Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Στέφανος Φούσας: Τα βήματα της επόμενης μέρας, στην εποχή του κορωνοϊού


Τα βήματα της επόμενης μέρας, στην εποχή του κορωνοϊού, αναλύει στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Real News, ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας.
 Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ COVID-19

Προσοχή στην αύξηση των εμφραγμάτων

          Μέχρι τώρα, από την έναρξη της πανδημίας, πήραμε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Αυτό αναγνωρίστηκε από όλες τις χώρες του κόσμου.
          Ένα εθνικό σύστημα υγείας, που είχε πολλά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, αναδιοργανώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες και μεταξύ των άλλων, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ με δυνατότητα διασωλήνωσης με αναπνευστήρα και χορήγηση οξυγόνου, που είναι μέρος της θεραπείας για τους βαριά πάσχοντες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κορύφωση της πανδημίας, που θα έρθει σε λίγες μέρες.
          Απαιτείται η ενδεδειγμένη ασπίδα προφύλαξης (γάντια, μάσκες, γυαλιά, στολές) στο υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, των Κέντρων Υγείας καθώς και στα ιδιωτικά ιατρεία.
          Τα βήματα της επόμενης ημέρας μετά την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας:
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες συνανθρώπων μας:
i. οι ασθενείς, που νόσησαν κι έχουν αντισώματα
ii. οι χαμηλού κινδύνου ασθενείς, που θα νοσήσουν, ηλικίας έως 60 ετών χωρίς συννοσηρότητες
iii. οι υψηλού κινδύνου ασθενείς, δηλ. ασθενείς με συννοσηρότητες και εκείνοι μεγαλύτερης ηλικίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία πρέπει να είναι η τελευταία, που θα επανέλθει στην καθημερινότητά της κι ευελπιστούμε έως τότε να έχει βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και πιθανόν και το εμβόλιο, το οποίο και απαιτεί περισσότερο χρόνο.
Η πρώτη κατηγορία, που έχει αντισώματα και αυτό πρέπει να ελεγχθεί, πρέπει να επανενταχθεί στην επαγγελματική της δραστηριότητα.
Η δεύτερη κατηγορία, που περιλαμβάνει τους συμπολίτες μας χαμηλού κινδύνου για βαριά νόσηση (που δε θα χρειαστούν ΜΕΘ και αναπνευστήρα), σταδιακά και με πρόγραμμα πρέπει να επαναδραστηριοποιηθούν στην καθημερινότητά τους.
          Τεράστια προσπάθεια γίνεται από επιστημονικά κέντρα διεθνώς για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας ως προς την αντιμετώπιση του COVID-19 :
       θεραπεία για τους βαριά ασθενείς, που είναι στις μονάδες,
       θεραπεία για τους ασθενείς, που νοσούν και βρίσκονται στα νοσοκομεία εκτός ΜΕΘ,
       θεραπεία για τους ελαφρύτερα ασθενείς, που βρίσκονται στα σπίτια τους και
       θεραπεία προφυλακτική για τους εργαζόμενους στο υγειονομικό σύστημα.
          Η βασική φαρμακευτική αγωγή σήμερα είναι συνδυασμός χλωροκίνης και αζιθρομικίνης είτε με ή χωρίς αντιβιοτική θεραπεία. Επιπλέον, συζητείται η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς, που έχουν συνυπάρχουσες καρδιοπάθειες (περικαρδίτιδες, μυοκαρδίτιδες, οξέα στεφανιαία σύνδρομα και καρδιακή ανεπάρκεια).
          Συζητείται θετικά η χορήγηση θεραπείας σε ασθενείς, που βρίσκονται στο σπίτι, οι οποίοι μεν νοσούν ελαφρά δεν έχουν δε συννοσηρότητες και πρέπει να έχουν τακτική ιατρική παρακολούθηση. Ο σκοπός αυτού είναι η αποφυγή συνωστισμού στα Νοσοκομεία.
          Σχετικά με το εμβόλιο υπάρχουν πολυάριθμες προσπάθειες σε προκλινικό στάδιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, στην εταιρεία Johnson & Johnson, η προκλινική ΒΝΤ162, CUREVAC, η ισραηλινή έρευνα, η κινεζική CANSINO, που προέρχεται από τη Γουχάν. Επιπρόσθετα, υπάρχει συνεργασία ΗΠΑ – Ν.Κορέας – Κίνας όσον αφορά στα εμβόλιο INO – 4800, από το οποίο είναι έτοιμες 3.000 δόσεις εμβολίου έτοιμες προς χορήγηση. Στις 16.03.2020 έγινε κλινική δοκιμή της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας MODERNA του εμβολίου MRNA – 1273 καθώς και πολλές ακόμα επιστημονικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο. Για την τελική δημιουργία του εμβολίου απαιτείται αρκετός χρόνος.
          Στο νοσοκομείο Circolo, στην  πόλη Βαρέζε της Λομβαρδίας, όπου είναι το επίκεντρο της πανδημίας στην Ιταλία, χρησιμοποιούν το robot “TOMI”, που δεν απαιτεί μάσκες, γυαλιά, γάντια και μπλούζες, ως βοήθεια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το robot μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές κυρίως στους ελαφρύτερα ασθενείς.
          Επισημαίνεται ο μεγάλος κίνδυνος αμέλειας συνανθρώπων μας με συμπτώματα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, ανεξάρτητα εάν νοσούν ή όχι από τον COVID-19, που ενώ θα έπρεπε άμεσα να μεταβούν  στο νοσοκομείο, παραμένουν στο σπίτι. Έχει παρατηρηθεί διεθνώς αύξηση των εμφραγμάτων και των θανάτων εξαιτίας του γεγονότος ότι δε μεταβαίνουν εγκαίρως στο νοσοκομείο για να υποβληθούν στη δέουσα αντιμετώπιση, που είναι η πρωτογενής αγγειοπλαστική, δηλ. η διάνοιξη του υπεύθυνου για το έμφραγμα αγγείου εντός των πρώτων δύο-τριών ωρών από την έναρξη του πόνου.

Στέφανος Γρ. Φούσας MD, FESC, FACC
Συντονιστής Τομέα Καρδιάς
METROPOLITAN GENERAL
Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας
Τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Υπουργείο Υγείας: 108 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 17 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ακόμα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού.
Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 108, εκ των οποίων 29 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Μεγάλη Παρασκευή (17/04) είναι 17, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.224 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 568 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 927 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, είναι 71 διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 14 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα, 35 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού (Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου)




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου,  μέχρι σήμερα (Μ. Παρασκευή 17  Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από  τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό.
·  Πρόκειται για το περιστατικό από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να παρουσιάζει ομαλή εξέλιξη σταθερά βελτιούμενη.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι  σταθερή.
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται  δύο διαπιστωμένα θετικά περιστατικά.
·  Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική εξέλιξη.
· Το δεύτερο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η κατάσταση της υγείας της είναι βελτιωμένη.
4. Χθες από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τριάντα έξι (36) νέα δείγματα. Τα δύο αφορούσαν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας  και τα υπόλοιπα τριάντα τέσσερα όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
· Τα πέντε δείγματα που στάλθηκαν συνολικά  χθες ήταν αρνητικά.
· Σήμερα στάλθηκαν εννέα νέα δείγματα για εξέταση.
·   Από το σύνολο των εκατόν εξήντα τριών (163)  δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα εννέα ανωτέρω.  Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
· Τα δώδεκα δείγματα που εξετάσθηκαν συνολικά κατά την χθεσινή ημέρα ήταν αρνητικά.
·  Σήμερα στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση.
· Τα  τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, βρίσκονται οικειοθελώς σε καραντίνα στην οικία τους αφού έχει παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος από την  διαπίστωση ότι ήταν θετικοί στον Κορωνοϊό . Ακολουθούν τις συστάσεις και τις οδηγίες που τους έχουν παρασχεθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας και όταν κριθεί απαραίτητο από την ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου θα γίνει επανέλεγχος.  Όλοι είναι πολύ καλά στην υγεία τους.
·  Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τετρακόσια δέκα τέσσερα  (414) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ.  ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
· Στο Νοσοκομείο σήμερα δεν νοσηλεύεται πιθανό περιστατικό και δεν λήφθηκε κανένα  νέο δείγμα για SARS-COV-2.
·  Σήμερα επέστρεψε αρνητικό για SARS-COV-2, ένα δείγμα που είχε αποσταλεί από την Πέμπτη.
·   Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται  από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
·  Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020 και το ένα που έλαβε εξιτήριο στις  12/4/2020.
Ε.  ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
·  Σήμερα στάλθηκαν δύο δείγματα για εξέταση.
·  Αναμένεται απάντηση και για το ένα που είχε σταλεί εχθές 16/4.
·   Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριάντα εννέα  (39) δείγματα, τα τριάντα έξι αρνητικά και αναμένεται τα τρία ανωτέρω.
***
Αναχώρησαν χθες από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για Ανκόνα, ώστε να μεταβούν στις χώρες προέλευσής τους,  δέκα εννέα  άτομα από τους διαμένοντες Ευρωπαίους πολίτες στο Camping του Δρεπάνου, οι περισσότεροι Γάλλοι υπήκοοι, αφού τηρήθηκαν όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και οι κανονισμοί για την ασφαλή τους μετάβαση από το χώρο διαμονής έως τον λιμένα Ηγουμενίτσας και την επιβίβασή τους στο πλοίο. 
Στο Camping εξακολουθούν να διαμένουν είκοσι δύο άτομα τα οποία παρακολουθούνται και είναι πολύ καλά στην υγεία τους.
****
Ευχές και ευχαριστίες από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου εύχεται σε όσους νοσηλεύονται ή νοσούν υπομονή και γρήγορη αποθεραπεία. Εύχεται καλή δύναμη στο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, στους αστυνομικούς, στους πυροσβέστες και σε όσους γενικά εμπλέκονται στο δύσκολο  έργο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αισθάνεται επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσει τις Διοικήσεις και τα στελέχη των πέντε νοσοκομείων της Ηπείρου, ως και  το προσωπικό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη συμβολή τους στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη της νόσου στην Ήπειρο, που απέτρεψε φαινόμενα παραπληροφόρησης, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλες περιφέρειες της χώρας.
 Εύχεται Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα με τήρηση των οδηγιών της Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα.
Σημείωση για τα ΜΜΕ: Τις επόμενες ημέρες θα εκδίδεται ανακοίνωση μόνο εφόσον υπάρχει νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ή κάποιο άλλο έκτακτο γεγονός. Η έκδοση ημερήσιου δελτίου θα επαναληφθεί μετά τις εορτές του Πάσχα.

Είκοσι οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (81) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(36) στην Αττική,
(19) στην Κεντρική Μακεδονία,
(12) στη Θεσσαλονίκη,
  (5) στη Δυτική Μακεδονία
  (4) στη Δυτική Ελλάδα,
  (4) στη Θεσσαλία και
  (1) στην Ήπειρο.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (56) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες. 
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (535) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (309) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.738) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(709) στην Αττική,
(203) στη Θεσσαλονίκη,
(120) στην Κεντρική Μακεδονία,
(119) στη Δυτική Ελλάδα,
(115) στην Κρήτη,
  (71) στην Πελοπόννησο,
  (69) στη Στερεά Ελλάδα,
  (67) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (66) στο Νότιο Αιγαίο,
  (62) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (57) στα Ιόνια Νησιά,
  (55) στη Θεσσαλία,
  (20) στην Ήπειρο και
    (5) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (43.730) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (17) παραβάσεις και συνελήφθησαν (10) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (457) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (436) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Συνεργασία Περιφερειάρχη με ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση των αγροτών


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως είναι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτεροι τρόποι ενίσχυσης από το Υπουργείο των αγροτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Αν και όπως είπε, η διάθεση αρνιών και κατσικιών στην Ήπειρο, είναι καλύτερη από ότι σε άλλες περιοχές, υπάρχουν ζητήματα και με την τιμή που πωλήθηκαν, αλλά και με τις τιμές του γάλακτος, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές, για τις οποίες το Υπουργείο ετοιμάζει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Τόνισε ακόμη ότι σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, οι χοιροτρόφοι, αλλά και οι παραγωγοί κηπευτικών κ.α. προϊόντων. «Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο για τη βοήθεια που θα παρασχεθεί “αύριο” προς όλους τους παραγωγούς», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Άρχισε η παράδοση του υγειονομικού υλικού που πρόσφερε η εταιρεία P&I στα νοσοκομεία Ιωαννίνων



Στην Περιφέρεια Ηπείρου παραδόθηκε σήμερα μέρος του υγειονομικού υλικού που η εταιρεία P&I διαθέτει στις μονάδες υγείας της Ηπείρου. Ήδη από σήμερα άρχισε η παραλαβή του υλικού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», ενώ η ίδια εταιρία ζήτησε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, στοιχεία και για άλλες δομές Υγείας και Πρόνοιας της Ηπείρου, νοσοκομεία, άσυλα ανιάτων, γηροκομεία και μονάδες προστασίας παιδιών, προκειμένου να συνδράμει με υλικά τη λειτουργία τους.
Στην παράδοση παραβρέθηκε η εκπρόσωπος της P&I στα Ιωάννινα κ. Σοφία Κύργιου, η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας κ. Αγνή Νάκου- Δασούλα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» κ. Σπ. Δερδεμέζης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ κ. Γ. Φλούδας.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης ευχαρίστησε την εταιρεία P&I και τον πρόεδρό της κ. Β. Τριάδη για τη διάθεση του υλικού. «Ευχαριστώ τα μέγιστα για αυτή τη βοήθεια από την P&I και ειδικά τον συμπατριώτη μας κ. Τριάδη, ο οποίος με ενημέρωσε πως με την εταιρεία Permira θα βοηθήσουν όλα τα ιδρύματα της Ηπείρου, γηροκομεία, άσυλα ανιάτων, κ.ά.. Τους ευχαριστώ γιατί στη δύσκολη στιγμή στέκονται δίπλα μας και όπως μου είπε χαρακτηριστικά (ο κ. Τριάδης) αυτές οι εταιρείες αισθάνονται πλέον κομμάτι των Ιωαννίνων και της Ηπείρου».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ι. Γουδέβενο για την διάθεση φορητών υπερηχοκαρδιογράφων «παλάμης» σε νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Π.Γ.Ν.Ι., τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και από κέντρα Υγείας για τον έλεγχο εξ αποστάσεως ασθενών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ειδικά δρομολόγια Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για τη μετακίνηση προσωπικού των νοσοκομείων


Το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου θα πραγματοποιήσει ειδικά δρομολόγια (τρία ανά ημέρα) το τετραήμερο από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα προκειμένου να εξυπηρετούνται χωρίς επιβάρυνσή τους οι εργαζόμενοι που εφημερεύουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Στρες την εποχή της πανδημίας: Πως ωφελεί η «γυμναστική» του μυαλού


Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η πρακτική διαλογισμού mindfulness, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση ψυχοπιεστικών καταστάσεων όπως το άγχος, η κατάθλιψη και ο πόνος. 
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη από 47 μελέτες με αντικείμενο τον διαλογισμό οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια τους για καλά σχεδιασμένες μελέτες από ένα σύνολο σχεδόν 19.000 μελετών. 
Τα ευρήματά τους είναι δημοσιευμένα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Οι εξελίξεις στη κοινωνία, την εργασία, την οικονομία και γενικά στη ζωής μας, λόγω της εισβολής σε αυτήν του νέου κορωνοϊού, είναι γεγονός που έχει προκαλέσει σε όλους μας πρωτόγνωρη αναστάτωση. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ό,τι είχαμε συνηθίσει, ό,τι είχαμε κατακτήσει με κόπο και αγώνα φαίνεται να χάνεται, να αποδομείται, επηρεάζοντας μέσα σ’ όλα τα άλλα και τον ψυχισμό μας. 
Και όχι άδικα, αφού πρόκειται για μια αναμφισβήτητα αγχωτική κατάσταση που μας έχει ρίξει σε εντελώς άγνωστους δρόμους.
Το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων, η απαγόρευση της πρόσβασης στους δημόσιους χώρους και ο κατ’ οίκον περιορισμός, οικειοθελής ή επιβεβλημένος, ο συνεχής βομβαρδισμός του εγκεφάλου μας με νέα δεδομένα για τον ιό και συμβουλές για την προστασία μας, η διαφοροποίηση των τρόπων συναλλαγής και επικοινωνίας, η ανησυχία για το οικονομικό μας μέλλον, μα κυρίως ο περιορισμός της ατομικής ελευθερίας μας έχει ήδη αποπροσανατολίσει πολλούς από μας, δυσκολεύοντάς μας να ελέγξουμε τον φόβο και το άγχος μας.