρες, λόγω αναρρωτικών αδειών, αλλά και της φαρμακευτικής αγωγής, της νοσηλείας και της θεραπείας των παθήσεων ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού μόνο στις ΗΠΑ φτάνει τα  24 δις δολάρια το χρόνο!
Κι αυτό γιατί η οσφυαλγία είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία που κάποιος θα απουσιάσει από την δουλειά του και  θα ζητήσει ιατρική συμβουλή και βοήθεια. Παράλληλα αξίζει να τονιστεί ότι περίπου το 60-80% των ανθρώπων τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους θα εμφανίσουν οσφυαλγία, αλλά μόνο στο 1-3% υπάρχει δισκοκήλη.
«Το οικονομικό κόστος πράγματι είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι  από το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που δίνονται κάθε χρόνο για όλες τις παθήσεις, περίπου το 15% οφείλονται σε οσφυαλγία και η πάθηση αυτή είναι το πιο συχνό αίτιο σωματικής ανικανότητας στις ηλικίες κάτω των 45 χρόνων» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός κ Παναγιώτης Κυριακόγγονας, επιμελητής Νευροχειρουργικής  στο 417 ΝΙΜΤΣ.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΑΙΤΙΑ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σύμφωνα με την ιατρική ορολογία:
Ø    Oσφυαλγία   ή  λουμπάγκο, είναι ο  έντονος πόνος στη μέση, σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο , ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί . Είναι συχνότερη στην 4η και 5η δεκαετία της ζωής και συνήθως οφείλεται σε εκφύλιση των κατώτερων οσφυϊκών διαστημάτων που είναι τα πιο κινητά.
Ø Ισχιαλγία. Συχνά η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχιαλγία, δηλαδή επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης και πολλές φορές μέχρι και τα δάκτυλα του ποδιού. Περίπου το 5% των ανδρών και 2,5% των γυναικών άνω των 35χρόνων  θα εμφανίζουν ισχιαλγία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και περίπου το 15% από αυτούς θα έχει συμπτώματα που θα διαρκέσουν πάνω από 2 εβδομάδες.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Γιορτή κτηνοτρόφων το Σάββατο 5 Αυγούστου